חובת צלילת רענון

ronenbanana

New member
חובת צלילת רענון

בדלפק של מנטה ראיתי שלט האומר שצולל שצבר 50 צלילות ועבר קורס עזרה והצלה, אינו חייב בצלילת רענון. לא הייתה הערה לגבי פרק זמן שעבר מהצלילה האחרונה.
יש כאן תקנה חדשה , יותר נכון הקלה לגבי תקנה קודמת?

אבי ע

New member
למיטב ידיעתי לא. מדובר במדיניות מועדון

כך אני חושב, לפחות.
התקנה מחייבת רענון אחרי חצי שנה אבל משאירה שיקול דעת למנהל המועדון (איני בטוח אם בלתי מוגבל, או עד שנה) - כנראה הם מכריזים בכך שזה שיקול הדעת של מנהל המועדון.
בכל מקרה הדבר מבורך, אם כי במקרה ספק כן הייתי לוקח רענון קבוצתי.

אבי ע

New member
מישהו אולי יכול לברר במנטה?

אם הגיעה תגובה של מנטה או של מישהו ששאל אותם ישירות, הדבר חמק מעיני.

Dani Barchana

New member
אם זה כל כך מעניין, תרים להם טלפון ותשאל....

באמת לא מבין את כל ההתעסקות הזאת עם מה שכל מועדון עושה בנוגע לצלילות הרענון.
הבעיה אינה במועדונים אלא בתקנות המשונות של הרשות. ברגע שניתן שיקול הדעת למועדון המועדון יכול להחליט מה הקריטריונים לשיקול הדעת שלו...
אם ריענון רלונטי למישהו, שישאל במקום או שירים טלפון ויברר.....

אבי ע

New member
זה מעניין בדיוק ברמה ש...

מצדיקה לבקש שמישהו יברר, ולא מצדיקה שאני אטרח ואעשה זאת

ספוקי

New member
אני לא מכיר תקנה חדשה שכזו

התקנה הישנה אומרת בפשטות שצולל שצבר 50 צלילות, לא צלל בחצי שנה האחרונה (אבל כן צלל בשנה האחרונה) - המנהל המקצועי של המועדון יכול לפטור אותו מחובת ריענון. בכל מקרה בתקנה הישנה אין שום איזכור לקורס הצלה.

הדעה האישית שלי שהניסוח של התקנה מאוד בעייתית. נתקלתי לא פעם בצוללים שהגיעו לדלפק הצלילה ולא הסכימו לעבור ריענון (עד כדי להתקשר לחבר של הבעלים שידבר עם הדלפקטיסט). הם מגיעים עם התקנה הזו מודפסת ואומרים שהם לא צריכים לעבור ריענון, והם לא מבינים ש"שיקול הדעת של המנהל המקצועי" יכול להיות גם לחייב אותם לבצע צלילת ריענון.
בכל מקרה, אני לא יודע מה הקטע של מנטה עם צולל הצלה. אולי הם מתכוונים שצולל שיש לו מעל 50 צלילות ועבר קורס הצלה הוא צולל דרגה ג' (Master diver) ולכן לא צריך ריענון, אבל בשביל זה צריך שיתקיימו עוד כמה תנאים: כמו מעבר של 5 התמחויות שונות, כאשר אחת מהן צריכה להיות התמחות עומק.

יiאב ל

New member
תיקון קטן

לצולל דרגה ג' מספיק קורס הצלה ועומק. לא צריך עוד התמחויות.

ספוקי

New member
כן ולא

על מנת לקבל תעודה של Master Diver על הצולל להיות בעל 50 צלילות לפחות ועם 5 התמחויות שונות, כאשר שתיים מתוכן הן עומק והצלה. זה לפחות מבחינת האירגונים PADI, SSI, SDI, ואולי גם אחרים. אולם לפי חוק הצלילה צולל דרגה ג' הוא צולל שעבר קורס הצלה, יש לו 40 צלילות רשומות, הוא מעל גיל 16 והוא עבר התמחות עומק (עמוד 178 באוגדן הצלילה הספורטיבית).

