טאי צ´י ועבודת קרקע?

ליובל נחמקין:

"שנתיים של אימונים בטאי צ´י לימדו אותי עד כמה נשגבת שיטה זו." כלומר, אם הבנתי נכון(?), בשנתים האלה הבנת מה זה טאי-צ´י? אם הייתי אומר דבר כזה על ארניס, לא היית עושה ממני צחוק? ובצדק? אני לומד אצל ניר 13 שנים, ומרגיש שרק גירדתי את הקצה. בטאי-צ´י יש קטה שמלמדת עקרונות, ויש עבודה בזוגות שבאה לאפשר לתרגל את העקרונות האלה במצבים שונים. אין שום בעיה להפעיל את העקרונות האלה על הקרקע, אבל יותר קשה ללמוד אותם על הקרקע - כמו שאין שום בעיה לקרוא ולכתוב בהליכה, אבל בגיל 6, בכיתה א´, הרבה יותר נוח ללמוד קריאה וכתיבה בישיבה. מכיוון שהטאי-צ´י היום בפירוש לא מיועד להגנה עצמית פרופר, יש דברים שלוקח הרבה זמן להגיע אליהם. לא כל תלמיד בכיתה א´ שלומד לכתוב, לומד קליגרפיה - ודאי שלא ילמד קליגרפיה בהליכה (אם בכלל יש דבר כזה) - אבל מי שכן משקיע את הזמן בלימוד כתיבה תמה, יכתוב יפה בכל מצב - גם בהליכה, אפילו בעמידה על הראש. כך גם בטאי-צ´י - קודם לומדים שחרור ורגיעה, אח"כ מנסים להיות רגועים גם בזמן שבן-זוג מעיף לנו אגרוף לפרצוף וצריך להגיב, וכך, לאט-לאט, מגיעים למצבים יותר ויותר מסובכים. במשך הזמן, גם לעבודת-קרקע - אבל כאמור, מכיוון שאין עלינו לחץ של זמן, זה יכול לקחת 10 שנים או יותר. לגבי איש הטאי-צ´י שלא למד אף שיטה אחרת - וונג פו-לאי למד רק אצל ואנג שו-צ´ין. נכון, הוא למד גם שינג-אי ופה-קואה, אבל זה מה שניר מלמד - טאי-צ´י, שינג-אי ופה-קואה. היכולת הכללית משתכללת ככל שמתקדמים, אבל היא בנויה תמיד על עקרונות הטאי-צ´י. לגבי השאלה איך להתמודד עם מתאבק - בדיוק ההיפך מהצורה בה אתמודד עם איש טאיקוואנדו: אל איש הטאיקואנדו כדי לנטרל את הבעיטות שלו, ואנסה להטילו אל הקרקע; מהמתאבק אתרחק ואפגע בו מרחוק במכות ובעיטות. אני לא אומר שאצליח - בפעם הראשונה שעבדתי מול איש טאיקואנדו חטפתי בעיטה בראש
- אבל זה לא אומר שאין בשיטה שלי כלים להתמודדות כזאת, זה רק אומר שאני לו טוב מספיק לכך. סיבה טובה ללכת להתאמן. אני זז.

אוף, ../images/Emo4.gif תיקון:

"אל איש הטאיקואנדו אתקרב, כדי לנטרל את הבעיטות שלו..."

../images/Emo32.gif ../images/Emo119.gif דוד, אתה זוכר

מה שהבטחת? ישמור עליך אלוהים, רק חזור הביתה... אוה, אופס. נסחפתי. בכולופן, אני מחכה לאי-מייל.

../images/Emo5.gifאהה...../images/Emo4.gif תראי...:- האמת ש...../images/Emo7.gif

שלמערי לא תתקיים סדנת קשתות בל"ג בעומר. איתי עסוק מדי ואני עובד. אם נצליח לאסוף קבוצה, אולי נוכל לארגן משהו לאיזה יום שישי?

מתי

(את יורה בתפוחים? למה? לא עדיף לאכול אותם?) אני מוכן ומזומן לקבל קבוצה של עשרה, בהתראה של שבוע, ביום ו´, בין 9 בבוקר ל-13 בצהרים. יש לך קבוצה כזו?

קוזושי

New member
אולי אני יכול לעזור

יש סביבי כמה אנשים שהיו שמחים להצטרף לסדנא כזאת. (גם אני כמובן אשמח להצטרף) אני לא בטוח שכולם יוכלו בכל מצב אבל אם צריך "צענטער"(
) אני חושב שאוכל לעזור,

אז קדימה תריצו את זה: יום ו´, 18.05

ושלא יהיו הפתעות: זה יעלה 100 ש"ח לראש, עלות של ציוד ועבודה, כולל אירוח (שתיה חמה/קרה, כיבוד קל). רק בואו נעשה את זה בשרשור נפרד, אוקיי?

