התלמוד התל אביבי

מי שמסתפק בלימוד על קצה המזלג

ובלי מחוייבות, נוטה אח"כ להתרברב במידע הטריוויה שצבר, לעיתים תוך לגלוג על אמונתם של אחרים. ואם לאותו אדם יסוד ילדותי מעט באופיו, הוא ימשך מראש ללמוד את הפרטים הפיקנטיים שאיתם יוכל למשוך תשומת לב בשיחות סלון, ולא ירוויח שום דבר מהלימוד מלבד תהילה מסויימת, בעיקר בעיני עצמו.

את הטיעון ש"צריך ללמוד"

יהדות, גמרא , או , נגיד, קבלה, באופן מעמיק כדי להתמודד עם טיעוני המאמינים, אני פוסל מכל וכל. אמנם זה יקומם אותך, אך מבחינתי אין הבדל בין זה לבין הטענה שכדי לפסול את הפנתיאיזם ההודי יש ללמוד ולהעמיק בסאגות ההינדיות גדולות הממדים, או שכדי לפסול את האמונה במוחמד יש ללמוד במדרסה את הקוראן ופירושיו שנים רבות. אלה הם טיעונים ריקים של מי שעגלתם ריקה. מצד שני, הפסילה המוחלטת של כל מה שריח יהדות נודף ממנו, המקובלת על רוב מכרי החילוניים, העמדות שמביע למשל, אדם כמו א.ב יהושע, והתרבות הערוץ שניימית/תל-אביבית העכשווית, שאין לה שום קשר שהוא ליהדות, מאוסים בעיני.

אז אתה לומד כדי לפסול?

כך נשמע מדבריך מי שבא ללמוד את או על אמונה כלשהי מתוך כוונה לפסול אותה, ימצא בקלות את מה שהוא מחפש. הוא בהחלט יכול להסתפק בלימוד שטחי. הרי מלכתחילה החליט שזה פסול. הוא רק מחפש לבסס את זה. אם באים ללמוד כדי להכיר, לדעת. לא מתוך שיפוטיות, ולא כדי "להתמודד עם טיעוני המאמינים" - אולי יש סיכוי ללמוד באמת.

להפך, אינני לומד כדי לפסול

העניין שלי ביהדות אינו כדי לקבל או לפסול. אינני מאמין בבורא עולם מהזן היהודי או מכל זן אחר. אני מתעניין ביהדות, קורא ולומד פה ושם, מתוך אהבה לתרבות היהודית ולמסורת היהודית. אינני רואה כאן כל סתירה. לטעמיף מי שמתרחק מהיהדות בגלל אי אמונה או מתוך שנאה לדת או לדתיים, מפסיד הרבה. גם כאשר אני קורא, להבדיל, מדע בדיוני, אני לא בא לפסול את ההנחות המדעיות המפוקפקות שבספר, וגם כאשר אני קורא שירה, אינני בא למצוא פרכות בדימויי המחבר. מכיוון שכבר "פסלתי" את הנחות היסוד, אני פטור מהעינוי של חיפוש הסיבות לכך שוב ושוב, ואני יכול להרשות לעצמי להנות מיופיו של המקרא, מלשונם ומחוכמתם של חכמי ישראל...

shellyland

New member
אז למה אתה לא נוהג להביא לכאן

ציטוטים "פיקנטיים" מתוך המד"ב שאתה קורא?

