כיצד מגדלים סקרנות ?

אייבורי

New member
כיצד מגדלים סקרנות ?

חושב ותוהה כיצד לפתח ולעורר את הסקרנות של ילדתי (5) יש רעיונות ?

צימעס

New member
נסה לא לבלום אותה

היא נולדה עם ים סקרנות משל עצמה, ואם נדמה לך עכישו שאין לה, זה כי חסמו לה אותה בעבר

אפרתש

New member
לתת לה לחקור

לתת לה לבצע ניסויים ולהעלות השערות בלי להפריע לה. לא להגיד לה שהרעיונות שהיא מעלה הם טיפשיים. לא להגיד לה שהניסויים שהיא עושה הם מסוכנים או מלוכלכים או בזבוז זמן (אלא אם כן הם מסוכנים). לא לנסות להסביר לה כל דבר. לתת לה לנסות למצוא הסברים בעצמה.

kokopeli1

New member
ללכת לטייל הרבה - לשום מקום

סתם לטייל, בלי מטרה מוגדרת, בלי יעד מוגדר. בדרך מוצאים המון דברים מעניינים, שאנחנו לא שמים לב אליה אם אנחנו מכוונים ליעד או מטרה. להפנות את תשומת ליבה, להסביר לה פרטים מעניינים על הדברים.

ליאת +

New member
פחות לכוון לתוצאות ויותר לתהליך

מה שאנחנו מעריכים פעמים רבות כתוצאה מוצלחת (לדוגמה- ציור יפה, עוגה מוצלחת, מילוי נכון של הוראות המשחק) כרוך בדרך כלל בוויתור על כל מיני התנסויות מענינות בדרך (מה קורה עם מערבבים את כל הצבעים ביחד? אם מרטיבים את כל הדף במים?).

תּמר

New member
ומה קורה אם ...

מציירים על הקירות? גוזרים ספרים? שמים גליל שלם של נייר טואלט בשרותים? זורקים את הצלחת על הרצפה? נראה לי שלפעמים צריך לשים גבולות להתנסויות, בעיקר אם אנחנו מרגישים ניזוקים מזה.

ליאת +

New member
הנייר מתנפח ואמא כועסת (זה למען

אלה מכן שלא עשו עדיין את הניסוי המעניין הזה עם נייר הטואלט)
כן, פיתוח הסקרנות של ילד עלול לעלות במחיר של- כלים שבורים, צעצועים ששימשו למטרות לא להם וחלב שנשפך על הרצפה במסגרת הניסוי "כמה חלב אפשר למלא בקערה" . אני מניחה שפעילות חקרנית של ילדה יכולה להביא לכמה תוצאות לא רצויות - יותר למשל ממצב שבו היא יושבת כל אחה"צ וצופה בטלוויזיה. אז לכל הורה יש את הגבולות שלו וכבר היו כאן די הרבה דיונים בעניין. אבל בשאלה הספציפית הזו הבקשה היא דווקא להגביר את הסקרנות של הילדה ומכאן תשובתי. אני בתור ילדה ניפצתי את שעון היד שלי כי אח שלי טען שהוא "לא שביר" ואני רציתי לבדוק (ולזהכירכן- אז שעון היה חפץ יקר ערך). שברתי גם עט מוזהבת כדי לבדוק אם היא מזהב אמיתי (היא לא
). אה וגם שברתי מדחום כדי להוציא ממנו את הכספית (לא זוכרת מה הייתה הסיבה לכך).

אפרתש

New member
יש המון סיבות להוציא כספית!

כשהבנות שלי תגדלנה, אני אעשה זאת. אבא שלי שבר מדחום כשהיינו ילדים להראות לנו. כספית זה חומר מדהים. מתחבר ומתפרק. הבעיה שכספית רעילה, לכן לא נגענו בידיים - שמנו בקופסא והזזנו אותה עם מקל.

תּמר

New member
כספית רעלה *בשאיפה*

אבל לא נראה לי שבכמות כזאת קטנה.

אפרתש

New member
ההורים שלי מאד זהירים, ולכן

מעולם לא הבנתי איך קורה שילדים נופלים מחלון, או מאכילים ילדים אחרים בתרופות. כשיש כמה ילדים נלהבים סביב כספית - עדיף להיזהר. חוץ מזה - היא מאד חמקנית. זה חלק מהקסם שלה. אבל טוב לדעת שאין סכנה במשחק הזה.

