הרבה מהטייסים שטסים כיום לחו'ל באז'מ לא מכירי
את המטוסים שאתה מדבר עליהם. הם נולדו לטכסן ולסיירה.
לגבי ההסטוריה. הפטרודקטייל, או "פטרוזיליה" כפי שכונה כאן, הובא לאץ ע' חיל האויר. הובאו חמישה פרטים. הם הובאו לאחר ששני גלשוני טרייק נחתו בהפתעה בבצת לפני הרבה מאד שנים. מטרת הטסתם הייתה בעיקר לבדוק פרצות במערך הגילוי. הטיסו אותם שני טייסים, שהיו חיילים אבל לא טיסי ח'א. מאוחר יותר נמכרו המטוסים לביס'ט בשם קל טיס שפעל בשדה עין שמר.
את השדה ליד ראש העין לא מכיר, אבל היה שדה ליד מושב חגור שמשם פעל ביסט לאז'מ ששמו כנפונית.
המטוסים, אם אפשר לכנות אותם כך היו עפיפונים, ללא מאזנות, קל טייס השתמש במטוס קוייר סילבר MX2 דו מושבי, והיה גם דגם חד מושבי לצבירת שעות סולו.
הביס'ט השני היה אומני הורייזן, שעבד עם עפיפון בשם ראלי רוטאק, גם דגם דו מושבי, וגם חד מושבי. וכנפונית, לא זוכר עם איזה מטוס עבד. אני חושב שעם מטוס שנקרא צ'ינוק , אבל לא בטוח.
במקביל באותה תקופה, קם ביס'ט בשם השילוח תעופה, שהביא טרייק צרפתי מתוצרת אגריפלאן, שעליו מותקנת מערכת לריסוס בנפח נמוך. טיפות מים זעירות שנוצרות עי' ריסוק הטיפה באופן מכאני. היזם ובעל הביס'ט, העריך שכל חקלאי ירכוש כזה כלי כדי גם לרסס את שדותיו, וגם לטיסות כיף. הוא מכר כמה כלים, אני יודע על אחד שגם ריסס איתו, אבל זה לא תפס, והוא שינה קונספט, התחיל ליבא את הקווקסילבר בדגמיו החדשים, והפך לביס'ט רגיל כמו האחרים. כנפונית נסגר מהר מאד הגלל תביעות ביטוח לאחר תאונה, קל טייס ניסגר בגלל חובות כספיים
ואומני הורייזן והשילוח המשיכו לעבוד.
בשנת 86 רכשתי קונטיינר 12 מ', שבו היה כל ביס'ט קל טיס. היו שם שני מטוסי MX2 מפורקים, עוד שני מטוסי פטרודקטיל(פטרוזיליה) כשכל הארבעה מושלמים, וחלקים נוספים של המטוסים ממטוסים אחרים שנפגעו, והרבה צינורות מנועים וחלקי מנועים. בקונטיינר הזה התחיל העיסוק שלי באז'מ.
עכשו תיזכר על מה טסת.
מי שמאד בקי בהסטוריה של האז'מ זה רן בג, ואם טעיתי בגדול הוא יתקן.