"כמוך" הכריזו מלחמה על הומואים דתיים!

אין פה עניין של אישור

הומו דתי לא צריך "פתק" מהרב כדי לחיות את חייו בצורה מלאה. העובדות הבסיסיות הידועות, כולל אופן הבנת האיסור דאורייתא.

מדובר בדיון, בהכרה, בהצעת פתרונות...

וכן, השינוי יתחולל מלמטה. הרבנים ניסו לקבור את זה שנים, והיום הם איבדו את המושכות. "כמוך" מנסה לעזור להם. באגרסיביות.
אבל זה לא יועיל, וזה ייכשל. ברגע שיהיה עוד זוגות של הומואים דתיים בחברה, ועוד הומואים דתיים שיודעים עליהם- אף אחד לא יוכל יותר לדבר עליהם ככאלו שחייבים להתחתן בנישואי 'כאילו' עם לסבית או שיהיו בנזירות טוטאלית. הפתרון הישן שכל הומו יכול להשתנות, כבר קרס. עובדה שעולים עוד ועוד קולות אפילו באתרים הדתיים השמרניים. עצם העובדה שמדבירם על נישואי הומו ולסבית או על נזירות בהם- מראות שאלו פתרונות שניתנים כתוצאה מקריסת הפרדיגמה הישנה של "100%" הצלחה בטיפולי המרה א-לה הרב אבינר. אבל גם הפתרונות החדשים יקרסו כי הם לא ריאליים ואנושיים.

רiאיש

New member
לא הייתי מקצין ואמור 'מלחמה'

התחום ההלכתי האפור, הלא מוגדר, בענייני הומואים דתיים הוא בעיה בשני רבדים. האחד, הרובד ההלכתי - ההלכה היא הכללה - נסיון לייצר קודקס חוקי שיכיל את כל המקרים - אין מקום לתחומים אפורים (גוזל שנפל מהקן ונמצא בתחום של 50 אמה מהקן - שייך לבעלי הקן, מעבר ל-50 אמה - שייך למוצאו. ר' ירמיה שואל על מצב הלכתי "אפור" - רגל אחת של הגוזל נמצאת בתוך התחום של 50 אמה, הרגל השניה מחוץ לתחום - מהו דינו של הגוזל? לכאורה שאלה לגיטימית, התגובה של חז"ל קשה ביותר - הם מנדים את ר' ירמיה - אין מקום לתחומים אפורים בבית המדרש).
הרובד השני הוא הרובד האנושי-אמוני - בתור דתיים אנו מצפים שלהלכה תהיה תשובה למקרה שלנו, אנחנו נושאים עיניים למורה ההלכה ומצפים ממנו לתת לנו פתרון ומענה.

מצד שני, לתחום האפור ישנם יתרונות - התחום האנושי מקשה על הרב לפסוק הלכה - הרי מה אשם ההומו הדתי בנטייתו? לכן הרב לא אוסר בפה מלא זוגיות אלא אוסר רק את האקט המיני (ראה הרב מדן באתר כמוך http://www.kamoha.org.il/?p=282), ההומו הדתי, בחוסר מענה הלכתי, מוצא לו את דרכו שלו ומבין שהישועה לא תבוא מהרבנים. נוצר איזשהו איזון עדין, לא אידאלי, אבל כזה ששני הצדדים יכולים לחיות איתו איכשהו.

הניסיון ליצור שולחן ערוך להטב"י (או יותר נכון הומואי, לא ראיתי התייחסות ל-לטבא"ק בשו"ת) מפר את האיזון הזה. אני משער שבמידה שהאיזון היה מופר לטובתנו (נניח רב שהיה מתיר את האיסור דרבנן של הוצאת זרע לבטלה) לא היית זועק על הפרת ה'סטטוס קוו'.
היה עדיף שבמקום להתייחס לנושא ההומוסקסואלי עצמו יתאמצו הרבנים למינהם לייצר שולחן ערוך חברתי של השילוב הראוי של חד-מיניים בקהילה הדתית (לדוג' קבלת משפחות של חד מיניים לקהילה, גיור ילדים מפונדקאות וכד')

