כמה מחשבות לשבת

כמה מחשבות לשבת

מי שלא אוהב חפירות, כדאי שיעשה פרסה.
1. אני עדיין מוצאת את עצמי חושבת על "למראית עין" וכל הנושא של עיוורון כמטאפורה לחוסר ידיעה והתעלמות מהמציאות. ובדיוק היום היתה ברדיו תוכנית על ספר חדש שיצא בשם נקודת העיוורון, שהוא אסופה של מאמרים בנושא זה בדיוק. דיברו על הצד האפל של ראייה ושל גילוי. איך שברגע שאדם וחווה טעמו מעץ הדעת הם חשו בושה ורצון להתכסות. וכמובן בסופו של דבר נענשו וגורשו. אשת לוט נענשה במוות על זה שהסתובבה כדי להביט על מה שקרה בסדום ועמורה. או שבעצם המוות לא היה עונש כמו תגובה. גם אמרו שראייה וויזואליות הן הרבה יותר מרכזיות בתרבות המערבית מאשר נגיד בתרבות ההינדית, שמתמקדת הרבה יותר בראייה פנימית מאשר בויזואליות. בקיצור, מרתק. וזה גרם לי לחשוב על מה שטליה אמרה ליערה: "את יכולה לראות מה שאת רוצה". ועד עכשיו הסתכלתי על זה בקטע של השראה. את יכולה לראות למרות שאת עיוורת. אבל מצד שני, החצי השני, המרומז, שלא נאמר בקול רם הוא "את יכולה לא לראות מה שאת רוצה" או "את יכולה לבחור מה לראות". מה שגם נכון לכלל האוכלוסיה ולא רק ליערה. 2. מחשבה שנייה שהיתה לי היתה בקשר להערצה. קראתי ראיון עם כוכבי "אבודים" והיה משהו שדומיניק מונגאן, שמשחק את צ'רלי ושיחק את ההוביט ב"שר הטבעות", אמר בקשר להבדל של הערצה לכוכבי קולנוע והערצה לכוכבי טלוויזיה, וחשבתי שהיא רלוונטית מאד לדיונים שלנו על טלי (אפילו שמדובר במספרים אחרים לגמרי): ב'שר הטבעות' יצא סרט אחד בשנה, אז ברור שמרגע שהסרט יצא ועד עונת הפרסים זה היה אירוע ענק והרגשת את החום ששוחרר בעקבותיו. אבל אחרי זה, בשאר השנה, העניינים הצטננו עד הפעם הבאה. כאן זה אחרת. 18 מיליון צופים בך כל שבוע. 18 מיליון! ואתה בבית שלהם, מאוחר בלילה, כשהם בפיג'מה, שותים תה. זה אחרת מאנשים שמתלבשים, קונים כרטיס והולכים לקולנוע. זאת חוויה הרבה יותר אינטימית ומחייבת. אנשים צופים בך כשהם מנסים להירגע אחרי יום עבודה ארוך. שמתי לב שאני הרבה יותר נגיש לאנשים עכשיו מאשר כשהייתי בקולנוע. כלומר מזהים אותך כשאתה שחקן בסרט, אבל חוששים לגשת כי יש הרבה יותר בלמים. עכשיו הכל פתוח. אני שייך להם, כי אני בטלוויזיה. הם שלך. והם מכירים אותך אישית, או ככה לפחות הם מרגישים." זהו. אשמח לתגובות.

../images/Emo13.gif

1. מאוד נכון. יערה אולי לא יכלה לראות במובן הפיזי שלה המילה, אבל ראייה היא גם הבנה של דברים שאתה קולט גם דרך חושים אחרים, והיא באיזשהו מקום בחרה לא לעשות את זה. הרי להגיד "כי אני עיוורת" זה לא באמת תירוץ כשישנת בחדר שבו נעשו הדברים האלה. כי אפשר לשמוע אותו נכנס לחדר, אפשר לשמוע את האונס עצמו, אולי את טליה בוכה אח"כ... היא הרי אמרה לגידי באיזשהו שלב שעכשיו שהיא יודעת מה קרה, היא חושבת שאולי היו סימנים שהיא התעלמה מהם. זה מזכיר לי משהו שחאלד חוסייני [מחבר "רודף העפיפונים"] אמר בראיון לסופשבוע [ספויילר לספר] - שאלו אותה על הקטע שבו אמיר רואה את חסן נאנס, ולא עושה שום דבר. הוא אמר שאפשר לקחת את זה כמטאפורה לכך שהעולם ראה את אפגניסטן 'נאנסת' ע"י קבוצות של קיצוניים ולא עשה שום דבר... שזה שוב הקטע של לראות אבל לבחור להתעלם, להעמיד פנים שאנחנו לא רואים. 2. אין לי הרבה מה להגיד חוץ ממסכימה אותו...