אז מה הבעיה? השורה האחרונה באותו סעיף היא "הצולל עמד בהצלחה בסטנדרטים שנקבעו להסמכה על ידי ארגון הצלילה בחו"ל בנוסף לסטנדרט המינימום הר"מ".
איזו הסמכה? האם הסמכה של master diver? האם כל מי שעשה קורס הצלה ועומק בלבד נחשב דרגה ג', למרות שמבחינת האירגון הוא לא master diver אלא rescue diver, ולפיכך גם פטור מריענונים?
לרשות הפיתרונים.

ארול01

New member
על פי הדלפק במנטה

צולל שעבר קורס הצלה והתמחות עומק פטור מצלילת רענון.
לא יודע מה הפרשנות במועדונים אחרים.

niry26

New member
למיטב הבנתי

החוק\תקנה מה שלא יהיה, מגדיר דרישות מינימום לזכאות לדרגה שיותר מעניינות את האירגונים המסמיכים.
כל אירגון שעומד בתנאי המינימום הללו יכול להסמיך ודרישות האירגון הן הקובעות.
למשל האירגונים שצויינו לעיל דורשים 50 צלילות ו-5 התמחויות שאחת מהן היא עומק עד 40 מטרים. המינימום הוא 40 צלילות והתמחות עומק ולכן הם קבלו אישור להסמיך לדרגה ג'.
כדי לקבל מהארגונים דרגה ג' צריך להשלים 5 התמחויות ו-50 צלילות.

מעניין שיש הסמכות שהחוק לא מתייחס אליהן כלל כמו נייטרוקס, ספינות טרופות, סקוטר וכו'.
אני מניח שבמקרים האלה יש לארגונים חופשיות מלאה לעשות מה שהם רוצים.

קותי

New member
אני שמח על הודעת מנטה

ברצוני להזכיר שכל נושא צלילת הריענון איננו מופיע בתקנות שקיבלו אישור של השר הממונה ולכן אינו מכח החוק או התקנות.

צלילת הריענון הוכנסה על ידי הרש(ע)ות בתקופה הרעה שלה באמצעות הוראת שעה בלתי חוקית.

B U G Y

New member
כן, אבל המועדונים אוהבים את הכסף הקל...

למעדונים זה כסף קל, אז הם לא מוותרים.

dovella

New member
כסף קל??

אז אני רוצה להאיר לך נקודת מבט נוספת. כמדריך פעיל אני עורך בשנה כ 100 צלילות רענון ( רובן קבוצתיות) ולהפתעתך לא כולם עוברים את הרענון.
הרבה צוללים לא מסוגלים למרות היותם מוסמכים להוריד מסכה ולהחזירה ולאחר מכן לרוקן אותה מהמים!!
במקרה הרע מסמנים לי שהם רוצים לעלות על פני המים ( שעומק הרענון הוא בערך 3 מטרים). ובמקרה הרע "עפים לפני המים" תנסה לחשוב אם זה קורה באמת בעומק 20 מטרים או 30 ועפים למעלה ?!
הרבה מאוד מוסרים וסת הפוך בתרגולת "נגמר לי האויר".

אני רואה את התרגולים הללו כמצילי חיים , ולוא דוקא מסחטת כסף

שיר בים

New member
ואולי זה קורה דווקא בגלל הגישה?