נראה לי גם שאתה נותן לזה יותר חשיבות ממה שיש לזה - ארל'ה הראל הוא רב בלי שום שיעור קומה הלכתי-פסיקתי (למרות שייתכן שהוא רב נפלא), הפסיקה שלו (אם אפשר לקרוא לזה ככה) היא שילוב של מטא-הלכה \ פסבדו-הלכה, והוא לא מוכר בציבור הכללי - קשה לי להאמין שמישהו יזכור את דבריו חמש דקות אחרי שיקרא אותם, במיוחד שיש רבנים עם שיעור קומה הרבה יותר גבוה שהתירו זוגיות (נזירית) בין גברים (הרב מדן לעיל)

לא נראה לי שיו"ר 'כמוך' צבוע, 'כמוך' מביאים מגוון של דעות, למשל יאיר וייס שניסה להתיר משכב זכור http://www.kamoha.org.il/?p=14850, אבל זה אכן בעייתי מאד שהם מציגים שו"ת שעונה עליו רק רב אחד עם תפיסת עולם קבלית-חסידית ואג'נדה ברורה (מיזם 'אנחנו' של שידוך הומואים ללסביות).

בכל מקרה - תן הצעות פרודקטיביות - איך אנו מתמודדים עם הפרסום התקשורתי של 'כמוך'? הרי יש אירגונים של להט"ב דתיים שהם הרבה יותר ליברליים וגם מקבלים סיקור בתקשורת...

גנימדס

New member
ועם זאת- הצדק עם חולפי

1. ר ' ירמיה התקיל את הרבנים. ובגלל זה הם התרגזו עליו. מבחינתם הוא שחק אתם במקרה שלא יתכן, ממש כמו שאלה אחרת "המערה בעצמו, מהו"? אהבתי את הדוגמא שלך. עד כמה הרבנים יכולים להכיל מקרה שמעבר לתפיסת המציאות שלהם? לא רק ביצה שנולדה ביום טוב. אלא זוגיות בין גברים -דבר שלא עלה כלל על דעתם של רבנים או הגויים בזמן כתיבת הגמרא.
האם הדרך להתמודד עם לטאטא אותנו תחת לשטיח ? לגרש אותנו מבית המדרש?

2.הבעיה היא לא רק עם חיי מין. הבעיה היא ביחס החברתי. ואני חושב שכל אחד חש זאת על בשרו, עם או בלי להיות בארון. החברה הדתית מתקשה מאד לקבל מישהו מחוץ למסלול הקבוע שלה. חברה שקוראת לאהבת ישראל אך מתכוונת בעצם לחברות רק בין הדומים לה. יש בעיה מאד רצינית בדרך בה מתיחסים להומואים .על גבול האכזריות.

3. ארגון :כמוך" מעודד את האכזריות הזו. מגיע לנו הכל. עוד מעט יום כפור, ובשנים קודמות יור חברותא כבר הביא את התיקון של גייז- להתגלגל בשלג כמה וכמה פעמים. גייז צריכים לסבול . צריכים להירפא, צריכים להשתנות, צריכים להנשא לאשה. צריכים לעשות הכל- רק לא לאהוב את עצמם. רק לא לנהל זוגיות. רק לא להגיע למצעדים. לא לתמוך בזכויות של עצמם. תחי השנאה העצמית. והלוואי וזה היה נעצר באדם אחד. אך כשמדובר בארגון שאמור לייצג אחרים- זו בעיה חמורה .
הארגון מעודד רבנים אחרים גם לחשוב ככה. ברגע שהומו מחזיר להם את הדיעות החשוכות ביותר הוא נותן גושפנקא להומופוביה. חותמת שזה בסדר גמור.
ואם ההומואים בעצמם (שכן, "כמוך" מחשיב עצמו כמייצד הדתיים האמיתיים!!! האורתודקוסים!!!) מצדד בשנאה עצמית על כל תחפושותיה, מה לנו שנלין על הרבנים?

כש"כמוך" יביאו דעה של אדם שחי בזוגיות עם גבר, אז הם יביאו מגוון דיעות. כש"כמוך" יביאו יצוג למצעדים- הם יביאו מגוון דיעות. ובכלל. האם ארגון מייצג הוא עיתון? עיתון מביא את המגוון המבוקש (לכאורה) ארגון מייבא את הדיעות המתאימות לו. ההיתממות של "כמוך"והתלות בפלורליזם אינה משכנעת כלל
ועל כך חול פירמידות זועק.
והוא צודק.
לדעתי.

