לי יש שלל מתכונים, אך אני מעדיפה
את הפשוט ביותר - גרסת דודה שלי. אני נוסעת במיוחד לתל-אביב לקנות דגים, לאחר נסיונות כושלים למצוא תחליף באזור השרון. מבקשת לטחון את הדגים ללא העצמות. מ-1 ק"ג דג טחון יוצאות כ-20 יחידות בגודל בינוני. בנוסף אפשר לבקש פרוסות דג למילוי בכמות הרצויה (אני קונה 6-8 - האחרים אוכלים רק קציצה). בנוסף יש לטחון כ-2-3 בצלים, ולהגיר חלק מהמים שלהם לפני הוספתם לתערובת הדג. אח"כ אני מוסיפה מעט חלה טחונה, או קמח מצה בפסח - כמות קטנה - המינימום הנדרש כדי לאחד את העיסה (כשתי פרוסות חלה / שתי כפות קמח מצה). וכן: 2 ביצים (או שלוש אם אינן גדולות). תבלינים: כמה כפות סוכר (פחות מרבע כוס), מלח, פלפל לבן. העיסה יוצאת רכה מאד וצריך לטפל בה בעדינות. כאשר הדג מתקרר הקציצות מתאחדות תודות לג'לטין הטבעי. ראשית מכינים את הציר, בסיר שטוח גדול (או שני סירים בינוניים) - רצוי להניח שכבה אחת בלבד של דגים, לא בצפיפות. מוסיפים לציר את הראשים ואידרות הדג, 2-3 גזרים, עלי דפנה, מעט פלפל אנגלי, סוכר, מלח ופלפל לבן. מביאים לרתיחה ומתקנים את הטעם. מחליקים בעדינות רבה מאד את הקציצות לתוך הציר, ומבשלים על אש לא גבוהה כשעה וחצי - כאשר המכסה מכסה חלקית את הסיר. חייבים לשמור על אש לא גבוהה מדי, על סף רתיחה. לקראת סוף הבישול מסירים מכסה כדי לצמצם את הציר. מחכים שהקציצות יתקררו - אם תוציאי כשהן חמות מאד הן יתפרקו! מוציאים את הקציצות הקרות-פושרות ומניחים בצלחת הגשה. חותכים חלק מהגזר לפרוסות ומניחים לקישוט על הדגים. תודות לציר הגזר "יידבק". מסננים היטב את הציר, שופכים מעט על הקציצות ואת היתר מאחסנים בכלי נפרד להגשה ליד הדג. מקררים יום במקרר. הערה: בעבר התארחתי במקומות שהגישו דגים קנויים מקייטרינג. הם שמים הרבה קמח מצה / פירורי לחם - הן כדי לחסוך עלויות והן משום שמתקבלת עיסה יותר נוחה לעבודה. אבל הדג יוצא קשה וכבד, עם טעם פחות "דגי". לכן ככל שתשימי פחות, כך אמנם הדגים יצריכו טיפול הרבה יותר זהיר ועדין, אך התוצאה יותר טעימה.