טיול איי יוון 24/5 עד 31/5

טיול איי יוון 24/5 עד 31/5

טכסן, שתי סיירות וצסנה יצאו לטייל. השאר בתמונה אחת ששווה אלף מילים.
בקפלוניה שני מטוסים עלו לאיטליה ולעומת זאת מטוס טכסן חדש שהגיע מאיטליה חבר אלינו.
למעשה זו פעם ראשונה שמטוס חדש לחלוטין טס מהמפעל באיטליה לארץ הקודש.
הקו הקטוע כי בהתחלה לא ידעתי היכן למקם את המכשיר כדי ש"יראה" שמים ללא הסתרה.
בסוף קשרתי אותו עם גומיות למצפן.
אורי

רמי בר1

New member
שני הטכסנים (או שלושה) שהגיעו ארצה לפני כמה

חדשים ,ונקראים טכסן2 ,לא היו חדשים מהמפעל?

ZeevRozenek

New member
כל הכבוד לטייסים . מעניין מי ביטח אותם?

לטוס טיסות ארוכות מעל ל"שטח עויין " (ים, יערות, הרים) לפני ביצוע בדיקה ראשונית אחרי 25 שעות (לוודא שאין שבבי מתכת בשמן) זה נטילת סיכון רב ללא צורך .

זאב - אני מסכים איתך, ויותר מזה

מטוס פחות ממאה שעות לא גמר את מחלות הילדות שלו. לטוס מעל לים כאשר למנוע יש פחות ממאה שעות זה סיכון גדול מאוד לדעתי.
לא רק שבבים בשמן, משאבת דלק פגומה, פקק מים שבטעות הגומי שלו לא תקין, דליפה ממשאבת המים ועוד ועוד.
יש מחקר שאומר שכמות הבעיות במנועים יורדות אקספוננציאלית באזור המאה שעות. שם התקלות הינן מינוריות ולאט לאט הן עולות כתלות בגיל ושימוש.
המחקר הזה מצביע על 100 שעות כאותו תחום סטטיסטי שבו המנועים במיטבם.
לדעתי מיותר לקחת סיכון כזה ומטוסים עם מנועים חדשים צריכים להגיע במכולה.
אורי

רמי בר1

New member
אני לא לגמרי מסכים.

המנועים האלה אמינים מאד.גם משאבת הדלק וגם אטם משאבת המים.
יש במטוס משאבת דלק חשמלית בנוסף למכנית. אני הייתי לוקח מטוס חדש לטיול איטליה של כעשר שעות. אחרי כעשר שעות הייתי מוריד קאולינג,פותח את בורג השבבים לבדיקה,ואם הכל נקי ,מעיף עין על כל מה שיש לפני קיר האש,סוגר,וטס הבייתה. אולי גם פותח מסנן דלק לראות אם אין שאריות מבניית המכלים.

רמי- דעתך לא נתמכת בסטטיסטיקה.

אני לא אומר שזה צריך לראות. אבל סטטיסטית אתה טס על התקופה הכי מסוכנת של המנוע.
גם אחד המטוסים החדשים שהגיע בטיסה ארצה היה בסיכון לשתות מים עקב בעיה בפקק שכתוצאה מכך
עפו מים מהמנוע.
כמה מים עפו אני לא יודע, כי שמעתי זאת מצד ג'.
אבל אין ספק שעצם העובדה שהם באו בימי חורף כאשר הטמפרטורה למעלה באזור המעלה אחת, עזר מאוד למטוס להגיע בשלום.
בימי אוגוסט הלוהטים אני מניח שזה היה נגמר אחרת.
אני יודע על שני מטוסים חדשים ואולי אפילו שלושה בראשון שהגיעו במכולה ושניהם המנוע שבק בפחות מ-25 שעות.
זה פשוט מסוכן מדי !!

