טוב שיש רשות שנייה

Y. Welis

New member
זה פחות מוכר לי.

מה שידוע לי הוא שאצל כל הוגה דעות במערב, בין אם פילוסוף נטו ובין אם חברתי יותר (או כלכלי), בבסיס המחשבה עמדה הפילוסופיה היוונית, ויצירות כמו 'הרפובליקה' לאפלטון, שהציעה שיטת מימשל שוויונית (יחסית).

Boogieman

New member
שיוויונית?!

בוא נגיד שה"פוליטאה" של אפלטון היוותה מקור השראה ל-1984 של אורוול.

Y. Welis

New member
דוגמא לא טובה, אני מסכים

אם כי היא היתה מקור השראה לאוטופיות רבות (ובעצם לרעיון של אוטופיה בכלל), חיוביות ושליליות גם יחד. מכל מקום היתה לה השפעה רבה על המחשבה המערבית (ובעיקר על החינוך).

קוכולין

New member
בנוגע לפרוטסטנטיות

גם במדינות הפרוטסטנטיות- הן היו קתוליות מאות שנים קודם לכן. גם בהן התפתחה המחשבה לפיה המדינה אינה חזות הכל.

masorti

New member
זה לא נימוק קביל...

השפעת תקופה X יכולה להיות כמה עשרות שנים אח"כ או נניח 100-200 שנה, אבל אי אפשר לתלות את האירועים של מאה X במבנה החברתי של המאה X-5.

טשאפק

New member
יש לזה צד הפוך

החילוניות יכלה להתפתח אט אט בעולם הנוצרי מכיוון שמראשית הדברים הושאר לה מקום, תחום קיום שמחוץ לשיפוטה של הכנסייה ומחוץ לעיסוקה של הנצרות - "תן לקיסר את אשר לקיסר". הפרדה כזו לא התקיימה מעולם באיסלאם, ויש דיעה לפיה דבר זה פגע בהתפתחותו במאות האחרונות ביחס למערב.

קוכולין

New member
אני מסכים איתך לגמרי

ולמעשה אתה מחזק בדבריך את התיאוריה שלי. ההפרדה שהכנסייה עשתה בין חילוניות לדת, "הרשות השנייה"- נתנה גם לחילוניות מרחב פעולה גדול יותר מאשר בתרבויות אחרות.

לדעתי הבלתי מחייבת

התפתחות הדמוקרטיה יותר קשורה למבנה הפאודלי הקשוח, בו המלך תלוי בווסאלים המצייתים לו והם תלויים בתת-ווסאלים וכו', ופחות למאבקי כנסיה מדינה. הדוגמא הבולטת לכך היא אנגליה של אחרי המאגנה קרטא, שבה הוגבלו זכויות המלך אל מול האצילים. זכויות שמאות שנים לאחר מכן (ב"מהפכה המהוללת" אם אני זוכר נכון) הורחבו לכל אזרחי הממלכה. בצורה דומה גם תחילתה של המהפיכה הצרפתית במאבקים בין המלך לאצולה על תשלום מיסים, לא שויכוחים אלו עזרו למי מהם אל מול הגיליוטינה של היעקובינים, אך אולי היוו דוגמא לבני המעמד השלישי כי ניתן להתווכח ולהמרות את פיו של מי שמזוהה לחלוטין עם המדינה.

למעלה