חשיבות האינטרנט

e-magine

New member
לא דרשתי, ביקשתי

אני בדרך כלל מעדיף לראות את המקור מאשר פראפרזה ופרשנות. הגדולה של האינטרנט היא שהוא מאפשר בצורה קלה ומהירה, הבאת קישורים למקורות, אם הם קיימים. עוד דבר שהאינטרנט מאפשר הוא להיכנס לכל מיני פורומים ולהטיף מוסר לכל העולם, וגם להשמיץ קבוצה שלמה בציבור מתוך ההנחה שיש לא יקום לתבוע את עלבונה של הקבוצה, אך זה רחוק מלהיות הגדולה של האינטרנט.

simplex

New member
גם לדעתי

הרבה יותר קל לחשוב שאנחנו מייצגים את דעת הציבור, מאשר זה באמת. אני למשל, לא חושב שאני יכול לייצג בצורה הגונה דיעת יחיד שאני לא מסכים עימה. איך אוכל לייצג נאמנה עמדה של הציבור הרחב? לכל היותר אוכל לטעון שטענה מסויימת שלי נתמכת ע"י ציבור רחב, וגם אז עלי להזהר שלא להכליל, כיוון שאנשים מפתיעים כל הזמן בדיעותיהם, ומה שנראה לאחד כמובן מאליו, בכלל לא מובן מאליו לאחר, ולכל אחד נימוקים חזקים. אנו כל הזמן רואים הכללות כאלו. אם אמרת משהו שתומך ב"עמדת הימין" בסוגייה מאוד מסויימת, תזוהה כימני וישויכו לך באופן אוטומטי ולא מודע, הדעות הסטראוטיפיות של הימין. באותה מידה אם תתמוך ב- "עמדה שמאלנית" בסוגיה מסויימת (אפילו רק תאמר שבנקודה מסויימת הם צודקים), ישויכו לך עמדות השמאל הסטראוטיפיות. ברור שבשיחה עמוקה יותר הדברים יובהרו, אבל דרושה שיחה יותר עמוקה, וגם זה לפעמים דורש כיסוי רחב. הנטיה שלנו לעשות את ההכללות הללו, ניתן לראות שהיא באה לידי ביטוי במשפט הבא: "האדם כאדם הוא אדם חכם, אבל הציבור כציבור הוא ציבור טיפש". בין אם אתם מסכימים למשפט הזה, ובין אם לא, הוא אמור לעורר מחשבה. לגבי העיתונאים, החשבונאות שלהם, היא הרבה מעבר לשאלה לאיזה קהל הם פונים. אסור להם לכתוב כתבות שפוגעות בשמם הטוב של מקורות המידע שלהם, והם מחוברים חזק לחלק מהפוליטיקאים, וגם העורכים שלהם. התקשורת הטלויזיונית שאם אני לא טועה נשלטת ע"י אותן 5 משפחות, תלויה במשרד התקשורת אחת לכמה שנים להארכת זכיונות, וכדומה. זה לא פשוט, והעיתונאי, הוא יעשה את שלו במסגרת האילוצים והוא אכן תלוי בעורך ובמקורות המידע, וקודם כל הוא צריך לפרנס את משפחתו. האידאולוגיה כפופה לזה.

