יש למישהו נסיון עם מוס?

amitexc

New member
אז מה הבעיה עם זה?

בפועל זה עובד מעולה,
היום בניגוד לעבר מערכת השיכוך היא רב דרגתית, כזאת שעונה על הדרישות בתנאי עבודה שונים, שיכוך מהיר ושיכוך איטי.
כמו עושים שימוש באויר כך שמתקבל מתלה פרוגרסיבי,
למעשה היום הגיעו לשליטה על רוב מצבי העבודה של המתלה, כך שהקפיץ נהיה פחות "בררן"

enigo

New member
הכל נכון - ועדיין, מלאכת הריסון והשליטה קלה

יותר ככל שהגלגל קל יותר. לכן גם עם כל הגיזמוס המודרניים, אפשר להשיג תוצאה טובה יותר עם גלגל קל יותר. זה לא אומר, כמובן, שתושג תוצאה טובה יותר, כי אלמנט אחר במתלים תמיד יכול לחרבן את העבודה, אבל נקודת הפתיחה טובה יותר.

amitexc

New member
אבל בעצמך גרמת להבין שההשפעה של המשקל

היא רק בשלב הריבאונד, מה הבעיה לטפל במהירות החזרה באמצעות שסתום? הבעיה מתחילה כשהקפיץ לא מספיק חזק על מנת לאפשר תאוצה מספקת בשביל לפתוח את המתלה חזרה.

enigo

New member
תחשוב רגע על הדוגמא הבאה

אתה במים, וצריך לטלטל מישהו אחר. מתי יותר קל לך לעשות את זה, כשהמישהו השני יותר קל או יותר כבד?
אותו דבר כאן. אם תשים קפיץ מספיק חזק כדי להחזיר מהר, כמו שהגדרת, אז כשהקפיץ הזה יתכווץ במפגש עם בליטה, אז הוא ידחוף את המשקל המוקפץ הרבה יחסית. כי זה מה שאומרת הפיזיקה. עכשיו, כשאתה רוצה להחזיר את הגלגל למטה, אתה צריך להתמודד גם עם המאסה המוקפצת שקיבלה מהירות גבוהה יחסית. עבודה קשה יותר ככל שהגוף הראשי קיבל מהירות גבוהה יותר.
נכון, אפשר למצוא דרך לעשות את זה בצורה סבירה גם עם משקל גבוה יותר. אבל זה קשה יותר - כמו להביא מנוע עם מהלך בוכנה ארוך לסל"ד גבוה - אפשר לשים בוכנות קלות יותר, טלטל מטיטניום וכן הלאה. אתה יכול לפצות על תנאי הפתיחה הפחות טובים, אבל הם עדיין תנאי פתיחה פחות טובים. ככה גם עם משקל מוקפץ גבוה יותר.

amitexc

New member
מבין מה אתה אומר אבל זה לא ככה

במים יש התנגדות שבאה ליידי ביטוי בכל התנועה.
בבולמים ההבדל יהיה בהחזרה בלבד, גם אל תשכח שעם תוספת המשקל יש עוד עזרה בהחזרה.
אם הדבר היה כלכך קריטי הייתי וודאי יודע מה ההבדלים במשקל בין הצמיגים הקיימים בשוק, והיית מוצא נאבות מסיבי פחם או כל חומר מורכב אחר, עובדה שכל רוכבי מפעל ועדיין אנשים שמתחרים בראלי או בכל תחרות סופר יוקרתית כזו או אחרת עם מוס.
המשקל של הגלגל במקרים האלו לא קריטי וחשוב כמה שאתה מתאר אותו.
ברכב אולי למשקל הבלתי מוקפץ יש חשיבות שונה מאופנוע, עובדתית אין הפחתה במשקל כבר כמה עשורים וזה לא שאי אפשר לצמצם ממנו.

