כדאי לקרוא

אלינקה

New member
עצוב

אני אוהבת להמליץ לילדים על ספרים בחדר עיון יש בעיה הילדים ישר פונים לאינטרנט כי המורים שולחים אותם אנחנו מנסות לעודד את השימוש בספרים ופונות לאינטרנט אם יש משהו שלא מצאנו או להבהיר דברים הוא צודק שצריך לאהוב את הספרים כדאי להעביר את האהבה לדורות הבאים

חייםלוי

Member
מנהל
זה כנראה בהמשך לדיון שהיה לנו

על מה אנחנו ספרנים או מידענים. לפחות בספריה שלי אנשים באים כדי לקרוא ספרים.

בתיה4

New member
אתה צודק

וזה מה שמרגיז אותי כל פעם מחדש. הדיון הזה משדר זלזול והתנשאות. כדאיפעם לעצור ולחשוב על המטען התרבותי שנושא כל אחד שכן קרא ועדיין קורא ספרים. מטען שאין לאלו שאינם קוראים.

ltz

New member
מה עם המטען התרבותי

שנושא עימו מי שקורא את הספרים באינטרנט או משוטט בפורומים ומרחיב את השכלתו ע"י כך? אני אוהבת ספרים אך גם מעריכה מאוד את ייתרונות האינטרנט המכיל בתוכו כמות עצומה של ידע. אני לא חושבת שכדי לזלזל במטען התרבותי שנושא עימו איש המבכר את הקריאה מול המסך ע"פ הקריאה מהדפים

sashkashurik

New member
מסכימה! ../images/Emo45.gif

נתקענו אי שם במאה הלפני קודמת. היום יש פורמטים אחרים לספרים. אז כן, לא כולם אוהבים לקרוא ספרים, אז מה? למה לחייב ילד לקרוא ספר משעמם, כשהוא יכול למצוא את אותו המידע על האינטרנט? והרי ידוע, שאם יש ספר מעניין, כולם ייקראו אותו (דוגמא טריה טריה היא הארי פוטר, כמובן, וכל מילה נוספת מיותרת). האינטרנט יתפוס את מקום הספרים, ואין שום דבר שאפשר לעשות בנידון! ועם האי פודים יש אפשרות להקשיב לכל-כך הרבה ספרים, שאין לבכות על ספרים שמעלים אבק על המדפים כשאפשר להכניס 3-4 ספרים לתוך מכשיר אחד שנכנס לכיס ולהינות!

חייםלוי

Member
מנהל
אין סתירה בין הצער שלנו על אי קריאת

ספרים ובין אהבה לפורומים ורכישת ידע דרך האינטרנט. גם אני קורא הרבה מאד באינטרנט ורוב הידע החדש הנוסף לי בא משם. הפסקתי לקרוא עיתונים מודפסים ואני מסתפק בעיתונים ברשת. המדובר על קריאת ספרי קריאה ולא אכפת לי אם יקראו את הספרים בצורת ספר המודפס על נייר, במחשב נייד, במכשיר כף יד או בכל צורה האחרת העולה על הדעת. רק שיקראו. בינתיים, לא מוציאים ספרי קריאה בפורמט דיגיטלי ונשארו לנו ספרים מודפסים. לגבי הארי פוטר טוב שקוראים אותם. גם אני אוהב את הסדרה. רק שאני לא בטוח כמה ילדים היו קוראים אותה בלי הפרסומת העצומה סביבה ובלי הרצון להיות אחד מהחברה שקראו כבר ובקיאים במסתרי הוגוורטס.

sashkashurik

New member
כשאתה אומר "ספרי קריאה",

אתה מתכוון לTEXT BOOKS או לספרי FICTION ממש? כי כן יש ספרים אלקטרוניים ברחבי הרשת. אישית, אני לא אוהבת אותם, מעדיפה עדיין מודפס, כי זה עושה לי כאב עיניים, אבל אני יודעת שיש אנשים שאוהבים. אפשר לדפדף שם, לחפש בתוך, למה לקרוא כל מילה ומילה, כשאפשר לקרוא רק את מה שמעניין אותך? ולגבי הארי פוטר - ילד אחד קרא, אמר לשני, השני קרא, אמר לשלישי וכו'. קשה לי להאמין שבימים אלה מישהו קורא את הספרים האלה בשביל להיות "קול" (וגם אם כן, מה רע?), אלא קוראים את הספרים האלה בגלל שהם באמת באמת באמת מעניינים!