רiאיש

New member
יש הרבה בעיות עם 'כמוך'

אבל לטעון שהם הכריזו מלחמה נגד הומואים דתיים נראה לי מוגזם.

2. מסכים עם מה שאמרת - ההומופוביה בחברה הדתית קשה ואכזרית, וכמו שאמרתי - טוב יעשו הרבנים אם יתחילו לפסוק פסיקות של בין אדם לחברו בנוגע להומואים דתיים (קבלה לקהילה וכד') ויעזבו את התחום של בין אדם למקום.

3. ב'כמוך' יש כרגע שני בלוגים פעילים המתעדכנים מדי שבוע של אנשים שחיים בזוגיות עם גברים (http://www.kamoha.org.il/?p=15233 ו http://www.kamoha.org.il/?p=11457), בעמוד הראשי מופיעה תגובה של זאב שביידל ליואב שורק המצודדת בזוגיות חד מינית (http://www.kamoha.org.il/?p=15794).

הדיבורים על כך ש'כמוך' מקבל ייצוג בתקשורת, מזכירים לי תלונות של ימנים על זה שהתשקורת שמאלנית. אבל צר לי, אין תאוריות קונספירציה ואין יו"ר מרושע ששולט בעיתונאים וברבנים כרצונו תוך כדי שהוא מנהל אורח חיים הדוניסטי ומופקר.
יש עוד שני ארגונים של הומואים דתיים שזוכים לסיקור בתקשורת כשהם טורחים לפרסם משהו. 'כמוך', בניגוד לשניים האחרים, מחזיק אתר פעיל שמתעדכן באופן יומיומי - ומטבע הדברים הוא מייצר יותר הדים בתקשורת מאתר שמתעדכן פעם בחודש במקרה הטוב.

דמגוגיה בריבוע

אף אחד לא אמר ש"יש יו"ר מרושע ששולט בעיתונאים וברבנים כרצונו תוך כדי שהוא מנהל אורח חיים הדוניסטי ומופקר". הוא לא מרושע ולא מופקר חלילה. הדברים שנכתבו מעלה, אודות כך שהרב הרשמי אומר שהארגון ואנשיו מחויבים להלכת "הכל אסור" שלו, ומנגד היו"ר מתבטא בדבר זה שהוא בזוגיות או מחפש כזאת (או שזאב כותב שם או שמתפרסמים שם בלוגים על זוגיות) היא פרי ביאושים צבוע. מה לא לעשות כדי לקבל תו תקן מהרב או ממספר רבנים, ולמכור את היושרה ואת האמת.

כשאני אומר 'מלחמה נגד הומואים דתיים' כוונתי לא ל'מת"מניקים' או למי שנמשך לגברים ומנסה לצאת מזה. כוונתי לאלו שהשלימו עם נטייתם והם מחפשים זוגיות עם גבר. "כמוך" לא חוסכת כל מאמץ לערער את הלגיטימיות שלהם בציבור. יש דברים שכארגון בעל אחריות הם לא אמורים לעושת. אם הם פועלים לטובת כל מי שנמשך לגברים, יואילו בבקשה שלא לדחוף לפרסום דברים שמחבלים בקבלה שלי ושלך. הארגון אמור לסייע, לא להזיק.

אין זה סוד שיו"R הארגון הוא אדם מקושר מאוד, שאף נכנסת לרשימות של "X המשפיעים של המגזר" ו"X הנחשקים של המגזר". טוב יעשה אם ישתמש בכוחו כדי לדאוג שאחי הקטן (או אחיו לצורך העניין) לדוגמה לא ייחרד מהעובדה שאחיו בזוגיות, או ישתכנע שעלינו לחיות בנזירות. מה שתמוה בעיניי זה שהוא פועל במו ידיו נגד עצמו.

