באשר תלכי - לכי בשלום
שלום מיכל אני מאד מבין את ההרגשות שאת מתארת. המשוררת זלדה ביטאה זאת נפלא: "לא ארחף בחלל משלחת רסן , פן יבלע ענן את הפס הדקיק שבליבי, שמפריד בין טוב לרע. אין לי קיום בלי הברקים והקולות, ששמעתי בסיני!" רבים מאלו שגדלו בעולם דתי/חרדי, מתקשים לקבל את מה שנתפס כ´חוסר גבולות´ בעולם החילוני. אני חושב שרבים מאיתנו, ממש זקוקים לזה. השרשרת הביזארית של חיפוש דווקאי של ´עבירות מיוחדות´, כאן בפורום כמה שורות מתחת, רק מעידה שגם אלה שמתיימרים להשתחרר מעול תורה עוד לא עשו את זה באמת.אני בהחלט רואה את עצמי, ותמיד אראה את עצמי, כמי שבא מהעולם דתי ומהישיבות. משם אני בא וזה הטביע בי סוג של שייכות, חוויות ושפה שאי אפשר ואין צורך להתנער ממנה. לעולם אהיה במידה מסויימת זר בעולם החילוני לעומת מי שנולד וגדל בו. ובכל זאת, יתרונו מבחינתי שהוא נותן לי ולשכמותי חופש כמו שאני רוצה, מה שהעולם הדתי לא נותן. אישית, לא התאכזבתי מהעולם החילוני כי יצאתי אליו ללא כל ציפיות [מה שהתגלה כמוצדק…]. עם כל הנוסטלגיה והגעגועים שיש בי לעולם הדתי ולעולם הישיבות [ויש בי], אני מבין שאיני יכול ואיני רוצה לחזור אליו. בתור נוסטלגיה זה מתאים, אך בתור חיים ריאליים בהווה, זו טעות חמורה. ומצד שני, כפי שמישהו כתב, יש היום בחברה הדתית מגוון מאד גדול של אנשים אוטונומיים ופתוחים ובהחלט יתכן שתמצאי את דרכך. בשורה התחתונה – איני מכיר אותך, כפי שאחרים אמרו – כל הדרכים כשרות, עשי מה שטוב ומתאים לך, ממקום של שלום ושלמות פנימית, לא להיגרר, לא להיכנע וללא אשליות – לשום כיוון. ביחרי במקום שמגשים עבורך את הצו "ובחרת בחיים". מה המקום הזה עבורך – רק את יודעת [אני מקווה]. כי האמת לא נמצאת בשום מקום, בשום חברה ושום תרבות. ולא שייכת לאף מפלגה . כל אחד מאיתנו צריך למצוא את המקום הנכון לו בחיים, את חלקו בעולם שעליו הוא מרגיש "זאת נחלתי עדי-עד, פה אשב כי אוויתיה". הרבה פעמים זו לא הכרעה מושלמת, אלא נק´ איזון שמפשרת בין רצונות שונים שהאדם נקרע ביניהם, ואנחנו נאלצים ללכת לעיתים דרך מאד ארוכה כדי להגיע לשם. אין אפשרות לבחון ולקבוע ולהעיד על עצמנו ועל אחרים באופן מוחלט למה בחרנו בדרך מסויימת – אידיאולוגיה, אינטרסים אישיים, יצרים וכו´?! – זה תמיד פתוח לפרשנויות שונות. מה שאפשר זה לנסות להיות כנים עם עצמנו –מחשבתית ורגשית לקחת את האחריות על כתפינו ולהכריע – אין דרך אחרת. גם לבחור להסתמך על מישהו או ציבור מסויים – זו הכרעה עצמית [לגיטימית], אבל האחריות להכרעה תישאר עלייך. אז בהצלחה.ובאשר תלכי - לכי בשלום