חינוך דתי?

אפרתש

New member
ועוד איך חצי פרטי

כשבבית ספר אחד יש 17 ילדים בכיתה ובבית ספר אחר 42 - איך זה קורה? אז לא קוראים לו פרטי, אבל איכשהו מגיעים אליו תקציבים שלאחרים לא. וכשבתי ספר מסוימים יכולים לעשות סינון של מי מגיע אליהם (וזו אחת הדרכים לשמור על הרמה) ואילו בית הספר השכונתי שלי מקבל כל אחד, זה גם קצת חצי פרטי. בחור שאני מכירה סיפר לי לפני כמה מערכות בחירות שהוא יצביע למפד"ל. ידעתי שמפלגה זו ממש לא מייצגת את דיעותיו, אבל ההסבר שלו היה כזה - יש לו ארבעה ילדים. לחנך ילדים עולה כסף. הוא יודע שככל שהמפד"ל יהיו חזקים, ובפרט שר החינוך יהיה משם, ילדיו יקבלו יום לימוד ארוך בחינם. אני לא מכירה מקרוב את המערכת הזו, אבל זה מה שהוא אמר. (אותי אישית הרגיז שלא אכפת לו שילדי ימשיכו לקבל חינוך מזופת, העיקר שילדיו ייהנו. אבל זה סיפור אחר). ולגבי שחור ולבן - הבעיה היא שילדים עושים קטיגוריזציה. זה חלק מהלימוד והגדילה. אחר כך לומדים גוונים. את עשית לנו רשימה של מה את עושה ומה לא, ונתת לנו להבין איפה את על הרצף בין חילונית לדתית. אצל רוב הילדים, אין רצף שכזה. "אז מה את?". הוא לא בהכרח יחשוב שילדך או את רעים, אבל יש לו קטיגוריות, והוא צריך לשים אותך באחת מהן. וזו לא יהיה תחת ה"דתית". זה לא רק בנושאי דת, אלא בכל דבר. הם שואלים שאלות, והרבה פעמים דורשים תשובות של "כן" ו"לא". תשובות ברורות. לא אמרתי שהוא יימנע מלשחק עם ילדך, מה שכן - הוא יבין שילדך שונה ממנו. וילדך מהר מאד יבין שהוא מיעוט. אולי זה לא יפריע לו, סיכוי טוב שכן. ואגב - אם הייתי דתיה, לא הייתי רוצה שילדיי יבקרו בשבת אנשים שמעשנים בשבת. (אלא אם כן אני איתם).

כשאומרים פרטי אני חושבת שמתכוונים

למצב שההורים משלמים מכיסם את שכר הלימוד המלא ומכאן מגיע התקציב להפעלת בית הספר. זאת לעומת המצב שאת תארת שבית הספר בעזרת תחבולות פוליטיות מקבל תקציבים נוספים ממשרד החינוך ומשרד הדתות (לעיתים גם וגם). אגב, רואים תופעות דומות גם בקיבוצים, שמספר התלמידים לכיתה נמוך יותר ולא רק בקיבוצים שמקבלים ילדים פרטי לבית הספר תמורת שכ"ל. מסקנה - תמיד עדיף להיות קרוב לצלחת ...

מירי,

New member
שנתיים בממ"ד הוכיחו לי אחרת!

