תגובה
לא יודע אם אתה סגור על מצב הרפואה בארץ. אין בריחת רופאים, להפך. רפואה הוא המקצוע הכי מבוקש יחסים לכמות המקומות האפשריים ובגדול המחסור ברופאים לא נובע מבריחה כלשהי אלא ממחסור במקומות הכשרה.
לא מבין את הטיעון של "למה רופאים לא יכולים להגיע לעשירון העליון". למה שמורים לא יגיעו לעשירון העליון? למה שמאבטחים לא? עניינה של המדינה אינו לסדר לאנשים כניסה לעשירון העליון אלא לדאוג לרווחה ואיכות חיים למקסימום תושביה. גם לא ברור לי איך בריאות הציבור פחות חשובה מהשכר של הרופאים.
בעקרון כסף למדינה לא חסר. להפך, אנחנו נמצאים במצב כלכלי מצויין יחסית למצב בעולם. צריך להחליט שלוקחים אותו ממי שיכול לשלם במקום לחלק אותו לעשירים. כמובן שהשכר בשירות הציבורי אף פעם לא יגיע לאותה רמה כמו בשוק הפרטי, אבל אני לא רואה אף רופא עוזב את הארץ כי הוא לא בעשירון העליון, כל עוד הוא ירוויח מספיק טוב ויחיה חיים שפויים.
אני לא מבין את הטענה "אבל גם אתה לא פתרת אותה". הפתרון שלי פותר את הבעיה שהצגתי, של האפליה של רופאים שישקיעו יותר בעסק הפרטי שלהם על חשבון בריאות הציבור. הפתרון שלך לא פותר את הבעיה. אתה החלטת שיש לפתרון שלי בעיה שהוא לא פתר.
לגבי הסיבות שאני נגד רפואה פרטית:
הסיבה המרכזית שאני לא רוצה רפואה פרטית (וזו רק הפעם השלישית שאני חוזר על הטענה) היא שהיא יוצרת אפליה לרעה כנגד מי שאין לו שאיכות חייו ומשך חייו יתקצרו.
הסיבה השניה (בפעם השניה) היא שזה יוצר אפליה כלפי הרופאים שלא יכולים לעשות כסף פרטי (לא כל רופא יכול לפתוח קליניקה).
הסיבה השלישית (בפעם השלישית) היא שזה משמש כטיעון נגד העלאת השכר של הרופאים (שלכאורה עושים הרבה כסף בשוק הפרטי) וכך יוצר אפליה כנגד כל אלו שלא יכולים לפתוח קליניקה פרטית.
זו היתה הפעם האחרונה בהחלט שאני כותב אותן. אשמח לקצת התייחסות.
"האם לדעתך חופש העיסוק אומר שכל מקצוע יכול להיות עצמאי?
כן."
אז אתה רוצה שיהיה חוק חופש עיסוק אחר ממה שיש. זה לגיטימי אבל זו לא זכות היסוד שהוכרה בחוק.
אני לא רוצה להכנס לדוגמאות כי הן פחות חשובות (אגב אוניברסיטאות אינן השוק הפרטי, מדובר בגופים ציבוריים).
נשתמש בהבחנה שלך בין הכשרה לתפקיד - יש את התפקיד רופא ויש את ההכשרה של רופא. ההכשרה של רופא היא בדיוק כמו תעודת הוראה, חשמלאי או כל דבר אחר. כשאדם סיים ללמוד רפואה יש לו הכשרה של רופא. עכשיו הוא בוחר אם ללכת למקצוע או לא ומה לעשות שם בדיוק. בדיוק כמו החשמלאי, המורה, ושאר מקצועות מומחים. אתה החלטת שחוק חופש העיסוק מחייב שיהיה תפקיד של רופא בשוק הפרטי. לא ברור על מה אתה מסתמך. אין תפקיד של שוטר בשוק הפרטי (חברת אבטחה לא ממלאת תפקיד של שוטר), אין תפקיד של מורה בבית ספר בשוק הפרטי וכו'.
על פי ההצעה שלי, מי שרוצה להיות רופא בפועל יאלץ לעשות זאת בשירות הציבורי. אתה יכול להקים עסק של ייעוץ רפואי כמו שיש יעוץ של זכויות מביטוח לאומי ונפגעי תאונות עבודה (שהוא סוג של יעוץ משפטי רק שאין לו שום תוקף מבחינת המדינה). אבל אם אתה רוצה להיות רופא בפועל, שלאבחנות שלך יהיו סמכות רפואית ולבצע פעולות רפואיות, תצטרך להיות בשירות הציבורי.
