"יוסי, ילד שלי מוכשר..."
בוקר טוב
רציתי לחלוק איתכם סוגיה שמאד מטרידה אותי בזמן האחרון - איפה עובר הקו בין הורה שמעודד כשרון שיש בילד שלו ובין הורה "פושר" שדוחף את הילד ומענה אותו בשביל כלום ? האם להורה איך אחריות אישית לעזור לילד לנצל את הפוטנציאל שלו גם במחיר של סבל מסויים מצד הילד, כי ההורה רואה את "התמונה השלמה" והילד לא ? האם דברים כאלו נבחנים רק במבחן התוצאה ? אני מפרטת... כמעט כל דבר, אני מניחה, יכול בן אדם לעשות בהצלחה רבה אם ישקיע בו המון זמן ואנרגיה - החלק מלהיות רץ מרתון וכלה בלנגן על כינור או לשיר באופרה. אבל יש אנשים שנולדים עם כשרון. כשרון אמיתי לתחום מסויים וזה מה שיבדיל אותם, אחרי השקעה של אותו זמן ואנרגיה כמו אדם אחר, ויהפוך אותם לגאונים בתחומם. אני מניחה שאם יגשו היום לפרימה בלרינה הכי טובה בעולם וישאלו אותה אם היא מאושרת מתחום העיסוק שלה היא תענה שכן, שהיא חיה ומגשימה את הכשרון שלה ואין דבר יותר מוצלח מזה... ואני גם מניחה שאם ישאלו אותה אם היא היתה מאושרת בתור ילדה היא תענה שלא... כי הזמן וההשקעה הדרושים על מנת להגיע לרמה כזו של שליטה ויכולת נדרשים מגיל מאד צעיר ולילדים זה ממש לא פיקניק - כל היום להתאמן ולעבוד בזמן שלילדים אחרים יש זמן להיות פשוט ילדים. חשבתי על כשרונות כאלו - כשרונות שאדם לא יכול להביא לידי ביטוי אם הוא מתחיל בגיל מבוגר מדיי. דברים כמו ריקוד, שירה, נגינה, ענפי ספורט מסויימים... כשרונות שלא רלוונטי להגיד לגביהם "הוא יגדל ויחליט אם זה מוצא חן בעינייו" כי אז יהיה מאוחר מדיי. מה שטיפוח כשרון כזה דורש מהילד זה פשוט המון ! אין לי איך להגדיר את הילדות של אנשים כאלו אלא כעינוי וסבל כי ילדים לא כל כך בנויים להתמדה ורצון הברזל הנדרש כדי להיות באמת טוב. מצד שני, לחיות עם התחושה שיכולת להיות באמת באמת טוב במשהו ולא עשית את זה - זה לא דבר נורא עצוב גם כן ? אני שואלת כי אני מרגישה לפעמים כשרון מבוזבז שכזה... בתחום ש"הסתובבתי סביבו" המון שנים ונגעתי בו מכל מיני פינות גם בילדותי ואף אחד אף פעם לא הכריח אותי להיות רצינית בו. וזה די כואב לי בלב לחשוב שלא חקרתי את הפינה הזו. שיכולתי אולי לעסוק במשהו שהוא ה"יעוד שלי" ה"ניצוץ שלי" הדבר הזה שאני יכולה להיות טובה בו יותר מאחרים ולתת משהו לעולם - ואני לא. ואולי גם הייתי מגלה שאני לא כזו טובה, אבל לפחות היה לי מנוח, הייתי יודעת שניסיתי. ואני שואלת כי אני רואה בנגה את הכשרון הזה (באמת, לא כי אני מרגישה צורך להגשים דברים דרכה...). והשאלה מטרידה אותי... לא שאני הולכת לעשות עם זה משהו כרגע (היא בת שנתיים
) אבל אולי כן יום אחד ואולי לא... אני לא יודעת איפה עובר הקו הזה בין הורה שמכריח ודוחף ועושה לילד רע ובין הורה שאכפת לו ומטפח באמת כשרון גדול או לפחות עוזר לילד שלו לגלות אם "יש לו את זה" או לא בתחום הכשרון שלו. אולי זה הכל נמדד במבחן התוצאה בכלל ? ילד שנדחף ונדחף ולא הצליח יגיד "היה לי הורה פושר" וילד שהצליח בענק יגיד "היה לי הורה משקיען שטיפח את הכשרון שלי" ?? כל הזמן עובר לי בראש המערכון של הגשש עם "נשרק'ה"... אז מה אתן אומרות ? אני לא שואלת בעניין הת'כלס (מה לעשות עם נגה) כי אני לא חושבת על זה באמת כרגע. אני שואלת באופן עקרוני לגמרי.
בוקר טוב