היום כשבוחרים קפיץ הבחירה היא על פני משקל הרוכב וסגנון הרכיבה,אף אחד לא מכניס פרמטר של אם או בלי מוס.
מעגל ההחזרה רק מאיט את פעולת החזרה של המתלה, זה לא שיהיה צורך בשלב כלשהו בכיוון המתלה שיהיה צריך להחליף קפיץ בגלל החזרה איטית מידיי, יש דרכים יותר פשוטות לפתור את הבעיה הזו, וזה רק עם משחק שימסים, מבלי לפגוע במעגל עבודה אחר.

ובתכלס עובדתית זה עובד מעולה, לא קראתי על אף מתחרה שמעדיף לרכב עם פנימית קלה יותר על חשבון פנצרים אבל עם מתלים שעובדים בשבילו יותר טוב, זה פשוט לא קיים.

enigo

New member
אתה מוזמן להחליף את הדוגמא בכזו שקורית בחלל

בלי שום אלמנט מרסן. התוצאה תהיה זהה.
זה שאנשים מתפשרים על משקל לא מוקפץ לטובת שיקולים של עמידות או אמינות זה עניין אחר - שלא קשור לדיון שלנו. אני מניח שבשטח אנשי מתפשרים יותר על משקל מאשר על אמינות, כי פאנצ'ר אחד דופק את כל המרוץ, בעוד שעם מתלים שעובדים טיפה פחות טוב אפשר להסתדר.
יש לך נתונים לגבי משקל של גלגל קדמי של XR650 מול אופנוע מודרני? משקל החלק התחתון במזלג? משקל הזרוע האחורית? כי יש לי הרגשה שההצהרה שלך לגבי המשקל שלא ירד לא נכונה.

amitexc

New member
אני יכול למדוד..

במקרה יש לי גם וגם.. רק משקל חסר.
בכל אופן אחרי שראינו שעל הכיווץ אין השפעה למשקל ואנחנו יודעים שיש השפעה רק על ההחזרה, אני לא מבין עדיין את ההתעקשות על כך שזה מסובך וכמאין פשרה, היות וגם הכיווץ וגם ההחזרה מרוסנים למה אתה חושב שזה מסובך לשלוט על ההחזרה באמצעות שינוי בזרימת השמן במחזור ההחזרה?!

enigo

New member
אתה מתעקש לדבר על הסכמה שלא היתה

אני אומר שזה מכלול, שאתה לא יכול לחלק לשניים. כדי להחזיר גלגל כבד במהירות למקום צריך קפיץ חזק. לא רואה איך אתה פותר את זה בעזרת שיסתום. קפיץ חזק משמעו הרבה כח שעובר לגוף האופנוע. הרבה כח שעובר לגוף האופנוע אומר אופנוע שזז הרבה, ויוצר מערכת שמתנהגת בצורה שקשה מאוד לחזות. כל הדברים הללו הופכים את חיי מהנדס המתלים לקשים. מאותה סיבה בדיוק - התנהגות צפויה - מהנדסי שלדה שואפים לשלדות קשיחות. לפני שאתה קופץ עם דוגמת שלדת ה-CR מאלומיניום, תעיף מבט על קוטר המזלגות של ראשית שנות התשעים ועל הזרועות האחוריות - ותראה כמה כל העסק הרבה יותר קשיח.
אגב, יכול להיות שהמרוץ לרכיבי גלגל קלים יותר נעצר משום שאז נתקלים בבעיה אחרת - פרפור. לדעתי, אגב, זה חלק מההבדל שעליו דיבר אקטיב (שים לב לזה שהוא מדבר על "מנוע טרקטורי", ושאר התאורים שלו, שנוגעים לאחיזה ניתנים להסבר גם הם מהכיוון הזה).
בקיצור - בתאוריה, גלגל במשקל אפס יאפשר הצמדה אופטימאלית של הגלגל לקרקע. אבל החיים אף פעם לא פשוטים כמו התאוריה, ויש אלמנטים נוספים שמשפיעים על ההחלטה הסופית - עמידות, אמינות, פרפור ואלוהים יודע אילו עוד דברים.

amitexc

New member
הסכמה שלא הייתה?