אורי

רמי בר1

New member
פקק מים ניתן לבדוק לפני טיסה.אגב,רוב הבעיות

בדליפה מפקק הדריאטור הם בגלל פתיחה (לאי) לצורך בדיקת מים. אטם המים אם הוא נוזל, הוא ינזל בשעה הראשונה, משאבת דלק, יש חשמלית לגיבוי.
נשארנו עם שבבים. לדעתי, עשר שעות זה די והותר. אתה יודע שפקק השבבים המגנטי אינו סופח אליו שבבי אלומניום, ולא את אלה ממיסבי ההחלקה, ולשם כך חותכים את המסנן ופורשים את קרב הסינון.
אם הייתי מביא מטוס חדש מהמפעל, הייתי מנצל את השעות הראשונות לטיול באיטליה. אבל לא את כל העשרים וחמש.
אגב, מטוס שמגיע עם פרופלור עץ, צריך לבדוק הידוק ברגים אחרי עשר שעות ראשונות.

הידוק ברגי פרופלור עץ

יש שיטה, אינני יודע אם אתם מכירים אותה, להבטחת פרופלור עץ ופיצוי על השינוים כתוצאה מהלחות והחום.
כאן

רמי בר1

New member
לא מכיר את השיטה,אבל בכל מקרה אי אפשר

לבצע את השיטה ללא אישור יצרן המטוס.
נראה לי שהידוק פרופלור חדש אחרי 10 , 25 , 50 , 100 שעות, ואחר'כ כל מאה שעות או שנה, זה סידור שטוב לכולם, אולי חוץ מלבעל המטוס.

רמי בר1

New member
כשהמטוס אקספרמנטלי ,לוקח עשר דקות להוריד

ספינר, לשחרר אבטחות , לחזק, לאבטח, ולהרכיב ספינר. ואז הטבעות הקפיציות האלה חוסכות עלויות ברמה של זניח.
כשהוא לא כזה, אין שום עבודה על המטוס שלוקחת עשר דקות.

מנסה להבין מה הרעש

הרי כבר זמן רב טוענים שהטכסנים, והסיירות הם לא פחות טובים מצסנה (אולי יותר) ומצויידים במייטב המכשור האלקטרוני ולוחות זכוכית.
אנחנו טסנו בצסנות 172 וגם במטוסים מצוקמקים אחרים כמובן עם מכשור של מלחמת העולם השניה, לאיי יוון וגם לברינדיזי כבר ב-1978 או 1979 חברים שלנו טסו למשחקי כדורסל בזאגרב או עיר אחרת עוד כמה שנים קודם, שלא לדבר שטסנו ליריד בהנובר בצפון גרמניה.
אז על מה המהומה?

רמי בר1

New member
אתה לגמרי צודק.הבעיה היא בעיקר פסיכולוגית

ובעיקר אצל טייסי האז'מ הותיקים.
הם חונכו לטוס מנקודת נ.א אחת לשניה, והמוטו היה, "באויר, כל דקה שהמנוע עובד זה בונוס". ואז לטוס מעל ים???? זה נראה התאבדות.
בשנת 2004 ,יצאנו לראשונה עם הדריפטרים לאנגליה, באחד הטיולים טסנו לאי וויט שנמצא מדרום לאנגליה ,כמה ק'מ מהחוף. האנגלים אמרו לנו שחוצים ב4000, ב2500 כבר הורדנו כח כמעט לסרק כדי להגיע לחוף בצד השני, ושקשקנו כהוגן. ששמענו מטייסי אז'מ אנגליים שהם חוצים את התעלה הסתכלנו עלהם כאילו נפלו על הראש. כשהיינו שנתיים אחר'כ בצרפת, היה בשדה שבו קבענו את שדה הבית(כשבעים ק'מ צפונית למארסיי) טייס עם אז'מ גרמני TCSW שלקח נוסעים (אחד בכל טיסה)משם לקורסיקה וחזרה , ואז זה כבר לא נראה לנו מעשה התאבדות
הבעיה היא בעיקר פסיכולוגית. האזמים ממוכשרים בהרבה יותר טוב מהססנות שלכם ב-1978,והם טסים עם שני מכשירי GPS ואני מניח שגם עם אייפד.יש אפילו אזמים עם טייס אוטומטי,
ואני לא חושב שהמנועים התעופתיים עולים באמינותם על המנועים שטסים איתם לחול באז'מ.