טוב, נרים את הכפפה

”צִיּוֹן, הֲלֹא תִשְׁאֲלִי לִשְׁלוֹם אֲסִירַיִךְ, דּוֹרְשֵׁי שְׁלוֹמֵךְ וְהֵם יֶתֶר עֲדָרָיִךְ? מִיָּם וּמִזְרָח וּמִצָּפוֹן וְתֵימָן שְׁלוֹם, רָחוֹק וְקָרוֹב שְׂאִי מִכֹּל עֲבָרָיִךְ”. הקול בקע ממערכת רמקולים שהיתה מותקנת בתחתית החומה. זרקורים אדומים וירוקים שיחקו באורות צבעוניים על גבי החומה, מלווים את קול הטנור העמוק שבקע מהרמקולים, משווים לו אפקט של מופע אורקולי. שלושת האנשים שעמדו מול השער הסתכלו זה בזה, והרימו גבות. לא היתה זו הפעם הראשונה שבה עלו לרגל אל הראל, אבל עד כה מעולם לא מצאו את שערי העיר נעולים. ”תפתח כבר את השער“, צעק טיראן, הימני מבין השלושה. הוא היה גבוה, רחב גוף, היה לבוש מעיל חורפי שחור וכבד ובכל זאת רעד מקור. שני חבריו הסתכלו עליו והנידו בראשם. ”אני לא חושב שזו הדרך הנכונה. אם לא תתייחס אליו בנימוס, הוא לא יתן לנו להכנס לעולם“, אמר סתיו, הנמוך מהשלושה. ”סליחה“, פנה אל הרמקולים שמהם בקע הקול קודם. ”אתה יכול לתת לנו להיכנס, או לדבר עם האחראי? נורא קר“. ”אֲנִי הַשַּׂר – וְהַשִּׁיר לִי לְעֶבֶד, אֲנִי כִנוֹר לְכָל שָׁרִים וְנוֹגְנִים, וְשִׁירִי כַּעֲטָרָה לַמְּלָכִים וּמִגְבָּעוֹת בְּרָאשֵׁי הַסְּגָנִים”, ענה לו הקול, חסר גוף ורחמים. ”רגע, רגע, אני חושבת שאני יודעת מה הוא מנסה לעשות. תנו לי רגע לנסות בעצמי“. שיר ליקקה את השפתיים, נשכה אותן קצת, עיקמה את האף, כמנסה להזכר במשהו, ואז אמרה, ”שחר אבקשך, צורי ומשגבי, להיכנס בשערך, כך יתאווה לבבי“. זוהי תחילת הסיפור "תשאלי , תשאלי ציון" בהשראת "ציון הלא תשאלי" של רבי יהודה הלוי. הסיפור הוא חלק מפרויקט בשם "בין הזמנים - חזרה לאספמיה" - סיפורי מד"ב בהשראת שירה עברית מתור הזהב של יהודי ספרד (יש גם חריגים) באתר המד"ב המצויין "בלי פאניקה" בניהולו של ידידי רמי שלהבת (גרומיט מארץ פו"ח) אתר מצויין, פרויקט מרתק.

את מדברת דווקא על

לימוד של ענייני אמונה ותם ונשלם דיבר באופן כללי על כל לימוד שהוא על קצת המזלג. אני מסכימה עם תמו"ש שעדיף מעט מלא כלום. בדור שלנו הכיוון הוא התמקצעות והתמקדות בתחום מצומצם. גם למדנים, אנשים שלימודם אומנותם, קרי: חוקרים באוניברסיטה, ככל שהם מתקדמים הם למעשה (בד"כ) מצמצמים את מוקד המחקר שלהם. פעם פרופסור בתחום מסוים של מדעי הרוח ידע הרבה גם בתחומים אחרים. היום אולי בגלל היקף הידע ההולך וגדל, קשה למצוא באצולת האקדמיה אנשי אשכולות כאלה - שהם בעלי ידע רחב גם בתחומים שאינם תחומי ההתמחות שלהם. וכם אצל אלה שאינם אנשי ספר דווקא (מבחינת תחום העיסוק שלהם), בד"כ אנשים נמשכים לתחום או לתחומים מסויימים ובהם באופן טבעי הם מעמיקים יותר, ויודעים יותר. מי שלומד מעט על הרבה דברים, גם אם הידע שלו מצומצם, עדיף בעיני על מומחה גדול לתחום מסוים, שאינו יודע דבר וחצי דבר בתחומים בסיסייים אחרים. אבל אני מסכימה גם עם מה שכתבת כאן, כאשר מדובר בלימוד והתייחסות לענייני אמונה/אידאולוגיה וכו'. כאן באמת לא מספיק לימוד בסיסי, שטחי של דברים, והסקת מסקנות הנשענות על סמי-מידע.

shellyland

New member
קחי דוגמה:

נתקלתי בדילמה הזאת לראשונה כשביקרתי בפעם הראשונה את משפחתי בניכר. רוב בני משפחתי נוהגים לפקוד את בית הכנסת הרפורמי. אותו בית כנסת בו נותנים לבן של הרב לצייר, כדי שלא יפריע בזמן התפילה בשבת. אותו בית כנסת בו מותר לצלם בוידאו את העלייה לתורה בשבת. אותו בית כנסת שמחלק לפוקדיו נוסח "מקוצר" של ההגדה של פסח. נכון שגם אנחנו בבית נוהגים על פי מנהג עדות המקצרים בהגדה, אבל לפחות אנחנו מכירים את הגרסה הארוכה ויודעים על אילו חלקים אנחנו פוסחים (
). היה לי קשה לשמוע שחלקם לא מודעים לכך שיש נוסח מלא. היה לי קשה כשהם לא הבינו מה הבעיה שהבן של הרב מצייר בשבת. היה לי קשה כשלא הבינו למה מזעזע אותי לראות חופה בה הרב פונה לקהל והחתן-כלה עומדים עם הגב לקהל. מצד שני, היה לי גם ברור לגמרי שאם לא היתה מתאפשרת להם הפרקטיקה החלקית הזאת של הטקסים היהודים, לא היה שום דב אחר שמקשר אותם אל היהדות ושזוהי דרכם שלהם לשמור על איזשהו שמץ של גחלת. ועובדה שהוא נשמר כבר דור שלישי. אז מה? הדגה מקוצרת או בלי הגדה בכלל?

אלי ו.

