כמה שאלות

PanteX

New member
כמה שאלות

שלום, שמי עמית ואני בן 15 אני מאוד מתעניין בפיזיקה - בעיקר על איך דברים עובדים יש לי כמה שאלות: 1. מהו פוטון? 2. איך עובד הלייזר? 3. איך עובד המכ"ם? 4. המורה שלנו אמרה שלפי תורת הקוונטים, ניתן להיות ב2 מקומות בו זמנית. האם זה באמת אפשרי? 5. מה נסגר עם הניסוי במאיץ החלקיקים? מה ניסו לעשות ומה היו התוצאות? בתודה רבה, עמית הסקרן D:

bambipoop

New member
כמה תשובות...

מי שלא מסכים איתי שיתקן אותי 1. אור, אפשר להתייחס אליו כאל חלקיק וכאל גל http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc סרטון בנושא שמסביר מאוד יפה... 2. לייזר- אור בעל תדירות נמוכה (אתה יודע שתדירות האור זה מה שמשפיע על הצבע שלו, יש אור שאנחנו לא יכולים לראות משום שהתדירות שלו גבוהה מידי או נמוכה מידי http://www.tuition.com.hk/pics/light-waves.jpg) ללייזר יש תדירות גבוהה ובניגוד לנורה שפולטת אור בפיזור גבוה הלייזר הוא גם בעל פיזור נמוך (מה שאומר שנראה אותו כקרן אור ולא כעלומה כמו עם פנסים ומנורות) המשך בהודעה הבאה

bambipoop

New member
עוד תשובות

3. שולח גלי רדיו, אם אין חפץ הגלים לא יחזרו, אם יש חפץ הגלים יחזרו, ככל שהזמן שיקח להם לחזור גדול יותר ככה המרחק בינך לבין החפץ גדול יותר וככה אפשר לחשב מקום, אפשר לחשב מהירות לפי אפקט דופלר גם. 4. לפי תורת הקוונטים כל עוד אתה לא בדקת איפה החפץ נמצא הוא יכול להיות בכל מקום, ברגע שתבדוק עליו הוא יהיה במוקם אחד מוחלט. 5. אין לי מושג אם אתה יודע ספר גם לי מקווה שעזרתי ותשאל אם יש משהו לא מובן

Rus Almighty

New member
?????

ועוד ????? לייזר יכול להיות גם בתדרים גבוההים וגם בנמוכים כתלות בחומר עליו הוא מבוסס. לדוגמה יש ליזר ירוק, כחול(אם אני לא טועה בתקן החדש של קוראי דיסקים) וגם אדום

bambipoop

New member
זה הדבר היחיד שלא נכון בתשובות שלי?

אם כן אני מאוד שמח

johngalt2

New member
אני חושב

שקצת קשה לומר "נכון" או "לא נכון" על התשובות שלך. לדעתי הבנת בצורה יפה מאוד את ההסברים שקראת בספרים, הבעיה היא שההסברים האלו לא מספיקים בשביל להבין את הדברים שאתה קורא עליהם באמת - זה דורש שנים של לימוד ונסיון. לכן מה שכן אפשר זה למצוא דברים שהם בבירור לא נכונים במה שכתבת, אבל הדברים שהם כן "נכונים" הם לא באמת "נכונים". זה אולי בערך כמו המצב הבא: נניח שאף פעם לא היית בפריז ולא ראית שום תמונה של מגדל אייפל, וכל מה שאתה יודע עליו זה הדברים שמישהו שכן ראה אותו סיפר לך עליו. עכשיו מישהו בא ומבקש ממך לתאר לו את מגדל אייפל - אתה אולי תוכל לתת תיאור כללי כלשהו, אבל הוא יהיה תיאור "יד שנייה" כזה שמן הסתם לא יהיה דומה לתיאור של מישהו שכן ראה אותו. אז במובן הזה קשה לומר שהתשובות ה-"נכונות" שלך הן באמת נכונות, אבל כן אפשר לומר שהבנת יפה מאוד את התיאור הכללי של מגדל אייפל, עד כמה שאפשר להעביר אותו במילים.

