כמה טיפ לתת?

beky1

New member
כמה טיפ לתת?

תרבות הטיפים בישראל רחוקה מהמקובל בעולם, ובכל זאת יותר ישראלים פותחים את ארנקם לנותני שירותים. למי לתת, מתי וכמה? קישור

סריט

New member
יש משהו במה שהם כותבים בתגובות...

למה שאנשים ישלמו למלצרים שעושים את העבודה שלהם כמו כל עובד אחר? הנטייה היא לחשוב שזו המשכורת של המלצרים אבל זה לא תמיד כך ובטח לא צריך להיות כך. בעלי מסעדות צריכים לשלם משכורת קבועה למלצרים ואין סיבה שהסועדים יקחו אחריות על כך. המחירים של האוכל מספיק גבוהים. אני בדרך כלל תמיד משאירה טיפים לכולם, אבל טיפים זה בעצם בשביל לצ'פר מישהו על עבודה או שירות טוב מהרגיל, ולא על זה שהוא מבצע את עבודתו. אחרת למה לא מחלקים טיפים למוכרים בקיוסק? וחוץ מזה, גם אני חושבת להתחיל לחפש משרה בתור מלצרית, עם כל הטיפים נראה לי שמרוויחים הרבה יותר מכל עובד רגיל... לא?

tenen

New member
מסכים איתך :)

יש הרבה מקומות בעולם בהם לא נהוג בכלל לתת טיפ, טיפ זו עוד דרך להוציא מאיתנו כסף, פסיכולוגית אנחנו מרגישים טוב שאנחנו מתגמלים את המלצרים שאנחנו בכלל לא שמים לב שהם כבר מתוגמלים במשכורת הקבועה שלהם :)

RReuTT

New member
כשאני עבדתי בתור מלצרית

עשיתי לפחות 35 שקלים לשעה, לפעמים גם יותר ורק מטיפים. קרה אולי פעם אחת שעבדתי שעתיים ויצא לי 20 שקל לשעה.

אז זהו

שבארץ זו באמת המשכורת של המלצרים ברוב המוחלט של המסעדות (מסעדה שמשלמת לעובדים זה דבר נדיר למדי). נכון אמרת שבעלי המסעדות צריכים לשלם משכורת קבועה, אבל הם לא עושים את זה ונראה שאין להם ממש כוונה לעשות את זה, רובם מומחים בעבירות על החוק ואלו מבינהם שעובדים במסגרת החוק מצאו דרך חוקית לעקוף את תשלום המשכורת ולהתבסס על הטיפים. בנוסף, עבודה של מלצרים שונה למדי מזו של מוכרים בקיוסק וכדומה, אם בהתרוצצות המרובה ואם בכל מה שנדרש מהם במסגרת השירות ללקוח, שאם הם לא מבצעים את זה כמו שצריך אני לא הייתי משאירה טיפ, אבל במקרים שכן זה מוסיף המון להנאה מהישיבה במסעדה. למסעדה לא באים רק בשביל האוכל...

tenen

New member
זו דווקא סיבה לא לתת טיפים...

אם אנחנו יודעים על מקום שמשלם בכל מקרה למלצר שכר מינימום ולוקח את הטיפים פשוט צריך לא להשאיר טיפ. המקומות האלו שמבססות את השכר על הטיפים בעצם דואגים להשלים למלצרים את השכר לשכר מינימום כך שלא משנה כמה טיפים נשאיר המלצר סביר להניח לא יראה מזה כסף. בהנחה ולא נשאיר טיפים המלצר יקבל את אותו כסף כמעט ומי שכן יפגע יהיה בעל המקום ולא המלצר.

כנראה שלא הבנת אותי

ציינתי שרובן המוחלט של המסעדות לא משלמות למלצרים, ככה שאם לא תשאיר טיפ אף אחד לא ישלים להם כלום. מסעדה שמבססת את השכר על הטיפים פשוט מבססת את השכר על הטיפים, לא משלמת כלום והטיפים הם המשכורת.