אולי כי הוא צעיר , אבל אנחנו הרי מדברים על הגיל הרך! למרות שבני היה בין היחידים החילוניים הרי שהוא היה מרכז הגן (לדברי הצוות) מעולם לא אמרו לנו איך להתלבש גם לא לילדי (לפעמים בימי שישי כשאני לא עובדת אני זו שלוקחת אותם לגנים , ואם התחשק לי ללבוש מיני- וזה קורה כי זה היום היחיד שיש לי הזדמנות- מעולם לא העירו לי) , ממ"ד לא יכול לעשות שום סינון - הוא ממלכתי !וכאשר באתי לרשום אותו לגן או לביה"ס תמיד יכולתי לבחור בממ"ד. אני חושבת שאת מתבלבלת עם מערכת חינוך דתית אחרת שאולי קיימת! כשאני הייתי תלמידה לפני כך וכך שנים היה סיפור ענקי על תלמידה שהלכה עם מכנס אחרי שעות הלימודים והושעתה , כבר אז זה היה סיפור ענקי והתלמידה הוחזרה לביה"ס. אני יכולה לברר איך הם הצליחו להשיג כיתות של 17 תלמידים , אני משערת שהם מחלקים את המשאבים שלהם אחרת.....יום חינוך ארוך הם קיבלו כאן יחד עם כל העיר - לא היה להם לפני כן... וזהו בדיוק מה שאת אומרת , לך היה מפריע אם ילדייך היו מבקרים בבית שבו מעשנים בשבת בעוד את שומרת , אבל ילדי מקבלים את זה כמובן מאליו - אני לא מעשת אבל אבא מעשן ולא בשבת , אורחים יכולים לעשן אצלנו בשבת , סבתא מעשנת בשבת אבל סבא (מהצד השני) לא , יש גם כאלה שעושים על האש בשבת , ויש כאלה שאוכלים בשר עם חלב ויש כאלה שלא נוסעים בשבת והולכים עם כיפה וציצית גם אחרי שעות הגן ואוכלים בצלחות נפרדות- זה ברור וכלל לא מקטלג מבחינתם! ואם ננטרל את הההשגים הלימודיים הרי שגם רמת האלימות שם היא אפסית! והמעורבות החברתית גבוהה!

שרהודיה

New member
גם בחינוך הממ"ד הכיתות מלאות

מאד יכול להיות שכיתה שיש בה 17 תלמידים היא כיתה מתוגברת או משהו דומה, אבל ההורים משלמים על זה תוספות..

כרמית מ.

New member
יותר מכך, אותה בת 14 שתכנס להריון

בסביבה חילונית, יש יותר סיכוי שתפנה להוריה לעזרה, ובסביבה דתית, יותר סיכוי שתסתבך עם "מסרגות" (במובן המטאפורי, אני מקווה) כדי שלא יגלו, וכנ"ל לגבי עישון, שתיה או חלילה סמים. אני לא מאמינה (גם מהכרות חלקית) שהתופעה אינה קיימת בחינוך הדתי, בדיוק כפי שאני יודעת, שזו תופעה קיימת אך ממש לא "כרוניקה ידועה מראש" בחינוך החילוני, אפילו בחינוך "מתירני" כמו קיבוצי / דמוקרטי וכד´. גם אני חושבת שהחינוך לערכים ויותר מכך לשיקול דעת ומחשבה קדימה, מגיע בעיקר מהבית. בנוסף, בחינוך החילוני מתבצעות יותר פעילויות מניעה (אני חושבת, כי אין הכחשה של הבעיה. בעצם אין לי נתונים, אולי אני טועה) שמשמעותן העלאת השיקולים על פני השטח, כי המנעות מסמים זה לא ערך - התנסות זה דבר חשוב, ובתחומים אחרים אני בהחלט חושבת שחשוב להתנסות. הסיבה שאסביר לילדי שלא כדאי אפילו להתנסות בסמים, היא שיקול ארוך טווח של סיכון ותועלת. כנ"ל לגבי יחסי מין, ומניעת הריון. זה לא ערך (עובדה שבגיל מסוים, מי שלא בהריון נחשב מחוץ לנורמה... בחברה הדתית עוד יותר מאשר בחילונית), זה שיקול דעת ולקיחת אחריות. בנוסף - יותר מהמסגרת המוצהרת, מה שעושה את בית הספר, כמו את הגן, הוא האנשים שמובילים ונמצאים בו. אני מכירה גננת שעבדה בשיטת רג´יו אמיליה, שיטה שנשמעת נפלאה, שלא הצלחתי אפילו להסביר לה מה זה להקשיב באמת לילדים ולצרכיהם... לכן, חשוב בית הספר הספציפי עליו מדובר, עוד יותר מאשר היותו דתי או לא - מבחינת חינוך ערכי וסיכויי התדרדרות לתרבות רעה. ברור שנושא הדת מפריד בין בתי הספר, כך שאני כחילונית לא אשלח את ילדיי לבי"ס דתי אפילו יהיה מעולה, ואדם דתי מן הסתם לא יעשה ההיפך.

