גם אני לא מסכים
התחלת עם "אי אפשר לומר שסטודנטים באוניברסיטה בהכרח חכמים יותר מסטודנטים במכללה", וסיימת ב-"אם אתם רוצים להמשיך לשקר לעצמכם ולהאמין שמכללה טובה לא פחות מאוניברסיטה אז שיהיה לכם בכיף". התחלת מפוייס ובניסיון להסביר את דעתך, סיימת בסגנון של "אם אתם לא מסכימים למה שאני אומר - אז אתם לא מבינים כלום". נראה שבאמצע הצלחת לשכנע לפחות את עצמך שמה שאתה אומר הוא נכון. מה זו חוכמה? חוכמה זה התמדה? אז למה המציאו עוד מילה לתאר התמדה? חוכמה זה יכולת שינון? עמידה בלחץ זמן? אולי זה בכלל מכלול שלם של תכונות שנמצא מתחת למטרייה שקוראים לה "חוכמה"? כשאתה חושב על אדם שאתה מחשיב אותו כחכם, מה הדבר הראשון שעולה לך בראש לגביו? אני לא הייתי מחשיב מישהו חרוץ כחכם רק בגלל שהוא חרוץ. או מישהו שמתמיד במשהו (גם כלב מתמיד באותם דברים כל הזמן). <---> ממוצע 85 אגב רביצה בים לעומת ממוצע 106 + 3 פעמים פסיכומטרי של 702. בוא נתחיל מזה שציונים, בשום מקום, הם לא מדד לחוכמה. הם כנראה אפילו לא מדד לידע של החומר (תשאל את נבחני נובמבר 2011). ציונים הם דרך (גרועה, לטעמי) להעריך ביצועים. אז בהערכת ביצועים של שני האנשים שנתת - כן, זה קל מאוד לראות מי "יותר טוב". בוא נראה הערכות אחרות: ממוצע 90 + פסיכומטרי 702 (בפעם השניה) ממוצע 90 + פסיכומטרי 702 (בפעם הראשונה) ממוצע 85 + פסיכומטרי 720 (בפעם הראשונה) ממוצע 85 + פסיכומטרי 720 (בפעם השניה) אם תוכל, דרג לי את האנשים הנ"ל לפי מדד החוכמה שלך. גם הפסיכומטרי, הוא לא מדד לחוכמה. זה שציון גבוה הפך להיות סמל סטטוס, זה הדבר הכי מגוחך בעיניי. ציון פסיכומטרי זה בסך הכל מדד לכמה השקעת בלמידה, ואם נהיה יותר מדויקים - כמה הצלחת להכנס לראש של כותב השאלה. כן, יש כאלה עם תפיסה יותר מהירה שצריכים להשקיע פחות; וכן, יש כאלה עם תפיסה יותר איטית שצריכים להשקיע יותר. ועדיין - הפסיכומטרי הוא כלי ותו לא. אגב, אם אתה תוהה למה ציונים הם דרך גרועה להעריך ביצועים, הנה הסיבה: אם לא הגעת לתשובה שרצה כותב השאלה, בדרך שרצה כותב השאלה - טעית. בתור מישהו שכל חייו חשב שהוא ילמד משהו "ריאלי" ולא "הומני", אני אומר לך שגם במדעים מדויקים יכולה להיות יותר מתשובה אחת ויותר מדרך אחת לפתור שאלה שהציגו לך. <---> בוא נדבר על איכות המוסד. כמות מאמרים? באמת? להוציא את זה שכל פרופסור וכל דוקטור חייב להוציא X מסוים של מאמרים באוניברסיטה כדי להמשיך ולהתקדם (שיטה מפגרת למדיי, כי לא בודקים את איכות המאמר, אלא רק את הכמויות שהוצאו), כמה שנים קיימת האוניברסיטה העברית? כמה שנים קיימות מכללות ללימודי משפטים? הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה קיימת 20 שנה. בהכרח, כמות המאמרים שיצאה משם תהיה נמוכה מהעברית. סביר שעורכי דין שלמדו בירושלים, יעדיפו לחזור לשם ולהרצות. סביר שכל תלמיד שבגר והפך למרצה, יעדיף ללמד במוסד שאותו הוא מכיר. (מעבר לכך שירושלים-ת"א הן במרכז הארץ, והרבה יותר נגישות להרבה יותר אוכלוסיות). גם מרצים ממכללות מוציאים מאמרים, אבל הם עדיין צעירים במקצוע, עדיין לא "קרעו זוג נעליים". חכה כמה שנים, ונראה בוגרי מכללות שמתברגים כשופטים, שותפים במשרדים גדולים, שותפים במשרדים פחות גדולים, יועצים משפטיים, סנגורים, תובעים. נסכם: (1) לא ברור מהי חוכמה, ולא ברור גם איזה תכונות אחרות "קשורות" לחוכמה. לדעתי יכולת שינון זה בכלל לא חוכמה. אם כן - אז גם תוכי מדבר הוא חכם. (2) ציונים הם דרך גרועה להערכת ביצועים. לכן, אין טעם להתרשם מציון כזה או אחר, אלא רק להתרשם מהאדם שמאחורי הציונים (אגב, בוא נשאל שאלה פילוסופית-לוגית: אם אתה שומע על מישהו שהוציא פסיכומטרי 702 ובגרויות 106, אתה חושב שהוא חכם? ומה אם הוא מספר לך שהוא העתיק בבגרויות ורימה בפסיכומטרי? האם הוא יכול לעבור ממצב של "חכם" למצב של "לא חכם" רק ע"י אמירת כמה מילים? אם כן, אז למה המסלול ההפוך הוא לא אפשרי? ואם אפשר לעבור מ"חכם" ל"לא חכם" בכמה מילים, אז אולי התואר הזה "חכם" לא שווה כלום? (3) כמות פרסומים כמדד לאיכות המוסד - דבר טפשי להחריד. כמות פרסומים היא פונקציה של המעמד של המפרסם + לחץ מצד הנהלת המוסד לפרסם + רצון של המפרסם להתקדם. אגב, בשביל הספורט, תבדוק כמה מהפרסומים הם בעברית וכמה הם באנגלית, בארה"ב. ספר מה תגלה, וספר אם זה משנה משהו בעיניך. אגב, כדי למנוע עוד משפטים כמו המשפט האחרון שלך, בוא נתחיל את הדיון מזה שאני לומד באוניברסיטה, עם פסיכומטרי גבוה מ-700, נחשב לחכם בעיני מכריו (אל תשאל אותי למה), ואני עדיין חושב שאין הבדל משמעותי בין מכללות לאוניברסיטה. ככה אולי תבין שאני לא מנסה "לשקר" לעצמי.