עירא10

New member
הבעיה היא בעיקר פסיכולוגית...

מאד יתכן. הייתי גם מוסיף היסטורית.
בסוף שנות השבעים, לא בדיוק זוכר מתי, הביא בחור צעיר שגם את שמו שכחתי (מישהו יכול להזכיר לי?) אז"מ (פטרודקטיל) לארץ. הוא עדיין לבש מדים והרעיון מאחורי היבוא הזה היה להשתמש במטוס לצורך סיורי גבול ואולי גם לריסוס.
אני לא חושב שהוא חשב (אז) שה"מטוס" הזה ינצח בגדול כתחליף לססנות ולפייפרים למיניהם ויהיה בסופו של דבר המצבה לטייס הספורטיבי...(לא לקפוץ עלי בבקשה, חכו בסבלנות)
לעצם הענין, הוא הזמין אותנו לראות ולהטיס את המטוס. נפגשנו באיזה מנחת מאולתר ליד ראש העין שאני לא חושב שהוא אושר ע"י רשות כל שהיא, אבל גם זה לא לענין. עבדכם הקופץ בראש התנדב כמובן להיות הראשון להטיס. לאחר קורס ממצה של כ-6 דקות (כולל מבחן תאורטי) התישבתי במטוס ומבלי להסס המראתי. הגעתי לגובה של אולי 200 רגל כשהמנוע (אל תשאלו אותי איזה,) שבק חיים לכל חי. לא נורא. הדקתי שינים ובמזל די גדול נחתתי ללא נזק. איזה הוא החכם? הלומד מנסיונו. איזה הוא ה "סופר חכם" הלומד מניסיונם של אחרים. אני, (כידוע למכרי המועטים) לא משתייך לאף אחת מההגדרות הנ"ל, ובגלל שאף אחד מהנוכחים לא היה מוכן להטיס את ה"קקהמייקה", התנדבתי לנסות בשנית...הבחור הבטיח לי שזה היה "כלום" רק פילטר דלק טיפה מלוכלך...
שנית קפצתי למושב הטייס (כבר אמרתי טמבל?) והמראתי בשנית. הפעם לא הגעתי אפילו ל-100 רגל כשהמנוע התחיל לפלוט שעולים מדאיגים כחולה שחפת סופני. ואכן זה היה המצב. הפעם הנחיתה היתה פחות מוצלחת וזה למעשה פתר את הבעיה "של מי רוצה לנסות עכשיו".
מאז ועד לפני 3-4 שנים לא התקרבתי לאזמי"ם.(למעלה מ-40 שנה!!!) הטראומה הפסיכולוגית היתה עמוקה מדי. והמנועים מחורבנים מדי. למרות שהיום יש לי חבר שהוא הבעלים הגאה של LSA צ'כי SKY LEADER שבו מותקן רוטקס 912UL, שעובד כמו שעון אוסטרי עדיין כל פעם שאני ממריא יש לי שאריות של "סתמ" (סינדרום תחת מכוווץ). בפרוש לא מוצדק, אבל...