New member
זה באמת החשש

חשש שמי שלומד כך יטעה לחשוב שצורת הלימוד הזו היא "הדבר האמיתי". זה חשש קצת אליטיסטי שאינו יחודי לדתיים-חילונים או אורתודוקסים-רפורמים. מזכיר לי את הוכוח על מפעל "הדף היומי". בשנות ה 20 (אולי 30) של המאה הקודמת ר' מאיר שפירא מלובלין הציע שיהודים בכל רחבי העולם ילמדו דף גמרא ביום. הביקורת הגדולה היתה "איך אפשר ללמוד דף גמרא ביום אחד?" למדנים בישיבות יכולים להתעמק בדף אחד שבועות שלמים ורבים התקשו לקבל את הרעיון שבשיעור יומי קצר אפשר יהיה לכסות חומר של דף גמרא. השאלה היא באמת כמו שהצגת, האם עדיף שלא ילמדו כלל או אולי שילמדו בצורה שאינה אידיאלית.

אלי ו.

New member
אני בעד לימודים

חשבתי שזה מובן מאליו. אני שותף לחששות אבל בסה"כ רואה במיזם הזה דבר מאוד חיובי.

טופז2

New member
להזכיר שאמנם..

החבר'ה האלו יצרו קאנון פרטי משלהם. האוקיינוס ההלכתי, המהווה את חלקה הגדול של הגמרא, נותר ברובו מחוץ לתלמוד התל אביבי. האגדה, פרקי המוסר וההלכות החברתיות נבררו והפכו לליבה. דף התלמוד הפופולרי ביותר בקרבם הוא זה הקרוי "תנורו של עכנאי", שפרשנותו מעניקה בכירות לפסיקתם של חכמים על פני דעת האל אחת התלמידות מציינת אף שהסלקטיביות הזו לא יוצרת קשיים: "אני רוצה שיהיה לי טקסט – משהו שממנו אוכל לבחור לקבל את הדברים שמתאימים לי." "איזה יופי!" נכון?

אלי ו.

New member
אבל תמיד הלימודים הם כאלה

גם בישיבות חרדיות לא עוברים על כל המסכתות, שלא לדבר על התלמוד הירושלמי שכמעט נשכח. מדובר בחומר עצום שרק יחידי סגולה מסוגלים ללמוד את כולו בימי חייהם. כשאת למדת הסטוריה בתיכון לא כיסיתם את כל ההסטוריה האנושית אלא התמקדתם במקטעים מסוימים בהסטוריה, זה בסדר גמור ואפילו הגיוני. מבחינתי כל עוד הם לומדים מתוך כבוד לטקסטים ומתוך נסיון להבנה אמיתית זה מצויין.

טופז2

New member
כבוד ו-בידיעה שהם לומדים

. ברמה די שטחית ובהתיחסות לחוויה הזו כלימוד על קצה האצבע הדורכת בהקדמה למבוא. קראת בכתבה שלטענתם התלמוד המפורש סותר את הרמב"ם? אולי אם היו מתעמקים בסוגיה היו רואים כי הרמב"ם ביסס את פסיקתו או על דעת רוב בסוגיה הנידונה שיכול להיות שהוזכרה במקום אחר אליו "הם לא הגיעו"? או התבססה על אנלוגיות הלכתיות מ ת ו ך התלמוד באותה סוגיה? דע את שאינך יודע. זו הנקודה שלי.

אלי ו.

New member
הרמב"ם לפעמים חלק על הגמרא

זה לא בעייתי לומר את זה. זה במיוחד בולט בהשמטה שלו של הלכות שקשורות לאמונות ותרופות שהיו נפוצות בבבל והוא ראה בהן טעויות. אגב, לא מזמן גם הרב עובדיה חלק על הגמרא ואף אחד לא עשה מזה ענין גדול.

בעינייך זה לא "הדבר האמיתי"

בעיניי זה לא הדבר המקורי, שבמידה רבה קפא על שמריו. בביתי בשנים האחרונות קוראים בהגדה הרפורמית. זה עדיף בהרבה על פני קריאה של טקסטים בלתי מובנים על חשבונאות המאתיים מכות והמאה מכות . אם תרצי, דווקא טקסטים אוויליים כאלה מרחיקים אנשים מהיהדות. בהגדה שלי, שומו שמיים נזכר שמו של משה רבנו למשל, שהורחק בידי חכמים מההגדה המקורית מסיבות ידועות. ההגדה הזו היא מובנת, מעניינת, נותנת אופציות לגיוון חידוש ושינוי מדי שנה, והיא בעיני הרבה יותר "אמיתית" לזמננו מן ההגדה המסורתית

סוריאל

New member
"ידועות"?

אשמח אם תודיע לי אותן. ככלל, כאשר אני נתקל במילה הזו במאמר רציני (כביכול) אני נתקף חשד עמוק בנוגע לכושרו או יושרו האינטלקטואלי של המחבר.

למעלה