גישה שאומרת שיש "חוק ותקנות" שמגנות עלייך מלקחת אחריות, במקום שהצולל יפעיל שיקול דעת ויהיה ער ליכולות שלו?
כמה צוללנים מוסמכים, במיוחד אחרי קורס, אתה רואה בצלילות - שלא יודעים להתאזן? שעדיין מתקשים בפמפום? שעדיין "שוחים" עם הידיים? שלא יודעים איך עובדים עם טבלאות או מינימום עם מחשב?
כמה מועדונים אתה מכיר, שעובדים לפי המערך, לפי מערכת שעות מסודרת - בלי קשר להתקדמות הקבוצה או לקשיים של חניכים "יותר מאותגרים"?
כמובן שיש ויש, אני לא מכלילה את כולם חו"ח - אבל אני יכולה לספר לך, שיש המון "מוסמכים", שעברו את הקורס "בקושי", וברגע שהם מקבלים את התעודה הם נכנסים למים בלי שאלות. אפילו יצרו לתופעה הזו עוד תקנה - "השלמת ה20" (שהבנתי שבוטלה לשמחתנו) - שהמשיכה לספק את התלות בין צוללנים חסרי מיומנויות לתלות קשה במדריכים ובחותמות...ומשרישים את "הסמוך" במקום את הידע והמודעות העצמית.

עדיין לא ראיתי שבישראל יש פחות תאונות צלילה בשל החוק והפיקוח, מאשר במדינות בהן אין חוק כזה - ולטעמי זה בשל גישה שמעבירה את האחריות מהצולל אל המדריך. אם עכשיו אתה צריך להכנס למים, ללא מדריך, רק אתה ובאדי - ואתה יודע שאתה לא מצליח לרוקן מסכה, או לחילופין אתה מפחד מסיטואציה כזו, אני מאמינה שתחפש את הפתרון (כמו שהגבתי בפוסט הקודם), ובמקביל תבחר אתר צלילה רדוד ובטוח יותר...ברגע שהמועדון מוציא מודרכת ל"יתוש" והמוביל הוא מדריך צלילה סופר מעולה - זה כבר משפיע אחרת על קבלת החלטות (שוב, בשל הנורמה הקיימת).

Ommadon

New member
נאלץ להסכים

למרות שאני ממש (אבל ממש) אוהב להתווכח עם דב.
הפעם אני נאלץ להסכים.

ואולי שווה להדגיש שמשיקולי "כסף קל" הרבה מועדונים מחליקים את מעבר צלילת הריענון ומאשרים גם צוללים סבירים פחות...

רבנצרן

New member
דובלה-אתה כנראה לא מבין את תפקידך כמדריך

...ורק כדי לסבר את אזנך - גם אני מדריך והעברתי אי אלו צלילות רענון. אז אולי היום אני לא ממש פעיל ולא מעביר 100 צלילות רענוון בשנה - אבל עדיין יודע מה זה ומה צריך לעשות בצלילת רענון
תזכור שאתה מעביר צלילת רענון ולא צלילת מבחן (ואני מקווה שאתה לפחות יודע מהי צלילת מבחן!) בצלילת רענון לא אמור להיות מצב שלא עוברים רענון - אלא במקרה קיצוני ביותר!. אני יכול לומר מההתנסות האישית שלי שהיו מעט מאד מקרים (אם בכלל) של צוללים שהעברתי להם רענון וחשבתי שהם לא יכולים להמשיך לצלול - אצלי פשוט אין מקרה כזה של "לא עבר". במקרה שצולל אכן מתקשה (נניח בריקון של מסכה) - אז מתרגלים עוד קצת ובסוף מצליחים. ולהגיש וסת הפוך - כן זה יכול לקרות שצולל שוכח את הדבר הזה, וגם קורה שצולל שוכח לפלוט בועות כשוסת לא בפה - אבל ראבאק - בשביל זה יש את המדריך שיתקן אותו!. אז נכון שלפעמים צוללים צריכים לעבור רענון וגם אחרי הרענון הם עדיין קצת יתקשו - אבל זה התפקיד של המדריך - לעזור ולתת את החיזוקים כשצריך וגם להסביר לצולל כשצריך שיפעיל את השכל הישר שלו ושיצלול במגבלות של המיומנות שלו (ואני מדגיש - בגבול המיומנות ולא בגבול ההסמכה!) - שזה אומר למשל המשך צלילה עם מדריך.דייבמסטר או צלילה לעומק לא רב/בתנאים לא קשים . ואני חוזר שוב: מצב שצולל לא כשיר לצלילה לאחר רענון צריך להיות נדיר ביותר ואם קורה למדריך הרבה פעמים שהוא לא מאשר לצולל לצלול אחרי רענון - כנראה שהוא מחמיר מדי! בצלילת ריענון לא בודקים את הכישורים של הצולל - את זה עושים בצלילת מבחן! הנתון הבסיסי שצריך לזכור שמעבירים צלילת רענון הוא שהצולל מוסמך ושתפקידנו הוא לא ללמד אותו מחדש את הצלילה אלא רק לרענן את הכישורים - וזה אומר שיכולות להיות טעויות ואז מתקנים אבל לא פוסלים!. הבעייה היא שכאמור התקנה של הרשות לגבי החובה של צלילת רענון היא ללא הפעלת הגיון. למועדונים התקנה הרבה פעמים נוחה כי זה מביא עוד הכנסה. והתוצאה היא שאנשים שוכחים את השכל הישר - גם צוללים וגם מדריכים ומועדונים. ולסיכום אני חוזר ואומר: תפעילו את השכל הישר!