נושאים לא מובנים + שאלה חדשה

1. שאלתי מהו פוטון וקיבלתי הסבר על אור. תוכל לפרט בבקשה על פוטון ולא על אור? (סליחה על הבורות) 2. מהי תדירות האור? כיצד ניתן לשלוט על תדירות האור? כלומר, מה גורם לנורה לפלוט אור בתדירות ששונה מתדירות הלייזר? 3. איך אתה בטוח שגלי הרדיו יחזרו למכ"ם? ההחזרה תלויה בזווית הפגיעה בחפץ (לפי חוק סנל אם אני לא טועה). איך אתה בטוח שזווית הפגיעה מתאימה? 4. לא הבנתי על מה מתבססת התשובה. כנראה שאני צריך להבין את תורת הקוונטים לפני שאני שואל שאלה כזאת. אם מתאים לך אשמח לשמוע מה אומרת תורת הקוונטים על רגל אחת. 5. איך ניתן לבדוק את זה? ושאלה נוספת: 6. איך אחמדיניג'אד מתכנן להפציץ אותנו בפצצה גרעינית? הרי אם ישלח מטוס, ניירט אותו. אם ישלח טיל בליסטי נשמיד אותו (בעזרת ה"חץ"). תודה רבה רבה!

bambipoop

New member
תשובות

1. סליחה לא הייתי מספיק ברור, פוטון זה חלקיק של אור, כשאתה רואה משהו זה בגלל שהוקרן עליו אור (או הרבה פוטונום, זהה) האור הוקרן מן החפץ אל העין שפירשה לפי תדירות הגל את צבעו ובעזרת הרבה פוטונים שהתקבלו העין יצרה תמונה. 2. כמו שהסברתי אל האור אפשר להתייחס הן כחלקיק והן כגל תלוי מתי, גל מודדים בעזרת תדירות http://www.casellausa.com/en/images/help/sine_waves.jpg תדירות בעצם מודדים בעזרת מרחק בין "קצוות" החלק הכי גבוה של כל גל, כמו שאתה רואה בתמונה, ככל שהמרחק קטן יותר התדירות גדולה יותר, 4.הסבר מאוד בגדול- אוהבים לדבר על אטום כעל כדור, גרעין שמורכב מפרוטונים וניטרונים ומסביבו מקיפים בכל מקום אלקטרונים, בעיה אחת בתיאור זה שלאלקטרונים יש מסלולים מורכבים והם לא נמצאים סתם כך בצורת כדור, העניין השני הוא שברגע נתון לא בכל נקודה על הכדור ישנם אלקטרונים, מתייחסים אל האטום כאל כדור משום שהאלקטרונים נעים מהר והאפשרויות למקום האלקטרון כלואות בתוך הכדור, אם נדבר על נקודה מסוימת באטום בהעדר נתונים נוספים נוכל לדבר רק על סיכויים אם נמצא או לא נמצא שם אלקטרון, בגדול כל עוד לא בדקנו האלקטרון יכול להיות בהרבה מקומות בו זמנית, רק כשנבדוק נוכל לדעת איפה הוא באמת. 5. אינטרנט... 6. אני לא מבין בכל מערך ההגנה של מדינת ישראל אבל נניח שיעבור מטוס שמדינת ישראל תזהה בסופו של דבר כמטוס עוין ותשלח טיל כדי ליירט אותו, הפצצה תהיה הרבה יותר מידי לארץ וגם אם יירטו אותו באוויר תהיה לפצצה שהייתה בתוכו השפעה ענקית על המדינה. עוד בעיה, נניח שיורים טיל עלינו מעירק, אנחנו נזהה אותו מעל ירדן, האם אנחנו באמת נפיל פצצת אטום על מדינת ירדן, מדינה חפה מפשע כדי להציל את עצמנו? עוד משהו, אני לא בטוח אבל אני לא יודע אם המכ"ם שיכול לזהות מטוסים יכול לזהות אותם בכל הגבהים, יכול להיות שהמטוס טס גבוה מידי בשביל שיזהו אותו. נ.ב אתה בעצם מבקש מאיתנו עזרה להפיץ את ישראל....

johngalt2

New member
אממ...

