כחול, כחל, כחלת...

גם אצלנו

לא הייתה מילה לצבע הורוד.
נדמה לי שורוד (וכן אפור) זו המצאה של אליעזר בן יהודה.

יש עצמים אובייקטים בטבע, אבל כמעט אין אובייקטים כחולים שמשמעותיים לקיום האדם (כמו פֵּרות) וייתכן שזו הסיבה ליצירה המאוחרת, כפי שכתבת.

trilliane

Well-known member
מנהל
אוכמניות?
(Blueberry)

אוכמניות

קיימות רק באזורים מוגבלים בעולם. רוב הציביליזציה לא הייתה חשופה להם בעבר (וכמו כן צבע שלהן הפירות נע בין כחול לסגול).
ודאי שיש בטבע פרפרים כחולים, שמים שלפעמים כחולים, ואבני חן כחולות וכו' אבל העצמים המשמשים את האדם להישרדות פשוטהאינם כוללים כמעט עצמים כחולים.

trilliane

Well-known member
מנהל
הגבתי לטענה על נדירותו היחסית של כחול בטבע

שאולי נכונה לאזור המסוים הזה, אבל ממש לא בטבע...

ואוכמניות הן הרבה פעמים כחולות להפליא, זו ממש לא הנקודה; סגול הוא אפילו לא צבע בסיס וגם לו היה שם אחד לכחול ולסגול זו לא הייתה הנקודה, נכון?

לגבי חפצי הישרדות, זו טענה שלך שאולי נכונה ואולי לא, אבל לא התייחסתי אליה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אין פה דעה! הוא הצהיר בכותרת על מה הוא כותב

והוא לא כתב מאמר מודרני של מחקר אישי שלו על מקורות הצבע אלא מאמר על דברי הרמב"ם. רשימת המקורות אומרת שיש אזכור או הפניה למקורות מסוימים, בדיקה בהם, לאו דווקא סקירת ספרות שלהם. שוב, אם אני טועה, בבקשה, בוא צטט לי מהמאמר.

HataVeani

New member
אגב

הוא כן מביא מחקרים מודרניים בנושא, מצער שאת שופטת לפי רפרוף.

*עצם כתיבת המאמר על ידו הופכת את זה למחקר מודרני ממעלה ראשונה.

trilliane

Well-known member
מנהל
הוא כתב בכותרת את הנושא, יותר ברור מזה?

גם לפי מה שראיתי לכל האורך הוא סוקר את דבריו של הרמב"ם. זה לא מודרני. שוב, אם אתה טוען שהוא מביא מחקרים חדשים בנושא (לא על דברים ישנים, אלא חדשים ממש) אתה יותר ממוזמן להאיר את עיניי (אני לא צינית). אבל אין לי כוונה לקרוא מאמר שלם על דעתו של הרמב"ם בנושא, צר לי, לא מעניין אותי.

HataVeani

New member
את הבנת את הנושא בצורה אחרת...

הוא כתב בכותרת "גוון התכלת לפי הרמב"ם". האם זה אומר שהוא מצטט את הרמב"ם בכל המאמר הזה? לא. הוא מצטט מגוון ראיות או הפרכות בנושא של צבע התכלת והכחול והשחור.

אני לא מצליח להבין איך הצלחת להסיק מכותרת הנושא את מה שהסקת.

לפי דברייך, כיון שדויטשר סוקר את התנ"ך ומקורות עתיקים אחרים, אז זה לא מודרני. אי אפשר לסקור מקורות עתיקים בכלים מודרניים?! מה זה ארכאלוגיה?!

HataVeani

New member
לא אתווכח יותר על זכות המילה האחרונה

בפרט אם קראת את זה בפרפרוף כפי דברייך.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא מתווכחת, נראה לי שאתה פשוט לא מבין

את ההבדל בין בלשן שעורך מחקר על ההיסטוריה של הצבעים (כפי שעשה, למשל, דויטשר) לבין מי שערך מחקר על האופן שבו אדם אחר כתב על הדברים ("לפי הרמב"ם"). כמו כן נראה שאתה לא מבין את ההבדל בין אזכור מקור מסוים ברשימת מקורות לבין סקירת ספרות של המקור הזה. כשתגיע ללימודים באקדמיה בכלל ולתארים מתקדמים בפרט, זה יהיה ברור יותר.

כאמור, אם אני טועה, ואולי אני טועה, אתה יותר ממוזמן לצטט מתוך המאמר שלו ולהעמיד אותי על טעותי. מאחר שאינך עושה זאת, איני מבינה מה אתה רוצה ממני. לו הייתי מביאה לך קישור למאמר שלם שקראתי, בשמחה הייתי מצטטת לך ממנו את החלק הרלוונטי שאליו אני מתייחסת מבלי לדרוש ממך לקרוא את כולו.

על כחל ואלכוהול

מקור המילה "אלכוהול" הוא מערבית (אל-כוחל), וככל הנראה נולד כשמו של מתקן לזיקוק חומרים קוסמטיים (כחל לעיניים ואחרים) בדרך של חימום ועיבוי, שממנו התפתחה מזקקת העראק ומשקאות אלכוהוליים נוספים. לחיים!

trilliane

Well-known member
מנהל
"המרדף אחר הצבע הכי יקר ליהודים"

ד"ר ברוך סטרמן הצטרף לחברי ילדותו, לצלילות בעקבות חילזון נדיר שממנו מופק צבע ייחודי, ששימש לצביעת פתיל התכלת עבור הציצית והטלית. אחרי אלפיים שנות חיפושים (וטעויות) אחר מקורו של הצבע, ותחביב שהפך לאובססיה - מצאה השלישייה את החילזון הימי, ואת הטכניקה להפקת התכלת
יצחק טסלר פורסם: 13.01.14 , 13:23

חברים, אנא, בלי טיזרים או קישורים אנונימיים/כלליים. תנו תמצית של הדברים מאחורי הקישורים (אפשר פשוט להעדביק כותרת, כפי שעשיתי).

למעלה