אממממ חמוטל יקירתי

אני לא אמורה לכתוב פה. אבל את מעניינת בטירוף וחוץ מזה שאם אני לא אחפור אז מי כן?
לגבי העיוורון, אני באמת חושבת שבן אדם בוחר מה לראות. ואפילו אם הוא רואה הוא בוחר איך לקחת דברים . כל אחד נותן אינטרפטציה שונה למצבים מסוימים. אני חושבת שלפעמים יש בנו את הפחד הזה לגלות משהו שינפץ לנו את הבועה הזאת שנקראת 'שגרת חיינו', מאידך קשה לי להאשים את יערה בבחירה הזאת. ואני ממש לא מתייחסת לעובדה שהיא עיוורת. כבר הבהרתי שהעיוורון הוא לא הסיבה שאמורה למנוע ממנה לראות. אני חושבת שהסיבה היא גילה הצעיר. לא נראה לי שיערה היתה מסוגלת לראות, לקבל או להבין בכלל מה הלך שם. כמו שאפילו טליה לא בדיוק הבינה והיא זאת שחוותה את זה על בשרה. ליערה לא היתה את הבגרות להבין את מה שכל שאר המבוגרים בחרו להדחיק. ולכן אני לא לגמריי מסכימה עם האמירה (של נעה ושל טלי ) שיערה בחרה לא לראות. לגבי ה"את יכולה לראות כל מה שאת רוצה" היה משהו מאוד יפה באמירה הזאת. מצד אחד אפשר להבין את זה כאמירה שבאה לחזק את יערה. להראות כמה כוח הקשר הזה בינהם נותן לילדה העיוורת החסרת ביטחון הזאת. אבל מצד שני הוא בא מאוד להוכיח את יערה מהעינים של טלי. טלי באיזה מקום כן רצתה לשתף את יערה. היא רצתה שהיא תראה. שיהיה מישהו שיגיד לה שהיא לא הוזה, שמה שקורה שם בינה לבין אבא שלה הוא לא בריא ולא תקין. אבל יערה לא יכלה לראות. וכן יש באמירה הזאת גם משהו לחברה. כי ברגע שהיא נאמרת אנחנו לא באמת יודעים אם יערה הגיעה לקצה הצוק או לא. אולי גם אנחנו בוחרים לראות מה שנוח לנו כשלאו דוקא הוא המצב הקיים. לגבי הערצה. זה נכון שיש הבדל בן מעריץ של קולנוע לבין מעריץ של טלויזיה. אבל אני חושבת שבשורה התחתונה זה אותו מעריץ. פשוט הטלויזיה פותחת את האפשרות להערצה הזאת. אני לא באמת מאמינה שהייתי מעריצה את טלי אם היא היתה משחקת רק בסרט. כי טלויזיה זה דבר הרבה יותר נגיש. קהל יותר רחב צופה בזה וזה בעצם המדרגה לכך שאני יאהב אותה בשאר הדברים שהיא עשתה. אני בניגוד לאנשים אחרים לא חושבת שזה פחות "נחשב" להיות בטלויזיה קודם. יש משהו מאוד יפה אינטימי ומיוחד גם בקשר הזה עם הקהל. הרבה יותר קרוב אמיתי יומיומי. נגיד עם יערה אני בחיים לא אוכל להתחבר כמו עם רננה. אפילו שבעיני היא דמות הרבה יותר מאתגרת וטובה. זה פשוט עניין של זמן מסך, שהופך את הדמות בטלויזיה ליותר מוחשית. הכל פשוט עיניין של נקודת מבט.