חייםלוי

Member
מנהל
אני מתכוון ל fiction

אין שום רע בלקרוא הארי פוטר בשביל להיות cool. להיפך, אולי יישבר מחסום קריאה ויתחילו לקרוא גם דברים אחרים. הלוואי והיו עוד ספרים בסגנון כזה המושכים את לב כולם כמעט (הבת שלי לא קוראת אפילו את זה).

בתיה4

New member
וכרגיל, אני מסכימה

עם חלק גדול מדבריך. איני מבינה בכלל איך האינטרנט שייך לדיון. במיוחד שלא דובר על פורמט. להגיד שכל הספרים משעממים זה בערך (ואפילו גרוע יותר) מלהגיד שכל הכותבים בפורומים לא חכמים. איך דומה בכלל דלית מידע (מלה פה, מלה שם) לחוויית קריאת ספר שלם ? ומה זה קשור בכלל? באשר להארי פוטר, לדעתי, מגיע פרס נובל לאיש הפרסום והשיווק שעשה עבודה מדהימה. בלעדיו, איך בכלל היו כל אלו שטענים שקריאה זה משעמם, יודעים על קיומו של הספר? וכן, קראו אותו כי הוא COOL. ואני בספק אם כל הטוענים שקראו אותו באמת קראו. טני מאזינה ביום שישי אחה"צ לאנשים המחפשים ספרים שקראו בילדותם. הם זוכרים את חווית הקריאה כחוויה שלמה - הסיפור, גודל האותיות, צבע הכריכה. גם אם לא זוכרים תמיד את שם הספר. הם מחפשים אותם כדי להעביר את החוויה שהשפיעה עליהם לילדיהם ונכדיהם או לחוות אותה מחדש. כל זה והרבה יותר אין לדור שלא קורא.

