יהדות - אין חיה כזו !
הערות אין ערכים חילוניים כי אין דת חילונית מוגדרת . יש מגוון גישות ואנשים.כפי שכתבו מעלי. לערכים בחברה הדתית-אורתודוכסית יש הרבה צדדים יפים וחיוביים, אבל הגם שליליים. גמילות החסדים למשל, מלווה בחודרנות חטטנית לעולמו של הזולת. חוסר כבוד אמיתי, "אנחנו יודעים מה טוב בשבילך". החסד גם מוגבל בד"כ ליהודים בלבד. הגויים – "בשר חמורים - בשרם וזרמת סוסים – זירמתם" – אז באמת כשאתה מרכז את כל כוחות האהבה שלך רק בעם שלך, אתה מסוגל לאהוב אותו מאד חזק ולחבק אותו עד כדי מחנק. לעניין האגדה שהדתות האחרות לקחו הכל מהיהדות – זו אמירה חסרת בסיס. משום שאין חיה כזו - "יהדות" היא אינה מערכת מוגדרת של רעיונות, ערכים ומעשים. אלא תרבות של עם שהתפתחה , השתנתה וממשיכה בכך כל העת. מעולם היא לא היתה במצב צבירה מוגדר ומנוסח, תמיד היא היתה נתונה במחלוקת – מי היא ומה היא, וגם כיום רבים אוחזים בה וטוענים : "כולה שלי" , מושכים אותה מכל הכיוונים , עד שהיא כמעט נקרעת… גדולי היהדות תמיד חלקו חד על השני והכריזו "אני היהדות האמיתית ואתה כופר ועובד ע"ז ", עד כדי חרמות ושריפת ספרים [מהרמב"ם ועד הרב שטינזלץ …]. אגב רק אתמול בערב סיפר לי חבר דתי על מחלוקת סוערת לאחרונה, בעולם הישיבות הציוני סביב דרך לימוד התנ"ך , ובישיבה חרדית –ציונית אחת הוציאו במופגן מהארונות, ספרים של ראש ישיבת הסדר מסויימת. אז כיוון ש"היהדות", כדבר מוגדר אינה קיימת, לכן בשום שלב לא יכל מישהו ´לקחת הכל´ ממנה. נכון שנצרות ואיסלם שאבו הרבה ממנה, אבל גם כיוונים ביהדות היו מצויים בדיאלוג גלוי או ניסתר עם הסביבה שלהם, הדתית והפילוסופית. הרמב"ם יצר תפיסת יהדות מתוך הפילוסופיה של אריסטו. ר´ יהודה הלוי יצר תפיסה נאו-אפלטונית, כיוונים קבליים הושפעו מתורות מיסטיות זרות וכו´. שלל מנהגים מעשיים [דמי חנוכה, תחפושות בפורים ועוד ועוד] נוצרו על רקע מנהגים מקבילים בסביבה, ובדיעבד הודבקו להם שלל פירושים ודרשות ו"סודות קבליים" שמוכיחים ,כמובן, מעל לכל ספק, כי אלה מנהגים קדומים שהיו ביהדות מקדמת דנא ונשדדו והועתקו מאיתנו על ידי הגויים הרשעים… אז בואו לא נחזור לתקופת האבן והמאובנות, להיות יהודי ´באמת´, זה להיות מודע לדינמיקה הפנימית הזו ולפעול מתוכה. לשמור על זיקה למסורת ולמקורות , אבל מתוך חופש זורם…."כנהר - שלום" > שבת שלום לכולם, צאו לבלות במוצאי שבת, רק שימרו על עצמכם …<