tenen

New member
לא הבנתי אומנם אבל זה עדיין יעבוד,

אם לא ישאירו טיפים ובעל המסעדה לא ישלם המלצרים לא יעבדו בחינם ובעל הבית יתחיל לשלם משכורת במקום טיפים. יתרה מזאת, היום כל מלצר עם קצת שכל ישמח לעבוד על טיפים שיתנו לו פחות ממינימום מכיוון שכל מה שצריך לעשות זה לשמור תיעוד של כמה טיפים ומתי קיבלת ובסוף העבודה אחרי שנה שנתיים או 3 פשוט לתבוע את כל החסר בתוספת הלנת השכר. היום הריבית שמעסיק משלם על הלנת השכר גדולה בעשרות מונים ממה שהמלצר מסוגל לקבל בבנק וכן אם המלצר מעריך שהמעסיק לא הולך לפשוט רגל בשנתיים הקרובות עדיף להסתפק במועט ולתבוע אח"כ. נכון לא בטוח שבית המשפט יפסוק את כל הסכום עם כל הפיצויים לפי החוק אבל גם רבע מהפיצויים זה הרבה יותר מהריבית שהמלצר יקבל בבנק על הכסף המופקד. וכמובן שהכל חוקי, מלצר לא עובר על החוק שעובד בפחות ממינימום אלא המעסיק, וגם המלצר לא עובר על החוק שמלינים את שכרו אלא המעסיק ולכן העבריין היחיד במקרה שתיארתי הוא המעסיק שישלם על כך ביוקר כאשר יפגוש מלצר חכם אחד או שניים. :)

אתה חושב שזה יעבוד?

המציאות בינתיים הוכיחה אחרת. אין שום בעל מסעדה שיתחיל לשלם למלצרים רק כי לא ישאירו להם טיפים, זה פשוט לא משתלם לו אישית. לגבי התביעה, מי שרוצה לעבוד בחינם גם ללא הטבות סוציאליות ולקחת את הסיכון שיקרה לו משהו במהלך השנה התקופה הזאת והוא יהיה בלי ביטוח ובנוסף תמיד יש את החשש שהמסעדה תפשוט את הרגל (קרה למסעדה שעבדתי בה), ולא יהיה את מי לתבוע. למלצר אין שום יכולת להעריך אם המסעדה הולכת לפשוט את הרגל או לא. אני חושבת שהעצה שאתה מציע כאן לאנשים היא מאוד לא לעניין.

tenen

New member
שוב תלוי באופי המקום,

מקום שפועל כבר 20 שנה לא סביר להניח שיסגר עוד שנה, אבל נכון יש בזה אלמנט של סיכון.

Marble Arch

New member
זה כ"כ לא ריאלי,

הטקסט שלך ממש צועק "לא עבדתי במלצרות אף לא יום אחד מחיי!"
מלצרים לא עובדים בשביל לתבוע את העסק אחר כך, עובדים בשביל לקבל כמה שיותר כסף כאן ועכשיו, וטוחנים את הנשמה בשביל זה. זאת מחשבה קצת קרימינלית לעבוד שנה במקום רק כדי לתבוע אותו אחרי שנתיים. קח בחשבון שרוב המלצרים הם סטונדטים שחיים מהיד לפה, ולמי יש זמן להרוויח משכורת רעב בשביל הטווח הרחוק?

tenen

New member
זה טוב לאנשים שגרים באזור נידח...

יש אנשים שהוריהם בחרו לגור באיזורים נידחים בהם אין כזה דבר עבודה טובה והעבודה הפנויה היחידה היא מלצרות מכיוון שבאזורים אלו אולמי אירועים דווקא יש. אני גר בגדרה למשל, ולך תמצא כאן עבודה של יותר ממינימום, אז לי זה לא התאים, מצאתי עוד מקום מחוץ לעיר לשהות בו בימים בהם אני מסיים לעבוד מאוחר ומכיוון שהנסיעה זו הוצאה גדולה מדי ויותר מדי זמן על הכביש אני נאלץ לצאת מהבית מוקדם מכפי שתכננתי רק בשביל לעבוד מה שגם אומר שאני אצטרך לעבוד יותר שעות משתכננתי עקב עלות שכירת הדירה. לאדם שלא איכפת לו למלצר ומפסיד כל חודש 300 שקל ככה מזה שהמעסיק לא משלם הכל ובזמן אבל אינו לחוץ על הכסף מכיוון שממילא גר עם ההורים לא בטוח שהצעתי לא תהיה טובה בהרבה מהאלטרנטיבות. אבל שוב זה לא המקרה שלו שם הסיכון גדול בהרבה מ 300 400 וזה כבר סיכון מיותר שלא שווה את העבודה.

RReuTT

New member
בנוגע לדרך החוקית

בעניין הטיפים החוקיים, במקום שאני עבדתי בו, בעלת המסעדה עבדה בדיוק בשיטה הזו. כל הטיפים שהיינו מקבלים, היו הולכים ישר לתוך קופה נפרדת, קופה של טיפים. בסוף המשמרת, היא הייתה סופרת הכל ומחלקת למלצרים שווה בשווה לפי מה שנראה לה ולפי מספר השעות של כל אחד. הייתה רושמת הכל לעצמה ובסוף החודש מוציאה תלוש משכורת של סך הכל של כל הטיפים כאילו שהיא שילמה לנו.