atidih

New member
סיכום בעבורי בלבד

בימים אלה כאשר שוב מוכחת העובדה שאנו כדברי הביטוי בעיתון ב"דרך לסיציליה", ביום שמתגלע רוצחו של השופט, אונס הילדה בת הארבע, אלימות לשמה במגרשי הכדורגל והללו הרי רק "פסיק" מהמתרחש כאן – בימים אלו, במקום לעסוק באותן בעיות ובמה שמונע לעסוק בהן, נערכים כאן מעין תרגילי "פילוסופיה". גם ניתוחי אופי של הכותב – בקיצור, אין בעיה. עצוב אבל יותר מכך מדאיג. אמנם כותבים דברים יפים אבל לא מתרכזים – בסה"כ – בנושא הפשוט והקצר, היעדר במה לציבור. כי בסה"כ במה פתחתי? – אין במה ראויה, אם בכלל, וגם קולט לה ולכך יש קשר לאירועים. לא "זז" משהו. כך, למשל, הצעה של מישהו שלא ירפו ממנה כמו שוטרי מקוף, חובה – בחוק – להתייחס לפניות לנציג ציבור, מנהלי רשות וכיו"ב. כן, אפילו היעדר במה. כתבתי לא אחת ברבים מהאתרים השונים באינטרנט (גם במכתבים למערכת שפעם פורסמו ועל כך בהמשך) אך משום מה הדברים לא הופנמו – הנה הדברים. היה פעם נשיא בארה"ב שהתלבט באיזה בעיה ולכן ביקש מעם הציבור שיכתבו לו עצות, רעיונות וכו'. אם הידיעה נכונה ואם לאו, יש בה משהו. שכן, מתוך רבות אדם, ייתכנו איזה רעיון או עצה, קורה. ובהקשר הבמה, לא סתם כתבתי כי אני "חייל" ותיק בנושא רק שכל הזמן מפסיד במערכה ועוד משלם את המחיר, הנה סיפור. לפני כשבע-עשרה שנה או יותר, בעיתון גדול וחשוב (כך אומרים), התפרסם מאמר מעיתונאי של העיתון שבו המחבר קבל על הקוראים שאינם מגיבים על העוולות שהוא מפרסם במאמריו. מאחר ואני כתבתי לעיתים בעיתון זה על נושא הבמה שאיננה – כבר אז! – תוך שטענתי נגד השקר המוסכם לפיו העיתון כביכול במה ועל כך הוא משלם "מס-תדמית" באמצעות מדורי מכתבי הקוראים. כתבתי גם, שבמדורים שמים עכבות רבות בפרסום מכתבי "עמך" ואם הם מתפרסמים אז מקוצרים כאשר לא אחת הדברים הוצאו מהקשרם. לאור דבריי לעיל, שאלתי בתהייה, כיצד העיתון מבקש תגובות נוכח המציאות שהתרעתי עליה כה רבות. ממש סתירה וסיימתי ב"טלו קורה מבין עיניכם". תגובת המערכת – הפעם – לא איחרה לבוא וכבר למחרת קיבלתי שיחת טלפון לביתי ואישה מהמערכת שאלה אותי "האם אינך כורת את הענף עליו אתה יושב?" – כך האישה. ואכן, מאז, כאמור למעלה משבע-עשרה שנה, שום מכתב שלי לא מתפרסם בעיתון זה ויהא נושאו אשר יהא. ממש דבקות במשימה של העיתון... למען הסדר הטוב ואולי משום שכתבתי על כך כה רבות, עליי לציין שפעם ראיתי מכתב שלי בעיתון וכנראה מישהו קיבל על כך על הראש... לסיכום, כאשר אני רואה את הדיונים ה"פילוסופיים" כאן בעקבות הודעתי הראשונה, לא נשאר לי אלא להצטער ויותר מכך להיות מודאג.

atidih

New member
תיקון שגיאה

באחת השורות כתבתי "רבות אדם" וצריך להיות "רבבות אדם". עתידי המנחם (גם שכחתי לחתום את שמי)

אם כך, הצעה מעשית:

בנה לך אתר פרטי משלך, ושם תוכל להעלות את כל הנושאים החשובים בעינייך, ותוכל לוודא שהם יהיו תמיד בכותרות. למה להשחית זמן ואנרגיה בפורומים פילוסופיים?

atidih

New member
הצעה מאוד ידידותית

את לא צריכה כי את נוהגת בפורום כאילו זה הפורום הפרטי שלך. זה לא המקרה הראשון שאצלך הבנת הנקרא מאוד סטרילית. עתידי המנחם

e-magine

New member
ניראה לך שהסגנון הזה שלך

היה מקובל על בן גוריון? תמהני.

atidih

New member
אתה מאוד נאמן ואבייקטיבי

איזה שאלות אתה שואל? נראה לך שאני ממציא דברים? מאיפה לקחת את זה? ובכלל, מכל ההודעה הארוכה שלי, שאלתך פלוס מה שקלטה חברתך לניהול הפורום מסוף ההודעה - הללו מעידים על מנהלי פורום רציניים? תמהני עתידי המנחם