לגבי 1 - כל מה שאמרת הוא נכון, אבל אבל אני לא יודע אם זה מסביר מה זה פוטון. לגבי 2 - גם כן, כל מה שאמרת הוא נכון. 4 - טוב, כאן כל מה שכתוב כמעט לא נכון (כמעטכי: "והאפשרויות למקום האלקטרון כלואות בתוך הכדור, אם נדבר על נקודה מסוימת באטום בהעדר נתונים נוספים נוכל לדבר רק על סיכויים אם נמצא או לא נמצא שם אלקטרון, בגדול כל עוד לא בדקנו האלקטרון יכול להיות בהרבה מקומות בו זמנית, רק כשנבדוק נוכל לדעת איפה הוא באמת." פחות או יותר בכיוון הנכון), וזה בטוח לא מה שאומרת תורת הקוואנטים על רגל אחת. כל השאר - בזה אני לא מבין כלום.

על מה אתה מדבר?

6. נתחיל מזה שכאשר יזוהה מטוס עויין, כנראה שישלחו מטוסי קרב ולא יתנו פעילות מבצעית למערך הנ"מ. יירוט של טיל עם רש"ק גרעיני באמצעות טיל כדוגמת החץ לא יביא לפיצוץ גרעיני. במקרה הרע נשורת. אז בעצם כל התאוריה שלך על ירדן החפה מפשע לא תופסת. בקשר ליכולות זיהוי, היה בטוח שלישראל יש יכולת לזהות מטרות מטווחים גדולים הרבה יותר (וזה רק באמצעות מכ"מים קרקעים, בלי לדבר על ראדרים מוטסים ועוד אמצעים שונים). אם מכ"מ מסוגל לאתר טיל בליסטי שחודר מהאטמוספרה אין סיבה שהוא לא יוכל לזהות מטוסי קרב, אלא אם אתה יכול לחדש לי בקשר למטוסי קרב שטסים מחוץ לאטמוספרה
. למעשה קל יותר לאתר עצם גבוה מאשר עצם שטס נמוך (לדוגמה, תקיפת הכור בעירק).

deathcaster

New member
אם להשתמש במילותיך

אם מטוסי אויב יחליטו לחדור לתחום האווירי שלנו לביצוע פעולה כמו הטלת פצצה גרעינית, גם הם יכולים לטוס נמוך כדי לחמוק מהמכ"ם. (אני יודע שיש לנו (וגם לאויב) אמצעי איכון וזיהוי נוספים... אבל רק רציתי להצביע על כך שזה אפשרי... אנחנו רחוקים מלהיות מוגנים הרמטית

איזה מטוסי אויב?

אומנם אתה מדבר היפוטתית, אבל הרי מבחינה טכנית האיראנים לא ממש יכולים להגיע לכאן בגלל הטווח, יכולת תדלוק אווירי לא מושלמת וכמובן עירק שמפרידה ביננו לבין איראן ונמצאת תחת שליטה אמריקאית. אחת הסיבות לכך שחדירות מתבצעות מנמוך היא טופוגרפיה, כך שיש כאן גם עיניין טקטי ויכולת תיכנון. אף מדינה לא מוגנת הרמטית כך שאין סיבה שישראל תהייה יוצאת דופן בעיניין הזה.