../images/Emo45.gif

זה מה שמעוגן בחוק, ככה גם המלצרים מרוויחים הרבה יותר ממינימום, גם הזכויות הסוציאליות משולמות להם ומוצא תלוש וגם בעלי המקום לא עוברים על החוק. חבל שיש הרבה בעלי מסעדות שלא עובדים ככה, וגם מי שמשלם השלמות מוציא תלוש רק על ההשלמות במקרה הטוב.

הם לוקחים את זה לקיצוניות

כן, מקובל להשאיר טיפ. נכון, לא חייב להשאיר טיפ. כאשר הולכים למקום מסויים ונהנים מהשירות בו, צריך להראות את זה. אם השירות היה טוב, האוכל היה טוב והאווירה הייתה טובה כנראה שהמלצר עשה משהו כדי שזה יקרה ולכן מקובל להראות לו זאת. לעומת זאת שירות מתחת לכל ביקורת לא יקבל טיפ כלל. בנוגע לשאלה שלך, הכל תלוי איפה את עובדת. אם את עובדת במסעדה מצליחה 5-6 פעמים בשבוע את יכולה לעשות 6-7 אלף בחודש. אם המקום הוא קטן ופחות מוצלח אז הטיפ יהיה קטן יותר וכך גם המשכורת. בבתי קפה לדוגמא הטיפים נמוכים יותר ממסעדות בדרך כלל.

כמו שפני בובה אמרה

אתה לא בא למסעדה רק עבור האוכל, אלא גם בשביל שיחייכו אליך ויעזרו לך לבחור ולהתלבט. איך שאני רואה את זה, טיפ זה פשוט הפרטה של יחסי אנוש. הפרטה לגיטימית עם תנאי העבדות המודרניים בישראל. אני לא דורשת מהמוכר בקיוסק לחייך אלי או מהקופאית בסופר, אבל כשאני באה לביתקפה תמורת הטיפ אני בהחלט דורשת יחס אדיב. מטיפ או מהאופציה לטיפ קונים יחס ובעיניי זה לגיטימי. אני ממש לא מסכימה עם אנשים שמצפים לקבל מהנותני שירות שעבדו כבר שבע שעות בלחץ מטריף יחס מקסים וחייכני, על אחת כמה וכמה שמרבית הלקחות הישראלים פשוט מזוויעים שגורמים לשבעת מדורי הגהנום להראות דיסנילנד. אם השכר מינימום היה גבוה יותר, אם תנאי העבודה היו טובים יותר, או הלקוחות היו אנושיים יותר במובן האידאות, אז לדעתי אפשר היה לבטל את מוסד הטיפ במסגרת העבודה של כל מיני נותני שירות. פעם עבדתי בפאסטפוד והיחס היה פשוט מחפיר, המנהלים היו נוגשי עבדים, הלקוחות חשבו שקנו את המקום והעבודה סיזיפית. והיו לקוחות ערסים ששאלו אותי למה אני לא מחייכת, סליחה? "אני לא עובדת שלך ולא איזה שירות לציבור".

בעבר היה מקובל במסעדות

להוסיף 12% ממחיר ההזמנה לחשבון, והשירות היה שונה ממה שמכירים היום, שהמלצר מתאמץ בשביל להרוויח את הטיפ. כשהטיפ הוסף לחשבון אוטומטית, למלצרים לא הייתה סיבה להתאמץ. זה אולי לא יפה אבל ככה זה היה.

Marble Arch

New member
דווקא,

יש פאב אחד מופלא, שאני מתה עליו- שמוסיף שירות לחשבון, בדר"כ אני מתעקשת לבטל דברים כאלה (למרות שבתוספת שירות לא נתקלתי בשום מקום אחר, אבל תוספת אבטחה אני תמיד מבטלת), או לא חוזרת למקום כזה. אבל כל המלצרים שם מדהימים ונפלאים ויודעים לתת שירות מדהים גם בשיא הלחץ.
(זה לא מייצג כלום, סתם התחשק לי לציין.9

tenen

New member
אני מעריך לרוב את התוספת אבטחה.

שמתי לב שבהרבה מקומות התוספת אבטחה זה מה שגורם להחלפת שומר בן 70 בשומר בן 20-30 שהגיעו מיחידה קרבית זו או אחרת ולכן מקבלים יותר מהמינימום שמקבל בן 70 ואני חושב שזה טוב שגיל השומרים ירד לשומרים שגם מסוגלים לעשות משהו וחושב שאני מוכן לשלם על הביטחון הנוסף עוד שקל מה גם בשביל אותם אלו שבדיוק סיימו קרבי ותקועים בתור שומרים אני חושב שאם השקל הזה בסופו של דבר מגיע אליהם אז אשלם אותו בשמחה.... היכן שאני נתקל בתוספת אבטחה ורואה שומר בן 70 אני עדיין אשלם אותה אבל לא בשמחה...

למעלה