נוסח המכתב לאנשי האקדמיה
שלום רב. הנדון: נסיון לקבל התייחסות של האקדמיה. ברצוני לקבל התייחסות רצינית ולו אחת ויחידה מאיש אקדמיה בתחום הסוציולוגיה - פילוסופיה, שיבחן את התיאוריה שלי, ויתן את תגובתו. אני חש שכל הדלתות בפני סגורות: הממלכתית, התקשורתית, ואפילו האקדמית. רבות מטיפים לחשיבה יוצרת, פתיחות לרעיונות חדשים, חשיבה מעבר למובן מאליו וכו´, אבל ברגע שמגיע רגע האמת כולם חוזרים ומצטנפים בפינות אליהן הורגלו. המדע מחייב שכל התיאוריות יגיעו מתוך החשיבה המדעית. הוא מגביל את עצמו ל"רוח הזמן" שלו, כך יוצא שהוא פשוט אטום לחלוטין לכל רעיון המגיע מבחוץ. זה לא מדע אמיתי... לפי צורת ההתייחסות הזו, אפילו לו היה מגיע היום גלילאו וטוען: "העולם עגול", הוא היה זוכה בדיוק לאותה התייסות מזלזלת ומלגלגת (בדיוק כפי שזכה לה בזמנו), והיה נדחה על הסף. האם השתנה משהו מאז?... כל שאני מבקש הוא את הזכות האלמנטרית להקשבה. תקשיבו, תקראו, תבחנו, תגיבו (או תבחרו שלא להגיב, כרצונכם). אבל לא יתכן שאני מסתובב עם התיאוריה שלי שנים, וכל הדלתות לא רק סגורות - אטומות. אם אתם אנשי מדע אמיתיים, אבקשכם לא לפסול אותי על הסף, תודה. ==== אנסה להיות מאוד תמציתי ותכליתי. כותרת התיאוריה: "מודעות לנורמות". הטענה: החברה הנאורה המודרנית איננה מודעת לנורמות שלה, איננה יודעת מי היא ומה היא. לכן היא סובלת מבעיות חברתיות אדירות, שלמרות כל החכמה הנצברת הן כל הזמן במגמת החרפה. הבעיה מתחילה כבר "בהתחלה": התפיסה של המושג עצמו היא שגויה. נהוג לכנות בשם "נורמה" קודים אתיים שבינם ובין נורמה אין ולא כלום. "והדרת פני זקן", למשל, הוא קוד אתי (רצוי), אבל האם הוא אכן "תפס" במציאות? לדאבוננו הנורמה (המצוי) היא דווקא ההפך: עם ישראל הוא חוצפן (דוקרני כצבר). "והדרת פני זקן" זה אתיקה, לא נורמה! כך גם בנוגע לאתיקה שלטונית: אנחנו אמנם מצפים ל"נורמות ראויות" מצד מנהיגי ציבור (הרצוי), ואולם כלל לא בטוח שאכן הקודים האתיים הללו תפסו, הופנמו, נקלטו, הושתתו והפכו לנורמות (המצוי). מה שאנו מצפים ורוצים איננו נורמה, זהו קוד אתי. נורמות זה המצוי! התפיסה של המושג שגויה מבסיסה. הבעיה היא, שהנורמות (המצוי) אינן ידועות. אנחנו יודעים מהו הקוד האתי, לעומת זאת אין לנו מושג האם אכן הוא הצליח לתפוס בציבור והפך לנורמה. אין מודעות לנורמות! === הכלים חוק ודמוקרטיה אינם מספיקים לניהול חברה. כל התחום המכונה "תרבות השלטון" נמצא לחלוטין מחוץ ליכולת השפעתם. לדוגמה: אם נניח שברשות הפלסטינית קיימת תרבות של שחיתות שלטונית, אזי האזרח הפלסטיני יכול לבחור בין מושחתים. הוא יכול להחליף מושחת אחד במושחת אחר, אבל על תרבות השלטון אין לו שום השפעה. למה הדבר דומה? לנאנסת בזירה של אונס קבוצתי שנותנים לה באדיבות את זכות הבחירה לבחור מי הבא בתור שיאנוס אותה (לא מומלץ לנסות בבית). על הזירה: זירת האונס, אין לה שום השפעה. כך גם האזרח הפלסטיני: על הזירה (תרבות השלטון) אין לו שום השפעה. האם המצב בחברה הישראלית שונה?... מהי תרבות השלטון בישראל?... האם השלטון בישראל איננו מושחת (כתרבות, כשיטה, כמערכת, כנורמה)?... איש אינו יודע... כולנו יודעים (או חושבים שאנחנו יודעים) לחוד, שהשלטון שלנו מושחת. מהי התשובה המוסמכת? מה אנחנו יודעים ביחד?... כלפי חוץ הכל תקין. איש אינו שואל - איש אינו עונה. אילו רק נעלה לדיון את השאלה, מיד תגיע התשובה הבלתי נמנעת (שלמעשה כולנו כבר יודעים אותה): השלטון בישראל אכן מושחת. אבל, כולנו משחקים את משחק בגדי המלך החדשים, פשוט משום שלעולם לא שמים את השאלה רשמית "על השולחן". מה היא תרבות השלטון? מה הם מאפייני השלטון? מה הן הנורמות הקלוקלות של השלטון? לא יודעים. ==== מה הן הנורמות של מערכת החינוך? מערכת המשפט? האם מערכת החינוך והמשפט לוקות בנורמות (התפיסות הקולקטיביות) הבאות: 1) העדפת שיקום על הרתעה. 2) "הבנת" אלימות. 3) חוסר גבולות. 