deathcaster

New member
תגובה

אני אכן רושם כאן דברים היפותטיים... אבל אינני היחיד, אנחנו סוטים מהעניין, הנקודה המקורית שלה התכנסנו היא ש"כל כלי טיס או כל טיל שישוגר לישראל ופצצה גרעינית תגיע רק דרך האוויר" - ייורט, אני טוען שזה נכתב מתוך בטחון עצמי מופרז ביכולות ההגנה שלנו (וביכולות המודיעין שלנו), ואני רואה ע"פ השורה האחרונה של הודעתך שאנו תמימי דעים בסוגיה זו

deathcaster

New member
תשובה על 6

"איך אחמדיניג'אד מתכנן להפציץ אותנו בפצצה גרעינית?" - כתוב בתורה "ובתחבולות תעשה לך מלחמה" .... אבל לפני שאנחנו נכנסים לתחבולות... כמו שמזל"ט ומטוס ססנה הצליחו לחדור מלבנון ולטייל להם בצפון הארץ באין מפריע, גם מטוס יכול להגיע מכיוון אירן אם מישהו נרדם בשמירה. באשר לטיל בליסטי ........ ובכן מערכת "חץ" וגם מערכת ה"נאוטילוס" שהיא המקבילה הפרימיטיבית יותר של צבא ארה"ב ל"חץ" הם 2 מערכות נחמדות מאוד... הנאוטילוס היא כשלון גדול, ל"חץ" אין שום ניסיון מבצעי למעט ניסויים מבוקרים.... אף אחד לא יכול להגיד שה"חץ" נותן לנו 100% ביטחון מטילים בליסטיים... ומי שכן מעז להגיד את זה משקר לעצמו ולכולם. ונחזור לתחבולות: תחבולה 1: יש סיפורי מפורסמים על טייסים סורים ועירקים שרצו לערוק לישראל, הם עשו זאת ואפילו בנחיתה עם מטוס המיג שלהם בארץ, עכשיו קח תרחיש שבו טייס איראני עושה אותו דבר ... רק שהוא עושה זאת עם מטוס מחומש בפצצה גרעינית ? תחבולה 2: למה לחשוב על האוויר ? חסר הברחות דרך גבול מצרים ? חסרות הברחות דרך רצועת עזה ? חסרות הברחות דרך גבול ירדן ? אם סירה עלובה יכולה להבריח כמה מאות טונות חשיש בכך שהיא חוצה את ים המלח בלילה... ואף אחד לא שם לב... עם תכנון נכון - אפשר להבריח כך פצצה גרעינית... ואל לנו לסמוך יותר מדי על המודיעין שלנו, הוא נכשל במלחמת יום כיפור, בשלום הגליל, וגם במלחמת לבנון השנייה. אם באמת אירן תרצה לשלוח אלינו פצצה גרעינית... היא תעשה זאת בלי בעיה. יש רק 2 בעיות עם זה: א. לפי מה שידוע לנו - אין לאיראן נשק גרעיני, ואין לה יכול לייצור נשק גרעיני עדיין ב. מאזן האימה הוא עדיין לרעתה, אם היא תחשוב לעשות דבר כזה - היא יודעת שהתגובה תהיה שוות ערך... אם לא יותר.

לא נכון.

מזל"ט מלבנון זה לא כמו מטוס קרב מאיראן. למטוס קרב יש חתימת מכ"מ גדולה יותר והמרחק מעלה את הסיכוי לזהות אותו, לעומת מזל"ט מלבנון שנמצאת בגבולנו הצפוני. הנאוטילוס היא לא מקבילה לחץ באף מובן - זאת מערכת יירוט מבוססת לייזר ואילו ירוט עם החץ מבוסס על רש"ק (חץ 2) ופגיעה ישירה (חץ 3). חוץ מזה הצבא האמריקאי לא משתמש במערכת הזאת. בקשר לתחבולה 1 - להזכירך, להגעת מטוס מיג 21 לישראל היה ערך מודיעיני חשוב. אנחנו מכירים מספיק טוב את המטוסים שיש בחיל האוויר האיראני ואנחנו לא זקוקים לנשמה טובה שתחליט לערוק. חוץ מזה, לא צריך להיות מעל גיל 13 כדי להניח שבמקרה שמטוס עורק יעלו לאוויר כמו מטוסים שלנו ללוות אותו ולראות אם הוא חמוש. להבריח פצצה גרעינית זה לא להבריח חשיש. יש הרבה יותר חותמות מודיעיניות כשאתה מבריח נשק כזה. בדיוק כמו שהיה קל יותר לצוד את הזילזאלים ב-2006 מאשר את הרקטות הקטנות. "ואל לנו לסמוך יותר מדי על המודיעין שלנו, הוא נכשל במלחמת יום כיפור, בשלום הגליל, וגם במלחמת לבנון השנייה." ואתה אומר את זה בתור קצין מודיעין שמכיר את הכל? את הכשלונות אתה מכיר, את ההצלחות כנראה שאתה מכיר פחות.