אפרתש

New member
זה חשש שעלול לעצור סקרנות

עד כמה ששמתי לב, העצות שניתנו כאן היו לפעילויות שאינן מזיקות - לצייר, להרטיב דף במים, לאסוף דברים בטיול. הבעת חשש אוטומטי מ"מה יהיה אם הילדים יעשו דברים שהם יוזמים ולא פעילויות שאני מתווה... בודאי זה יוביל לדברים מסוכנים..." עלולה להוות מחסום בפני יצירתיות. אז לא לתת לילדים להתרוצץ ללא כל השגחה. ברגע שמתחילה פעילות שעלולה להיות מסוכנת - לעצור אותה. אגב - לא קורה כלום אם זורקים נייר טואלט לאסלה. לאמא נרטבות הידיים מלהוציא את הגליל, זה הכל. וצלחות פלסטיק שקניתי ב"הכל בשני שקל" - חלקן נשברות אם זורקים אותן על הרצפה. רובן לא. החישוב שלי אומר שכשהיא תגמור את כל הצלחות - היא תהיה בגיל שהיא כבר לא תזרוק אותן יותר.

ציפי ג

New member
לאמא לא נרטבות הידים

לילד שזרק לשירותים הן נרטבות. חלק מלשאול שאלות, זה לקבל את התשובות. ואחת התשובות של נייר טואלט בשירותים היא שמי שמוציא את הנייר הידים שלו נרטבות.

צימעס

New member
אז....

קירות - מחליטיפם לצבוע בצבע רחיץ, ודוחים את זה. ספרים - באסה. אבל אני מציעה להם לחתוך דפי טיוטה. גליל ניר טואלט - עולה הרבה פחות מבייביסיטר לזמן בו הוא העסיק אותם. עסק כלכלי טוב! צלחת - מראש אוכלים "פיקניק". זה בשתי מילים, אבל רוח הדברים - סלחנות (בד"כ), הבנה (אלא אם אני עייפה/רעבה/כועסת), ניתוב לכיוונים לא הרסניים (= הצעת אלטרנטיבות), ניתוב יצר ההרס לכיוונים מותרים. סתם דוגמה של ניצול הזדמנות - פרץ לנו ברז, ונרטב גליל של סמרטוטים. התלבטנו אם הוא ניתן להצלה, והפתרון היה לתת לילדים לפרק אותו לסמרטוטים בודדים (בד"כ הם עושים את זה לגלילי שקיות אשפה, וזה מבאס, כי קשה להחזיר הכל למקום), כך ניתן יהיה ליבש אותם בקלות. כולם נהנו!

תּמר

New member
הדוגמאות שהבאתי

לא באו להראות שאסור להתנסות. לדעתי התנסות היא הצורה האידיאלית ללמידה. אך מצד שני - יש מקומות בהם היא פוגעת: לפעמים בהורים (הדוגמאות שהבאתי - מייצרות להורים בעיות: צורך בצביעה, חשש לסתימה בשרותים,צלחת אחת פחות וזכוכיות מפוזרות) לפעמים בילד עצמו (התנסות בחשמל, לדוגמה) ולפעמים בסביבה (מה יקרה אם אזרוק אבן על החבר שלי?) במקרים כאלו, יש צורך לפעמים לחסום את ההתנסות, או להגביל אותה בגבולות ברורים (אצלי למשל, מציירים רק על נייר. ז"א, זה הכלל, ולפעמים גם מקיימים אותו).

אייבורי

New member
תודה לכל העיצות

אך התכוונתי, כיצד ניתן לעורר סקרנות בילדה רעיונות שונים ומשונים לגרום לה להסתכל על העולם ולשאול שאלות, יש לה דימיון מצויין (לי קצת חסר) אז אני חושב על פעילויות שונות לעורר בה את הסקרנות (הטיבעית) כמובן שטיולים בחוץ מעוררים שאלות ונושאים, רק שעכשיו קצת חורף לנו.

צימעס

New member
מה מקור השאלה?

אני מתכונת - האם אתה רואה בעיה שיש לפתור? למשל - האם (למשל) לדעתך בתך אינה סקרנית? או אולי אתה חש צורך "להעשיר"? לא הצלחתי להבין מה, בעצם, אתה שואל. (זה פורום של אמהות
מותר לפרט ולספר את הרקע לשאלה)

למעלה