טקסים

• פותח הנושא Yin
  • פורסם בתאריך

elvis18

New member
מבחינתי ..

אותה קידה בתחילת האימון זה פותח לי שער לתוך העולם הקסום של האימון ,זה מעבר סימבולי בשבילי לתוך עולם שבו הכל אפשרי ,שבו נמצאים החלומות שלי , לובשים את החליפה , החגורה וההאקמה .. מתיישבים בשורה ,אומרים תודה ומתחילים את האימון , אין משהו מרגש מזה .. להכנס לתוך חליפה לבנה והאקמה זה כמו להכנס לתוך משהו שהוא לא הרגיל .. אם כל יום מהבוקר עד הערב הייתי הולך ככה ולבוש ככה, במשך כל החיים , לא הייתי מרגיש זאת ,אבל מבחינתי זה מעבר לעולם אחר . אני ירגיש חסר מאוד אם אני אגיע לאימון ואשאר אני בלבוש ואני בהרגשה וארגיש שאני פשוט עושה ריצה\ג'וגינג \הרמת משקולות ...

ההרגשה היא אחרת לגמריי מבחינתי בשני המקרים , הטקסיות הזאת חשובה לי מבחינת יצירת הפרדה בין העולמות ,בשביל להכנס לקודים של מזרון\אימון , ולמחשבה טהורה ,להשאיר את השלילי בחוץ לנקות את הראש = לבצע מיסוגי(טיהור) ולהכנס לעולם אחר .

אחד הדברים הכי חשובים שלמדתי באו"ל שחוץ מתרגילים שאפשר להסביר דרך הגוף , אתה גם יכול להביע הערכה ותודה לאדם דרך הגוף ובלי מילים . אני חושב שזאת התודה כשהיא נאמרת במלוא הכוונה בקידה עם הגוף ועם העיניים וברצון רב , חזקה בהרבה מרק לומר את המילה . אני חושב שאנשים לומדים שיש עוד דרכים להבעת תודה , בנוסף ,אני חושב שזה מלמד ענווה ומלמד אדם לומר בגוף את מה שאתה אומר בפה . אני חושב שזה סופר חשוב , במיוחד לכאלה שקשה להם להביע את עצמם בצורה טובה במילים . אז הם מביעים את זה בגוף .

אגב , זה לא אומר שאני לא יכול ליישם את מה שאני לומד והערכים שאני מקבל ללא טקסים ,אבל , עם הטקס ועם כל מה שקורה שמה והאנרגיה שנוצרת זה דבר שהוא מיוחד מאוד ואתה לא יכול לייצר אותה בצורה אחרת לטעמי ..

Yin

New member
נפלא

שתי נקודות:
1. קידה היא טקס שקשור לתרבויות מסוימות, אנחנו לא קדים באופן יומיומי. אני בעד למצוא את הטקס הנכון לאדם.

2. מה יעשה אדם רוצה להתאמן באמנות לחימה ולא רוצה את הטקסים. לא קידה, לא האקמה, לא חגורות וכד'. אתה תתאמן איתו? המורה שלך ילמד אותו?

amir_aikido

New member
לטקס יש כוח רב

כפי שכתבת בעצמך, לטקס יש כוח רב, גם לאחידות של הטקסים והסמלים בקבוצה מסויימת יש משמעות - היא גורם שמייצר משמעת, אחידות ואמון בלי מילים.

זה עובד גם להיפך - גם לשבירת הטקס יש משמעות סימבולית. מנקודת המבט של מורה - מי שאינו מוכן לקבל את הטקסים שלך, איך תדע שהוא יסכים לשמור על הכללים האחרים (ובהתאם, על הבטיחות באימון)?

אין ספק כי לאורך זמן ומעבר בין תרבויות, יכולים להיווצר גם מצבים משעשעים כמו סיפור החתול. אלא שזה לא מסובך להתמודד עם זה - לשם כך, רק נדרש לדעת מדוע קיים הטקס ולדאוג שהמידע הזה יעבור הלאה מדור לדור, הן ברמת הדרש והן ברמת הפשט.

אמיר

Yin

New member
דבר העיקרי שמפריד בין שיטות

הוא סט הטקסים.
ברור שקרטה שונה מג'ודו, לא על כך אני מדבר. כי אם על טקס שמכלי מאחד הופך לחזות הכל - עד כדי כך שעולה שאלת הבטיחות.

זו הרי שטות, משום שמתאמן ותיק באייקידו, או בכל אמנות אחרת, שממשיך להתאמן באופן בטוח לחלוטין ועם זאת מסרב לשלל הטקסים של הקבוצה - יורחק ללא קשר לבטיחות.
מורים הקימו קבוצות חדשות רק בגלל סט טקסים ולא בגלל דיונים על טכניקה.

amir_aikido

New member
חלוק איתך על העובדות

בין שיטות שונות בדר"כ מפרידים המון דברים: טכניקות, מתודולוגיה, היסטוריה. דווקא הטקסים מאוד דומים.

