ואם כבר שירה

Rivendell

New member
ואם כבר שירה

(תודה שהזכרת לי דוסטו
) אז אני כזכור עושה את סדנת השירה שלי, שמורטת את עצביי. הבעיה העיקרית היא כזו: אני לא אוהבת שירה. וככל שאנחנו לומדים יותר, אני מגלה שזה לא נבע מבורות אלא באמת מהעובדה שאני לא אוהבת שירה. אבל מה, אני לא מתייאשת, ומגיעה בהתמדה רבה לסדנה, עושה שיעורים והכל. מה שכן, הייתי שמחה אם מישהו מכם היה מוכן לקחת על עצמו לעזור לי קצת. יש מושגי יסוד שאני מרגישה שממש חסרים לי - ריתמוס, מצלול, דברים כאלה. מישהו יכול אולי להכין לי מדריכון שיעזור לי לנווט בנבכי השירה ברמה בסיסית? אני רוצה להרגיש שאני מבינה מה אני קוראת
. ושאלה נוספת - איך אתם שופטים שיר? איך אתם יודעים אם הוא טוב או רע? כי בפרוזה זה בא לי בטבעיות, ובשירה אני ממש מרגישה שאני לא יודעת. הכל כאילו נראה לי אותו דבר...

דוסטו

New member
ריווי-יש אתרים ברשת שמסבירים מושגים

הנה אחד: http://www.emek.org.il/sifrut/dic/dic_main2.htm והנה שני: http://www.ohel-shem.com/subjects/sifrut/terms.htm ובקשר לשירה - חושף את ערוותי ברבים. גל אני מתקשה להסביר הסברים מאירי עיניים. אני נהנה או לא. ואני נהנה מזלדה, ומלורקה, צאגי משול (חלקית), מעמיחי (למרות שהוא בנאלי), מיונה וולך (לא הכל). ולא מבין את נורית זרחי למרות שמת עליה כסופרת ילדים ואת "הרצפה מתנדנדת" -ספר הסיפורים החדש שלה אהבתי מאוד. רגיש ומרגש.

דוסטו

New member
גל=גם; צאגי=מאגי.

הכל בגלל AyeletS שהשאירה אותי פעור פה, מהורהר ו...

Rivendell

New member
את האתרים אני מכירה מותק ../images/Emo6.gif

אני תמיד מפנה אליהם. אבל מה שאני רוצה הוא קצת אחר. אני לא ממש בטוחה אפילו מה המושגים שאני רוצה, ולכן קשה לי לאתר אותם לבד, ואני רוצה גם קצת דוגמאות אם אפשר, ובכלל הסברים כללים על שירה אם מישהו יודע.

Mנטה

New member
נדמה לי ששירה פונה יותר לבטן מאשר

ספרים. בספרים יש עלילה יש דברים מוכרים, הכל נע בעולם מוכר או פסאודו-מוכר. ולכן אפשר להשתמש גם בשכל וגם ברגש כדי להבין. וגם בחוויות דומות. השירה כאילו פונה יותר עמוק במוח לאיזה תת מודע ומנגנת עליו. כמובן יש גם שירים ענייניים יותר, אבל גם בהם השיר פונה יותר לבטן וצריך דוקא להוריד את החומות של השכל והתנסויות החיים ופשוט לתת להם לחלחל עמוק. תראי, יש למשל את השיר של נתן זך (שאני הכי מתחברת דוקא אליו): בערב כשאמרה לי נערתי לך ירדתי לרחוב להתהלך והיתי הולך ומסתבך מסתבך והולך והולך והולך ומסתבך כביכול אין פה תוכן, אבל את יכולה להרגיש איך עם הצלילים של המילים הוא נכנס לאיזה מערבולת שבאמת מאפיינת פרידה. במקרה הזה זך משתמש בחריזה ובצלילים של המילים (מצלול) ובחזרתיות הזאת על אותן מילים בקצב שונה, כדי להראות את התסבוכות הפנימיות שהוא נכנס אליהן בעקבות אותה הפרידה. זה מינימליסטי, זה מדויק, יש לזה קצב וזה מביע רגש מסוים. זה לא סיפור מורכב עם רגשות אינספור של כמה דמויות שעוברות תהליך, אלא תיאור של רגע בחיים, תיאור מדויק ומזוקק של רגע בחיים. בעיני זה מקסים. (ובגלל שזה בנוי על צלילים ומקצבים ועל דימויים וצבעים וכל זה, יש הבדלי טעם ניכרים בין אנשים שונים).

Rivendell

New member
לא יודעת, לא עושה לי כלום.

אני כן אוהבת את רוברט פרוסט. אז אולי עוד יש לי תקווה?
אולי אני צריכה לחפש דברים דומים, מאותו זרם או תקופה ולהתחיל משם. הסדנה שלי עוסקת בעיקר בשירה צעירה של שנות האלפיים, ואולי גם זה חלק מהבעיה.

Mנטה

New member
אם את אוהבת את פרוסט

נסי את אמילי דיקינסון ואת רחל, אלתרמן. אולי גם אבידן. חלפי. גולדברג. ביאליק המלך. שירים יותר נושאיים. אני אגב את המסע שלי לתוך השירה התחלתי עם ברטולד ברכט, שהשירים שלו לגמרי נושאיים (וגם פוליטיים).