רiאיש

New member
לא דמגוגיה, הקצנה

כדי להבהיר איך הדברים נקראים. הציטוטים שלך ש"ארגון "כמוך" שעושה שימוש בכוח התקשורתי שלו" "מדובר בפוליטיקה ש"כמוך" משחקת לידיה בשם התקציבים מהם הארגון מתקיים" נשמעים כמו תיאוריית הקונספירציה סביב 'הקרן החדשה'

בהתחלה טענת שהארגון מביא דעה חד צדדית שתומכת אך ורק בטיפולי המרה ובאיסור על זוגיות, ופתאום כשמתגלה שהוא מפרסם טורים קבועים של אנשים החיים בזוגיות חד מינית ומאמרי דעה התומכים בזוגיות חד מינית - הוא הופך להיות צבוע. הארגון לא מסתיר את התכנים החד מיניים המופיעים באתר, אלא להפך, מדגיש אותם ונותן להם כותרות ראשיות, אפשר להתלונן שבמסגרת ה"פלורליסטיות" של הדעות המובאות באתר ישנם גם תכנים בעיתיים ביותר, ושמסננת כלשהי חייבת לפעול, אבל אי אפשר לקרוא להם צבועים. גם אי אפשר לקרוא ליו"ר כמוך צבוע כשהוא מכריז על הזוגיות שלו בריש גלי על דפי העיתון.

בנוסף, הרב הראל הוא לא רב הארגון, בשו"ת ההלכתי המדובר (http://www.kamoha.org.il/?page_id=15263) ישנה רשימה ארוכה של משיבים: רונן לוביץ (על יחסו להומו' http://www.toravoda.org.il/node/2004), יחיאל פאוסט (http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/556/232.html), ברוך אפרתי (נראה לי הקיצוני מבין כל השמות כאן), יובל שרלו, טוביה פרי (שאמר שטיפולי המרה לא עובדים) וברוך כהנא (יצא נגד המסרים של "עצת נפש" במאמר ב'צהר')

בנוגע ל'לגיטימיות' של הזוגיות החד מינית בציבור - אני חושב שניצחנו, אתה חושב כך בעצמך ("אבל זה לא יועיל, וזה ייכשל... הפתרון הישן שכל הומו יכול להשתנות, כבר קרס"), יקחו עוד כמה שנים עד שנראה את זה, אבל כבר עברנו את ה"מסה" הקריטית. ממש כשם שמאבק הנשים לשוויון הצליח כי הרבנות האורתודוקסית הייתה רדומה, כשם שהמגזר למד להכיל ולקבל דתלשים כך גם יהיה בנוגע לזוגות חד מיניים, עם פסקים תומכים שיצוצו לאט לאט מרבנים ליברליים (פסקים שיקל עליהם להוציא ברגע שנפרד ממגזר החרד"לים). אין מלחמה של 'כמוך', אם יש משהו זהו מאבק קיומי של דתיים שלא מוצאים את התשובה ל"מקף" הבעייתי בין ההומו לדתי בזוגיות. יש חשש, לעיתים מוצדק, מסתימת פיות בשם ההומופוביה, או בשם השוויון, והם נאבקים להשמיע את כולם ואת זכותם להתנזר (זכות שלא מוכרת בכזאת קלות ע"י ההלכה, כפי שאתה בעצמך ציינת), את זכותם לנסות לשנות את הנטייה הטבעית שלהם, את זכותם להתחתן עם מי שירצו ועם אילו שיקולים שירצו.

אכן, מעצבנת העובדה שאין הכרה רבנית ב'חברותא', שאין קול רבני שתומך בצעידה במצעדי הגאווה (וככל שהוויכוח כאן ממשיך אני חושב שהנקודה שבאמת מפריעה לך היא לא ההכרה ב'כמוך' והתכנים אותם הוא מפרסם אלא חוסר ההכרה ב'חברותא', "עמית" מצטייר כאדם ש"גנב" את ההכשר שקיבל הארגון והפך אותו ללא לגיטימי), אבל אנחנו צריכים לזכור שגם ל'קולך' התייחסו כך בהתחלה (ויש עדיין רבים שמתייחסים אליו כך היום), אנחנו צריכים להרים ראש ולא להתנצל בפני רבנים, ולא ללכת ולכלות את פניהם בבקשה להיתר הלכתי מסוג כזה ואחר - הם לא מעוניינים לתת תשובות בנושא ואנו לא מעוניינים לקבל תשובות בנושא.

והשאלה החשובה באמת - למען השם, אני מתחרפן מאז שקראתי את זה בפעם הראשונה - מה זה לעזאזל מתמני"ק?!?!?!?!

