היי, תשובה מ"הצד השני"
דבר ראשון אגיד שבאתי מהראשי, וראיתי לפי התגובות שהנושא כבר נחרש למוות בפורום שלכם, אז אם התגובה שלי מיותרת/עוברת על כל חוק כלשהו בפורום אני נורא מתנצלת מראש ואעריך אם מנהלי הפורום יוכלו פשוט להסיר אותה כדי שלא אפגע באף אחד (לא שאני מתכננת להיות פוגענית
).
אז לכותבת ההודעה הראשית - קודם כל, את כמובן לא "צריכה" לתת טיפ. אף אחד לא מכריח, וזה סיכון שאנשים שנכנסים למקצוע הזה מבינים - לא כל אחד משאיר טיפ, וזה בסדר. יש מספיק כאלה שכן
טיפ אמור להיות תגמול מצידך שאת בוחרת לתת לאדם שעבד מאוד קשה על מנת שתהיה לך חוויה נעימה במסעדה/פאב וכדומה. כמובן שאם המלצר היה לא נעים ושירותי, חצוף וכדומה, אז לדעתי באמת אין מקום להשאיר טיפ (רק אציין שבמקרים למשל בהם האוכל התעכב, או שהיה לך לא טעים - זאת לא אשמת המלצר כמובן). דעתי האישית היא שגם מלצרים ש"רודפים" אחרי לקוחות שלא השאירו טיפ הם לא לעניין, אבל זה כבר אישי בין מלצר למלצר.
מלצרות זה הרבה מעבר ללקחת הזמנה, להוציא אוכל ולהביא חשבון. יש אנשים שאומרים שאין סיבה לתת לי טיפ, אני סה"כ מבצעת את העבודה שלי, אבל זה לא נכון. כל מלצר ברמה נורמלית ומעלה יודע שיש הרבה מעבר לזה. אנחנו באמת משתדלים ועושים מעל ומעבר כדי שאתם תהנו. אנחנו נשיר "יום הולדת שמח", נרוץ 20 פעם ויותר למטבח כדי לוודא שהאוכל יצא בדיוק עם אינספור השינויים שעשיתם במנה, נצחק מבדיחות שתכל'ס, שמענו כבר 50 פעם היום, נענה בסבלנות ועם חיוך על שאלות כמו ""הכנפיים החריפות, הן חריפות?", "יש עוף בפסטת עוף?", "הבשר בצ'יזבורגר שלכם כשר?" ו"תגידי, איך הצ'יפס? משעמם?". שאלות אמיתיות אגב. אנחנו גם ננקה את הבלאגן המזעזע שהתינוק שלכם השאיר כי חשבתם שזה ממש חמוד איך שהוא זורק את האורז שלו על כל הרצפה, ואת הקיא על הרצפה של הפאב, ובשירותים, כי יש אנשים שלא מסוגלים להתמודד עם יותר מ-Irish Car Bomb אחד.
בקיצור, אנחנו עושים הרבה מעבר לעבודה הרשמית שלנו, ובחיוך, כדי שיהיה לכם כיף ונעים ונקי.
אני לא אוהבת להכנס לכיס של לקוחות. נכון, נתתי להם שירות מצוין עם חיוך וזה ממש מעצבן שהם לא השאירו טיפ בכלל, אבל לך תדע מה המצב של אותו בן אדם. אולי הוא חסך חודש בשביל להרשות לעצמו לצאת הערב, אולי המצב הכלכלי שלו לא משהו, אבל הוא רוצה לפנק את הילדים - אי אפשר לדעת. אולי גם הוא סתם קמצן, קורה וזכותו. אז אני אתבאס לעצמי קצת, אוציא תסכול בצד לשנייה עם שאר המלצריות, ואמשיך את הערב. זה באמת לא כזה ביג דיל.
זה נכון שברוב המוחץ של המקומות בארץ, המשכורת שלנו היא מהטיפים. ברוב המקומות גם יש "השלמה" לסכום מסויים, לפחות מינימום. כלומר, אם בערב כלשהו, עם כל הטיפים, לא הגענו למספיק כסף בשביל שיהיה לכל אחד מינימום לשעה, הבעלים של המקום ישלים לנו את מה שחסר.
מבחינה חוקית אני חושבת שזה או חוקי או בתחום אפור, כלומר כל עוד אנחנו מקבלים לפחות מינימום, לא משנה מאיפה, זה בסדר. לא סגורה על זה. בכל מקרה, אפילו שזה נראה הזוי, המצב כרגע הוא הכי טוב שאפשר בשבילנו.
ברוב המקומות, אנחנו מרוויחים מעל המינימום. גם הרבה מעל, תלוי איפה ומה. במסעדות יקרות בתל אביב, אפשר לעשות 70-80 ש"ח לשעה, לפעמים אפילו יותר. אני למשל עובדת בפאב (באמת מעולה) בדרום, ומרוויחה בממוצע 30-50 ש"ח לשעה.