e-magine

New member
מה אתה יכול לצפות מפורום שהוא

פילוסופי מידי בשבילך? בכל מקרה, אם עדיין לא גילית את זה, הפורום מיועד לאנשים שרוצים לנהל דיונים תרבותיים באווירה נעימה וחברית. העלית נושאים מסויימים, שחלקם בכלל לא קשורים לפורום וקיבלת תגובות. כשנשאלת שאלות רציניות, התחמקת מתשובות והתחלת בפרובוקציות ובביקורות לגופם של אנשים. יש הרבה דברים שמקובלים כאן, אך את ההתקפות הלא ענייניות והאישיות, וגם את גסות הרוח, יש להשאיר מחוץ לפורום. כדי שלא תשאר בלי תשובה לשאלה המכרעת: "האם הפורום הוא פורום פרטי של המנהלת?" אומר לך שהפורום כמקום וירטואלי שייך לפורטל "תפוז אנשים" אשר הקימה את הפלטפורמה, מתחזקת אותה ונושאת בכל ההוצאות כדי לאפשר לאנשים שרוצים בכך, לדבר בינהם. מהותית, הפורום שייך לקהילת האנשים שמשתתפים בו באופן פחות או יותר קבוע, שכן בלעדיהם, אין פורום. כל אחד מוזמן להיכנס לפורום ולקרוא וגם להשתתף בדיונים, בתנאי שהוא מוכן ומזומן לקבל מספר כללי התנהגות מאד בסיסיים. איש איננו בא לכאן מתוך הכרח או מתוך חוסר ברירה. כל מי שבא לקרוא כאן, בא כי מעניין לו, וכל מי שכותב כאן בא כי הוא רוצה להתבטא ולהחליף דעות עם החברים האחרים. אם הפורום יותר מידי פילוסופי או לא מספיק רציני בשבילך, אתה לגמרי חפשי להתעלם ממנו. אם המנהלים לא עומדים בסטנדרטים הגבוהים שלך, אתה מוזמן לחפש או להקים פורום שיהלום את ציפיותיך. בכל מקרה, מה שלא מתקבל על הדעת הוא לגדף אנשים ולדבר אליהם בגסות רוח. לא נוסעת סמוייה ולא אני חייבים לך דין וחשבון והאופי והכישורים שלנו לא נושא לדיון בפורום הזה. אם אתה מוכן לקבל על עצמך ולהתחיל לכבד כללים אלמנטריים אלה, אתה מוזמן להמשיך להשתתף בדיוני הפורום, ואם לא, תרגיש חפשי להיפרד מאיתנו. יום נעים וגלישה מרתקת

atidih

New member
פונה אליי בגסות רוח

ואומר לי גס-רוח. ב"דו-שיח" כזה, חייבים להכריע באמת אנשים תרבותיים ואני אנסה את מזלי אצלם. עתידי המנחם

e-magine

New member
יש לך שוב טעות

אף אחד לא חייב להכריע, בכל מקרה, קבל ממני את ברכת הדרך.

melancholy man

New member
זו אגב אחת האשליות של הרשת

לכאורה כפי שמנסה להגיד לנו (אם הבנתי נכון) ידידנו העתידי, האינטרנט היא הבמה לה הוא משתוקק כל כך בכדי להביע את דעתו ברבים, למעשה האינטרנט רחוק מלהיות כזה. הרשת מאפשרת לכל אחד לכתוב מה שהוא רוצה ולמצוא מקום לפרסם את אותה דעה, אבל, אם אינך שייך למשפחת מוזס, נמרודי או שוקן (או מספר מצומצם של אנשים עשירים אחרים), הסיכוי שלך להגיע ליותר מכמה עשרות או במקרה הטוב מאות קוראים הוא מינימלי, האפשרות שלך לשנות משהו או לחדור לתודעה של אנשים היא קטנה בהרבה. למען האמת, תנאי השוק, העליות הכלכליות בבניית אתר ברמה ויצירת תוכן מעניין, שלא לדבר על פרסום מאסיבי, גורם לכך שהאפשרות להביע דעה באופן אפקטיבי באינטרנט (בעיקר בארץ אבל לא רק) דיי דומה לאפשרות לעשות כן בעולם הלא וירטואלי, כי הרי חוקית מה מונע מי מאיתנו לפתוח עיתון ולפרסמו? ולתת בו במה לכמה אנשים שהוא רוצה? אגב, הערה קטנה לפוותח השרשור, היו הרבה מושגים בסיסיים בדמוקרטיה שבן גוריון לא הבין, תפקיד העיתונות והעיתונים הוא רק אחד מהם, אני לא חושב שיש מישהו שבאמת חושב שהעיתונות היא "הפה של הציבור", מה שכן בהיתם של העיתונים סוג של קרטל, הם בהחלט נותני הטון בדיון הציבורי, אבל מי שאמור לשמש פה לציבור הם דווקא נבחריו ולא אלו שמדווחים על מחדליהם.