sashkashurik

New member
קודם כל,

לא אמרתי שכל הספרים משעממים, אלא אמרתי שיש ספרים שהם משעממים. תאמיני או לא, אבל את "שר הטבעות" לא הצלחתי לקרוא מפעם הראשונה והצטרכתי ממש להתמקד, על מנת להבין בכלל את מה אני קוראת. וזה אחרי שקראתי את "הוביט" מהתחלה עד הסוף ומהסוף עד התחלה אין ספור פעמים. זאת רק דוגמא. אני אוהבת לקרוא ספרים - יופי! את אוהבת לקרוא ספרים - יופי! האיש שיושב לידך בספריה אוהב לטייל במחשב - יופי לו גם! אף אחד לא מפחד מ"דף מודפס מלא אותיות". תעתיקי את ה"דף המודפס הזה המלא אותיות" לתוך איזשהו בלוג ותפרסמי, תראי כמה אנשים יבואו לבקר. ככה זה, דור צעיר רגיל לאינטרנט, אין מה לעשות עם זה. אז אני, למשל, עדיין אוהבת לקרוא מודפס, מסך עושה לי כאב עיניים. יש אנשים שזה לא מפריע להם, שיבושם להם, שייקראו מהמסך! מה ההבדל בדיוק? צבע האותיות? ריחן? אז הם לא יחוו את מה שאנחנו חווינו בילדות, אז מה? יש דברים שגם אנחנו מפסידים, וגם הם. הבדלי דורות. לגבי הארי פוטר, קשה לי מאוד להאמין שמישהו שלא קרא את הספר הזה, ישקר ויאמר שכן קרא. אני מכירה אנשים, כמו אבא שלי, שמסרבים בתוקף לקרוא את זה בטענה שזה "שטויות". תיכנסי פה, בתפוז, לפורום הארי פוטר, תראי מה הולך שם לקראת הספר האחרון בסידרה. אנשים (ילדים! הגילאים שם נעים בין 12-18) שלא יודעים אנגלית בכלל, נשבעים שייקראו את הספר הזה באנגלית ו"יתרגמו כל מילה". אז יש ספרים מעניינים! כשהספר מעניין, הוא יוקרא בכל צורה שהיא, כשהספר לא מעניין, הוא לרוב יעלה אבק על המדפים. את רוצה שייקראו? תעשי כמו איש המכירות לו את רוצה להעניק פרס נובל ותפרסמי את מה שיש לך בספריה. שמתי לב שרוב האנשים בכלל לא יודעים מה ספריה ציבורית מציעה להם. אנחנו (הספרנים) לא כל-כך טובים בשיווק השירותים שלנו. יש לי ילד בן שנתיים וחצי. מאז שהוא נולד אני קוראת איתו ספרים - מקריאה לו סיפורים. כל יום, בלי יוצא מן הכלל. היום כבר הוא יודע לספר לי סיפורים, לא לקרוא עדיין, כמובן.
אנחנו לא רואים טלויזיה בבית, ואפילו לפעמים אם אני "חוטאת" ורואה קצת בזמן שהוא ישן, כשהוא מתעורר, הוא מגיע אלי "אימא, תכבי טלויזיה!"
אז בינתיים, כשהוא קטן והולך לגנון, אני מעניקה לו עד כמה שאני יכולה את אהבת הספרים. אני יודעת מאהחוז שכשהוא יגדל ויילך לבית ספר, כשכ---ו--ל--ם ייראו סרט מסויים, הוא יזניח את הספר ויילך לראות את הסרט כמו כולם. אבל אני מנסה, כמו שאני יכולה להעניק לו אהבת ספרים בבית. לא כל ההורים כמוני, אני מודעת לעובדה, לא שופטת אף אחד, שכל אחד ייעשה ויתעסק במה שמעניין אותו!

בתיה4

New member
את מדברת על מכלול של נושאים

וכל נושא כזה דורש התייחסות בפני עצמה. קריאה כפעולה היא נושא אחד. קריאת ספרות היא נושא אחר. פורמט הוא נושא אחר. ספריות ומצבן הוא בכלל נושא נפרד. מעמד והמקצועיות של הספרנים הוא ודאי נושא אחר ואשר למשפט : שכל אחד ייעשה ויתעסק במה שמעניין אותו! זה בדיוק מה שכל אחד עושה!!!!

ltz

New member
אך בנוסף

יש באינטרנט איטרגרציה עם אנשים אחרים. כמו למשל בפורום זה. אתה מגיע לדבר עם אדם שיכול לענות לך ולא רק לקבל מהספר מבלי לשאול שאלות

