חופש דת בישראל - האמנם?

beatman

Member
למה מצומצם ?

לדעתי יש מספיק מבחר במוצרי מזון, וכמות יצרנים אינה תלויה בכשרות.

זה לדעתך, אבל כנראה שמי שכשרות לא מזיזה לו,

בעיניו מבחר מוצרי הבשר בסופר ישראלי ממוצע מפגר שנות אור מהמבחר במדינות צפון-מערב ארופה, כגון גרמניה או בריטניה, או בשתי הבירות הרוסיות. גם כמותית, וגם מבחינת מחסור במוצרי בשר שצפון-ארופאים צורכים אותם ברגיל, כגון נקניקי לבן למיניהם ועוד אינספור מעטמים מהמטבח הגרמני, הרוסי, וכל מה שביניהם ובסביבתם. אני די מנחש שטיב-טעם שלנו הוא רק צל חיוור למבחר המצוי בברלין, לונדון ומוסקווה.

beatman

Member
לא הייתי בסופרים שם, אז קשה לי להשוות

אולי גם המטען הקולינרי קובע, כי נקניקים ובשר משומר על סוגיו לא כל כך נפוצים במטבח הישראלי.

שינוי יחס כזה כלפי הדת קרה להרבה מיוצאי ברה"מ

לפי התדמית של הדת שנוצרה אצלך ברוסיה הדת אמורה להיות משהו מחתרתי, משהו במדברים עליו במתבחים בשיחות נפש ארוכות על כוסית אל תוך הלילה, משהו שקשור יותר לעולמו הפנימי של הפרט ופחות לקיום מעשי של פולחן כגון ביקורים קבועים בבתי תפילה וקיום מצוות. משהו שתמיד נמצא בעמדת מגננה ואין לו שום כוח מעשי. ככה היה בברה"מ ובמרחב הפוסט-סובייטי בשנים הראשונות לאחר קריסתה. רוב העולים, אולי חוץ מגלי העליה בשנים האחרונות ממש, הגיעו משוכנעים שהדת אמורה להיות במחתרת, משהו מחוץ לשיח הציבורי המיינסטרימי ואף דבר להתבייש בו. בגלל החינוך הסובייטי המוטבע בהם ובני קהילתם, עולים רבים שחשו צורך לחזור למקורות חשו איתו גם בושה במאווי נפשם למלא את החלל הרוחני, והמציאו כל מיני תרוצים כגון איסור לאכול חזיר מבחינות בריאותיות, שנאמרו בחצי קול בלחיים סמוקות ומבט מושפל. גם בגלל הלחץ הקשה מנשוא לאידאולוגיה הקומוניסטית בעת השלטון הסובייטי, התפתחה באזרחים סובייטיים דחיה קשה לכל האידאולוגיות וגם הדתות, האווירה בברה"מ לקראת קריסתה ובעשורים הראשונים לאחריה הייתה בוז מוחלט לכל הלא-חומרי, הידאולוגיה הכי חזקה הייתה רווחה כלכלית בכל מחיר. כמו שאמא שלי אמרה "אין לנו אידאולוגיה, כל אידאולוגיה באשר היא היא רוע, האידאולוגיה שלנו היא אידאולוגיה של עבודה, אידאולוגיה של אוכל". האנשים האלה הוקיעו את כל האידאולוגיות והדתות באשר הן מפאת החינוך המוטמע לאתאיזם והמיאוס באידאולוגיה הסובייטית, ולא היו מוכנים למפגש עם יהדות רשמית, שלטת, בעלת כוח מסוים, כאחד מגופי המדינה הרשמיים בישראל. לראות דת בעמדת שליטה ולא מתחבאת במחתרת גרם להם במיידי לתגובת דחיה כמעט פבלובית חריפה. ומה לעשות שהממסד הדתי בישראל ממש רחוק מנקיון כפיים, כמו כל ממסד אחר, כי ככה מתנהגים כל בני אדם כשמוצאים את עצמם בעמדות כוח, ובנוסף יהדות מטבעה בנויה מריבוי מוקדי הפשעה קנים, עסקנות זעירה והתנצחויות על הטפל, ובמבט בעיניים זרות חסרה לה ההומוגניות היחסית, הלכידות של הנצרות, הדת שהעולים הכירו לפני העליה. תדמית הדת שהייתה אצל העולים, מה הדת אמורה להיות מבחינתם, שנלקחה בהשראה מהנצרות המודרנית בנוסך האולטרה-ליברלי, שהעיקר להיות אדם טוב ולעשות מעשים טובים, התנגשה אצלם התנגשות כואבת עם המציאות הדתית בישראל.

beatman

Member
אפשר היה לראות דוגמא לזה גם בפורום

איליה 40 התנגד לדת ולציונות באמתלא של חוסר אמונה בשום אידיאולוגיה אחרי שגדל בבריה"מ.
&nbsp
אחלה הסבר, חוסר היכולת להפנים שיש אנשים מאמינים באמת ובתמים יצרה אצל עולים מסויימים קונספירציות שהדתיים המציאו את הדת בשביל עסקנות ורווח.
או כפי שהזכרת, אנשים שמנסים להסביר מצוות דתיות בנימוקים בריאותיים/חומריים/פוליטיים וכו'.