אני אהיה שם. אני אערוך היום סקר קטן

בשביל לדעת כמה אנשים אני
וכמובן שאני יורה בתפוחים לפני שאני אוכלת אותם. מה, לאכול תפוחים חיים??

Zeev Foux

New member
דוד, בטח התבלבלת?!?

אתה רוצה להגיד לי שלאחר כ400-500 שעות לימוד ועבודה בכיתה עם מורה, תלמידים בבית ספרך לא יודעים מה זה טאי צ´י? לא יכולים לחוות דעה על האומנות? אולי אתה רוצה להגיד שגם לאחר 13 שנה עם ניר אתה מרגיש שיש לך עוד המון מה ללמוד, אבל בעצם זה כל הרעיון בעבודה עם מורה חי – כשאני מתאמן 13 שנה הוא גם מתאמן מתקדם ב 13 שנה. זאת ועוד, בשל הידע הרב שלו הוא מצליח כל הזמן לעשות קיצורי דרך.... כל שיטת אומנות לחימה יכולה לשמש לכל האספקטים השונים – מדיטטיביים, מוסריים, לחימתיים ועוד. כל שיטת אומנות לחימה מתמקדת באספקטים שונים, אך יכולה לכלול כל סוג טכניקה קיים. גם ג´ודו יכול להיות טאי צ´י בהוויתו (לך ראה את דן צוקרמן, מורה הזן), או טאי צ´י להפוך לג´ודו (אשמח לבוא ולראות שיעור). אח בכור לקונג פו שלי, אני נזכר, למד ג´וג´יטסו ברזילאי אצל משפחת ברייסי, לאחר שנים של טאי צ´י, בה גווה, ושינג אי. הדבר הראשון שהוא אמר על זה (כשחזר לטאיוואן) היה "זה פשוט טאי צ´י, רק על הקרקע". ובנקודה הזו אתה ודלית פשוט צודקים, אין שום מניעה ליישם בהצלחה את הטאי צ´י בכל זירה שהיא, שהרי הטאי צ´י אינו אלא עיקרון-שניים הארוזים בצורה של אמנות לחימה.

לא התבלבלתי

אבל אין לי זמן לכתוב הרבה (רץ ללמד קשתות). אכתוב רק זאת: גם אחרי 13 שנה, ניר ממשיך להפתיע אותי עם דברים שחשבתי שאני יודע על-בוריים, כמו למשל תרגילי חימום "פשוטים", שתפאום מתבררים כשער לתחום שלם של לימודים. אני יודע מה חשבתי על טאי-צ´י אחרי שנתים של לימודים, ומה חשבתי אחרי ארבע שנים, ומה אחרי שש - בכל פעם שחשבתי ש"הבנתי מה זה טאי-צ´י", חיכתה לי הפתעה גדולה. וזה לא רק בגלל שהמורה שלי התקדם, זה בגלל שיש הרבה יותר מה ללמוד בטאי-צ´י מאשר תנועות וטכניקות. זה הרבה יותר מ"הטאי צ´י אינו אלא עיקרון-שניים הארוזים בצורה של אמנות לחימה." לכן אני אומר, ובטוח לחלוטין בדברי: שנתים לא מספיקות כדי להבין מה זה טאי-צ´י, לפחות לא כתלמיד של ניר מלחי (שיטות אחרות אני לא מכיר ולא אחווה עליהן דעה). שאר דבריך רק מחזקים את מה שאמרתי.

לדוד כפרי :

אחרי שנתיים של טאי צ´י אני יודע ב ו ד א ו ת שאני ל א יודע טאי צ´י ! אחרי שנתיים בארניס יש לי יסוד סביר להניח כי תהיה כבר לא רע בכלל ... ארניס היא שיטה הרבה יותר קלה להבנה ויישום קרבי מאשר טאי צ´י. כשאני חושב על כך: כך גם כל שאר השיטות בהן התנסתי - לרבות אי יי (שאני מתרגל זו השנה החמישית). ושוב: מדובר על יישומים קרביים. אשר להתמודדות מול מתאבק או כל לוחם מגע מלא אחר: שנס מותניך: גש למועדון האבקות ובחן את עצמך ... אתה רק תרוויח ... אגב:כחבר וכקולגה, גם אני תמיד לשרותך - אם רק ומתי שתחפוץ ...

מענין...

