סקנדינביה
היי, אני אשלים פה את החלק החסר (אירלנד - בתכנון בחודשים הקרובים.. - אם אני לא אחליט לעשות את סקנדינביה שוב) טיילתי בסקנדינביה במשך כמעט חודשיים, הוצאתי לפי החישובים שלי פחות מ-18,000 ש"ח, אבל עם קצת עזרה מהמשפוחה (למשל ברכישת הציוד - משהו שמן הסתם לא אצטרך לעשות בטיול הבא)- אז נגיד נעגל את זה ל-20,000 ש"ח כולל הכרטיס, וכולל פס רכבות (ScanRail). לא התכלבנו כ"כ - ברוב הלילות ישנו באכסניות. איכות האכסניות משתנה ולפי זה גם המחיר והוא מאוד גמיש, בין 100-200 קרונות ללילה (קרונה דנית = 0.75~, קרונה שוודית = 0.60~, קרונה נורווגית = 0.65~ - הכל בערך וצריך לבדוק את השער כרגע...). חלק מהלילות ישנו בקמפינג מה שיוצא כמובן הרבה יותר זול - קודם כל, המחיר הוא לאוהל, אז אם ישנים שני אנשים באוהל זה חוסך בחצי. אם אני זוכרת נכון בממוצע זה 80 קרונות לאוהל ללילה. והכי נחמד - בסקנדינביה קיים "חוק המעבר החופשי" שאומר שאת יכולה להקים אוהל ולישון בו פחות או יותר בכל מקום, כל עוד הוא מרוחק כ-150 מ' מבתי מגורים קבועים. לנו לא באמת יצא לעשות את זה (מעבר לטרקים כמובן) אבל זכורות לי עיירות בהן הוקמו אוהלים של תרמילאים שלא מצאו מקום באכסניה על איי תנועה... אגב, אופציית לינה מאוד מאוד חביבה (שחווינו בעיקר בנורווגיה), אם מטיילים בקבוצה של כמה אנשים (4-5), היא לשכור בקתה (Hytter). זה יוצא לא יותר יקר מאכסניה, והרבה יותר נחמד (יש טלויזיה, סלון, מטבח הרבה יותר מאובזר, שירותים ומקלחת פרטיים כמובן, וכמה חדרי שינה...). מבחינת אוכל - זו באמת קריעה, הכי טוב כמובן לקנות בסופר ולבשל לבד. בכל אכסניה ואתר קמפינג תמצאו מטבח ראוי לשמו, ומעבר לחסכון זה גם מאוד נחמד לבשל לעצמך, וגם פוגשים הרבה חבר'ה מכל העולם שמתארחים באכסניה. יש אכסניות עם יותר אוירה בהן אפילו ייצא לכם לבשל יחד ולשבת לאכול יחד (כמובן שנושאת הדגל בעניין ה"אוירה" היא האכסניה של רואר בסטמסונד שבאיי לופוטן - אם מגיעים לאזור - וזה שווה - לא להחמיץ...). מבחינת נסיעות - יש הרבה הנחות לסטודנטים ולצעירים, שווה להוציא כרטיס סטודנט בינ"ל/כרטיס צעיר (אם אתם לא סטודנטים), זה מגיע גם לחצי מחיר לפעמים... כמו שציינתי בתחילת הפוסט יש פס רכבות שנקרא ScanRail, תופס לכל סקנדינביה. אפשר לקנות פס למספר ימים רצופים, או פס של "ימים בודדים" (FlexiPass), שאת מנקבת כל פעם שאת נוסעת. לדעתי האופציה השניה עדיפה בהרבה - ראשית, מכיוון שבחלקים נרחבים של נורווגיה (לדוג' חבל הפיורדים, וכל מה שצפונה לבודו) ובצפון שוודיה אין בכלל רכבות. ושנית, כי לא תרצו את ההרגשה של "בזבוז" כשנשארים במקום אחד יותר מיום... אנחנו טיילנו עם פלקסיפאס של 20 יום (למעשה - אלו שני פסים של 10) והוא לא נגמר במשך החודשיים, אבל אם היו מנקבים בכל פעם שעלינו הוא היה בדיוק מספיק (פשוט לפעמים לא בודקים - אבל כמובן לא כדאי להיות הישראלי המכוער ולבחון את העניין..).
חשוב להדגיש : את כרטיסי הScanRail אפשר לקנות רק
מחוץ לסקנדינביה לכן שווה להצטייד בהם מראש, עוד מהארץ. אוטובוסים - כאן הקריעה האמיתית במחיר. באמת שלא הצלחנו לגלות עקביות או איזשהו לוח מחירים שיסביר את עצמו... פשוט היינו עולים, הנהג היה אומר לנו סכום, והיינו משלמים... לדעתנו בפינלנד עבדו עלינו פעם אחת בטירוף על תשלום באוטובוס. אבל - אין מה לעשות... שווה להציג את הסקנרייל גם באוטובוסים, לפעמים יש הנחה (שוב - אין לי מושג עפ"י איזה כללים...). לעוד פרטים - אתם מוזמנים ליצור איתי קשר, כאן או במסרים... סקנדינביה מומלצת בחום, ואפשר להסתדר בה גם בתקציב צנוע (פשוט פחות זמן
). יעלי