לא קונספירציה- מציאות

ראשית, הקרן לישראל חדשה" אכן ממנה ארגונים שתרמו את חלקם ביצירת דו"ח גולדסטון. הדבר מגובה בנתונים ובמספרים, כך שזו לא קונספירציה אלא מציאות.
אני לא יודע כמה אתה בקיא בעובדות ובפרטים, אבל ארגון "כמוך" שואב חלק גדול מתקציבו כתוצאה מההתקשרות עם הרב הראל והרב בורשטיין ממכון פוע"ה- ויש להם אג'נדה ברורה מאוד. שאר הרבנים שהזכרת גויסו כדי להשיב על שו"תים בנושא ב"כמוך" -אך הם עובדים בשיתוף פעולה גם עם ארגון הו"ד לדוגמה.

הארגון אכן מפרסם בתקשורת המגזרית אך ורק דעה אחת - ברורה וצבועה מראש. העובדה שקיימים בו כמה עלי תאנה בדמות שני בלוגים ומאמר דעה אחד- לא זוכה למקום מרכזי, והם בטח לא פניו הציבוריות של הארגון. כפי שכבר כתבתי את הגמ"חים, הכספים ופרוייקטי הדגל - כולם משוייכים לצד אחד מובלט של המפה. מעבר לכך, כאשר האתר מפרסם ש"כמוך" והעומדים בראשו מחויבים להלכת ההתנזרות של הרב הראל, ולא זהו המצב- זוהי צביעות, לא משנה איך תסובב את זה.

ואכן אני שב לטעון, ננצח, נתקדם, נשיג הכרה- לא בגלל "כמוך" - אלא למרות "כמוך". ואין לזה קשר "לתו האישור" ש"עמית" גזל מ"חברותא", אע"פ שזה הנרטבי ש"עמית" אוהב לטעון. לא ארגונים צריכים לקבל לגיטימיות מרבנים ומהחברה הדתית, אלא הומואים דתיים עצמם. חוץ מארגון "כמוך", הערגה לתווית 'אורתודוקסים' היא מנת מתי מעט אזוטריים. וגם- לא סוגיית האישור הרבני במצעד הגאווה היא האישיו "החם" וה"מהותי" לעניינו.

לשאלתך, מת"מניק זה אחד מכינויי המחמד שהרב הראל פיתח עבורנו, ופירושה "משיכה תוך מגדרית". בדיוק כפי שהוא מכנה דתל"ש דתל"ע, כלומר דתי לעתיד. אכן, במשחקי לשון הרב הראל טוב ופורה (בדיוק כמו...."עמית"). חבל שגם לא בעניינו.

בהחלט מלחמה ועד חורמה

אני מסכים איתך. הרב הראל הוא רב צעיר, יומרני ולא מוכר. אבל הוא סימפטום למחלה גדולה יותר שלוקה בה החברה הדתית והיא ההכחשה של הבעיה. הרב הראל הוא בחזקת "מצטרך לאווירה". אני מסכים איתך שעיקר הבעיה כיום היא הקבלה החברתית. אין בכך ספק. אתר "כמוך" ושאר ערוצי התקשורת הדתית נותנים במה בלעדית לשלוש דעות: נזירות, נישואין עם אישה או טיפולי המרה. לא תשמע דעות אחרות בציבור הכללי או ב"מקור ראשון", "עולם קטן" או אתר "כיפה". זה מצטרף לחמש דקות שם וחמש דקות פה, ומחלחל לתת -מודע.

אין פה נגיעה לשולחן ערוך להט"בי; היהדות לא רואה בהתנזרות ממין פתרון, נקודה. זאת לא הפרת הסטטוס קוו הלכתי בעניין הומואים, זאת הפרת סטטוס קוו בעניין בני אדם בעיני ההלכה. ופה החומרה הגדולה ביותר. שעד כדי כך הרצון "לפתור" את בעיית ההומואים הדתיים, שמוחקים את אנושיותם והצורך שלהם במין, קרבה, חום ואהבה.