e-magine

New member
מלנכולי מן - אני מסכים איתך

שקיים קושי רב להפיץ דעות באינטרנט, אם אינך שייך לאחת מאותן קבוצות כח שציינת. יחד עם זאת, אני סבור שיש הבדל בין קושי עצום לבין חוסר אפשרות. ראשית ישנה קבוצת הפוליטיקאים שתמיד יוכלים להביע את עצמם בכל מסגרת. שנית יש קבוצה קצת יותר אמורפית, שמכונית "הידוענים". חלק מהאנשים האלה הם אנשים בעלי דעה והם גם יכולים להביע אותה בכל הזדמנות ובכל מקום ולזכות לחשיפה תקשורתית אדירה. חלק אחר מהם הם אנשים שהתוכן שלהם הוא יותר תדמית וצורה מאשר דעה (בתרבות שלנו, הצורה בהחלט הפכה לתוכן). להם אמנם יש את הבמות אך הם לא מנצלים אותן להבעת דעות. מעבר לכך, האם הלמו איננו דוגמא לכך שכאשר קיים תוכן וכישרון תקשורתי וטכנולוגי, ניתן להפיץ דעות באינטרנט גם במשאבים כלכליים מצומצמים?

י.ש.

New member
ישנם אתרים אישיים בהם מבקרים רבים

וגם בבלוגים לא מעטים יש מספר מאות של מבקרים מידי יום. במובן זה האינטרנט הוא לא ממש השלייה גם אם החשיפה איננה כמו באתרים מובילים בעולם ולא כמו בשידורי הטלביזיה וערוצי הכבלים או הלווין.

atidih

New member
תשובה מאוחרת למנהל הפורום

הלה מתקיף אותי כאשר ידיי כבולות. שכן, יש לי הרבה מה לומר לו נוכח הדברים הבוטים וגסות הרוח שבדבריו – ובעצם על מה? כתבתי "ידי כבולות" ואכן, איני יכול להפוך הודעה בפורום שתיראה כתגרנות בשוק. לא סתם אני כותב את הדברים. דווקא באתר זה יש מנהלת פורום שכאשר ביטוי מסוים שלי לא נראה לה או בעיניה לא היה במקומו (אם כי עד עתה איני מבין למה התכוונה), לזכותה, שלא הפכה את הפורום לדו-שיח כמו בין שני רוכלים בשוק ולכן שלחה לי את הודעתה במסר אישי. הוציאה את ההבהרות שהיו לדעתה, מחוץ לתחום. לא כן הנאור שלנו: כאמור, על אף שאני מאוד רוצה, פשוט איני יכול להשתוות לטיפוס הנדון. ובכל זאת, מדוע הוא עושה זאת? יש לי שני הסברים לכך: האחד, ייתכן שהוא חולם להיות איזה הלמו שהוא כל כך מעריץ. והשני, הוא רוצה להוכיח לשותפתו בניהול הפורום ש"אני יראה לנבל" – אין לי הסברים אחרים. כך או כך, עדיין לא כתבתי את מה שיש לי לומר. עתידי המנחם

"הזכות לכבוד והחובה לכבד"