4) הגשמה עצמית (לגיטימציה לאגואיזם טהור על חשבון הכלל). אין תשובה. איש אינו שואל - איש אינו עונה. האם אין אנחנו בעצמנו במו גישתנו מעודדים אלימות? האם איננו "מבינים" את נפשו של הנער האלים, ואת "הצורך הטבעי" שלו "להשתובב" ולהביע את עצמו באלימות? (והוא לא ידע שהוא כל כך "מובן", הוא בסה"כ רצה גבולות...) האם איננו משדרים לו מסר של "הבנה", של "שיקום", של חוסר גבולות ברורים, מסר שנעשה שמיניות באוויר ובלבד שלא נפגע בסיכוייו להיות כאחד האדם? (במקום לתת לו פטיש 5 קילו על הראש עוד כשהוא קטן) ואחר כך אנחנו מתפלאים שהוא רוצח נהג מונית... האם איננו משדרים מסר של "הבנה" לקפריזות, "הבנה" להתנהגות קיצונית, מנסים להרגיע, לקבל, ובכך אנו רק גורמים לאדם לחוש ש"מותר" לו לבטא את זעמו? ואחר כך מתפלאים שהוא רוצח את אישתו... האם השופטים "מצליחים" לעמוד מול זעם ההמון ולשפוט על פי צו ליבם, אלא שהם אינם קולטים שצו ליבם מושפע מן הנורמה הנאורה של "העדפת שיקום על הרתעה"?... נורמה אשר איננה משדרת מסר נחרץ ומרתיע דיו. מה אנחנו יודעים על הנורמות של מערכת החינוך והמשפט? כלום... אין מודעות לנורמות! ==== מה אנחנו יודעים על הנורמות של התקשורת? האם התקשורת היא "הרשות הרביעית"? האם היא "הרשות הנורמטיבית"? האם יש בידה להשפיע על תפיסות ואורחות חשיבה (נורמות) של הציבור הרחב?... מהו כוחה של התקשורת? האם היא אכן "סתם" מראה אובייקטיבית מהאו"ם? האם היא באמת "לא אשמה", כפי שנהוג להאמין? האם אין לה כח? האם אין לה השפעה?... מהו כוחו של "הזרקור התקשורתי" - הכלי המכונה "סדר היום הציבורי"? האם בידי התקשורת הכח לשלוט ב"תודעת הציבור"? (הרי היא קובעת לציבור על מה הוא ידבר, ובעיקר - על מה לא...) מה הן הנורמות של התקשורת? על פי מה היא קובעת מה מעניין את הציבור?... שיקולים עלומים. איש אינו יודע, איש אינו שומע.... על פי היחס של החברה המודרנית לתקשורת אפשר לחשוב שאנחנו חברה פרימיטיבית ומפגרת המפקירה את הכלי החשוב ביותר לניהול חברה בידי שיקולים עלומים, כאילו מדובר באיזה כלי תרבותי להנאה בלבד... ==== האם התקשורת "מחרימה" נושאים מסויימים?... מתי לאחרונה נערך דיון ציבורי רציני (טוק שואו, פופוליטיקה) בנושא שכר הבכירים? בנושא הפנסיות שלהם? בנושא ההון השחור? בנושא השחיתות? בנושא אפקטיביות ההרתעה של מנגנוני הבקרה עליהם? ובכלל באשר לתמונה הכללית של איכות השלטון?... מתי לאחרונה הועלה נושא כלשהו הקשור לאיכות השלטון, לדיון ציבורי?... לעולם. התקשורת עוסקת בכל הנוגע לאיכות השלטון אך ורק כאייטמים, ולעולם איננה מציבה אותו על "סדר היום הציבורי". דומה שאיש איננו מבין את ההבדל המכריע והמשמעותי בין "אייטם" ובין נושא העומד על סדר היום. בתכניתו של העיתונאי מיקי רוזנטל "פרות קדושות" בערוץ 8, שעסקה בשאלה: האם התקשורת היא אכן "כלב שמירה של הדמוקרטיה" או "כלבלב של האליטות" טבעה שלי יחימוביץ´ את המונח: "קשר האליטות"... למה בדיוק היא התכוונה?... מדוע כל פניותי אל התקשורת לערוך דיון ציבורי בנושא שכר הבכירים או בכלל בנושא איכות השלטון נענות בהתעלמות טוטאלית?... האם הציבור הוא חסר אונים וחסר יכולת ערעור על החלטות "האח הגדול" (התקשורת)? מדוע כמעט ואין שום תודעה ציבורית בכל הנוגע לאיכות השלטון? האם יש קשר להתעלמות התקשורתית?.... ==== סיכום עד כאן: החברה המודרנית הינה פרימיטיבית ומפגרת בכל הנוגע להבנתה את עצמה. כל תחום הנורמות נמצא לחלוטין מחוץ לתודעתנו. החל בהבנת המושג, ועד הבנת עצמנו כחברה: מי אנחנו, מה אנחנו, מה הן הנורמות שלנו. איש אינו יודע מה הן הנורמות שלנו. אף אחד מכם לא יוכל לתת לי ולו נורמה אחת (חשובה) המאפיינת את החברה שלנו. לא מה הן הנורמות של האליטות (תרבות השלטון), לא מה הן הנורמות של מערכת החינוך והמשפט, לא מה הן הנורמות של התקשורת. כלום. פשוט משום שאיש אינו יודע. אין מודעות לנורמות! === אם טעיתי - אנא הראו לי היכן, ואשמח להיווכח בטעותי. תודה מראש על נכונותכם להקשיב ולא לפסול על הסף.