סטיב, אני מה זה לא מסכים איתך
ובהרבה דברים. 1- ה"שם" של כל האוניברסיטאות בארץ בכימיה ממש לא אותו דבר וממש לא עם הבדלים זניחים. בתואר ראשון אומנם זה פחות משמעותי (אם כי הלך הרוח הוא שהאוניברסיטה העיברית בירושלים הכי טובה כי הרמה הכי גבוהה, והטכניון סתם כי הוא הטכניון עם כל ההילה שלו), אך לתואר שני באופן נכבד מכון וייצמן בולט בראש. אני זוכר שקראתי פעם איזה דירוג שבו הפקולטה לכימיה במכון וייצמן יצאה ראשונה בעולם. קח בחשבון שבמכון וייצמן רמת הספציפיקציה היא מאוד גבוהה- בפקולטה לכימיה יש לך מחלקה של כימיה פיזיקלית, מחלקה של מדעי הסביבה ומחקר אנרגיה, מחלקה של חומרים ופני שטח, מחלקה של כימיה אורגנית ומחלקה של ביולוגיה מבנית. בנוסף לכך יש לך שם פקולטה לגמרי נפרדת של ביוכימיה, שבה יש מחלקת כימיה ביולוגית, מחלקת גנטיקה מולקולרית ומחלקת מדעי הצמח. כפועל יוצא של "מחלקה לכל תחום" ברמת רזולוציה שכזו, גם איכות אמצעי המחקר והמעבדות היא בהתאם. 2- כמות המאמץ שצריך להשקיע בתחום מסויים כדי להצליח בו היא סובייקטיבית, וכל אחד נמצא במקום אחר על הסקלה שבין "השקעה נורמטיבית" לבין "חוסר חיים" על מנת להגיע להישגים מסויימים. יש כאלה שיעשו תואר משולב וימצאו את הזמן לצאת ולבלות ויש כאלה שעל תואר יחיד לא ייצאו מהחדר. אני לא אומר שלא צריך להשקיע, והרבה, כדי להצליח, אבל אל תפחיד כאן את עידו שעוד לא התחיל ללמוד בתיאורים אפוקליפטיים של "אובדן קשר עם העולם החיצוני" ו"חוסר חיים". 3- אני לא מסכים איתך שכדי לעבור מתחום אחד לאחר, כמו אורגנית לחומרים, מספיק איזה 2-3 קורסים השלמות וזהו. בטכניון הנדסת חומרים הוא תואר בפני עצמו, אז איך בדיוק אתה מצפה שמישהו ישלים את זה בכמה קורסים?? 4- ממה שאני ראיתי קשה מאוד לעשות תואר שני בכימיה פיזיקלית בלי תואר ראשון בפיזיקה. כי תכלס מה שקורה אז זה שבתואר השני אתה צריך גם ללמוד את החומר של התואר ראשון בפיזיקה בתור השלמה, גם את החומר של הנושא בו אתה מתמחה, גם לבצע מחקר וגם ללמד סטודנטים. כל הכבוד למי שעושה את זה אבל בעיניי זה נראה סיוט. אם אתה רוצה ללכת לכיוון כזה עדיף תואר משולב כימיה-פיזיקה. ואולי על הדלת של המעבדה לא יהיה רשום פורמלית שזה רק לבעלי תואר משולב, אבל מהותית בפועל לדעתי יהיה מאוד קשה להשתלב. 5- במקרים בהם צריך גם ידע נרחב במתמטיקה ופיסיקה זה ועוד איך יכול להיות "כימי ופיזיקלי" ולא רק "פיזיקלי". זה ממש לא "פיסיקה בלי קשקוקי כימיה" וממש לא "הכימיה שתידרש שם ככל הנראה תכוסה בקורס בסיסי מאד בכימיה כללית,לא מעבר.." ואני לא מבין איך אתה יוצא בהצהרות גורפות כאלה. פיזיקאי שירצה ללכת לכיוון הזה יצטרך להשלים הרבה רקע כימי. אומנם אני מסכים שכימאי שיילך לכיוון של כימיה פיזיקלית יצטרך להשלים הרבה יותר פיזיקה מאשר הכימיה שפיסיקאי שיילך לכימיה פיזיקלית יצטרך להשלים, אך עדיין הפערים הם ממש ממש לא עניין של מה בכך. 6- ולבסוף נקודה מסויימת לגבי הבדלי הרמה בין האוניברסיטאות, אני מזכיר לך את המקרה ששמעתי של בחורה שאחרי שעשתה תואר ראשון בכימיה בבר אילן רצתה לעשות תואר שני בכימיה אורגנית בטכניון, והכריחו אותה לקחת בטכניון את הקורסים של כימיה פיזיקלית (תרמודינמיקה כימית, תרמודינמיקה סטטיסטית, קינטיקה כימית וכימית פני השטח, אלקטרומגנטיות וספקטרוסקופיה) בטענה שהרמה של הכימיה הפיזיקלית לא מספיק גבוהה בבר אילן. תראה, מההתרשמות שלי הדגש בבר אילן הוא יותר על הכימיה האורגנית והאי-אורגנית ופחות על הפיזיקלית, ויש בדיחה שכמו שבבר אילן מכריחים לקחת קורסי יהדות ככה בטכניון מכריחים ללמוד פיזיקה יותר מדי. זה אולי נכון למי שבכיוון של אורגנית או אי אורגנית וכל הפיזיקה הזו סתם משגעת לו את השכל, אך קח בחשבון שלמי שרוצה ללכת לכימיה פיזיקלית לדעתי מה שמלמדים בכימיה פיזיקלית בתואר הראשון בכימיה לבד הוא ממש לא מספיק.