רמי בר1

New member
הרבה מהטייסים שטסים כיום לחו'ל באז'מ לא מכירי

את המטוסים שאתה מדבר עליהם. הם נולדו לטכסן ולסיירה.
לגבי ההסטוריה. הפטרודקטייל, או "פטרוזיליה" כפי שכונה כאן, הובא לאץ ע' חיל האויר. הובאו חמישה פרטים. הם הובאו לאחר ששני גלשוני טרייק נחתו בהפתעה בבצת לפני הרבה מאד שנים. מטרת הטסתם הייתה בעיקר לבדוק פרצות במערך הגילוי. הטיסו אותם שני טייסים, שהיו חיילים אבל לא טיסי ח'א. מאוחר יותר נמכרו המטוסים לביס'ט בשם קל טיס שפעל בשדה עין שמר.
את השדה ליד ראש העין לא מכיר, אבל היה שדה ליד מושב חגור שמשם פעל ביסט לאז'מ ששמו כנפונית.
המטוסים, אם אפשר לכנות אותם כך היו עפיפונים, ללא מאזנות, קל טייס השתמש במטוס קוייר סילבר MX2 דו מושבי, והיה גם דגם חד מושבי לצבירת שעות סולו.
הביס'ט השני היה אומני הורייזן, שעבד עם עפיפון בשם ראלי רוטאק, גם דגם דו מושבי, וגם חד מושבי. וכנפונית, לא זוכר עם איזה מטוס עבד. אני חושב שעם מטוס שנקרא צ'ינוק , אבל לא בטוח.
במקביל באותה תקופה, קם ביס'ט בשם השילוח תעופה, שהביא טרייק צרפתי מתוצרת אגריפלאן, שעליו מותקנת מערכת לריסוס בנפח נמוך. טיפות מים זעירות שנוצרות עי' ריסוק הטיפה באופן מכאני. היזם ובעל הביס'ט, העריך שכל חקלאי ירכוש כזה כלי כדי גם לרסס את שדותיו, וגם לטיסות כיף. הוא מכר כמה כלים, אני יודע על אחד שגם ריסס איתו, אבל זה לא תפס, והוא שינה קונספט, התחיל ליבא את הקווקסילבר בדגמיו החדשים, והפך לביס'ט רגיל כמו האחרים. כנפונית נסגר מהר מאד הגלל תביעות ביטוח לאחר תאונה, קל טייס ניסגר בגלל חובות כספיים
ואומני הורייזן והשילוח המשיכו לעבוד.
בשנת 86 רכשתי קונטיינר 12 מ', שבו היה כל ביס'ט קל טיס. היו שם שני מטוסי MX2 מפורקים, עוד שני מטוסי פטרודקטיל(פטרוזיליה) כשכל הארבעה מושלמים, וחלקים נוספים של המטוסים ממטוסים אחרים שנפגעו, והרבה צינורות מנועים וחלקי מנועים. בקונטיינר הזה התחיל העיסוק שלי באז'מ.
עכשו תיזכר על מה טסת.
מי שמאד בקי בהסטוריה של האז'מ זה רן בג, ואם טעיתי בגדול הוא יתקן.

בארוע באילת, אם הבנותי נכון, 2 מטוסים

נחתו נ"א בשל בעיות מנוע. בשני המקרים אוירונים חדשים יחסית. אז אולי זה לא רק פסיכולוגיה. למען ההגינות, אני מדבר ללא שום סטטיסטיקה ויכול להיות שזה רק צרוף מקרים.

רמי בר1

New member
מטוס אחד,טכסן המריא מאילת,ודיווח חרום באיזור

באר אורה וחזר לאילת. אני לא יודע מה קרה, אבל נאמר לי שהוא דיווח חרום בשפה המקצועית.
המטוס השני טען שהיה לו גימגום אחרי הניתוק, הוא עשה נזק קטן במטוס לאחר הפסקת ההמראה בגלל ירידה מהמסלול, לצד אחד, ואחר'כ לצד שני. הנזק היה בחיפוי גלגל ושפשוף בתחתית קצה כנף. בהרצה שנערכה במקום לא אומתה הבעיה. המטוס לא אושר להעברה בטיסה ופורק במקום. המטוס מדגם סטינג.
אני עדין לא יודע מה קרה, ומחכה כמו כולם לדוח החקירה. לפחות בסטינג אני מהמר שלא הייתה שום תקלת מנוע. בטכסן, מה שלא גרם לחרום, הוא חזר ונחת באילת.

הם פשוט פרצו את תקרת הזכוכית

וזה נותן תחושה טובה.
הטקסנים מהירים יותר מססנה 172, וכל מה שכתבת נכון.
בסה"כ זה חיובי לתעופה וטוב שכך.

כן ירבו.

דוד.

למעלה