יש לי שאלה תאורטית

dumb student

New member
העסקה יעילה

העסקה היא כמובן יעילה. אני הערכתי שהתועלת שלי מהחולצה עולה על התועלת שלי מ-200, והמוכר העריך בדיוק להיפך. אם העסקה לא היתה יעילה, היא לא היתה יוצאת לפועל (זו הגדולה של אותו "חופש חוזים" שלמדת עליו, מנקודת מבט כלכלית). העובדה שיכולתי להשיג עסקה יעילה עוד יותר מבחינתי אינה גוזרת שהעסקה אינה יעילה. יכול להיות ספקטרום של מחירים בהם העסקה עדיין תהיה יעילה. מה שכן, יש כאן איזשהו עושר שצריך לחלק אותו: נניח שהתועלת שלי מחולצה היא 300, והתועלת של המוכר מהחולצה היא 100. במצב כזה, המחיר יסגר איפשהו בין 100 ל-300. איפה? זה תלוי ביכולת המיקוח וכישורי המשא ומתן של הצדדים. חשוב להדגיש - זה לא ישנה כלום מבחינת היעילות. זה סתם העברת עושר מכיס לכיס, שכלכלן יגיד לך שהיא "לא מעניינת". בסופו של דבר, ככל שהמחיר יהיה גבוה יותר, כך יותר עושר נצבר אצל המוכר, ולהיפך. אם השקפת עולמך היא שצריך לפיכך לדאוג לצרכן החלש והקטן (גם על חשבון היעילות), זו שוב השקפת עולם סוציאליסטית, שהיא לגיטימית אך איני שותף לה. המידע אינו רלבנטי, משום שאני מתמחר את התועלת שלי מהחולצה, והשאלה בכמה פלוני מתמחר את התועלת שלו אינה רלבנטית. בדיוק כפי שאני מעדיף פלאפל על פיצה, ואתה מעדיף פיצה על פלאפל. ההעדפות שלך לא מעניינות אותי. אשר לדין הנוהג - כמובן שאין כאן עילת תביעה. רק למונופול אסור להפלות במחירים (הסיבה לפיקוח היא כדי למנוע כשל שוק של מחיר מונופוליסטי מנופח). לכל היתר מותר גם מותר.

n i e m a n d

New member
אתה יודע ש'חוזה אחיד', אין פירושו כבילה של

הגוף המציע לאותו חוזה, נכון? בסופו של דבר חוזה אחיד הוא כלי אופציונאלי. העובדה שבוחרים להשתמש בו לא מעמידה את השימוש בו לחובה. כלומר אפשר לאמץ את נוסח החוזה האחיד ואפשר שלאו. במקרים מסוימים, כמו אלה עליהם אתה מדבר, יתלוו אליו כל מיני שינויים שישנו את הסטטוס שלו לחוזה שאינו אחיד - אפילו חוזה אישי אם תרצה. בסופו של דבר חוזה הוא ביטוי לסיכומים בין צד א' לצד ב'. באם מדובר בחוזה אחיד בו צד א' כתב את תניותיו מראש כדי שישמשו אותו לחוזים רבים מול צדדים שונים, הרי שמקח בין חלק מהצדדים לצד א' יוכל לשנות את התנאים.

pangloss

New member
יכול להיות שנקודת המחלוקת בינך ובין יתר המגיב

ים היא שהאינטואיציה שלך, שעל פניו נראית הגיונית במידה מסויימת, לא מפרידה בין האלמנט של מצג השווא ובין האלמנט של ההבחנה בין אנשים שונים. כדי לבדוק את זה ננסה לשאול את השאלה כך: האם עדיין היית חושב שמדובר באפליה אם המדיניות המוצהרת של כל החברות הנ"ל היתה לומר לך בפתח הפגישה 'שלום אדוני, אנו מודיעים לך שאין מחיר קבוע, אנו ננהל כעת מו"מ וננסה להגיע למחיר ששווה לך ולנו. קח בחשבון שיכול להיות ששכנך קיבל מחיר טוב יותר. אתה רשאי לעשות סקר שוק ולדבר עם אנשים שהשיגו מחירים זולים יותר, אך בסופו של דבר המחיר שנסגור איתך הוא המחיר שעליך לשלם'. האם גם במקרה כזה יש לדעתך אפליה? אם כן, כנראה יש כאן מחלוקת ערכית עמוקה יותר. אך ייתכן שאתה בעצם נרתע ממצג השווא לפיו יש מחיר אחיד, ולכן אנשים פתאים משלמים יותר בלי להסכים לזה באמת, מתוך חוסר ידיעה אמפירי שניתן היה לשנותו. שווה לבדוק.

אלמרפאד

New member
אני מסכים לחלוטין לטיעון שלך

אני חושב שרוב התגובות עד עכשיו (ולא קראתי את כולן...) מבוססות, דווקא הן, על קיבוע מחשבתי ששוכלל במהלך הלימודים. אל תיתפסו למושג כזה או אחר ותתרעמו על האם זה חוזה אחיד או לא? האם זו אפליה בהגדרתה? האם פיקוח מחירים ממשלתי צודק או לא? וכיו"ב. עצם הרעיון התיאורטי שהוא העלה - זה מה שדורש התייחסות. כאמור, אני מסכים לגמרי עם הבעיה שהעלית. בשנה שעברה למדתי קורס כלכלי (עם רו"ח ולא משפטן) בנושא של מדיניות וקביעת מחירים, ועסק, בין היתר, גם בשאלה הזו. אז א. המסקנה החד-משמעית של המרצה, שהצליח לשכנע את רובינו, הייתה שברגע שישנו מחיר שנתון לשינוי אך ורק לפי עקשנותו של הקונה - זו בעיה שלעיתים עולה בגדר אפליה (שאיננה דווקא במובן המשפטי שלה). ב. אף אחד לא טוען, ונדמה לי שגם אתה לא, שאסור לסטות מהמחיר הנקוב בשום מקרה ובשום צורה. הטענה היא אך ורק על עצם העובדה שהמחיר הסופי (וחבר'ה - צאו מהקיבעון הכלכלי שנכנסתם אליו המחיר לא רק מגלם את הערך האישי שלנו - יש סוגים שונים של מוצרים, סוגים שונים של קונים וכד' - דווקא זה נגזר בפירוש מהעולם הכלכלי שאתם כל הזמן בורחים אליו) - שונה מאדם לאדם ונגזר אך ורק מקריטריון של עקשנות, יכולת מיקוח או סתם עיניים יפות ו/או חזה גדול (ותסלחו לי, כן...). כאמור, אני לא יודע אם אפליה זו המילה הנכונה להשתמש בה, אבל אני בהחלט מסכים עם הרעיון שבמקרים מסוימים היכולת והכוח שניתנים למוכרים לסטות בצורה קיצונית מהמחיר הנקוב אך ורק על-פי שיקול דעת אישי שמושתת לפעמים על שיקולים זרים - זה כשלעצמו בעיה חמורה מאוד. מה עושים עם זה? אין לי מושג. כנראה שזה חלק מחסרונות השוק החופשי. ואגב, לא מזמן אושרה תביעה ייצוגית שעסקה בעקיפין בנושא הזה. אני אנסה לאתר את מספרה לטובת הכלל.

למעלה