על הכיווץ איזה השפעה יש למשקל הלא מוקפץ בפעם ה101,
מכלול או לא, תנאי ההתחלה משתנים זה הכל.
אתה יודע שמדברים על הבדלי משקל של קילו לכל היותר נכון?
במשקל מוקפץ לא מדובר על קפיץ רגיש כלכך, אז בבלתי מוקפץ?

עיקר הבעיה בכיווני מתלים היא פעולת הכיווץ וזאת עובדה.
לכיווץ קיימים 2 שסתומים לרוב עם סידורי שימסים מדורגים משולשים ומה לא, לריבאונד יש 1.
לכוון שסתום החזרה זה משחק ילדים בהשוואה לכיווץ, יש בורג ״ברז״ עם טווח עצום לכיוון הריבאונד ואם זה לא מספיק משנים את השסתום לכזה שיכול להזרים הרבה יותר שמן.
לסיכום אתה רוצה להמשיך לחיות בידיעה שפעולת כיווץ והחזרה היא מכלול, אתה מוזמן להמשיך בשלך.

enigo

New member
כשהגלגל עולה למעלה, מה עוצר את תנועתו

כח המשיכה? עוצרים אותו הקפיץ והחיכוך ההידרואולי (במתלה מודרני, פעם היו גם שיטות אחרות).
אותו קפיץ, שמשמש גם להחזרה. אותו נוזל הידראולי שמשמש גם לשיכוך ההחזרה. אז איך בדיוק זה לא מכלול?

amitexc

New member
זה לא מכלול בדיוק כמו קרבורטור

שמעגל הסרק לא משפיע על מצערת מלאה.
המכלול חולק את אותם רכיבים ואמצעי עבודה אבל זה לא אומר שהתפקוד קשור קשר ישיר לכך.
אין קשר בין הכיווץ להחזרה ואפשר לכוון כל אחד למצב קיצוני מבלי שישפיע כלל אחד על השני.

אני לא אמרתי שזה לא אותו מכלול, זה כבר משחקי הגדרות כמו שאפשר להגיד שאופנוע זה מכלול, הקשר בינהם לא חייב להיות ישיר.

enigo

New member
אתה יכול ליצור החזרה נפרדת לחלוטין

מהכיווץ? לא. לפחות לא במנגנונים המקובלים היום. ומכיוון שכך - זה מכלול.

amitexc

New member
יכול ועוד איך יכול, זה מה שאני

אומר מההתחלה, ישנה הפרדה בין פעולת הכיווץ לבין פעולת ההחזרה, שסתומים אחרים לחלוטין.

enigo

New member
פתחתי. הקפיץ היה אותו קפיץ, הנוזל היה

אותו נוזל. אבל יש מזלגות שבהם כל רגל משרתת כיוון אחר, אז בא נוותר על הנוזל.
נשארנו עם קפיץ זהה - אלמנט מספיק משמעותי שמחבר בין שתי הפעולות.

amitexc

New member
אני לא יודע איזה מתלה פתחת ועד כמה

פתחת אותו אבל המתלים היום לא עובדים על קפיץ ושמן וזה הכל.
ישנם שסתומים שאחראים על מהירות תנועת הבולם בכיוון הכיווץ ובכיוון ההחזרה. לכל כיוון יש שסתום ״אחר״/מעבר אחר.
איך נראה לך ברגי שיכוך כיווץ והחזרה עובדים? לוחצים על הקפיץ?

enigo

New member
תודה על ההסבר המעמיק...

על אף שהוא לא מחדש לי. אבל הוא גם לא קשור לעניין - הקפיץ אותו קפיץ? הקפיץ שעוצר את התנועה כלפי מעלה הוא גם הקפיץ שמחזיר את הגלגל למטה? אני לא חושב שיש לנו ויכוח על זה. השסתומים הם רק המרסנים של הכח הבסיסי של הקפיץ. כך שהם עדיין לא יכולים ליצור ניתוק מוחלט בין שני הצדדים.

למעלה