קצת על המציאות של האמנות
"ממתי יוצר "צריך להוכיח" לאחרים שהוא אמן?!" זה מה שקורה, בפועל, מדי יום: היוצר מתאמץ, רודף אחרי בעלי שררה, מנסה להשיג הכרה, מתחנף, מתלקק, מנסה להרשים, משתמש במילים יפות, מחייך, מתבטא, משכנע, דוחף. עבדתי כמה שנים בתור כתב תרבות ואמנות, אני מכיר את המשחק הזה מבפנים. זו פוליטיקה של אמנים - הם רוצים הכרה, הם רוצים כבוד, הם רוצים הבנה, הם רוצים גם לשרוד מבחינה כלכלית. "פתטי לחשוב על אנשים אשר חושבים כי מתוקף החברה להגדיר את המהות שלהם!" אז גם מדינת ישראל היא פאתטית - האו"ם קבע שמגיעה לנו מדינה, ואנחנו אמרנו לו תודה רבה שהוא מוכן להכיר בנו כעם לגיטימי. הכל זה מאבק על לגיטימיות, הכל זה פוליטיקה של זהות, של הגדרה עצמית, של ערך אנושי. אלו החיים בסביבה הדינמית שבה אנחנו מסתובבים. "קודם כל תיצור בשביל עצמך, תחיה בשביל עצמך - אל תיתן לאחרים לקבוע מה אתה" זו רק סיסמה. בפועל, כולם רודפים אחרי הקהל, מחפשים הכרה. אלו שלא מקבלים הכרה - לרוב דועכים ויורדים מן הבמה. יש אינספור דוגמאות. "החברה יכולה לשפוט אותך לפי האמות המידה שלך אבל היא איננה יכולה לשלול ממך את ההגדרה העצמית שלך!" יכולה גם יכולה. מדינת ישראל שללה מן הפלשתינאים את זכותם להגדרה עצמית. היטלר שלל מן המשפחה שלי את זכותם לחיות. החברה עושה מה שהיא רוצה, ורק הוריקן יכול לעצור אותה. "טקס האוסקר איננו שולל אמנים, אלא קובע את טיבם לכל היותר!" טקס האוסקר קובע מי ייזכר בהיסטוריה, ומי יישכח. האוסקר הוא רק מקרה פרטי אחד של תופעה כלל-עולמית: מאבק של אמנים להכרה חברתית. "האם הכרעת הרוב מהווה החלטה ראויה?" עשיתי על זה עבודה סמינריונית. המסקנה שלי היא שאין מקום לשאלה "ראויה" או לא ראויה - בסופו של דבר הרוב תמיד עושה מה שהוא רוצה. תראה לדוגמה את ישראל: היהודים שולטים, הערבים מדוכאים. אנחנו הרוב, ואנחנו שולטים בכוח על המיעוט. גם בגרמניה, המיעוט היהודי נדרש לוותר על זהותו הדתית בכדי להתקדם בחברה הגרמנית. יש אינספור דוגמאות למחיר שצריך המיעוט לשלם כדי להתקבל על ידי הרוב.