על עובדות,הנחות עבודה ומסקנות
העובדות: 1. הֻכַּבֵּס היא צורה חריגה: גם בניין התפעל שהוא נדיר מאוד במקרא, וגם שאלת הידמות הת ל-כ שאחריה, שלטענתך אינה מצויה בעברית המקראית. 2. ניקוד המקרא מאוחר לכתיבת הטקסט העיצורי שלה הנחת העבודה שלך: הנקדנים הושפעו מן הארמית שבפיהם, ויצרו בניקודם צורה ארמית תחת הצורה העברית המתבקשת (?) המסקנה שלך: הצורה אינה מסתברת בעברית, והניקוד אינו כה מחייב ולכן יש לקרוא אותה אחרת. ההצעה: הִכָּבֵס (בניין נפעל). יש לי כמה הערות הן על דרך הסקת המסקנות, הן על העובדות שהביאו אליהן. א. כפי שכבר אמרתי תיקונים הם דבר שצריך לעשותו בזהירות מרובה. אני לא אומרת שלא ייתכן שנפלו שיבושים בניקוד המקרא, אך לפני שמציעים תיקון יש לבחון בקפדנות האם הוא אכן נדרש. יש במקרא לא מעט מילים יחידאיות (נו, את צריכה לדעת) וכך גם צורות יחידאיות המעידות על תופעות לשון עתיקות שלא המשיכו את דרכן הלאה. המציעים תיקונים במקרים האלה למעשה מבטלים את האפשרות לזהות את אותן תופעות במקרא. לא פעם הסתבר, לאור כתובות או השוואות לשפות השמיות, שצורה חריגה שביקשו לתקנה היא בהחלט סבירה, ומעידה על קיומה של תופעה ייחודית במקרא. לכן תיקון צריך להיות (אם בכלל) רק מוצא אחרון, לאחר שנבדקו לעומקן אפשרויות שונות להסביר את מה שמצוי לפנינו. ב. לא הייתי ממהרת לזלזל בחכמי המסורה, במידת ידיעתם בארמית ובעברית וביכולתם להבחין ביניהן. קשה לקבל בפשטות את הטענה שהניקוד הזה הוא תוצאה של השפעת הארמית על המסרנים. דווקא משום שזו צורה חריגה, אני חושבת שהם היו מודעים לכך, וניקדו כך למרות החריגוּת, משום שזו היתה מסורת הקריאה שבידיהם. (דרך אגב, הצורה הזאת חוזרת פעמיים באותו הפרק. האם זהו רק מקרה?) ג. את טוענת שאמנם אין כב"ס בנפעל או בקל אך אין גם כב"ס בהִתפעל ולכן אין עדיפות ל- הֻכַּבֵּס על פני הִכָּבֵס. העובדות נכונות אך המסקנה שלי שונה. לדעתי יש לה עדיפות משתי סיבות: ראשית זו הצורה שלפנינו. מי שמציע לתקן אותה, עליו מוטלת חובת ההוכחה שלהצעת התיקון שלו "יש רגליים". שנית, אם עלי לבחור במקרה הזה בין שני בניינים סבילים שאין היקרות נוספת במקרא לא שלהם ולא של הפָעיל שלהם – אני מעדיפה את התפעל משתי סיבות: הוא שייך למערכת של פיעל-פועל-התפעל (וכב"ס בא במקרא בבניין פיעל), ושנית דווקא מכיון שמדובר בבניין נדיר, ההסתברות שנמצא עוד היקרויות שלו בשורש זה דווקא - היא נמוכה מאוד. לכן בעוד שלגבי פעל-נפעל הטיעון הזה הוא משמעותי, לגבי הָתפעל הוא חלש יותר. ד. דבר אחרון, העובדות: את טוענת שלא קיימת בעברית המקראית הידמות של ת לעיצור הבא אחריה (שאינו ד או ט), ובכן אין זה מדויק: הִנַּבְּאוּ (ירמיה כג, יג), וְהִנַּבֵּאתִי (יחזקאל לז,י), תִּשּׁוֹמֵם (קהלת ז,טז), תִּכַּסֶּה (משלי כו,כו). הצורות הללו (אם לא נטען שיש לתקן גם אותן) מוכיחות שהידמות כזאת, אף שהיא נדירה, קיימת במקרא. (שימי לב: אפילו ב-כ. לא יכולתי לבקש דוגמה טובה מזאת). לסיכום: תיקון מתבקש בשני תנאים: א. יש בעיה בצורה הקיימת שלא ניתן להסבירה בשום דרך אחרת. ב. התיקון סביר, הגיוני ופותר את הבעיה. ממה שאמרתי למעלה מוכח שאף שמדובר בצורה נדירה, אין היא בלתי אפשרית בלשון המקרא (הן הבניין הן ההידמות קיימים בה), כלומר: אין באמת בעיה. ומצד שני הצעת התיקון (בניין נפעל) אינה נשענת על בסיס יציב, ואינה מחוייבת כלל. המסקנה: הֻכַּבֵּס יישאר על מכונו, ונוכל להתפאר בדוגמה נוספת לבניין הנדיר הָתפעל, לחוקרי לשון המקרא יהיה ממה להתפרנס, ובא לציון גואל.