כנראה יש בנינו מחלוקת יותר עמוקה מחיוב רענון
כי אני לא מאמינה ש"שרוב הישראלים תחמנים ועצלנים"...אני כן מאמינה שכמו ברוב החברות והתרבויות, יש נורמה...
תשווה את זה לצלילה חופשית - בצלילה חופשית אין חוק, אין הסמכות, אין "ארגונים מוכרים בחוק", וכולי...אם כל הישראלים היו תחמנים ועצלנים - היית רואה הרבה יותר תאונות צלילה חופשית מתאונות צלילת מכשירים (באופן יחסי גם לכמות)...והפלא ופלא - יש פחות תאונות. אז נכון, אפשר לדבר על העובדה שבצלילה חופשית יש גם פחות סיכונים...אבל באופן כללי זה נובע מהתנהגות אנושית שמשותפת לכולם (לדעתי)-
כשיש מדריך שלוקח אותי לאן שאני רוצה, שיש חוקים ותקנות שאם קיבלתי עליהם "וי" - אז הכל בסדר - לעומת מצב שבו מתחילת הקורס ובמשך כל הזמן שאתה צולל פעיל - אתה מבין שאתה באחריות עצמך.
הויכוח בינינו הוא לא על האם כן לעשות רענון או לא, הויכוח בינינו הוא האם להפקיע מהצולל (כחלק מהנורמה) את האחריות להחליט אם הוא זקוק לאימון המיומנויות שלו, וכיצד לעשות זאת, או להשיב לצוללים את שיקול הדעת על עצמם.
לי באופן אישי לא יצא לפגוש צולל, שמייד אחרי הקורס החליט שהוא יורד לבד (עם הבאדי) לסטי"ל - המעטים, שאזרו אומץ לצלול באופן עצמאי, העדיפו בפעם הראשונה לעשות צלילות רדודות באתרים שהם מכירים טוב. אבל פגשתי המון המון צוללים לא מנוסים, ולא מיומנים - שסרבו לרדת לצלול בגפם (אפילו לעומק של 2 מטרים בקיר הרדוד של השמורה), ומהרו להרשם לצלילה מודרכת בסטי"ל....לא כי הם עצלנים או תחמנים - אלא כי הם מצפים שהמדריך יקח עליהם אחריות, וכל ההתנהלות מחזקת ומעודדת מאוד את הציפייה הזו.