TaL53

New member
חופש דת ישנו בהפרדה בין הדתות

קרי, לרוב לא מתערבים בענייני דתות אחרות. אבל יש כפייה דתית כלפי המרחב החילוני-יהודי וכל מי שלא נראה לחרדים.

לגמרי

צריך לזכור את הפתגם הרוסי שלא באים למנזר אחר עם תקנון משלך, וחבל שהעליה שלנו מדללת את הצביון הייחודי במדינה במקום להצטרף ולחזק אותו כפי שהיה צמופה.

TaL53

New member
מה הקשר לעלייה שלנו אם הבעיה

תקפה לכלל הציבור החילוני ולמי שלא רוקד ע"פ החליל החרדי?

beatman

Member
בסופו של דבר רבים מהיהודים יוצאי בריה"מ

נשארו אתאיסטים עויינים ליהדות גם לאחר 25 שנה במדינה שמתיימרת להיות יהודית.
הרוח הפוסט מודרנית שמאומצת באהדה בקרב המשכילים הנוטים שמאלה רק מחזקת את הניתוק הזה ובסה"כ מחליפה דיסקט בין הקומוניזם לאנרכיזם הפוסט-מודרני.
העוינות והלעג כלפי היהדות דומים בשניהם באורח פלא.

Astroo

New member
הממסד הדתי עושה כל מאמץ

להמאיס את היהדות על החילונים, וביניהם על עולים מברית המועצות.

beatman

Member
הממסד הדתי בסה"כ שומר על היהדות

מי ששונא את הדת ישנא את מי שמחזיק לו מראה מול העיניים ויזכיר לו את יהדותו.

beatman

Member
זה כבר לא קשור לדת

דת לחוד ושחיתות לחוד.
רב הגון שלא תלוי בג'וב ובתקציב יגן על עקרונות ההלכה בכל מחיר.

Astroo

New member
הייתי שמח להיות חבר בקהילה דתית

אבל קונסרבטיבית ולא אורתודוקסית. מכיוון שהממסד הדתי כאן מנסה לדחוף לי בכוח את האורתודוקסיה, אין לי ברירה אלא להיות חילוני לגמרי.

beatman

Member
אם אתה אתאיסט, אז בשביל מה לך להיות חבר

בקהילה דתית ?

Astroo

New member
לא

אבל אני גם לא שולל על הסף את קיומו.
כמו כן, בלי קשר לאמונה יש רגעים בחיים כשזה די עוזר להיות חבר בקהילה.

TaL53

New member
מתוך התגובות

ממש פתטי הפוסט הזה לאור העובדה שבנתניה בית כנסת של התנועה המסורתית (קונסרבטיבית) הושחת כבר 3 פעמים כנראה על ידי מתנגדים אורתודוקסים שמפריע להם שיהודים ויהודיות מתפללים לא כמוהם. האם במפגש שלכם ובפורום תחשבו איך להגן על רפורמים וקונסרבטיביים מהנתקה של אורתודוקסים? האם אינכם רואים את הקשר בין פעילויות ההדתה לפשעי השנאה האילו?
&nbsp
"ככה נראה פשע שנאה. שלוש פעמים בחודש האחרון נופצו דלתות וחלונות בבית הכנסת שלנו בנתניה. בקהילת בית ישראל נדהמו פעם אחר פעם לראות את מבנה הקהילה שלהם אחרי שעבר השחתה.
כואב במיוחד שכאן, במדינת היהודים, בית כנסת סופג פעם אחר פעם התנכלויות ונזקים. לא יתכן שחברי הקהילה יחושו מאויימים ויחששו להגיע להתפלל בבית הכנסת שלהם.
אנו תקווה כי משטרת ישראל ימצאו את העבריינים וימצו עימם את הדין."
כתב גל"צ יאיר אורבייטו דיווח על הוונדליזם ביומן הבוקר של גלי צה"ל >>>

למעלה