"כאן אתה צודק חלקית. אתה בהחלט יכול להקים חברת "מקורות מים" - זה דבר שלמעשה נעשה בשנים האחרונות בעקבות הפרטת מפעלי המים בישראל. לגבי חשמל ונמל - אני מסכים, ציינתי שעשויים להיות יוצאי דופן (למרות שחשבתי רק על חייל) אבל גם כאן הבעיה היא שאתה מסתכל על המצב שנוצר בקום המדינה שבו הרבה חברות (כולל בנקים, וכדומה) היו ממשלתיות ולאט לאט הופרטו. אז למיטב ידיעתי חב' חשמל הופרטה אבל תחת התנאי שלא יוקמו לה מתחרים עד כמה שאני יודע - זה כאמור צעד לא דמוקרטי (והוא גם מנוגד לחוקים אחרים) שאני מתנגד לו.
זה לא אומר שעקרונית, עובד חברת חשמל לא יכול להקים חברת חשמל."
אין קשר בין ההפרטות לחוק חופש העיסוק, זה אפילו לא טיעון שמשתמשים בו כתירוץ להפרטה. כך שלא משנה מה קורה בהפרטות זה לא באמת יכול לקדם את הטענה שלך. דמוקרטיה אגב לא מחייבת תחרות. זה לא שמדינה שיש לה שלוש חברות חשמל יותר דמוקרטית ממדינה שיש בה שתים או אחת.
הטענה שלך היתה חוקית - יש פגיעה בחוק חופש העיסוק אם רופאים לא יעבדו פרטי. מבחינה חוקית זה לא המצב בארץ. קח למשל את שוק החשמל- עקרונית, כל עוד חברת חשמל נמצאת בבעלות המדינה והמדינה לא פותחת את השוק לתחרות, עובד חברת חשמל לא יכול להקים חברת חשמל. בכל תחום שהוא המדינה יכולה לקבוע האם השוק פתוח לתחרות, קיים בו מונופול פרטי או שהוא נשאר בבעלות הממשלה (או לחלופין - תחרות בין חברות ממשלתיות כמו מה שקורה בנמלים ועוד אינספור אופציות). זה המצב החוקי.
שים לב - אין שום זכות יסוד הנובעת מחוק חופש העיסוק הקובעת כי המדינה צריכה לפתוח את התחום לתחרות. כך שלדעתי אין לך על מה להסתמך.
"בטח שכן. כי אונסים את הרופאים לעבוד במקום מסוים (למשל בית חולים). אני למשל - יכול ללכת לבחור לעבוד בכל חברת הייטק שתקבל אותי או להקים חברה חדשה משלי אם אני רוצה (ברמת העיקרון), רופא (לשיטתך) לא."
אתה לא צודק. ראשית לא אונסים רופאים לעבוד במקום מסויים אם כבר קובעים להם מי יהיה המעסיק (להבדיל מעבודה במקום מסויים!), אבל גם זה לא באמת אונס. למעשה לא אונסים רופאים לשום דבר, הם לא חייבים להיות רופאים (ולא שזה רלבנטי אבל רופא לא חייב לעבוד בבית חולים). אף אחד לא מכריח את הרופא להיות בתפקיד של רופא. סה"כ יש לו הכשרה של רופא אבל זה לא מחייב אותו לעבוד כרופא בשום מקום. כך שהוא בוחר היכן הוא רוצה לעבוד ומה הוא רוצה לעשות. כל עוד הוא לא חייב להיות בתפקיד של רופא, אין כאן פגיעה בחופש העיסוק. הפרשנות שלך למהו אונס היא מאוד מרחיבה ואין לה על מה להסתמך מבחינת החוק הישראלי.
ב. ברמת העקרון אתה גם לא יכול להקים חברת סלולר חדשה, כי אין המדינה לא מחלקת לזה זכיונות, אתה גם לא יכול להקים חברת כימיקלים חדשה או חברת כרית מחצבי ים המלח, בנק חדש, ערוץ טלוויזיה חדש וכו'. אין שום חוק יסוד שקובע שאתה יכול להקים איזו חברה שאתה רוצה בכל תחום שתרצה. זה שזה כך בהיי טק לא אומר שזה כך בכל התחומים.