כוונה מיוחדת

GAL 19

New member
כוונה מיוחדת

מישהו יכול להסביר בצורה מדוייקת מה איפיוניה של כוונה זו , ומתי אנו יכולים לזהות שנדרשת כוונה כזו ואיך היא מוכחת ? ושאלה נוספת . כשבודקים מחשבה פלילית בודקים ראשית מודעות ביחס ליסודות האקטוס ראוס , המודעות נדרשת ברמה יחסית מינימאלית , חשד - מספק הוא . לגבי עצימת עיניים אנו נדרשים להוכיח דרגת מודעות ברמה של חשד ממשי , כלומר , אני מניחה שברמה די קרובה לוודאות. כאן זה מתקשר לי להלכת הצפיות , קרי, עקרון הידיעה השקולה כנגד כוונה .שבה אנו "מוותרים" על האלמנט האמוציונאלי , החפצי "בתמורה" למודעות ברמת וודאות כמעט מוחלטת . מישהו יכול לומר לי איך הדברים מסתדרים על פני הסקאלה ? האם כל המושגים שדיברתי עליהם למעלה יש בינהם הבדל מהותי מבחינת היסוד הרציונאלי ( בעיקר בעצימת עיניים מול עקרון הידיעה ) תודה!

תשובה

לגבי שאלתך הראשונה- לא הבנתי את הטרימינולוגיה של "כוונה מיוחדת". יש שוני בז'רגון ממוסד אקדמי אחד למשנהו, אז אני לא רוצה לענות סתם וחלילה להטעות אם לא לזה הכוונה אצלכם. האם תוכלי להסביר שאלתך וללת דוגמא לעבירה של כוונה מיוחדת (אם הביאו לכם דוגמא כזו בכיתה). לגבי שאלתך השניה, אין זה המקום להרחיב בנוגע לדיני עצימת עיניים אך קודם כל אציין שקיימת איזושהי מחלוקת הנוגעת למידת החשד. בגדול, דין עצימת עיניים אומר שאם היה לך חשד ונמנעת לברר- רואים אותך כאילו היית מודע לטיב ההתנהגות/לקיום הנסיבות. במידה ולא יכולת לברר- המצב יותר מורכב, ומחמת קוצר זמן לא ארחיב כאן. הכי חשוב לי להדגיש שבלבלת בין דין עצימת עיניים להלכת הצפיות. אמנם שניהם נוגעים לניתוח הקשור ליסוד הנפשי, אך יש הבדל חשוב מאוד בין השניים: שימי לב שדין עצימת עיניים (סעיף 20(ג)) מתייחס לספק המתעורר לגבי טיב ההתנהגות או קיומן של הנסיבות. לעומת זאת, הלכת הצפיות רלוונטית רק בעבירות בעלות יסוד נפשי של כוונה, והלכת הצפיות מתייחסת בנוגע לצפית האפשרות של התוצאה (לא קשור להתנהגות/לנסיבות) והיא אומרת שבעבירה שדורשת יס"נ של כוונה, גם אם לא נוכל להוכיח כוונה ממש, ישנו תחליף מהותי לכוונה, שאומר שאם נוכיח שהנאשם צפה בוודאות קרובה לוודאי שהתוצאה תתרחש, הרי שנוכל לומר כאילו הייתה לו כוונה ממש. זה ממש על קצה המזלג- אם את צריכה הבהרות, יותר ספציפיות, את מוזמנת להעלותן.

למעלה