ביחס למתאמן שתיארת - כפי שכתבתי, ההחלטה שלא לקיים את הטקסים (המינימליים למדי לטעמי) מהווה אינדיקציה לשבירת כלים מסויימת, ועולה השאלה שקשה לענות עליה - עד היכן מגיעה אותה שבירת כלים?
אם אתה לא קד כבקשת המורה, האם אתה גם לא תבצע את המצב שהמורה מבקש אלא אחר? או שמא תעדיף לבצע טכניקה אחרת משהמורה הראה? ( שתי השאלות הללו מתייחסות אל תרגול קאטה זוגית = תרגול טכניקה ממצב נתון) האם תשחרר מנוף כשבן הזוג דופק כסימן לעזבו או שתחליט שגם זה טקס שלא בא לך לקיים כרגע?

בבחירה לקיים אוסף טקסים לא רחב, אתה מאותת לכולם (גם לעצמך) שאתה מתכוון לכבד אוסף כללים מסויים, וכי הם יכולים לתת בך אמון בהתאם, ולכן להרגיש בטוחים כשהם מתאמנים איתך.

ברגע שאתה שובר את הכלי של הטקס, אתה שובר גם האמון שנלווה אליו, ובהתאם, אי אפשר לקיים את אותו האימון. אפשר היה לבנות את האמון הזה מחדש, או מלכתחילה לבנות אותו בדרכים אחרות, אבל המסגרת של הטקס היא מאוד נוחה ומפשטת הליכים - היא חודרת אל רוב האנשים בלי מאמץ ובלי מודעות ומייצרת הפרדה ברורה (כמו שתיאר אלביס לעיל כ"כ יפה). זה לא פלא שהמורים מעדיפים לשמר את הטקס.

אמיר

אני לא רואה את הקשר בין טקס לבטיחות

בתור בחורה חילונית מערבית, לא חונכתי על יותר מידי טקסים. אני כן לוחצת ידיים לאדם בפגישה (לרוב), אבל לא מנשקת מזוזות. לעומת זאת, בטיחות באימון היא קריטית מבחינתי ולעולם לא אוותר עליה.
הייתי באימון אייקידו פעם, לנסות, ולמען האמת התחרפנתי. קדים לפה, קדים לשם. יאללה, תנו להתאמן! אני אוהבת "להכנס" לאימון בצורה שונה מהחיים (למשל חליפה, קידה קצרה), אבל עודף טקסים עולה לי על העצבים. זה בטח לא אומר שאני לא מוכנה לשמור על כללים שנראים לי *הגיוניים*, כמו בטיחות. יש קו די ברור בין השניים, לא?
אגב, כשהתאמנתי בסין, האימון היה מתחיל ב"יאללה, תתחילי לרוץ", ומסתיים ב"תחזרי הביתה". לא קדתי פעם אחת אפילו, וזה לא פגע לי לא באימון ולא בבטיחות.
גם החליפה, היא בסה"כ בגדי יום-יום מסורתיים של נזירים, ובסין עצמה רבים לא מתאמנים איתה כי זה פחות נוח מטריינינג. ב-JKD התאמנתי בבגדי ספורט, וזה לא פגע לי באימון בשום צורה, כי כמו שאתם אומרים פה - כשאת מרוכזת באימון, השאר לא רלוונטי.
אז אני לא נגד טקסים למי שזה עושה לו טוב - אני נגד ההכללה שמי שלא מתחבר לטקסים יזלזל גם בדברים האחרים.

Tonjin

New member
אני לא חושב שזו הנקודה של אמיר..

נראה לי שהכוונה היא שזה לא מאד מקובל לבחור לבד על איזה טקסים (או 'טקסים') לוותר ועל איזה לא ועדיין לצפות להיות חלק מהקבוצה המקיימת את הטקסים האלו...

amir_aikido

New member

דיברתי על שבירת הטקס ושינוי בו
זה לא דומה בכלל למצב שתיארת שבו אלו ההגדרות מלכתחילה

ברור שאפשר לקיים אימון גם ללא טקסים
אם כי לפלות בעיני
לחיצת יד היא טקס בדיוק כמו קידה

אמיר

Yin

New member
הייתי בסדנת bjj

אצל איתי, העביר אותה משה קיץ.

הטקס שזכור לי הוא שמשה עובר בין כולם ומחבק אחד אחד, גם אותי. לא הכרנו.

אני מקבל שיש חשיבות בטקס, גם כתבתי כך, אני שואל למה לקיים טקס שהומצא לפני עשרות שנים, או יותר?
ואיך זה שהתגובה לערעור על הטקס נעה בין גינוי לנידוי, ולא דיון פתוח?