אתר "כמוך" מתפקד כפורטל של ידיעות ודעות. לו פה היה זה מסתיים- הייתי אומר דיינו. לא הייתה עם זה שום בעיה.
אך לא זה המצב. זה אינו אתר ש"מביא את כל הדעות בתמימות". האתר מקדם בהבלטה נישואי הומואים ולסביות, מציע גמ"ח לטיפולי המרה ומפרסם את אתר "עצת נפש" על שרלטניו. אתר שדוחף "דעות" ו"ידיעות" מסוימות מאוד לתקשורת המגזרית. לו "כמוך" היו מציעים את נישואי הומואים ולסביות לצד זוגיות בין גבירם כאופציה עומדת (בדיוק כפי שחי למשל יו"ר הארגון)- עוצמת הלבהות הייתה פוחתת. לו "כמוך" הייתה מממנת גמ"ח לטיפולי המרה אצל פסיכולוגים אמיתים ובעלי תעודה לצד גמ"ח לטיפולים פסיכולגים להומואים שצריכים ללמוד לאהוב את עצמם ולהשלים עם גורלם- אז לא הייתה תרעומת. אבל זה לא המצב. מדובר בפוליטיקה ש"כמוך" משחקת לידיה בשם התקציבים מהם הארגון מתקיים.

יתרה מזאת, הצביעות של יו"ר "כמוך" היא בכך שיש לארגון רב רשמי, שמו הרב הראל. והרב הראל גורס כי "ההלכה אוסרת אכן על אורח חיים חד מיני, ובאמת אין באתר כמוך הסכמה לאורח חיים כזה כלל. כמוך מחויבת להלכה לחלוטין, ואני הקטן, יחד עם עוד רבנים גדולים ממני, שותפים לפעילותה מתוך הכרה בחשיבות קיומה". האומנם? איך כמוך מחויבת להלכה (של הרב הראל שאוסר כל ביטוי של הומוסקסואליות ואפילו תהא זו אוננות) כשהעומד בראש מנהל זוגיות עם גברים? ואיך האתר עודמ באותם קריטריונים מחמירים אם נטען כל הזמן שהוא מביא את "קשת הדעות" הקיימות?

מה יש לעשות?
הפעולה הראשונה היא הצפה. להציף את הרשת ואת האתרים הכלליים בנושא. למגינת לבם של רבנים כמו הרב הראל, עברו-חמקו הימים שבהם יש צנזורה ומונפול על הידע.
שנית, יש בכל מקום ופרסום להדגיש כי זאת דעת יחיד קיצונית המתנגשת עם תפיסת היהדות הבסיסית. ובנוסך חשוב לפרסם כי יש עוד דעות רבניות אחרות (דוגמת הדעה הנפלאה שהבאת מהרב מדן).
שלישית, להמשיך ולסמן את פעילויות "כמוך" כמפוקפקות וכמוטות. הארגון הזה לא יכול להתהדר בנוצות של פלורליזם נייטרלי, כי הוא רחוק מכך. בינתיים דבק רבב כבד בארגון הזה בשל כך, וטוב שכך. שומר נפשו ירחק.

גנימדס

New member
ארגון אוטו-הומופובי שנמצא בקונפליקט תמידי

ולוואי וזו היתה מלחמה על צבור.
מדובר במשהו הרבה יותר כאוב .
בארגון ששם לו מטרה להרים את דגל האוטו-הומופוביה . להראות לכולם שדתיים הומואים אורתודקסים יכולים להיות הומופובים לא פחות מסטרייטים עצמם- ותוך כדי התרמסות ורמיסת העצמי- לקוות לקבל לגיטמציה .

מדובר במקרה כאוב , לא רק בגלל זה .
ליו"ר כמוך יש קומבינות בתקשורת המודפסת, דעתו מובאת כאלו היא נציגות מוחלטת של דיעותינו. ההומפוביה העצמית שלו לא נשארת אצלו, או רק בארון הרע שהקים- אלא מחלחלת לצבור עצמו, דתיים וחלונים, ומביישת כל כך.

(סתם נזכרתי)*
זה מזכיר לי את היהודים בחברה האירופאית. את הסלידה שלהם מכל דבר שמסמל יהדות עד כדי סוג של אנטישמיות.
לסאות'פארק היה פרק שנון על זה בו הם הראו שהיהודים מפולגים וקיימים יהודים תומכי משה, ויהודים תומכי דויד, ויהודים תומכי ...המן.... שמעלים את דמותו של המן באוב וסוגדים לה....
פעם חשבתי שזה מגוחך,
אך כשאני רואה את ההתנהלות המחרידה של כמוך אני קולט עד כמה השנאה מקלקלת את השורה.
גם השנאה העצמית.

למעלה