אהלן עמית,
אני אנסה לענות על השאלות שלך לפני מה שאני יודע. 1. פוטון זה שם שפיזיקאים נתנו לתכונה של אור, או ליתר דיוק של גלים אלקטרומגנטיים. התכונה הזו היא שאם יש גל אלקטרומגנטי איפשהו (לצורך העניין אפשר לחשוב על זה כעל קרן אור), האנרגיה שלו לא יכול להיות כל דבר, אלא באה ביחידות קטנות (מאוד מאוד קטנות, ובגלל זה היה קשה לגלות את זה - כי כשמסתכלים על קרן אור רגילה קשה מאוד לראות שהאנרגיה שלה לא יכולה להיות בכל ערך שהוא). נוח לקרוא ל"גושי" האנרגיה האלו "פוטונים", כי זה יותר קל לומר "יש לי פה שני פוטונים" מאשר לומר "יש לי פה שדה אלקטרומגנטי שהאנרגיה שלו היא של שני "גושים". מעבר לזה קשה לומר, כי "פוטונים" יכולים לבוא בהמון צורות ווריאציות, ולכן לשאול מה זה פוטון זה בערך כמו לשאול מה זה חיה. 2. הלייזר הוא מכשיר שמייצר אור (אפשר לחשוב על זה גם כעל משהו ש"יורה" פוטונים). מה שמבדיל אותו ממכשירים אחרים שמייצרים אור (למשל, נורה), זה שבעוד שנורה מייצרת אור (ולמעשה קרינה אלקטרומגנטית) בכל התדרים, פחות או יותר, ולכל הכיוונים, לייזר מייצר אור בתדירות מאוד מדוייקת ובכיוון מאוד מדוייק. לכן לליזר יש צבע מסויים (שים לב שאי אפשר לייצר נורות שמפיקות אור בצבע מסויים - אפשר רק לצפות אותן בחומר שבולע את כל התדרים חוץ מאחד, והוא נותן לאור את הצבע שלו), וכאשר מפעילים אותו הוא מוציא אור בכיוון מסויים - זה בניגוד לכל מקור אור טבעי, שמייצר אור ע"י חימום, ומוציא אור לכל הכיוונים בו זמנית. 3. מכ"מ הוא מכשיר שמייצר גלים אלקטרומגנטיים, בדיוק כמו שלייזר עושה, אבל בתדרים יותר נמוכים. יש כל מיני מכ"מים שמשתמשים בכל מיני שיטות כדי לכוון את הגלים האלו לעבר מטרות בשמיים. הגלים פוגעים במטרה וחוזרים, ולפי האופן שבו הם חזרו אפשר לקבל מידע על המטרה. 4. זו שאלה שקשה לענות עליה על רגל אחת, אבל מה שבטוח אפשר לומר זה שאין יצור כזה שנקרא "תורת הקוואנטים" שאם הולכים עם ההגיון שלו מגיעים למסקנה שאנשים יכולים להיות בשני מקומות בו זמנית. תורת הקוואנטים עוסקת בדברים בקנה מידה מאוד מאוד קטן. ברגע שפיזיקאים התחילו להיות מסוגלים למדוד דברים בקנה מידה מספיק קטן, הם גילו שדברים בגודל הזה מתנהגים בצורה מאוד שונה ממה שאנחנו רגילים אליו ביום-יום, ותורת הקוואנטים היא הכלי התיאורטי שהם פיתחו כדי לתאר בצורה מתמטית את התופעות שהם ראו. אחד הדברים שיש בתיאוריה הזו היא שכל עוד לא מודדים מיקום של עצם מסויים (אבל כן מודדים משהו אחר לגביו - למשל, האנרגיה שלו), ניתן לומר עליו שהוא לא נמצא במקום אחד ספציפי, אלא במובן מסויים ב-"צירוף" של הרבה מקומות. אגב, לא צריך שום קוואנטים כדי לומר שאם אתה לא מדדת איפה משהו נמצא, אתה לא יודע איפה הוא נמצא. אבל מה שתורת הקוואנטים אומרת זה שאתה יכול לעשות מדידה של משהו אחר שתתן לך מידע על אזור מסויים שהוא יכול להיות בו, כשלכל נקודה באזור הזה יש הסתברות מסויימת שאם תמדוד מיקום תמצא אותו שם. גם זה, אגב, לא מייחד בשום צורה את תורת הקוואנטים. אבל מה שכן מייחד אותה מכל מה שאנחנו מכירים מהיום-יום זה שאנחנו *חייבים* לקחת בחשבון את העובדה שעד שלא מדדנו איפה הוא, אפשר רק לומר בהסתברות מסויימת איפה אפשר למצוא אותו. זה אולי קצת יותר קשה להסביר את זה בקשר למיקום של חלקיק, והדרך הכי פשוטה להסביר תופעות קוואנטיות היא כנראה בעזרת ניסוי שני הסדקים. אז אם אתה רוצה לשאול על ניסוי שני הסדקים אני יכול אולי לענות בצורה קצת יותר ברורה.