מי שלומד לשלוט בתדר שלו, יכול לבחור
אם הוא רוצה להיות בתדר האוטיסטי שלו, ולמצוא לעצמו סביבה שנוחה לו במצב הזה (ויש פה בשרשור דוגמא לילד שעושה את זה), או להתאים את עצמו לסביבה הנ"טית, ולהיות מסוגל לתקשר איתם.
הסביבה הנ"טית לא יכולה להשתנות ולהיות אוטיסטית. היא לא כופה על אוטיסטים להשתנות. היא פשוט לא מבינה אותם.
ומי שיכול ללמוד ולהתאים את עצמו אליה, יש לו בחירה אם הוא רוצה בכך או לא.
גם בתוך הסביבה הנורמטיבית יש מגוון של תדרים שלא מצליחים לתקשר ביעילות זה עם זה, ומבקרים ובזים זה לזה. זה לא מכוון רק כלפי אוטיזם.
אתה יוצא מתוך כעס על החברה, על המוגבלות וצרות האופקים שבה, על חוסר הסובלנות כלפי השונה. אני אומרת שזה נתון, וזו הסביבה שאנו חיים בה.
אני אומרת שמי שמצליח ללמוד דרך לתקשר עם הסביבה המוגבלת הזו, לא מתוך כך שהיא כופה זאת עליו, לא מתוך כך שבעיניה אין לו זכות קיום אחרת, אלא מתוך זה שהוא עצמו מעוניין בזה, ומבלי לוותר או למחוק את החלק היחודי שבו, מי שמצליח לעשות זאת, מרחיב את ארגז הכלים שלו, ולו יש יותר חופש ויותר בחירה.