כמה דברים

ראשית, צריך לזכור שהכתב והדפוס הם טכנולוגיות. יחסית לטכנולוגיות אחרות הם החזיקו (בעיקר הכתב) זמן רב מאד. אבל, טכנולוגיות בסופו של דבר משתנות, מוחלפות בטכנולוגיות אחרות או נעלמות. נכון להיום טכנולוגיות דיגיטליות מחליפות בהדרגה את הדפוס ואת הכתב- כמו שענו לך באחת התשובות הקודמות: יש ספרים אלקטרוניים ברשת ואפשר גם לשמוע ספרים באייפוד וכו'. כיום עדיין קשה לקרוא את הספרים האלקטרוניים, אבל אני מעריך שבעתיד הלא רחוק יופיעו קוראים ניידים איכותיים לספרים אלקטרוניים שישפרו את חווית הקריאה שלהם. קל להצמד לנוסטלגיה (ריח הנייר והדבק של הכריכה וכו') אבל לא זה העיקר. העיקר, הוא כמו שציינת המטען התרבותי שיש בספרים, ההעמקה שבקריאת ספר לעומת השטחיות שהמדיה הדיגיטלית מעודדת לעתים, בגלל היכולת לעבור הלאה בקלות (אגב, תיאורית ה information foraging מסבירה בצורה יפה את ההתנהגות הזו). ולמידה משמעותית, מה לעשות, מצריכה העמקה. כאן יש תפקיד משמעותי לחינוך. כאשר אנחנו מחנכים לאוריינות מידע, אנחנו צריכים להבהיר שאוריינות מידע זה הרבה יותר מרק למצוא מידע אלא מכלול ההיבטים של הטיפול במידע כולל התעמקות בו, ניתוח והבנה. ודבר אחרון: אני לא חושב שהדיון משדר זלזול והתנשאות. הוא משדר תחושה, במידה מסויימת מוצדקת, שהספרנות נשארה תקועה אי-שם מאחור בעולם הספרים המודפסים, המיון-קטלוג-מפתוח ולא התקדמה עם השינויים שמתרחשים בקצב מסחרר: כמויות המידע העצומות, צורות חדשות של מידע, קלות ההגעה למידע, תקשורת אלקטרונית, הטרנדים האחרונים של שיתוף, תוכן המיוצר ע"י משתמשים (מה שמכונה ווב 2), תגיות הניתנות ע"י משתמשים וכו'. זוהי כמובן הכללה גסה, ואני מכיר לא מעט ספרנים איכותיים שמעודכנים ושולטים בטכנולוגיה ויודעים לטפל במידע בכל ההיבטים ולהגיע לסוגים שונים ומגוונים של מידע. שינוי השם הוא בעיני דרך לתת למקצוע תדמית עדכנית יותר וזה בהחלט מבורך. לצערי "מידען" הופך כיום למלה המתארת מישהו שעוסק אך ורק באיתור מידע, וזה בעיני פספוס של מהות המקצוע.

בתיה4

New member
מה שמדהים בעיני

שאי אפשר לנהל דיון בענין קריאה או קריאת ספרות מבלי שיעלה נושא המדיה הדיגיטלית, רכנולוגיות מחשב וכד'. רבותי!!! קריאה היא פעולה - פעולה אקטיבית - בכל מדיה שהיא. ספרות היא ספרות בכל מדיה שהיא.

אבל הנושאים האלו עלו בהרחבה בקטע

שאת הבאת וממנו התחיל הדיון. איך זה פתאום נעשה לא רלוונטי? ולגבי העושר התרבותי שבספרות והצורך בהעמקה הסכמתי איתך אני חושב, ואפילו ציינתי שזה העיקר בעיני, לא?

בתיה4

New member
ובענין מצב הספריות

זה נושא לדיון נפרד. ואתה בהחלט יכול להתחיל נושא כזה ולהתייחס לעובדות ולא רק לדעות.. ולפני שמתחילים דיון כזה כדאי לקרוא את הדוח שיצא בשנת 2001 על מצב המבנים כוח האדם וכן הלאה. הוא אומנם ישן אבל המצב מאז נעשה רק יותר גרוע.

אבל לא התייחסתי בכלל למצב הספריות

אלא להערה שלך שהדיון בנושא ספרנות מידענות משדר התנשאות. מצב הספריות הוא אכן נושא לדיון נפרד.

בתיה4

New member
אני מזדהה עם רוב דבריך

אבל חלק מהדברים שאמרת בהחלט שייך למצב הספריות. ספרנים עם הידע הכי מתקדם צריכים שיתנו להם את האפשרויות לבצע את מה שהם יודעים. מה מועיל ידע במחשבים ושאר אמצעים טכנולוגיים אם בספריה שלו אין אפילו מחשב? או תוכנת ספריה עדיין תוכנה מבוססת דוס? אם הרשות המנהלת והאחראית על הספריה חושבת שתפקיד הספריה היא להשאיל את רב המכר האחרון? ותפקיד בספרן לבצע את פעולת ההשאלה?

למעלה