את מחזקת מה שדומיניק מונגאן אמר

הטלוויזיה גורמת לאנשים להרגיש שהם מכירים אותך הרבה יותר מאשר הקולנוע, וזה משפיע על סוג ההערצה, אפילו אם זה אותו מעריץ. ומסכימה שהעיוורון של יערה למעשים שנעשו בנוכחותה נובע בעיקר מחוסר יכולת לתפוס בגילה הצעיר דברים כל-כך מזוויעים. מה עוד שהיא באמת תמימה באופן בסיסי. על ילדה אחרת אי אפשר היה לעבוד כמו שטליה עבדה על יערה.

אני לא חושבת שזה בגלל יערה

כל ילדה אחרת שהיתה גדלה בתנאים של יערה סביר להניח שטליה היתה מצליחה "לעבוד" עליה (זה בכוונה המרכאות כי טליה לא באמת חשבה שהיא עובדת עליה זאת היתה המציאות שלה האמת שלה) העיוורון והתלות הזאת, איפשרה לטליה לעצב לה את העולם כמו שטליה הכירה ומצד שני כמו שהיא היתה רוצה שיראה העולם שלה. היופי בסרט שהוא לא מגדיר אמת אחת. הוא מראה שהאמת של כל בן אדם. החויות שלו, הזכרונות הם בעיני המתבונן (אפילו אם הוא לא באמת רואה) הכל עינין של השקפת עולם.

לא מסכימה איתך

אני חושבת שיש משהו בסיסי ביערה שהוא יותר תמים מהסביבה. אולי חלק מזה קשור לחריפות האינטלקטואלית שלה. למרבה הצער, אצל הרבה אנשים שמאד מפותחים בתחום השכלי זה בא על חשבון התחום הרגשי (עד לכדי אוטיזם חברתי).

../images/Emo3.gif אוטיזם חברתי

תמיד אמרו שגאונים יש בהם משהו דפוק שבא על חשבון... לא יודעת אם זה משהו חברתי.... אני חושבת שיערה מעצם היותה ילדה עיוורת היא מראש נולדה עם תלות ונחיתות מסוימת. יש מצב שמישהי אחרת היתה הופכת את זה למקום של עליונות כדי להדחיק את הנחיתות הזאת. אבל החולשה והנכות האלה תמיד ישארו שם. לא משנה כמה היא תדחיק את זה והחולשה הזאת היא מה שהופכת אותה לכל כך קלה ל"עבודה בעינים"

אהה ולגביי ההערצה או איך שלא

תקראי לזה. כן יש משהו בטלויזיה הרבה יותר נגיש וקרוב. ויכול להיות שמעצם כך גם יותר זול. עצם העובדה שאנשים מתלבשים מתאפרים נוסעים מבזבזים דלק ובאים לקולנוע, לתאטרון ומשלמים כסף בשביל כמה שעות של פאן זה כאילו השיג יותר מרשים בשביל שחקן. זה תלוי איך מסתכלים על זה ומה מטרותיו של השחקן מלכתחילה.

YaelFromHell

New member
../images/Emo54.gifיש פרסום של הבלוג שלך!

נאלצתי לצלם את זה (הסורק שלי מת) בגלל זה האיכות גרועה זה ממעריב לנוער אם זה לא מובן תגידי לי ואני אכתוב את זה. ועד כאן פינתנו ה
הכי לא קשור בעולם

YaelFromHell

New member
../images/Emo54.gifזה הגיליון האחרון שפורסם

אביב גפן נמצא בשער תרוצי מחר לקנות! פורסם ב8.3

לפי דעתי../images/Emo194.gif

טלויזיה זה כלי נפלא אבל צריך לקחת אותו בפרופורציות ולדעת שהוא לא הכול ושיש עולם שלם בחוץ בזמן האחרון יש נטייה לחשוב שעם אתה בטלויזיה אתה קיים טלויזיה היא כלי שמגיע לכולם ולפי דעתי היוצרים צריכים למשתמש בזה בחוכמה למשל בטלנובלה בע"מ
שי קפאון ודרור נובלמן ניצלו בחוכמה את הכוח האדיר שהטלויזיה נתנה להם והכניסו לתוכנית תכנים ברמה קצת יותר גבוה משאר הטלנובלות (שלא נדבר על הפסקול המדהים) לצערי לא כולם מנצלים את הכוח שניתן להם בחוכמה ובאחריות אבל זה לא רק בטלויזה, אלה הם החיים לא?

למעלה