לא שכנעתם אותי
ואני אנסה להסביר מדוע. ראשית כל, הדמוקרטיה המודרנית לא התפתחה מהדמוקרטיה היוונית (למרות הדמיון בשם) אלא מהמוסדות הפרלמנטריים של ימי הביניים- שהיו שונים מאד מהמוסדות היווניים. הסביר זאת היטב חוקר נודע בשם ארנהיים, שכתב ספר על האריסטוקרטיה היוונית הקלאסית. הדמוקרטיה היוונית, שהיתה מבוססת על תפיסה של קהילה קטנה המנהלת את ענייניה ומגובשת בידי פולחן דתי משותף, שונה מאד מהתפתחות הדמוקרטיה המודרנית. באירופה מדובר על עניין אחר לגמרי: פריבילגיות של חופש וזכות דיבור שמוענקות בתחילה לחוגים מצומצים של אליטה, ולאט לאט מתפשטות למעגלים נרחבים יותר ויותר. שימו לב שהדמוקרטיה באנגליה, למשל, התבססה בתחילה על חוג קטן מאד של מצביעים עשירים, ולאט לאט החוג הזה התרחב. המוסדות הדמוקרטיים המודרניים, למשל הפרלמנט, אינם מוסדות יווניים אלא מוסדות שמקורם בימי הביניים. מיטיבה להדגיש זאת שולמית שחר, בספרה "מורשת ימי הביניים". הפרלמנט הרי, בראשיתו, הוא מוסד של אצילים שנועד לפקח על המלך ולהבטיח את זכויות האריסטוקרטיה. מוסדות אלו התפתחו, לימים, לפרלמנטים הדמוקרטיים המודרניים. ומדוע אני עדיין חושב שהתיאוריה שלי מבוססת? שימו לב למצב ביוון. גם ביוון הקלאסית גרמה הדת לכך שהשליט לא היה חזות הכל, ויש לה תפקיד משמעותי ביותר בהתפתחות הדמוקרטיה היוונית. מכיוון שהקהילה היוונית בתקופת החושך ובתקופה הארכאית (עד המאה ה-5 לפנה"ס) התבססה והתלכדה לא סביב ארמון המלך (שלא היה קיים), אלא סביב מקדש ופולחן של אל מסויים, נוצרה תפיסה של שוויוניות. כל חברי הקהילה מקבלים מהקורבן שווה בשווה, ועל כן כולם שווים מול האל. המצב הזה שונה כמובן באופן משמעותי מהמצב באירופה של ימי הביניים, אבל גם כאן רואים את אותו עיקרון: הדת משמשת כגורם המפחית מכוחו של השלטון החילוני. היינו- בניגוד למצב במצרים העתיקה למשל- הדת אינה מונופול של המלך, אלא גורם שוויוני המלכד את הקהילה כולה. גם באירופה של ימי הביניים, לדעתי, שימשה הדת, ובמקרה זה- הכנסייה הקתולית, כגורם (ולו פסיכולוגי בלבד) שהבהיר חזור והבהר שהמדינה והמלוכה אינם חזות הכל. לא משנה עד כמה הביסה המלוכה את הכנסייה במאבק הפוליטי (והייסטינג כבר הזכיר כאן את אנגליה, ואני אוסיף את הדוגמא של צרפת במאה ה-14- שם היכה המלך פיליפ "היפה" את הכנסייה שוק על ירך), לפחות האנשים ידעו שישנו משהו אחר- מלבד המלוכה. צודקים האנשים שאמרו שלאצולה האירופית ולמעמד הבורגני יש חלק גדול באותה תופעה- העדר המונופול של המלוכה על החיים הפוליטיים והכלכליים. אבל קשה לי להאמין שאצולה ובורגנות אוטונומיות כל כך היו יכולות להתפתח בחברה שמלכתחילה מפקידה בידי המלך את כל הסמכויות החילוניות והדתיות כאחד. לא משנה גם עד כמה שיתפה הכנסייה פעולה עם המדינה במקרים רבים. בכל המקרים הללו, היא עדיין נחשבה לגורם עצמאי- שמשתף פעולה עם המלוכה מסיבותיו שלו. ועדיין היו לה יומרות להיות כוח עליון ונפרד. לעצם היומרה הזאת, עד כמה שהיתה ריקה מתוכן, היתה השפעה פסיכולוגית גדולה על התרבות האירופית כולה. אם יש כוח מתחרה אחד למלוכה, אזי בעתיד- יכולים לקום כוחות מתחרים נוספים. וכאן אני מגיע לטענה של מסורתי. לדעתך, מסורתי, אם הבנתי נכון- ההשכלה היא הגורם המרכזי שפיתח את הדמוקרטיה באירופה. אבל הטיעון הזה קצת בעייתי, כאשר מסתכלים למשל על הדוגמא הסינית. בקיסרות הסינית (אולי עד המאה ה-19) היה אחוז משכילים גבוה בהרבה (באופן משמעותי) מאשר באירופה וגם בעולם החדש. אליטת המשכילים הסינית היתה נרחבת יותר מהאליטה המשכילה האירופית, והיו מאחוריה אלפיים שנים של הגות פילוסופית, חברתית ופוליטית. ובכל זאת, האליטה הסינית לא דחפה לדמוקרטיה אלא בדיוק להיפך- חיזקה את המשטר הקיסרי. זאת מכיוון שבסין- אין שום מתחרה לקיסר על הסמכויות הפוליטיות והרוחניות. בסין אין כנסייה עצמאית.