אבל אני עדין לא ממש מבין את הכיוון שאתה חותר אליו. הרי ברור ששיטה המיועדת ללחימת-רחוב תביא את המתאמן לרמת לחימה טובה בזמן קצר בהרבה מטאי-צ´י - חזרתי על זה כל-כך הרבה פעמים כאן בפורום, שאני לא מבין את הערתך לגבי הארניס - אני מניח שזה עוד יותר נכון לגבי קרב-מגע, או משהו דומה. מה אתה מנסה להוכיח? לגבי עבודה עם מתאבקים, מתאגרפים ואחרים - יצא לי, אני מניח שעוד ייצא, היה מענין, אבל לא משהו שיגרום לי ללכת ללמוד אצלם (רק דעתי האישית). יצא לי גם לעבור שיעור ארניס אצל צבר ארם (הוא קורא לזה אסקרימה, אם אני לא טועה). מרשים, מהיר, ואין לי ספק ביעילות הקרבית. אבל כמו שכבר כתבתי כאן בעבר, אם הייתי מחפש יעילות קרבית הייתי קונה אקדח ודוברמן. אם הבנתי נכון, אתה מתאמן שנים למצב שאתה משתדל מאוד לא להכנס אליו. אתה משקיע שעות, ימים, שבועות וחודשים באימונים מפרכים לדבר ש, בוא נודה, רוב הסיכויים שלעולם לא יקרה. גם הסיפור שלך על הנהג השיכור בשבת בבוקר, הרי נגמר ברגע שהתרחקת ממנו - את זה יכול היה לעשות גם אדם לא מיומן (תקן אותי אם אני לא זוכר נכון את הפרטים שמסרת כאן בעבר). אברהם שפירא, מראשוני ארגון "השומר", אמר פעם" "30 שנה הייתי שומר, לא הרגתי ולא נהרגתי." 13 שנה אני בטאי-צ´י, 20 שנה מאז התחלתי ללמוד אייקידו - ומאז גיל 15 לא התקיפו אותי. למה להשקיע כל-כך הרבה בשביל דבר שלא מגיע? בגלל שהגנה עצמית ולחימה זה לא מה שמחזיק אותי בטאי-צ´י. מה שמחזיק אותי בטאי-צ´י זה בעיקר כאבי הברכיים והגב שנעלמו בזכות האימון, וחוזרים כשאני מפסיק להתאמן, ועוד דבר אחד פשוט: זה מענין אותי. לכן לא אכפת לי אם אגיע לרמה טובה בלחימה בעוד שבוע או שנה, או עשר; ואם אגיע לעבודת קרקע בעוד שבוע, או שנה, או עשר. בשיטת צ´ו-נאן יש כל-כך הרבה חומר ללמוד, וכל קטה חדשה מלמדת אופי-תנועה המייב אותי למצוא בעצמי קישורים כל-כך חדשים, שיש לי עוד הרבה שנים לפני שאתקרב למצות מה שיש ללמוד בשיטה. עוד דבר אחד: אני לא יודע בדיוק איזה טאי-צ´י למדת ואצל מי (השארתי עוד שאלה בפורום וו-שו), אבל ממה שאני רואה במרכז הישראלי לטאי-צ´י, יש תופעה שמתחילה לקרות לאנשים אחרי כמה שנים של אימונים - פתאום הם יודעים להילחם. מפתיע: הם לא למדו את זה, לא התאמנו על זה, לא התכוננו לזה - אבל פתאום זה "נמצא שם": כבר יצא לי לראות אנשים בגשקו אחד מתרגלים בזוגות ונראים "על הפנים", ובגשקו אחרי זה (אחרי 3 חודשים) הם נראים אחרת לגמרי: מקורקעים, מכוונים, גמישים, זריזים, מרוכזים והעיקר - נראים "פתוחים לגמרי לכל התקפה", אבל קשה מאוד להיכנס, כי האסימון של התזמון "נפל פנימה". הבעיה היא שזה קורה רק אחרי "מסה קריטית" מסוימת של אימונים, השונה מאדם לאדם - אבל בד"כ זה קורה (אצלנו) אחרי שלוש-ארבע שנים. הרבה מפסיקים להתאמן לפני שזה קורה להם, ומתלוננים ש"טאי-צ´י לא עובד בלחימה"...

Yin

New member
רקע קודם...

כתבת: "האם היו אמני טאי צ´י שבמגע "הטיסו" את יריביהם ? אנו יודעים שכן. האם היה להם רקע קודם ? אנו יודעים שכן". ובכן, רק לחלקם (אולי החלק הגדול?), ילדיו ונכדיו של יאנג לו צ´אן למדו רק טאי צ´י, כך גם בכפר צ´ן (אחרי "ייסוד" הטאי צ´י), ואני מניח שניתן למצוא עוד ועוד.

orii

New member
יובל, בוא תכיר אחד...

חיים בנדר, מלמד טאי צי (בלי עוד שיטות) בתל אביב ובאשקלון. ברקע שלו יש מספר שנים של חיפוש מורה ביפן ואחר כך בטאיוואן. אולם מה שמדהים זה שלא תראה אצלו היום שום שרידים לאיזה שהיא שיטה קשה שלמד פעם. התבנית ותרגילי הזוגות ניראים (ומרגישים) אחרת לגמרי מאילו שהתאמנתי וראיתי. לפרטים אורי 058608774.

אורי תודה על ההמלצה.

ואל תבטח באף אחד שאומר לך "שכחתי את כל מה שלמדי קודם" כי יבוא היום והוא ישכח את מה שהוא לומד עכשיו ...

למעלה