לא בדיוק. אבל כן לפתח הבנה מסוימת.
תראי, כמעט כל דיון פה בנושא, הופך אך ורק לדיון על הלגיטימיות, או חוסר הלגיטימיות, של האלימות. לזה בדיוק אני מתכוונת. זה מצמצם את הנושא לשאלה יחידה. זוהי שאלה בהחלט חשובה, והדיוק רלוונטי, אבל מה שקורה זה שלא מתאפשרת התיחסות ופיתוח רבדים נוספים, כי כל עץ תמיד נסתם ע"י אמירה חזקה על חוסר הלגיטימות של האלימות. אני אתן לך דוגמא אחרת. נניח שרוצים לדבר על פשעי הנאצים. אני בוחרת בדוגמא הזו כי ברור לי ששום קורא של השרשור הזה אינו חושב להעניק להם לגיטימיות. בשום רמה שהיא. ובשרשור, לכל מה שמישהו יכתוב, מישהו אחר יענה 'אבל נאצים הם נאצים! זוועת האנושות ...'. אז נכון שהוא תמיד צודק. אבל השאלה היא אם זהו הדבר היחיד שניתן להגיד על זה. הרבה היסטוריונים, פסיכולוגים חברתיים, ובני אדם רגילים, חושבים שיש פה מה להבין. ולחקור. איך יתכן שהגיעו לכך. מה באופי האנושי מאפשר את זה. איזה חלק יש לנו, שאיננו נאצים, שהוא דומה לזה, ולפיכך, מאפשר, אולי, חזרה חלקית על אפיונים מסוימים של מה שקרה. אם כל מה שמישהו יאמר, ישר יסתתם ע"י מישהו אחר ב 'אבל נאצים הם נאצים! זוועת האנושות...', אז לא נוכל לחשוב על זה, וללמוד מזה, דבר. בהשאלה, קל להגיד ש'הנאצים הם אחרים' (ואני לא נאצי), ולכן אין בעיה. אבל, גם הגישה הזו, תורמת בעצם, להכחשת החלקים שבי שבהחלט משותפים עם הנאצי.