חופשה מאולצת

חופשה מאולצת

אני עובדת במשרד פרטי כ 30 שנה. יש המון עבודה במשרד והרבה שנים גם עשיתי ,כמו שאר העובדים שעות נוספות. בגלל הוותק ואי יציאה לחופש הרבה,הצטברו לי ולחבריי לעבודה הרבה ימי חופשה מעבר לחוק. כלומר יותר מחופש של 4-5 שנים.(מעל 50 ימים,לחלק ומעל ל 25 לשאר)
בתחילת שנת 2013 החליט המעביר שהוא מנקה כל חודש לכל אחד מהעובדים 3 ימי חופשה ושנצא אותם. גם אם לא נצא זה ינוכה. לא עזרו כל שיחותינו עימו שיש הרבה עבודה ולכן יוצא שיש פיגור בעבודה ואנו יוצאים לחופש מאולץ כדי לא להפסיד את המגיע לנו.

האם זה חוקי? ועוד זה כבר יותר משנה להוריד "בכוח"? לדעתינו לא ממש הגיוני שכעת הוא נזכר במקום לפני 10 שנים למשל,לבקש שנצא לחופשה,מה גם שכל חודש מתווספים עוד כמעט 2 ימים בגלל הוותק. האם זכותו כך להוריד כמה שיחפוץ??

לשלם לנו פדיון חופשה הוא אינו מוכן,למרות שהמשרד מרוויח יפה(זו זכותו אני יודעת)

salachshabati

New member
עפ"י החוק אין אפשרות לצבור ימי חופש.

אם לא נצלת ימי חופש אפשר להשתמש בהם בשנתיים הבאות, ראי ציטוט:

7. צבירת החופשה

(א) אין החופשה ניתנת לצבירה; ואולם רשאי העובד בהסכמת המעביד, לקחת רק שבעה ימי חופשה לפחות ולצרף את היתרה לחופשה שתינתן בשתי שנות העבודה הבאות.

(ב) שר העבודה רשאי, בתקנות, לאסור צבירת חופשה אם לדעתו בריאות העובד או הנסיבות בהן העבודה נעשית מחייבים כי כל החופשה תינתן לעובד מדי שנה בשנה.

לפרטים נוספים ראי חוק חופשה שנתית :

http://www.hilan.co.il/calc/Legislation.aspx?type=law&id=9

vinney

Well-known member
מעביד חייב לתת התראה של 14 יום לפני

חופשה מאולצת, ואת זה, כך נראה, קיבלת.

אחת הסיבות שחייבים לצאת לחופש זה למשל למנוע מקרים כמו שעשתה אתי אלון. אם אני לא טועה השינוי בחוק שמחייב לקחת לפחות שבוע בשנה ואוסר צבירה נעשה אז, בעקבות המעילה.

זה גם לא בריא לא לקחת חופשה. תנוחי קצת, לא יקרה כלום למשרד.

h a j b i

New member
החובה לחופשה רצופה זו הוראה של הרגולטור

(המפקח על הבנקים, על הביטוח( ולכן נוגע רק לתחומים ספציפיים כמו בנקים (ואולי חברות ביטוח ובתי השקעות). חובה לצאת לשבוע חופש רצוף בשנה או 10 ימים בתפקידים שמוגדרים רגישים.

בזמן הזה אמורים כביכול לסגור לך גישה למערכות, ולעשות בדיקות של ההרשאות, של הפעילות במהלך השנה וכו(לא ממש נעשה בפועל לרוב בעלי התפקידים).

החובה לצאת לחופשה זה פשוט כדי לוודא שעובדים אכן זוכים לחופשה. כל עוד זה נתון לבחירתם, זה משאיר פתח ללחץ סמוי מצד המעסיק לא לנצל חופשות ואת זה רוצים למנוע.

tenen

New member
המעסיק שלך פועל מחוסר ברירה...

פדיון חופשה מותר לפי החוק רק שעובד עוזב מקום העבודה.
אסור למעסיק לתת לך לפדות סתם כך ימי החופשה בלי קשר לכמה הוא רווחי, אם הוא יעשה את זה את עדיין תוכלי לתבוע אותו על כך שלא קיבלת ימי החופשה בפועל.

ימי חופשה נועדו כדי שתצאי לחופשה, ולא בשביל לקבל בונוסים כספיים מהמעסיק.

יותר מזה, החובה של המעסיק להוציא את העובד לחופשה היא בדיוק בשביל למנוע מצב בו יש עובד ששנים לא יוצא לחופשות כי יש עליו לחץ בעבודה והמעסיק לא יראה בעין יפה.

ככה אין לאף אחד ברירה ומי שיש לו חופש יוצא לחופש.

כמו כן זכותך לבקש לדעתי ששבוע מהחופשה יהיה ברצף, לדעתי אם תבקשי ותתני תאריכים לאף אחד לא יפריע שתקחי השבוע ברצף במקום יום יומיים כל חודש.

h a j b i

New member
כן, זה חוקי לחייב לנצל חופשה

וזה חוקי לא לאפשר לצבור.
ככה שאם את מתעקשת לא לצאת לחופשה כפי שהורו לך, אני לא בטוח שאת משאירה למעסיק שלך יותר מידי ברירה.