Tonjin

New member
הדיון כאן הוא די פתוח ומתקיים גם שיח אמיתי

אל תתן לעובדה שרוב המתדיינים חושבים שאתה טועה לבלבל אותך - זו לא התקפה אישית, רק תגובה לכך שהטיעונים שלך לא כל-כך משכנעים אותם...

Yin

New member
במה אני טועה לדעתך?

מעבר לכך שאתה לא מסכים לדעתי, בדרך כלל, איפה הטעות שלי כאן?

כי למיטב ידעתי לא פסלתי טקסים, אלא שאלתי כמה שאלות שעל אף אחת מהן לא ענית.

Tonjin

New member
כבר בהנחות המוצא...

ומכאן שאין צורך באמת לענות לשאר השאלות, שלא ממש נסחת אגב ...
(אם יש ספציפיות, שאל אותן במרוכז ואנסה לענות)

אבל נראה לי שחוץ מזה שאתה מכניס לדיון נושאים שלא ממש קשורים אליו (מה בין שמיטה והר סיני ומה בין ברית-מילה לגי?), אתה גם מתבלבל מעט בטענות שלך:

"מה יעשה אדם רוצה להתאמן באמנות לחימה ולא רוצה את הטקסים. לא קידה, לא האקמה, לא חגורות וכד'. אתה תתאמן איתו? המורה שלך ילמד אותו?"

ואני שואל, מה יעשה אדם הרוצה ללמוד באוניברסיטה אבל לא רוצה את הטקסים, לא מבחנים, לא שיעורי בית, לא להגיע לכל השיעורים? אתה תקבל אותו? המרצה שלך יקבל אותו...?

אני חושש שאתה אונס קצת את המשמעות של המונח טקס (אולי מבלבל אותו קצת עם קוד-התנהגות), אם בדוג'ו מקובל ללבוש גי ולקוד בתחילת האימון (קרא: אם בכיתה מקובל להגיע בזמן ומוכן לשיעור ולשאול שאלות בזמן המיועד לכך ולא בזמן ההרצאה), זהו קוד התנהגות מקובל שמצופה מהתלמידים החפצים ללמוד באותו מקום לעמוד בו ולא 'טקס', הקשר לנידויים, חרמות או תענית אסתר ויום כיפור מתרחש (כנראה) בעולם הדימויים הפרטי שלך בלבד

Yin

New member
אהה, ואני לא חושב שאני מנודה או מגונה

אני חושב שזו תגובה נפוצה כאשר מישהו מערער על טקס של אחר או של קבוצה.

amir_aikido

New member
זה לא דיון פתוח???

בעיני לפחות התגובה פה על לערעור על הטקס איננה גינוי או נידוי, אלא התייחסות עניינית. לא רואה אף אחד שגינה או נידה אותך פה, להיפך - אני רואה תגובות שמתייחסות לתוכן של דבריך.

הבעיה היא שאני מרגיש שאתה משייך לדבריך גם נושאים רבים אחרים, שאינם כתובים (ראה האגו אליו אתייחס למטה) ובהתאם אתה הוא זה ששוכח לענות לנקודות שבהן סותרים את דבריך.

אמיר

Yin

New member
זה כן. תנסה לדבר עם דתי על ביטול

טקס ברית מילה, או לבטל את צום יום כיפור.

אני מדבר על טקסים בכלל.

amir_aikido

New member
זו עוד דוגמא להעמסתה מבחוץ על הדיון הזה

נכון, יש כאלה שהטקסים אצלהם הם חלק מהותי מהזהות (ויש קשר אופייני לדתות.

אלא שזה לא קשור לדיון הזה,
והאופן שבו אתה מעמיס את ההתייחסות של אחרים לטקסים לתוך הדיון הזה, מעוותת את הדיון הזה ומרוקנת אותו מתוכן.

אני לא אגן על הטקסים המקובלים בדתות, משום שאני גם לא מאמין וגם לא משייך את עצמי על פי הזהות הדתית שלי. בעיני, טקסי הדת הם חלק מהמורשת הלאומית שלי, וככאלה אני דווקא כן משתדל לשמר אותם, אבל במידה מינורית.

אמיר

Yin

New member
יכול להיות

ברור שזה פורום אמנויות לחימה, והקידה נורא מעניינת.
למרות זאת מעניין אותי לנהל דיון, עם אנשים שאני מעריך את דעתם וכתיבתם, על טקסים בכלל.

ולנושא האגו, ברגע בו מדברים על זהות, מדברים על אגו.

amir_aikido

New member
זהו, שבדרך אתה כורך מין בשאינו מינו

כל הטקסים אינם זהים, במיוחד לא כשמדובר בחשיבותם לזהות האישית.

אמיר

למעלה