לא הייתי עושה את זה לילד שלי

כי אני חוששת שהילד יצא מבולבל מאוד מהעניין למרות שאני מכירה מקרוב משפחה שלא שומרת מצוות אבל שולחת את הילדים לבית ספר דתי. בבית ההוא יש זיקה ואהדה לדת, ההורים מסבירים לילדים שהם נוהגים אחרת מרוב המשפחות של הילדים בכיתה והילדים מקבלים את זה לא רע. הבת שלהם אפילו ביקשה להמשיך לתיכון דתי עם החברות. זה בנוגע לדילמה עצמה. באופן כללי, כבוגרת חינוך דתי, אני מסכימה שאפשר להכליל ולאמר שהרעות החולות של החברה שלנו מגיעות לאט יותר לחינוך הדתי ולכן שם הילד אמור להיות יותר מוגן מהשפעות שליליות. יחד עם זה, אני חושבת על הילדים של החברים שלנו ובני המשפחה החילוניים ואני רואה ילדים "טובים", מחונכים וערכיים למרות (ואולי בזכות) החינוך החילוני שקיבלו. אני חושבת שאני מעדיפה לחנך את הילדים שלנו בסביבה שתואמת את השקפת עולמינו ואני מאמינה שנגיע לתוצאות טובות.

ארוקוקו

New member
והנה כמה בוגרי החינוך הדתי

מפגינים את העדר האלימות שעל ברכיו התחנכו

פוליטיקה... ../images/Emo31.gif ../images/Emo10.gif

ואני מעדיפה לתת לציבור שמהם הם באו להנות מהספק ומניחה שההתנהגות הזאת לא מקובלת על הרוב הדומם.

לימור111

New member
ארוקוקו../images/Emo45.gif

מה זה הקונצנזוס הכמעט מקיר לקיר הזה, על טיבו הנעלה של החינוך הדתי??? אני מכירה חילונים רבים מאוד שלמדו בבתי ספר חילוניים למהדרין והם אנשים בעלי ערכים נעלים (לפחות בעיני)! ואת הערכים הנעלים (בעלי הנטיות הימניות) של כמה מבוגרי החינוך הדתי ניתן בהחלט לראות לאחרונה בסצינות מעין אלה שהביאה כאן ארוקוקו. אני לא יודעת לגבי רמת המוסר, אם כי פה ושם אני קוראת בעיתונים על כל מיני בעיות של הטרדות מיניות במוסדות דתיים וחרדיים. רמת מוסר וערכים תלויה לא רק במוסד החינוכי, אלא גם, ובעיקר, באמת המוסר והערכים בבית.

sibi

New member
לימור, אני איתך!

גם לנוער דתי יש בעיות של סמים, הריונות בגיל 14 וכל הצרות והחוליים שיש אצל החילוניים. אפילו אצל החרדים.

נכון. אני מסכימה

אבל סטטיסטית יש שם פחות. לכן אמרתי שהכל מגיע לחינוך הדתי, אבל לאט יותר. זה עדיין לא מצדיק לשלוח ילד חילוני לחינוך דתי. הנזק יהיה גדול מהרווח (לדעתי) אם לא הובן מההודעה שלי - אני כיום חילונית לגמרי ומתכננת לשלוח את ילדי לחינוך חילוני (מה שמתאים להשקפת העולם שלי) ואני משוכנעת שהם יגדלו להיות אנשים הגונים בעלי ערכים. חנה

ציפי ג

New member
אשריך

אני עדיין לא " משוכנעת שהם יגדלו להיות אנשים הגונים בעלי ערכים". אני מקווה, אני משקיעה, אבל אני לא משונכעת. ואת יודעת למה? כי ראיתי מספיק אנשים שקיבלו חינוך כלשהו בבית ובבית ספר, ואח"כ עזבו הכל ופנו למקומות אחרים.