המשך חופה מאולצת....

כל מה שרציתי לדעת זה האם זה חוקי שהמעסיק מוריד 3 ימי חופשה בתלוש גם אם לא יוצאים... ועד מתי יש לו זכות לקזז כך בתלושים???

זה שאני חייבת לצאת לחופש אני יודעת ויוצאת.......

vinney

Well-known member
עד שסך הצבירה לא עובר שתי מכסות שנתיות

choo

Active member
הגידי תודה שהוא לא מוחק לך את כל עודפי החופש

העובדה שהוא מאפשר לך בכל זאת לנצל את החופש, למרות שהצבירה גדולה בהרבה מהמוזכר בחוק - צריכה להיזקף לטובתו, לא לחובתו. העובדה שאת לא מכירה את החוקים - לא אומרת שהוא עשה משהו רע.

התחילי לקרוא את חוקי העבודה, ותקני את חוסר הידיעה שלך.

זה חוקי. כמו שאמרו לך - מותר לאסור לצבור

חברות רבות אוסרות על צבירת ימי חופשה מעבר לשנתיים, וימים שנצברו - נמחקים

amir_aikido

New member
מותר למעביד לחייב אותך לצאת לחופש, למחוק ???

לא עו"ד לדיני עבודה וכנראה שרצוי שתתייעצי עם כזה.

בטוח שמותר למעביד לחייב אותך לצאת לימי חופש. לא בטוח שמותר למחוק את הימים בלי שתצאו אותם. לתשובה מוסמכת על מחיקה של ימ חופש ראוי שתתייעצו עם עו"ד לדיני עבודה. להבנתי, אסור למחוק ללא תשלום בדיוק כפי שאסור למחוק תמורת תשלום פדיון חופשה. אבל, אמרו לכם להיות בחופש ואפילו נתנו לכם לבחור את הימים, אז למה שלא תהיו בחופש?

העבודה/מטלות המצטברת - מנסיון רב שנים, שום דבר לא יברח. ואם הבוס הבין זאת, למה שאת/ם לא?
החקיקה קובעת שימי חופש הם חובה ואין לעובד זכות לוותר עליהם. אולי תנסו להנות ממנה לשם שינוי.

אמיר

amir_aikido

New member
כולם כתבו שמותר למחוק, ועל כך הערתי

כולם כתבו שמותר למעסיק למחוק ימי חופש עודפים, גם בלי שהעובד יצא לחופש. ההערה שלי היא למיטב ידיעתי, זה אסור, בשונה מקביעה של מועד החופש שמותרת.

וכפי שכתבתי שם מפורשות, אני לא עו"ד מומחה לדיני עבודה, ולכן אני מציע לבדוק מול אחד כזה.

אמיר

choo

Active member
דברייך נראים כסותרים את מה שכתוב בחוק:

על מה הם מבוססים?

amir_aikido

New member
החוק לא אומר שמותר למחוק

החוק לא אומר שמותר למחוק, אלא אומר שחובה להוציא את העובד לחופש, כשלכל היותר מותר להעביר חלק מהחופש במסגרת צבירה של עד שנתיים (וחשוב לציין שהחוק מגדיר את האפשרות לצבירה כזכות לטובת העובד, ולא זכות של המעביד, כלאמר, העובד אמור לבקש דבר כזה).

חיפוש של 5 דקות ברשת מראה תשובות משתנות לקורה במצב שכזה, שבו לכאורה כבר נעשתה עבירה על החוק. ולכן ההמלצה שלי לעו"ד מומחה לתחום מתחזקת - מסתבר שהפרטים פה קובעים הרבה.

להלן 3 דוגמאות לדעות שונות, העתקתי את הפסקא הרלבנטית מכל קישור להקל על הדיון :
http://www.erezlaw.co.il/תחומי-הפעילות/חופשה-שנתית/צבירת-ימי-חופשה/

מצטט:
"חרף סעיף 7 לחוק חופשה שנתית הקובע כי לא יכולה להיות לעובד צבירת ימי חופשה של מעל שנתיים (בהסכמת המעסיק), בפועל הסעיף כמעט אינו מיושם מאחר והאחריות שימי החופשה ינוצלו היא של המעסיק, כך שדה פקטו בתי הדין לעבודה פוסקים ימי חופשה עד תקרת הכמות המגיעה לעובד עפ"י כללי ההתיישנות (3 שנים + שנה שוטפת)."

ולעומתו:
http://www.ovdim.org.il/צבירת-חופשה-שנתית/
"
מהי צבירה אסורה?

בית הדין לעבודה בחן סוגיה זו במסגרת מספר פסקי דין, ומשקל רב ניתן לשאלה – האם הסיבה לצבירת החופשה הייתה היותו של העובד "סרבן חופשה", או שמא המניע היה מצד המעביד. על מנת להגדיר מהי אותה "צבירה אסורה" השוללת את הזכות לפדיון הימים העודפים, קבע בית הדין הארצי שמקום שבו הוכח שהעובד סירב ליטול חופשה, יש לראות בצבירה כויתור על הזכות לאותם ימים עודפים.

