וילנה. מהי אותה עיר?

וילנה. מהי אותה עיר?

אני מתענינת בעיר וילנה רק בגלל השר למדע. ברצוני לברר מה יש באותה "וילנה" שעל שמה נקרא גדול חוקרי ארץ ישראל זאב וילנאי ז"ל ובנו מתן וילנאי. האם השם נפוץ בוילנה? האם וילנה מיוחדת במשהו מערים אחרות? האם מישהו יודע מהו השם המקורי או שזהו השם המקורי.

מה שמו של עוזר האפיפיור הקודם....

שהודיעו בחדשות שהוא מועבר בחזרה לקראקוב בשבת האחרונה.

ייחודה של וילנה שנקראה בעבר"ירושלים

דה ליטא" מלבד יופייה, העיר נודעה עד מלחמת העולם השנייה, כמרכז תרבותי יהודי וגדול בלימוד התורה, בין השאר, ידועה האסכולה של הגאון מוילנה, סבי מצד אמי היה רב בעיירה בליטא ואת הסמכתו קיבל מבית מדרשו של הגאון (מוילנה) האח שלה גם הוא למד ושרת כרב בישיבת לידא, הוא ניספה עם כל משפחתו בשואה, לימים פנתה אלי קרובת משפחה חרדית מברוקלין, שעשתה בשעתו את אילן היוחסין של המשפחה, והיא חיפשה עדויות לכך שאמי היתה נכדתו או נינתו של הגאון מוילנה, ידעתי שיש קשר, אך מעולם ידעתי שיש קשר משפחתי, לולא כן לבטח אמי הייתה מספרת לי והיינו יודעים, כך שהשבתי שאני סבורה שהקשר היחיד היה הקשר התלמודי בלבד בבית מדרשו של הגאון מוילנה. יהדות ליטא חוסלה ברובה, וילנה היא עיר הבירה של ליטא, ידוע גטו וילנה והמרד המפורסם, ליטא הייתה בעבר שייכת לפולין, אחר כך סופחה לרוסיה וכיום היא שוב עצמאית, כשאמי ז"ל הייתה מדברת על וילנה היא הייתה אומרת "וילנע געבערנה" ביידיש, צריך לשאול את חיים לוי, הבקיא במקורות האידישאים, כולל וילנה, ואולי חיים, האם תוכל להאיר את משמעות שתי המילים : "וילנע געברנה" (Vilne Geberene). תיכנסי לגוגול תמצאי שם חומר רב. המשך יום נעים ורגוע לכולם

ילידי ליטא היהודים היו יהודים, פעם

יהודי - תמיד יהודי, אם תרצי, הם היו יהודים ליטאים, וילידי ליטא שלא היו יהודים היו ליטאים.

TJ

New member
יהודי מליטא הוא ליטבאק. וחוצמזה

הגפילטע פיש שלהם חריף ולא טעים.

חייםלוי

Member
מנהל
לגבי הגעפֿילטע פֿיש של הליטװאַקעס

הרשה לי לערער
בתור ליטװאַק

נכון, וליטוואק זה מותג :- D , ככה

זה אצל "הפולנים", ככל שמדרימים, יותר חריף ויותר חזק, דווקא לא היו בבית דגים מתוקים מדי ולא חריפים מדי, ודווקא התרגלתי לחריף מאמא הודית של חברה שלי, וזה היה חריףףףףףף, מה יותר טעים 1- 2\1 כוס סוכר בדגים?

טיג'יי, כמה סוכר וכמה פלפל אתה שם

בגפילטע, כולל ציר, וכמה מלח, טרם הגעתי לגפילאע המושלם
יש לך כמויות לפי 1 ק"ג טחון נטו?

TJ

New member
נייט. אין לי לפי ק"ג.

אבל יש לי לפי צנצנת של דגים מוכנים שאני קונה בבית חרושת בבני ברק, ומאז חדלתי להכין בעצמי.

TJ

New member
אם לא יחשב לי כפרסומת,

אני קונה במפעל לא כל כך מוכר המשווק רק למגזר החרדי ואין להשיג את תוצרתם במרכולים. מ.ש.י.ש שמם

TJ

New member
אני מוכן לאכול אפילו שרימפס המשווק

לחרדים בתנאי שיהיה כהלכה

p a l o m a

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo127.gif../images/Emo127.gif

talia olav

New member
בהחלט בעודו נא! אני טועמת את

התערובת עד שאני מרגישה שהתיבול מדוייק. אותו הדבר עם קציצות. עד כה לא נרשמו נזקים לטועם ולנטעם. כמובן, מתקנת תיבול לציר גם באמצע הבישול אם צריך.

למעלה