היה פעם נושא כזה, בתוכנית הלימודים. "בבסיס הרציונל של הנושא המרכזי עליו הכריז משרד החינוך עומדת ההנחה כי זכותו של כל אדם, באשר הוא אדם ליחס של כבוד ובמקביל חובתו לכבד את האחרים ממנו. מעצם היותנו בני אדם קמה לנו הזכות לכבד שהיא היסוד ממנו נגזרות כל זכויות האדם הבסיסיות: חופש ביטוי, חופש תנועה, חופש דת ומצפון, שוויון ועוד". לפני שאתה מתחיל להעלות נושאים על במה זו אחרת, ולפני שאתה קובע "פה" אחיד לציבור, כדאי שתדע שכבוד הדדי הוא המפתח להבנה וליחסים הוגנים בין בני אדם בעלי דעות שונות ועמדות שונות. כבוד לזולת משמעו פתיחות כלפיו ונכונות להבינו. אתה משמיע פה רמיזות מאוד לא נעימות, שלא לומר - לא הוגנות. קיבלת כאן יחס של הרבה כבוד, כל המשתתפים בדיון ענו לך במירב הנימוס, וברצינות רבה, על פי דיעותיהם, ניסיונם בחיים ובאינטרנט, ועוד. לא זאת בלבד שאטמת אוזנייך (או עינייך) לדבריהם, ולא החזרת להם ולנו (כן, מנהלי הפורום) באותה מטבע של כבוד ויחס רציני ונעים - ניסית ליצור כאן פרובוקציות, כאשר "האשמת" אותנו בפילוסופיה יתרה. וכאשר זה לא הספיק לך - טענת שמנהלי הפורום אינם רציניים. ולא די שהאשמתי אותי שאני עושה בפורום כבשלי, והיו לך הערות גסות ובוטות על יכולת ההבנה שלי - אתה חוזר עכשיו בהאשמות שונות ומשונות. רומז על מנהלת פורום עלומה כלשהי שפנתה אלייך במסר, כאשר אתה מודע לכך, שהרמיזה האלמונית שלך היא משחק מלוכלך, אתה גם טוען שאינך יכול להגיד את דברייך כאן, כאילו מנהלי הפורום חסמו אותך (עובדה שאתה עדיין יכול לכתוב כאן את דברי הבלע שלך) וסתמו את פיך, ולבסוף - אתה רומז שמנהל הפורום רצה "לעשות רושם" על מנהלת הפורום... נו באמת, עתידי... התקבלת על ידי בברכה ובנעימות. אבל ירקת לבאר הזאת. אתה יכול לכתוב כאן, ולא תחסם וגם לא נסתום את פיך. אבל איבדת כל קרדיט שהיה לך, ואני בספק אם מישהו כאן ימשיך להגיב לך.

atidih

New member
את ממשיכה

"ואני בספק אם מישהו כאן ימשיך להגיב לך" - הפכת גם לנציגת הגולשים. מכל מקום את והשני נוהגים בכבוד אחד עם השני, כל אחד בתורנות משיב לחסר התרבות והערכים שקפץ לפתע לעולמנו. תחזרי ותקראי תגובות שלך להודעותיי ובאותה הזדמנות תתאימי אותן למה שכתבתי ולא להיתפש בשורה אחת מתוך הודעה ארוכה שכתבתי והמעניין שהיא הייתה בסוף. תשמחי, כל עוד את והשני תהיו מנהלי הפורום, אני לא אכתוב שם. מזלי שהיו לי גם תגובות אחרות. ובהקשר שתיקתם של אחרים בפורום - אלה הם החיים. עתידי המנחם

melancholy man

New member
עתידי יקר

תאמין או לא, היינו כאן כמה שנים לפני שהגעת ודיברנו על אותם נושאים פילוספיים שהטרידו אותך כל כך, לדיון כאן יש כללי נימוס בסיסיים ששומרים אותנו מלהדרדר למקומות שפורומים אחרים מגיעים אליהם. כל מה שאימג'יין ונוסעת ביקשו לעשות, הוא לברך אותך על בואך לפורום ולנסות לקיים שיחה בנושא שקרוב לנושא הפורום, תחת זאת בכרת לכפות את נושאיך הר כגיגית על הפורום, תוך מתן מענה לגופו של אדם (גם אם אותו אדם הוא מנהל פורום) ולא לגופו של עניין, בריא לי "שהנושאים הפילוסופיים" עליהם אנו דנים כאן מענינים אותך ככליפת השום וכי אתה רואה בעיתיות בעצם הדיון בהם, אבל אנחנו אנשים מוזרים וזה מה שמעניין אותנו, כפי שאמרו המנהלים, אתה מוזמן להשאר ולשוחח על נושאי הפורום, אבל אם מעניינים אותך דברים אחרים, אולי תעדיף ללכת לפורומים בהם משוחחים על אותם נושאים? כאשר אדם מגיע למקום חדש עם "אג'נדה" משלו ורצון להסיט את הדיון לכיוונים שהוא חושב שהם "נכונים" טוב יעשה אם יבדוק קצת את הפורום, יקרא את הדיונים הקודמים וינסה להשתלב בדיון, לו היית נוהג כך היית חוסך מעצמך הרבה עצבים.

atidih

New member
אתה בנוי טוב

טוב לי לסיים בפורום עם אנשים שבעדם כדאי לחשוב, לתכנן שיהיה טוב. כאלה שבעבורם גם כדאי להילחם (מי מדבר פה על מלחמה). שיהיה לך רק טוב. עתידי המנחם

למעלה