הייזל

New member
שירה צעירה וחדשה

זה שירה למתקדמים לדעתי. למדתי את זה בחטיבה ולא ממש התלהבתי. אני זוכרת איך חברה של התלהבה נורא מאיזה שיר של יונה וולך שדיבר על מחזור ולי זה פשוט לא עשה כלום. שירה זה דבר מאד מאד אינדיבדואלי. אני למשל אוהבת הרבה שירים של לאה גולדברג אבל אלכסנדר פן בן תקופתה מביא לי את האטרף. אני מבינה את דן פגיס אבל אבא קובנר (משורר שואה אחר) מדכא אותי במקרים שאני לא חוטפת אטרף מההטפות שלו. אם את אוהבת את רוברט פרוסו יש לך התחלה טובה לדעתי, תנסי את וולט ויטמן הוא כתב את השיר "קפטן או קפטן שלי" שתרגמו והלחינו לאחר רצח רבין. יש הרבה מאד משוררים לא עבריים ולא חדשים, הייתי מזכירה כמה אבל אני לא מכירה, מודה בשפל רוח בברותי. אבל אני זוכרת שאת אוהבת את וירג'ינה וולף אז אולי שירה אנגלו-סקסית מתחילת המאה ה-20 תתאים לך יות מהמודרניות של העשור האחרון עם שירים מגוכחים כמו "אל תבואי שישבת זהו יום הבוחר" שאת צריכה מורה נבוכים אמיתי כדי להבין על מה לכל הרוחות מדובר כאן. שירה זה לחלוטין עניין של תחושות ורגשות. זה לא קטע של הגיון, זה עניין של דמיון ומטאפורות. אלו צבעים של חום וקור. את גם אהבת את אן שרלי, מכאן שאת בוודאי גם רומנטיקנית חסרת תקנה. למה שלא תנסי לקרוא את השיר "הגברת משלוט" זה יתן לך מושג על שירה מהתקופה הרומנטית. אן שרלי, מר אל, כאן אן, יצירותיה של וירג'ינה וולף ועוד כמה כמו פרנסואה העזובי נתנו לי תמיד תחושה של שירה בגוף של פרוזה. אל תתפסי לדיעה קדומה לגבי שירה רק בגלל שהשירה שאת לומדת כאן לא מתחברת אלייך. זה לא אשמתך אלא אשמת השירה, תמצאי את הז'אנר שמתאים לך. רוב האנשים אוהבים שירה, זה חלק אינטרגלי מהנשמה שלנו. לאה גולדברג לא כתבה את "סליחות" למצעד הפזמונים" וכך גם אלתרמן ונתן זך, אבל אנשים מפזמים את השירה שלהם גם היום ואוהבים את המילים לא פחות מאשר את המנגינהמ אפילו אם הם לא יודעים מי המשורר. הרבה מהשירים שיהונתן גפן כתב הפכו לפזמונים אבל במקור הם עדיין שירים. את מצליחה להבין אותם, לא כן? לגבי מצלול. אני לא זוכרת בדיוק מה זה אבל יש שתי אפשרויות: 1. הצליל של המילה דומה לצליל של הפעולה. צרצר מצרצר 2. שימוש במילים עם הרבה ס' כדי להדגיש קטע של לחישות ושל שקט. אבל אני בטח טועה הגדרות שכאלה לא נשארו במוח שלי, לא אוהבת לנתח שירים בצורה טכנית והגדרתית.

Rivendell

New member
אני ממש לא אוהבת את וולף ../images/Emo5.gif

אבל אני אנסה לאתר את השאר.

אני גם לא מתה במיוחד על שירה

אבל יש לזה כמה יוצאי דופן. אני אוהבת את דורותי פארקר, את אמילי דיקנסון, את אליזבת בראונינג, את שייקספיר, את סאפפו, וגם את רחל ולאה גולדברג, אם אנחנו בעניין תוצרת מקומית. בקיצור, תנסי למצוא את המשוררים והשירים שכן עושים לך את זה. ובקשר לאיך יודעים אם שיר טוב - אני לא יודעת. אני רק יודעת מה אני אוהבת.

Tennessee

New member
מה עם W. H. Auden?

זה שכתב את Musee des Beaux Arts ועוד הרבה שירים מדהימים (לטעמי).

Tennessee

New member
בזכות השיר הנ"ל (והמורה שלי בתיכון

לאנגלית 5 יח"ל) הכרתי אותו לראשונה, והתאהבתי... רק הוכחה שיש בכל זאת מורים שיכולים לחבב את המקצוע על תלמידיהם.

Rivendell

New member
גם אני את פרוסט אוהבת בגלל המורה

לאנגלית (דוברי אנגלית). אבל היא היתה רק זו שהכירה לי אותו, בשיר אחד (שניתחנו עד מיאוס). את השאר כבר מצאתי לבד
.

אולי תומס הארדי?

אם אהבת אותו כסופר, אולי ימצא חן בעינייך גם כמשורר. אני מאוד אוהבת חלק מהשירים שלו, שחלקם עוסקים בנושאים דומים לאלו שמופיעים בספרים שלו.

Rivendell

New member
בהחלט אנסה.

אגב, קניתי לי בפינגווינים את ג'וד ועוד אחד שלו ששכחתי את שמו (עם הבחורה
). הידד!

Rivendell

New member
זאת הבחורה ../images/Emo3.gif

תודה, ברח לי השם. וכן, ברגע שאגיע לזה
. מישהי שאני מכירה קראה ותקצרה לי, וזה נשמע מספיק טוב כדי לקנות.

למעלה