deathcaster

New member
העיקר לכתוב לא נכון בכותרת אהה ? ../images/Emo13.gif

"מזל"ט מלבנון זה לא כמו מטוס קרב מאיראן. למטוס קרב יש חתימת מכ"מ גדולה יותר והמרחק מעלה את הסיכוי לזהות אותו, לעומת מזל"ט מלבנון שנמצאת בגבולנו הצפוני" - והמרחק היחסי בין 2 המקומות, מאזן את הדברים.... והדברים נכתבו ביחס להודעה שמעלי, אנחנו לא בהכרח נצליח ליירט כל כלי טיס עוין אלו היו דוגמאות. ואם אתה חושב שכן נצליח, אתה חולם "הנאוטילוס היא לא מקבילה לחץ באף מובן " - היא מקבילה הייעוד שלה - יירוט, באשר להיבטים הטכניים, מן הסתם ישנם הבדלים, ארה"ב לא משתמשת בה בגלל שהיא כשלון מבצעי וכלכלי גם יחד, ושוב הדברים נכתבו במטרה להמחיש לשואל שלא בהכרח נצליח לייירט כל טיל שישוגר לעברנו, גם כאן - אם אתה חושב שכן נצליח - אתה חולם. "להגעת מטוס מיג 21 לישראל היה ערך מודיעיני חשוב" - נכון, ובאותה מידה אותו מטוס היה יכול להיות עם טייס ללא כוונת עריקה וחמוש עם פצצת אטום, כיום מדובר בפצצות קטנות בהרבה מהפצצות של 1945. "להבריח פצצה גרעינית זה לא להבריח חשיש" - וזה מסוג הדברים שאסור לנו להסתמך עליהם, השאננות היא האויב הכי גדול שלנו. "בדיוק כמו שהיה קל יותר לצוד את הזילזאלים ב-2006 מאשר את הרקטות הקטנות." - ומספיק שפצצה גרעינית אחת תחמוק מעיני המודיעין... וישראל היא היסטוריה, אני בטוח שאתה תסכים לכך. "ואתה אומר את זה בתור קצין מודיעין שמכיר את הכל?" - מעבר לעובדה שגם קצין מודיעין רחוק להכיר את הכל, הייתי 11 שנים בצבא, ונחשפתי למספיק דברים שלא הייתי צריך להיחשף אליהם ואם יש משהו שלמדתי הן בתור חייל, הן בתור משרת קבע והן בתור אזרח, שאל לנו להיות שאננים ולסמוך בעיניים עיוורות על הצבא שלנו. על ההצלחות שאותן אני מכיר היטב, לא מדברים, לא בצבא ולא בשום מערכת אחרת, רק על הכשלונות, כי אנו לא רוצים לחוות אותם שוב. ובכן מה כל כך לא נכון בהודעה שלי או שכל כך מיהרת לכתוב "לא נכון" שלא קראת כלל את מה שכתבתי ואת ההקשר של זה להודעה הקודמת ?