יiאב ל

New member
רן, אולי אתה הוא זה שלא מבין?

אני לא בא לבקר או להצדיק את החוק, אבל במצב הקיים אם לצולל אחרי צלילת רענון יקרה משהו חס וחלילה, למי אתה חושב שיבואו בטענות?
בגלל החוק, המדריך צריך לא רק לדאוג לצולל, אלא גם לעצמו (מה שנקרא בעברית צחה כסת"ח) גם אם זה אומר לא להעביר צולל את צלילת הרענון או לחייב אותו ברענון נוסף.

מתני8

New member
אני אפעיל לך שכל ישר על כמה דברים שכתבת עכשיו

לא אמור להיות מצב שלא עוברים צלילת ריענון? תראה לי את זה כתוב בנהלים של ארגון צלילה כלשהו בבקשה.

מבחינה מוסרית - אם אני מעביר למישהו ריענון וחושב שישנה בעיה - אני נשאר איתו עוד במים ומתרגלים שוב ושוב - אבל חותמת גומי אני לא - מי שלא עומד בדרישות של צלילת ריענון - אסור לחתום לו שעבר ריענון.

כל סגנון הכתיבה שלך טעון בעצבים כלפי הרשות וכלפי צלילת הריענון הזו - שאתה שוכח שיש הגיון מסוים מאחורי החוקים הללו.

לסמוך על הצולל שיפעיל את השכל הישר שלו - זה נחמד מאוד אבל כל כך נאיבי - אם כולם היו חושבים קצת קדימה הרי שלא היה צריך ריענון בכלל נכון - כל אחד היה נכנס עם עצמו לעומק 3 מטרים מוריד מסכה מנשים באדי מוציא ווסת וכד' - כמה חבל שהמציאות הפוכה - אבל אנחנו אנשי המציאות בפעם האחרונה שבדקתי.

צולל הגיש ווסת הפוך בתרגיל הנשמה - מצב החירום האמיתי היחיד שקיים בצלילה - מבחינתי זה לא טוב - עושים שוב. אם אתה לוקח לו את הווסת מהיד ומסובב אותו ואומר "יאללה הוא שכח לא נורא" אז אין משפט מתאים יותר לכתוב מאשר "זאת החתימה שלך לא שלי על היומן שלו".

אין אצלך מקרים של צוללים שלא עברו ריענון - שאפו. אצלי גם אין מקרה כזה - אבל אני לא שוכח שנשארתי עם מישהו 25 במים על להוריד מסכה. חתמתי לו על הריענון והדגשתי בפניו את חשיבות התרגול ואת העובדה שהוא מסכן את החיים שלו שהוא לא שולט היטב בתרגיל הנ"ל.

