השומרוני הטוב

royalkpn

New member
השומרוני הטוב

ישו הסביר לתלמידיו את הביטוי ואהבת לרעך כמוך כך: "ונותן כדוגמה סיפור על אדם פצוע ששכב בדרך. לפי הדרשה עבר במקום כהן ולא סייע לו, עבר לוי ולא סייע לו, ואילו דווקא השומרוני, שהיה בדרגה מעמדית פחותה, לפי היהדות, עצר במקום, חבש את פצעיו, השקה אותו, הביאו לפונדק, ואף שילם מכספו לבעל הפונדק עבור הלנת הפצוע." בהקשר הזה, האם השומרוני קרוב יותר לנצרות ואילו כהן ולוי קרובים יותר ליהדות ? במדינות נוצריות (באיטליה ובעיקר במערב אירופה כמו שוודיה ודנמרק) קיים חוק השומרוני הטוב. האם מלבד חוק "לא תעמוד על דם רעך", שמוחל רק במקרים קיצוניים ביותר, לא קיימות הצעות חוק לחוק השומרוני הטוב ?

RסN

New member
אני לא חושב שחוק השומרוני הטוב

מוחל במקרים קיצוניים פחות מאשר חוק לא תעמוד על דם רעך. למרות יחסי הציבור הטובים שהוא קיבל בעקבות הפרק בסיינפלד, הוא לא מהחוקים הנאכפים והמוכרים - גם במדינות נוצריות וגם במדינות יהודיות. אני לא חושב שיש הבדל משמעותי בין שני החוקים. לגבי השאלה הראשונה שלך, זה בסך הכל משל נוצרי.

FiReBall

New member
יש הבדל במידת הענישה

ישנן מדינות שבהם אם תורשע על-סמך חוק השומרוני הטוב תיכנס לכלא. אבל כאמור, החוק הוא לא אות-מתה אלא יותר רצון להכניס פן ערכי במשפט הישראלי (על אף שתוכנו דן בעיקר בסייגים כלכליים).

flutter girl

New member
הבעיה עם "לא תעמוד על דם רעך"

זה לא קיצוניות אי-ההחלה כמו שהעונש הוא קנס. קנס. כסף. קנס.

B L I M P

New member
ומה הבעיה בזה?

אני באמת חושבת ש*להכריח* אדם להציל אדם אחר זה בעייתי. בעיקר כי לרוב כאשר אדם נפגע ברמה שהוא דורש הצלה מיידית, כנראה המצב כולו לא חף מסכנה, ורוב האנשים לא היו במודע נכנסים למצב של סכנה (אפילו אם הסכוי לא גדול) כדי להציל מישהו שהם לא מכירים. וגם כי יש פה המון אספקטים של שקול דעת (האם הוא באמת פצוע? עד כמה המצב מסוכן לי? וכו') ואדם לא בחר לעשות את הפעילות שיצרה את הסיכון, אז אין שום סיבה שבגלל שיקול דעת מוטעה הוא ישא באשם. ובכל מקרה, מי יכול לדווח על זה? אם היית שם וראית אחר שלא הושיט עזרה, הרי גם אתה לא הושטת. בכל מקרה, חוק שיפה שנחקק, אבל מאוד בעייתי להחיל אותו.

flutter girl

New member
בעייתי היא לא עם ההחלה של החוק

כפי שציינתי במשפט הראשון בהודעה, אלא עם העונש שמטילים על העבירה. אם, והיה, והצליחו להוכיח - מעל לכל צל של ספק וכו' וכו', העונש של קנס הוא מצחיק עד כדי גיחוך. זה מה שמפריע לי.

B L I M P

New member
אבל זה לא חוק שמתכוונים להחיל

אם כבר מפריע לי העונשים המגוחכים של אנסים ושאר מטרידים מינית (וגם זה כשמביאים אותם לדין). אם היו מטילים על חוק "עשה" עונש גבוה, זה בעייני בעייתי. הרי רוב החוקים הפליליים הם חוקי אל תעשה (נראה לי כולם, אני לא מצליחה לחשוב על חוק עשה אחר) וזה מסיבה ברורה, לכן אם כבר יש חוק עשה, במיוחד שתכלס הוא מטיל חובה די גדול הגיוני שהעונש יהיה נמוך.

למעלה