אז זה לא לגמרי מדוייק...
אם אמרת כן (ולא עשית שום דבר מעבר לאמירה הזו כמו להעביר צ'קים ו/או לחתום על זכרון דברים) - אי אפשר לראות בכך התחייבות מצידך לשכור את הדירה. על אותו משקל, בעל הדירה לא מחוייב לשמור לך את הדירה ולא לא (שלילה כפולה.. טעות בעברית...) להראות אותה לאחרים (ואולי אף להשכיר להם אותה). מה ההגיון? עוד לא למדתי דיני חוזים אז אני לא יודע להסביר את זה מהבחינה המשפטית-דידקטית/לא דידקטית. אני כן יודע לומר לך, מנסיון אישי ולא אישי, שאפילו אם חתמת זכרון דברים - עדיין זה לא מחייב אף אחד מהצדדים (אלא אם כן יש בו פרטים מאוד ספציפיים). השאלה שעומדת בבסיס בחינת חוזה היא אחת: האם הצדדים הגיעו לכדי גמירות דעת וניסחו ביניהם הסכם אשר מחייב אותם או שמא כל ההתנהלות הזו היא רק שלב בדרך (משא ומתן, אם תרצה) לצורך הדוגמא, אם חתמת על זכרון דברים עם המשכיר ובו כתבת: "המשכיר מתחייב לשמור את הדירה עד ליום X והשוכר מתחייב לשכור את הדירה עד יום X" - זה עדיין לא מחייב. אל תתפוס אותי בפרטים הספציפיים (אולי אני טועה בהם), אבל חייבים להופיע בזכרון הדברים לפחות הפרטים הבאים: תאריך הכניסה לדירה, תקופת השכירות, שכר הדירה והפיצוי שכל אחד ישלם אם הוא יפר את ההסכם. היעדרות של אפילו אחד מהפרטים האלה - לא תיתן תוקף לזכרון הדברים. שוב, הרעיון הכללי שעומד מאחורי זה הוא הנסיון לבחון האם זכרון הדברים הוא שלב בדרך לכריתת חוזה או שהוא מהווה שלב במשא ומתן. במקרה הראשון - חייבים להופיע כל הפרטים הרלוונטיים לשכירת דירה, כאשר החתימה על החוזה הסופי היא פורמלית ותו לא. אם חסר, למשל, הפרט של שכר הדירה - תיאורטית, בעל הבית יוכל לומר לך: "אוקיי, התחייבת לשכור את הדירה. אני רוצה שתשלם 3000 ש"ח שכר דירה במקום 2000 שסיכמנו בע"פ". אם חסר, למשל, העניין של תקופת השכירות - בעל הדירה יוכל לומר לך "אני מסכים שתשכור את הדירה לשנה אחת, אבל אחריה אתה חייב להתפנות" (והרי נהוג לתת לשוכר אופציה לשנה נוספת) דרישות כאלו עשויות לטרפד את ההסכם. איפה עובר הגבול הדק שבין "קיבול" טלפוני לבין אמירת "כן" בטלפון מבלי לקבל את ההצעה? לא יודע לומר בדיוק (כאמור, כל הכתוב פה הוא מהנסיון שלי ולא משיעורי חוזים). אני כן יודע לתת לך דוגמא שאולי תמחיש את זה יותר: הגעת לחנות והתעניינת בפלייסטיישן. המוכר אמר לך: "שמע, זה עולה 1000 ש"ח". אתה: "יקר לי. אם תוריד ל-800 אני קונה". הוא הסכים להוריד ל-800, אבל אז החברה שלך החליטה שהיא לא רוצה שתקנו פלייסטיישן כי אז אתה תשחק כל היום בפרו-אבולושן. ברור לכל כי המוכר לא יכול לחייב אותך לקנות את הפלייסטיישן, למרות שאמרת שתעשה את זה. אז נכון, קניית מוצר לא כל כך דומה לחוזה שכירות, אבל הרעיון הוא אותו רעיון. החתימה בכתב מהווה ראיה (לא למדתי עדיין דיני ראיות) לכך שהסכמת לתנאי החוזה ושהם מקובלים עליך (וזאת - אם כל הפרטים היו ידועים ולא נתגלו בהמשך פרטים שהיו עשויים לגרום לך לסגת מהעסקה). עם זאת, נכון לומר שיש הרבה חוזים שלא דרושה להם חתימה פורמלית כדי להניח את קיומם (ובעצם - הסכמת שני הצדדים לקיומם). אני לא יודע לצייר לך את הקו שמפריד בין הכל. לגבי מכירת רכב - אותו דבר. אמרת כן למוכר פוטנציאלי? עדיין זה לא אומר שאתה מתחייב לרכוש את הרכב. גם בראיון עבודה זה מאוד דומה. עברת ראיון קבלה והסכמת להתחיל את העבודה? אם לא חתמת על חוזה, אתה (כנראה) יכול להרגיש חופשי להמשיך ולהתראיין למקומות נוספים. במאמר מוסגר אציין שיכול להיות שכן תחוייב אפילו אם הסכמת רק בעל פה, וזאת אם המוכר עשה פעולות כלשהן לטובתך שסביר שהוא לא היה עושה אלמלא היה מניח שבסוף הנכס יימכר (למשל - מישהו מוכר את הדירה שלו ולוקח משכנתא מהבנק כדי לקנות דירה חדשה כי הוא זקוק מהר לכסף). ואותו דבר לגבי הצד ההפוך - קונה שעשה פעולה מתוך ההנחה שנכרת חוזה: קונה דירה שסיכם בלחיצת יד עם מוכר, ובהתאם - הקונה לקח משכנתא לטובת קניית הדירה, שהמוכר בסוף סירב למכור (וזאת - אם המוכר ידע על כוונתו של הקונה לקחת משכנתא). אם הצלחת לעקוב עד פה, אז אני רק אציין שכל הפסקה הזו היא "במאמר מוסגר". למה בסוגריים? כי זו ההשערה שלי שיכול שיתברר כי היא לא נכונה. ולסיכום - יכול להיות שנבחנת בד"כ הדרך שבה מסכמים על רכישת מוצר/שרות כלשהו. בקניית דירה/שכירת דירה, למשל, נהוג לחתום על חוזה. הסכמה בע"פ, לדעתי, לא מהווה הסכמה בפועל לרכישת/שכירת הנכס אלא רק מהווה שלב במשא ומתן. קיים גם מושג שנקרא "הסכמה בהתנהגות" (אם זה המונח המדוייק), שאומר שחוזה יכול להיכרת לאו דווקא בע"פ אלא גם ע"י פעולות אקטיביות שנעשות - למשל: דודה שמעבירה לאחיין בכל שבוע 100 ש"ח, והוא 'מתרגל' לקבל את הכסף הזה ומכניס אותו לתוך מסגרת התקציב שלו. אחרי שנה כזו, מחליטה הדודה שהיא לא רוצה יותר לתת לך כסף, סתם כי לא מתחשק לה. אפשר שהיא תהיה מחוייבת בפיצוי (בכוונה אני מקצין, כדי להסביר את המונח הזה). ולסיכום של הסיכום - בוא נחכה לחבר'ה שיש מאחוריהם כבר כמה שנים של לימודי משפטים פה בפורום. אני הולך להמשיך ולהתעסק בענייני פסקת ההגבלה של חוקי היסוד...