אין עבודה אחרת שהייתה מתאימה לי שהייתי יכולה להרוויח בה ככה. כמו הרבה מאוד מלצרים, אני סטודנטית. מצד אחד זה אומר הוצאות, כי אני לומדת בעיר מאוד רחוקה מההורים אז בנוסף לשכר לימוד, יש לי גם שכר דירה, חשבונות, אוכל וכדומה. מצד שני, זה אומר שבשעות הבוקר-אחה"צ אני לומדת, ולא יכולה לעבוד. זה משאיר לי רק את שעות הערב והלילה, שבחלקן רצוי גם שאצליח לישון כמה שעות.
מלצרות זאת העבודה היחידה שאפשר להרוויח בה מספיק כסף בשעות יחסית קצרות שלא חופפות לשעות הלימודים שלי.
אז אני לומדת בבקרים ועובדת בלילות, והאמת, ממש כיף לי. זאת עבודה מתישה, אבל אני באמת נהנית בה, בעיקר בגלל שאני עובדת כרגע במקום מעולה. שלא תביני אותי לא נכון, אני לא מכריחה את עצמי להיות חברותית ונחמדה אקסטרה. גם אני מעדיפה להעביר את המשמרת בצחוקים וסבבה עם לקוחות, אבל שוב, זאת לא העבודה שלי ואם לא הייתי רוצה, לא הייתי חייבת. אבל אני עושה את זה כי זה נעים יותר לי, נעים יותר ללקוחות וזה מתבטא בטיפים יפים שהם משאירים לי, על זה שזרמתי איתם על צ'ייסרים והשתדלתי במיוחד שיהיה להם כיף.והכל בסדר בעולם.
א-ב-ל, קמה קבוצת אנשים שהחליטו שלא זורם להם להשאיר טיפ. וזה סבבה. הם רוצים להשפיע על אנשים אחרים שגם כן לא ישאירו טיפ. ממש פחות סבבה. הם מנסים להגיד שהם בעצם עושים את זה לטובת המלצרים. זה סתם לא נכון.
האנשים האלה החליטו שהם ישנו את תרבות הטיפים על ידי כך שהם יוצאים למסעדות וברים, כרגיל, נהנים מהשירות והחוויה, כרגיל, אבל במקום להשאיר טיפ לנותן השירות שלהם, הם יסבירו לו שזה התפקיד של המעסיק שלו לשלם לו וילכו מאושרים לדרכם, כאילו מינימום הם אחראים למהפכה החברתית הבאה שתביא צדק לאנושות. בתכל'ס, גרמתם לזה שהמלצר יצטרך לתת עוד 2-3 משמרות במהלך השבוע כדי שיוכל לכסות את ההוצאות של החודש. ממש צדיקים. כמובן שהם לא מקריבים שום דבר למען "המהפכה" הזאת, כמו למשל אם הם היו מחליטים פשוט להחרים את המקומות שמשלמים למלצרים מהטיפים. הם הולכים, נהנים, לא משאירים טיפ, ועשו את שלהם.
אי אפשר לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. ברור שבעולם מושלם, גם נקבל שכר קבוע מהמעסיק וגם נקבל טיפים יפים מהלקוחות. הבעיה היא, שזה לא יקרה. אם נתחיל לקבל משכורת קבועה שלא תתבסס על הטיפים, היא תהיה משכורת מינימום כמובן. אי אפשר לצפות ליותר. אבל, זה אומר שברוב המקומות אם לא כולם, המחירים בתפריט יעלו, כי צריך להביא את הכסף למלצרים מאיפה שהוא. כלומר הלקוחות יצטרכו לשלם יותר. וכמובן שהלקוח לא ישאיר טיפ, או ישאיר ממש מעט, כי "הרי אחרי הכל כל המהפכה הזאת הייתה בשביל שבעל המקום ישלם למלצרים ולא אני, וכל כך התייקר פה בזמן האחרון למה שגם אשלם יותר וגם אשאיר טיפ?".
סה"כ הלקוח משלם יותר, בעל המקום נשאר סוג של באותו המקום, והמפסידים העיקריים הם המלצרים שנשארים עם העבודה הקשה אבל עכשיו במשכורת מינימום.
לסיכום (יצא לי ארוך בהרבה משתיכננתי) - טיפ זה ממש לא חובה, אבל אנחנו מאוד מעריכים את זה שאתם משקיעים בנו קצת אקסטרה, כמו שאנחנו משקיעים בכם הרבה אקסטרה. סה"כ, 10% זה לא כזה הרבה. אם אכלתם ב-50 ש"ח, רוב הסיכויים שתוכלו להרשות לעצמכם עוד 5 שקלים לטיפ.
אם אתם בכל זאת לא רוצים לשים טיפ, מכל סיבה שהיא - סבבה לחלוטין, זכותכם המלאה. אבל אל תנסו לקשור סביב זה סרט של צדק חברתי ולגרור עוד אנשים אחריכם, אתם סה"כ פוגעים בקבוצה גדולה מאוד של אנשים צעירים, חיילים וסטודנטים, שצריכים כסף ועובדים קשה מאוד עבורו.
סליחה על החפירה הענקית ותודה לכל מי שהקדיש את הזמן וקרא עד לפה, לא מובן מאליו