לפעמים אנשים שוכחים שאשכרה אפשר לחטוף סנפיר לפנים - לאבד מסיכה ווסת - וחוסר יכולת מוביל לעלייה מהסטי"ל לפני הים ולמוות.

תפקידנו הוא לא ללמד לצלול אלא לרענן את הכישורים - אמת ויציב. רק תוספת קטנה: אני מרענן לו את הכישורים ומוודא בצורה חד משמעית שהחניך יודע לבצע את הנדרש ממנו. לא יודע - מתרגלים עוד - עדיין לא יודע - אני לא חותם - שיילך לעשות צלילה שתיים עם מדריך לעבוד על מה שהוא צריך - העלות עבורו עוד 200 שקל בערך - הערך המוסף - החיים שלו כשיקרה משהו מתחת למים.

הרי היה ברור לי בסופו של דבר ממבט זריז על כל השרשור הזה שהוא יתפתח לשרשור בסגנון כן/לא צריך ריענון או "אני מעביר ריענון ככה וככה". נשכתי שפתיים לא להגיב אבל פשוט שברת אותי עם הקביעה שאין דבר כזה לא לעבור ריענון.

מתן.

רבנצרן

New member
מתן אני מסכים אתך במאה אחוז!

לא אמרתי שאין מצב שלא עוברים רענון - אלא שצריך שהמצב הזה יהיה נדיר ולא נפוץ. וכפי שאמרת - אם הצולל מתקשה מתרגלים איתו שוב ושוב, ואם מגיעים למצב שהצולל לא מסוגל לבצע באופן מוחלט - אז אכן לא חותמים על הצלילה. וכן - יש גם מקרים שצולל צריך קצת יותר מרענון פשוט וזה יעלה לו יותרשוב - זה צריך להיות היוצא דופן ומה שיותר שכיח הוא מה שציינת - אם למישהו יש קושי אז מתרגלים שוב ומסבירים את החשיבות, ובהרבה מקרים זה עובד! הבעיה היא שבהרבה מקרים המדריך שמעביר את הרענון חסר סבלנות ועם יד קלה לא לחתום - ולא להיפך. ולגבי הדוגמא שהובאה בתרגול של הנשמה - אין ספק - צריך לתרגל שוב וכמו שצריך וגם להסביר את החשיבות,אבל לא לחתום לצולל בגלל שהוא פעם פעמים התבלבל - זה גם קצת מוגזם!
ולסיכום: אני יודע בהחלט מהי חשיבות הרענון ואני בכלל לא נגד צלילות רענון. ואם היית מחפש קצת היית מוצא דברים שכתבתי ורואה שאני דווקא מסביר את חשיבות הרענון!
וליואב: אני בהחלט מכיר את כל הדברים הללו, אבל אני יודע שדברים יכולים תמיד לקרות, וגם לצולל שעבר רענון (ועבר בהצלחה מלאה ובלי ספקות) יכול לקרות משהו - אז מה? רק כדי שתדע: עד לפני 10 שנים בערך לא היתה הגדרה רשמית לחובה של צלילת רענון והדבר היה תלוי בשכל הישר של המדריכים ומנהלי המועדונים, אז לא היה שום כסת"ח בעניין של "מה יהיה אם ... וכן הלאה. ועוד מילה: החובה לצלילת רענון כפי שהיא היום היא לא דבר שקבוע בחוק ובתקנות הנלוות אלא הוראה של הרשות כפי שהיה עם 20 הצלילות השלמה (עד שבוטלו) - הוראה שנאכפת על ידי המועדונים מסיבות ברורות. אז זה בכלל לא עניין של חוק. אני לא רוצה להתחיל להתפלמס על הצורך בצלילת רענון או לא כי כן - צלילת רענון היא דבר חשוב!, אבל כשלא מפעילים שיקול דעת ושכל ישר - תמיד יהיו חכמולוגים שינסו להתווכח

למעלה