ריקי כותבת יצירה ספרותית מזרחית/ערבית. לקח לי זמן להבין את זה.מודה שלא הבנתי ואשמח להסבר.
לפי ריקי - כולם מרוויחים מההרס שנגרם מהמלחמה. גם האזרחים וגם המדינה , כלומר גם מבחינת מיקרו-כלכלה וגם מבחינת מקרו-כלכלה הולכת להיות כאן פריחה. זה קצת לא מסתדר לי.
לרוב פוליסות הביטוח אינן מכסות נזקי מלחמה, זו המדינה מכסה. אז אוצר המדינה ירוויח מזה שהוא מפצה את האזרח ב 100 שקל לקנות משהו ואז גובה מכך 18 שקלים מס?
ובכלל - כל המלחמה הזו גבתה הרבה עלויות , ישירות ועקיפות, וזה עוד לפני הנזקים. אז הנזקים יגרמו לכולנו להרוויח? מהיכן בדיוק יבוא הכסף שכולנו נרוויח ממנו?
כסף חדש יכול להיכנס למערכת אם מתגלה פתאום אוצר טבע (מאגר גז טבעי) או חברה ישראלית עושה אקזיט נמכרת לחו"ל וכך מכניסה כסף למדינה (ובכלל יצוא).
מהרס של בניינים (שחלקם מבני ציבור) ותשלום תגמולים מוגדלים על צווי 8 לא נכנס שום כסף.
מה שכן, אולי יהיה ביקוש לטכנולוגיות צבאיות ישראליות, ומזה באמת המדינה יכולה להרוויח.
אבל מי יודע, אולי אני טועה והאוצר הולך להרוויח כל כך הרבה מהנזק שנגרם, שבמקום קיצוצים, יורידו את המע"מ ויעדכנו את מדרגות מס הכנסה. כי אם יש כל כך הרבה כסף, אפשר להקל על האזרחים.
מצד שני - אם נזק גורם לכסף, אז מדוע להמתין למלחמה? שהמדינה תתן הודעות פינוי לתושבים, תיקח דחפורים ותתחיל להוריד מבנים. כך לפחות אף אחד לא יפגע
לעצם העניין, אתה צודק, אין כסף מאין. לבנות יותר דירות, זה גם הרחבת תשתיות: אמנה כמה מהן שעולות לי ברגע זה בראש: כבישים וכבישי גישה, ביוב, מים, חשמל, קווי תקשורת, מוסדות חינוך ודת ובטח יש עוד כמה שלא זוכר או לא יודע. זה עולה המון, המון כסף. כאשר מוסיפים אחוזי בניה, הרשות המקומית לוקחת מס השבחה, לפעמים נוצר מצב שגם המדינה לוקחת מס שבח. כספים אלה מיועדים לכסות על מה שדיברתי מעלה. אם יש מס שבח, הכסף עובר למדינה והיא עושה איתו מה שרוצה. מס השבחה עובר לרשות המקומית, שם יש הגבלת שימוש - רק לפיתוח תשתיות. הרשות לא יכולה לקחת את הכסף ולהשמש בו למשל, ליחנוך.
הממשלה, מתקציבה היא גם מממנת תשתיות.