במקרים בהם טוען המעביד שהעובד סירב לצאת לחופשה, מוטל עליו נטל ההוכחה בבית המשפט להוכיח דבריו. במילים אחרות - חלה על המעביד החובה להוציא את העובד לחופשה, ורק אם הוכח כי זה סירב לקחתה, תישלל ממנו הזכות לפדיון חופשה (בגין הימים שמעבר לאלה שקבע המחוקק או ההסכם הקיבוצי החל בגינו).
"

ודוגמא שלישית:
http://www.benchmark.co.il/law-info/article-display.php?articleno=39
"
בחוק חל איסור על צבירת חופשה.

יחד עם זאת, רשאי העובד בהסכמת המעביד, לנצל רק שבעה ימי חופשה לפחות, ולצרף את היתרה שלא נוצלה לחופשה שתינתן בשתי שנות העבודה הבאות.

אם העובד צבר ימי חופשה בניגוד לחוק עלול העובד לקפח את זכותו לחופשה שהיה עליו לקחת במועד הנכון. הרציונאל העומד מאחורי כלל זה הוא לעודד עובדים לצאת לחופשה שנתית על מנת שיוכלו להתרענן ולהחליף כוח.

על מנת שעובד "יאבד" את ימי החופשה הצבורים לזכותו, ובכדי שמעביד יהיה רשאי "למחוק" את אלו, על המעביד להראות כי נתן לעובד אפשרות לצאת לחופשה, וכי העובד סירב לקחתה או אי לקיחתה נבעה מסיבה התלויה בעובד והיא בלתי סבירה.

יודגש, כי החובה להוציא את העובד לחופשה חלה על המעביד. אם המעביד מונע מהעובד את האפשרות לנצל זכות זו, אין הצדקה למחיקת מכסת החופשה הצבורה.
"

אמיר

amir_aikido

New member
בעוד קישור נכתב על התיישנות דמי חופשה

מהכתוב שם, יש התיישנות עקרונית לאחר 4 שנים, אבל לא באופן חד-משמעי (רק אם המעסיק טען להתיישנות מלכתחילה, לא במוסדות ציבוריים שם יש צבירה לעד, ואני אנחש שיש עוד רשימה של סייגים )

בקיצור - אם אתה איש היי-טק (כמוני), אל תחשוב שאתה עו"ד מומחה לדיני-עבודה, ותזהר מאוד בתשובותיך בנושאים משפטיים כאלה.

אמיר

choo

Active member
אני מקבל את התיקון שלך. לגבי המקרה המדובר:

המעסיק אומר להם במפורש - צאו לחופשה עם העודפים, אם לא תצאו - אני מוחק את העודפים. במילים אחרות - הוא נוהג בצורה פורמלית על פי הדרישה שמובאת בציטוטים שהבאת פה.

amir_aikido

New member
חושב כמותך, אבל, הייתי מתייעץ עם עו"ד

בגדול, אני חושב שאתה צודק.

אבל, ברגע שמתברר שהחוק מורכב, כמו כאן, אם הנושא היה חשוב לי (למשל הייתי מתכנן פרישה קרובה לפנסיה והכסף היה חסר לי) , אני הייתי מנסה לשאול עם עו"ד מומחה לתחום.

בדיוק כפי שלא הייתי מתייעץ עם אותו עו"ד על ארכיטקטורת תוכנה מורכבת, או על משהו מורכב ב- DSP, כך לא הייתי מתייעץ עם ארכיטקט התוכנה / איש ה DSP על חוקי עבודה ותקדימים.

ראה הנקודה של התיישנות דמי-חופשה והכללים שם, לא היית כותב תוכנה כזו ... אולי המעסיק שלה שייך לתת קבוצה חריגה ? אולי היא שייכת לתת-קבוצה כזו?

אמיר

vinney

Well-known member
זה בפירוש מותר, והביאו לכך סימוכין

על סמך מה אתה חושב שאסור?

המשך חופשה מאולצת.....

לכל המגיבים פה ...דבר אחד לא קראתם בשאלתי..... המעביד שילם במשך כל שנות הוותק על שעות נוספות, כי היה לו נוח מרוב כמות העבודה ומהלחץ של העבודה. אנחנו מחוייבים לעשות שעות נוספות מאחר וזה תשלומי מעמ,מ"ה וכל הרשויות. לכן לדעתי מעביד שנזכר אחרי כעשרים שנה ,שהחליט שרוצה להיפטר מהחופש לא יכול לעשות את זה בצורה כזו. גם אם נצא לשבוע כל חודש ,יהיה לחץ נוראי כשנחזור וזה יהיה בעיה שלנו ,כי אף אחד לא עושה את העבודה כאשר אנחנו בחופש. העבודה מצטברת +השוטף. אם היה מודיע לנו לפני 10 שנים :תתחילו לקחת חופשים...מיילא אבל לא אחרי 20 ו 30 שנה להיזכר.

למעלה