כתבתי לא נכון

בהתייחסותי לנקודות הדמיון שהעלת בין חדירת מזל"ט מלבנון לבין חדירת מטוס קרב מאיראן. אני מסכים איתך לגמרי שמטוס יכול לחדור מאיראן אם מישהו נרדם בשמירה, אבל אני לא חושב שההשוואה היא נכונה. " והמרחק היחסי בין 2 המקומות, מאזן את הדברים...." למה? "אנחנו לא בהכרח נצליח ליירט כל כלי טיס עוין אלו היו דוגמאות. ואם אתה חושב שכן נצליח, אתה חולם" אף אחד לא יכול להבטיח יירוט של כל כלי עוין, זה ברור לכולם. העיניין הוא שיותר פשוט לאתר ולהשמיד מטוס עם חתימת חום ומכ"מ גדולה מאשר מטוס עם חתימת חום ומכ"מ קטנה. "היא מקבילה הייעוד שלה - יירוט, באשר להיבטים הטכניים, מן הסתם ישנם הבדלים, ארה"ב לא משתמשת בה בגלל שהיא כשלון מבצעי וכלכלי גם יחד, ושוב הדברים נכתבו במטרה להמחיש לשואל שלא בהכרח נצליח לייירט כל טיל שישוגר לעברנו, גם כאן - אם אתה חושב שכן נצליח - אתה חולם." ייעוד זאת מילה כללית מדי. גם טיל סטינגר וגם טיל פטריוט מיירטים. הנאוטילוס נועדה ליירט רקטות ופגזים ארטילרים בעוד החץ נועד ליירט טילים בליסטים. הטווח שלא הנאוטילוס הוא כמה קילומטרים בעוד החץ מגיע לעשרות קילומטרים (חץ 3 יירט מחוץ לאטמוספרה). ההקבלה הכי קרובה למציאות היא בין מערכת ה-THAAD האמריקאית (שלא מרשימה במיוחד במבחנים) מול החץ 3 (בפיתוח). "ומספיק שפצצה גרעינית אחת תחמוק מעיני המודיעין... וישראל היא היסטוריה, אני בטוח שאתה תסכים לכך." אני לא יודע אם להסכים או לא. אני רק יודע שיש פיזיקאי גרעין ישראלים שדווקא חולקים על דעתך. "שאל לנו להיות שאננים ולסמוך בעיניים עיוורות על הצבא שלנו." זה נכון לגבי כמעט כל דבר לדעתי, לא רק לגבי הצבא.

deathcaster

New member
אגיב ברשותך רק למשפט אחד בהודעתך

או 2.... "אני מסכים איתך לגמרי שמטוס יכול לחדור מאיראן אם מישהו נרדם בשמירה" "זה נכון לגבי כמעט כל דבר לדעתי, לא רק לגבי הצבא" זה מה שרציתי לשמוע (לקרוא) ממך, כל הפרטים הטכניים ששנינו חפרנו עליהם זניחים I REST MY CASE