Almost me

New member
כמי שאכלה את הקש הזה - לא

הורי מסורתיים ומכיוון שרצו שאספוג ערכים מסורתיים שלחו אותי לבי"ס דתי. מכל הכיוונים ספגתי רגשות נחיתות, מחד מהמורים שידעו שמשפחתי חילונית (אם חלילה הייתי טיפה בשמש בשבת ישר קראו לי לבירור אצל המנהלת) מאידך מחברי לשכונה. בעיני הבנות בכיתתי הייתי מוקצת- יכולתי להיות מוזמנת לבתיהם ושם היו מנסים "להחזיר אותי בתשובה" אבל אף אחת לא העזה לבוא לבקר אותי בביתי - חלילה שלא תידבק בחילוניות. תארי לך שאת מביאה עוגת יומולדת והמורה לא מסכימה שהילדים יאכלו ממנה. חייתי בדואליות נוראית, לשמוע שלסוע בשבת זה חטא שעונשו סקילה ולנסוע בשבת... הרגשתי חוטאת נורא, באיזשהו שלב אפילו חזרתי בתשובה לבד וניסיתי גם את זה - אבל תמיד נשארתי חילונית מצד הדתיים ודתייה מצד החילונים לקח לי המון זמן לשקם את הביטחון שלי שהיה פגוע לגמרי במערכת השקרית שבה חייתי (איך ילד מרגיש כשהוא יודע שהוריו חוטאים ואסור לו לשמוע בקולם) המערכת הממ"ד כיום לא ערוכה לאוכלוסיה מסורתית - מרבית המורים (מורות) חרדיות, פנאטיות שכל מי שהוא לא כמוהם הוא שיקוץ.

מירי,

New member
אולי זה תלוי בהגדרת חרדיות

אני מכירה כבר כמה גננות כאן (4 שהיו קבועות ועוד כמה מחליפות) אף אחת לא הייתה חרדית כמו שאני רואה את זה , אני גם מכירה כמה מורות - פשוט כי ילדהן היו עם ילדי במשך השנים.....

ציפי ג

New member
אני מאוד מבינה את הלבט שלך

כמי שלמדה בבית ספר יסודי בו כמחצית מהכיתה היתה חילונית, אני יכולה להעיד שלי היה מאוד קשה עם זה. וזו הסיבה שעברתי לחינוך חרדי , על דעת עצמי, בגיל 13. לדעתי, את צריכה לבדוק את חתך הילדים בבית הספר לפני שאת מחליטה. כי אם יש קבוצה די גדולה של מסורתים, זה פחות בעייתי, מאשר אם אין מסורתיים בכלל. כאן בפ"ת יש בי"ס שהיה רובו ילדים מסורתים, ועכשיו כאשר הגיעה קבוצה מאוד גדולה של ילדים דתים לבית הספר, הולכות שם מהומות גדולות. לעומת זאת, יש בי"ס אחר, לבנות, שבו עדיין אחזו המסורתים גבוה ביותר, והלימודים הולכים על מי מנוחות. זה לגבי בית ספר. לגבי גן ילדים, אני לא חושבת שזה כל כך משמעותי. בגן הילדים של בני הבכור היו המון מסורתים, וזה ממש לא הפריע לאף אחד.

שרהודיה

New member
ציפי נילת נקודה מאד חשובה

לפי מה שהבנתי, זה מאד קריטי בחינוך בנים לשלוח אותם למסגרות דתיות "סגורות" והרבה הורים שולחים אצלנו לנועם, בגלל שבבתי הספר הדתיים יש המון חילוניים.. ואילו הבנות כן הולכות לחינוך הממ"ד, כי הבנתי שעם בנות זה אחרת

anat30g

New member
חינוך דתי ורמת לימודים

במערכת "החינוך" הדתית יש הרבה תלמידים לא דתים שנמצאים שם ממגוון סיבות, חלק מגיעים ממניעים כמו שלך. הילדים שלי לומדים ויצטרכו להמשיך ללמוד במערכת "החינוך" הדתית (בגלל שאורח חיינו - שאינו תואם את מערכת החינוך החילונית) - אולי אני אישית לא מרוצה ממנה, כי אולי "החינוך דתי יש במערכת הזאת - אבל הרושם שלי שרמת הלימודים נמוכה יותר. חשוב לי שילמדו מקצועות קודש, אבל בגלל ששעות הלימודים זהות למה שמקבל תלמיד בחינוך החילוני - יוצא שילדי לומדים אולי יותר מקצועות, אבל לומדים פחות שעות של מדעים, חשבון, מוזיקה, ציור... ז"א יש איזה תשלום ל"חינוך" הדתי - את התשלום הזה אנחנו מעשירים בשעות אחר הצהרים... ואני מדברת רק על ממ"ד - אין לי מושג מה הולך במערכת החינוך העצמאית.

למעלה