שאלה מבורכת
חוששני שלא ראיתי בתשובות שקיבלת עד כה דברים שאני אפילו מקבל, שלא לומר חש שמספקים, ושאלתך טובה מכדי שאדלג עליה. כפי שאמרת, אכן, בבודהיזם, הנושא של חמלה הוא עצום, עמוק ומורכב. אני, בתור אדם רע לב, אנוכי ואגוצנטרי, שטוף קינאה, תאווה וכעס, מבין חמלה בצורה מוגבלת מאוד, אך רק אומר את הדברים הבאים: 1. חמלה, בעקרון ובמהות, משחררת מסבל, כי היא מקטינה את ה"אני". בטווח הקצר, מפאת א) האמפטיה; ב) המאמץ וההקרבה בעזרה לזולת - ייתכן שייחווה סבל (לא בהכרח). 2. חמלה איננה באמת רגש, למרות שמשתמשים במושג רגש לעיתים בהקשר זה, כי קשה למצוא מושג טוב יותר. 3. למעשה, חמלה (יחסית) היא במהותה בעיקר אמצעי מיומן כנוגד-אגוצנטריות 4. חמלה איננה התחושה/רגש של bitter-sweet של דרמות טלויזיוניות וכדומה! זו טעות מאוד נפוצה, שמורי ציינו במפורש. 5. ישנה חמלה אולטימטיבית וחמלה יחסית. החמלה האולטימטיבית היא במהותה אינה נפרדת, אינה שונה והיא אחת עם החרות האולטימטיבית. מדוע? בהפשטה - אלמנט השגיאה של תפישת ה"אני" כנפרדות בטל. במילים אחרות, הארה ללא חמלה היא בלוף (בלוף קלאסי). 6. לומר "יש לי חמלה כלפי X" - זו רמה נמוכה של חמלה יחסית, אם בכלל. חמלה יחסית היא תכונה של תודעה: היא שווה ל אי-אגוצנטריות + מודעות/אמפטיה + פרואקטיביות (קשור ל"all accomplishing wisdom"). 7. חמלה אמיתית מהולה בחכמה. לכן משתמשים במושג בודהיצ'יטה, שהוא השילוש של חמלה, אהבה וחכמה. גם כאן, מן הסתם, ישנה בודהיצ'יטה יחסית ובודהיצ'יטה אולטימטיבית. ברכות רבות והלואי ותגדל בי החמלה, ששורפת את כל הרעלים