johngalt2

New member
אהלן עמית,

אני אנסה לענות על השאלות שלך לפני מה שאני יודע. 1. פוטון זה שם שפיזיקאים נתנו לתכונה של אור, או ליתר דיוק של גלים אלקטרומגנטיים. התכונה הזו היא שאם יש גל אלקטרומגנטי איפשהו (לצורך העניין אפשר לחשוב על זה כעל קרן אור), האנרגיה שלו לא יכול להיות כל דבר, אלא באה ביחידות קטנות (מאוד מאוד קטנות, ובגלל זה היה קשה לגלות את זה - כי כשמסתכלים על קרן אור רגילה קשה מאוד לראות שהאנרגיה שלה לא יכולה להיות בכל ערך שהוא). נוח לקרוא ל"גושי" האנרגיה האלו "פוטונים", כי זה יותר קל לומר "יש לי פה שני פוטונים" מאשר לומר "יש לי פה שדה אלקטרומגנטי שהאנרגיה שלו היא של שני "גושים". מעבר לזה קשה לומר, כי "פוטונים" יכולים לבוא בהמון צורות ווריאציות, ולכן לשאול מה זה פוטון זה בערך כמו לשאול מה זה חיה. 2. הלייזר הוא מכשיר שמייצר אור (אפשר לחשוב על זה גם כעל משהו ש"יורה" פוטונים). מה שמבדיל אותו ממכשירים אחרים שמייצרים אור (למשל, נורה), זה שבעוד שנורה מייצרת אור (ולמעשה קרינה אלקטרומגנטית) בכל התדרים, פחות או יותר, ולכל הכיוונים, לייזר מייצר אור בתדירות מאוד מדוייקת ובכיוון מאוד מדוייק. לכן לליזר יש צבע מסויים (שים לב שאי אפשר לייצר נורות שמפיקות אור בצבע מסויים - אפשר רק לצפות אותן בחומר שבולע את כל התדרים חוץ מאחד, והוא נותן לאור את הצבע שלו), וכאשר מפעילים אותו הוא מוציא אור בכיוון מסויים - זה בניגוד לכל מקור אור טבעי, שמייצר אור ע"י חימום, ומוציא אור לכל הכיוונים בו זמנית. 3. מכ"מ הוא מכשיר שמייצר גלים אלקטרומגנטיים, בדיוק כמו שלייזר עושה, אבל בתדרים יותר נמוכים. יש כל מיני מכ"מים שמשתמשים בכל מיני שיטות כדי לכוון את הגלים האלו לעבר מטרות בשמיים. הגלים פוגעים במטרה וחוזרים, ולפי האופן שבו הם חזרו אפשר לקבל מידע על המטרה. 4. זו שאלה שקשה לענות עליה על רגל אחת, אבל מה שבטוח אפשר לומר זה שאין יצור כזה שנקרא "תורת הקוואנטים" שאם הולכים עם ההגיון שלו מגיעים למסקנה שאנשים יכולים להיות בשני מקומות בו זמנית. תורת הקוואנטים עוסקת בדברים בקנה מידה מאוד מאוד קטן. ברגע שפיזיקאים התחילו להיות מסוגלים למדוד דברים בקנה מידה מספיק קטן, הם גילו שדברים בגודל הזה מתנהגים בצורה מאוד שונה ממה שאנחנו רגילים אליו ביום-יום, ותורת הקוואנטים היא הכלי התיאורטי שהם פיתחו כדי לתאר בצורה מתמטית את התופעות שהם ראו. אחד הדברים שיש בתיאוריה הזו היא שכל עוד לא מודדים מיקום של עצם מסויים (אבל כן מודדים משהו אחר לגביו - למשל, האנרגיה שלו), ניתן לומר עליו שהוא לא נמצא במקום אחד ספציפי, אלא במובן מסויים ב-"צירוף" של הרבה מקומות. אגב, לא צריך שום קוואנטים כדי לומר שאם אתה לא מדדת איפה משהו נמצא, אתה לא יודע איפה הוא נמצא. אבל מה שתורת הקוואנטים אומרת זה שאתה יכול לעשות מדידה של משהו אחר שתתן לך מידע על אזור מסויים שהוא יכול להיות בו, כשלכל נקודה באזור הזה יש הסתברות מסויימת שאם תמדוד מיקום תמצא אותו שם. גם זה, אגב, לא מייחד בשום צורה את תורת הקוואנטים. אבל מה שכן מייחד אותה מכל מה שאנחנו מכירים מהיום-יום זה שאנחנו *חייבים* לקחת בחשבון את העובדה שעד שלא מדדנו איפה הוא, אפשר רק לומר בהסתברות מסויימת איפה אפשר למצוא אותו. זה אולי קצת יותר קשה להסביר את זה בקשר למיקום של חלקיק, והדרך הכי פשוטה להסביר תופעות קוואנטיות היא כנראה בעזרת ניסוי שני הסדקים. אז אם אתה רוצה לשאול על ניסוי שני הסדקים אני יכול אולי לענות בצורה קצת יותר ברורה.

למעלה