שיפוט, מערכת ניווט ומראה
בהודעותייך השונות, עד כמה שהבנתי אותן, את כותבת באופן עקרוני על הערכים שלך, על ההשקפות שלך בנוגע לטוב ולרע, על מוסר, על שיפוט או מערכת ויסוט וכו´. בהודעותייך השונות כתבת וסיפרת גם על היולדת של בתך, כלומר כתבת על הסיפור האישי-הפרטי ולא כתבת רק באופן כללי על התופעה וכו´, אך בדרך כלל כתבת מתוך עמדה של מערכת הויסוט שלך (מצא חן בעיני הביטוי
) ומתוך שיפוט של טוב או רע וכו´. כל זה מאוד מאוד מעניין וחשוב וגרם לי לחשוב ואחשוב על כך עוד, משום שעדיין כל הנושא (היחס ליולדת) גם אצלי אינו מגובש וגם אצלי נמצא בתהליכי שינויים וגילויים. ומכאן החשיבות של כל הדיון עבורי באופן אישי: דברייך מהווים עבורי מראה מסוימת, שדרכה אני רואה את עצמי ואת דעותיי ורגשותיי בנושא, ועל כך אני מודה לך. התחלתי גם להבין היכן נעוץ אחד מההבדלים המרכזיים ביננו בדיון בנושא היחס ליולדת: אני מתייחסת לכל הנושא באופן הרבה יותר פרטני, אינדיבידואלי, ספציפי, אישי ולא כל כך באופן אינטלקטואלי כללי. כלומר כשאני חושבת על הנושא אני חושבת על היולדת של *בתי*, ולא באופן כללי על התופעה וכו´. וכך כתבת בסיום הודעתך משפטים המאפיינים את גישתך, כפי שהיא באה לידי ביטוי גם בהודעות קודמות: "עד איזה גבול ניתן לקבל מעשה לא מוסרי ולהצדיקו ע"י הנסיבות של המציאות שבתוכה הוא בוצע? באיזה מצב תהיה החברה האנושית שבה הכל יהיה מותר אם רק ניתן למצוא הצדקה מספקת למעשה? לדעתי - במצב של תוהו ובוהו ועובדה שיש מדינות שכבר מתקרבות לזה - שום דבר לא קדוש, מותר לשבור את הכללים, מותר ללדת בלי סוף ילדים ולסרב לגדל אותם, מותר לסחור בסמים, מותר לגנוב וכו´ כי... כל אחד ימלא את החסר, הרי סיבות טובות תמיד אפשר למצוא בשפע. השאלה היא רק לאן נגיע אם זאת תהיה צורת החשיבה השלטת של המין האנושי? וחשוב מכל - בתוך עולם כזה, איך נוכל להגן על ילדינו?" כאמור, כל מה שכתבת מעניין ומעורר מחשבה, אבל באופן קיומי-אישי-רגשי אני לא מתחברת לכל זה בהקשר לסיפור האימוץ ובהקשר לנושא היחס ליולדת. מבחינה רגשית זה לא רלוונטי **עבורי** (מובן שאני לא טוענת שזה לא רלוונטי או לא צריך להיות רלוונטי עבורך או עבור מישהו אחר!). וכך כתבת: "יסמין, אם את מסוגלת *להתנתק* מספיק כדי *לבטל* בתוכך את מערכת הויסוט הזאת במקרים מסוימים - אפשר רק להתפעל מזה ולהסיר בפנייך את הכובע" - גם משפט זה לימד אותי הרבה על יחסי לנושא: אני לא מחוברת לנושא היולדת מהכיוון הזה, ולכן לא צריכה להתנתק. ומערכת הויסוט שלי כלל אינה מופעלת בכיוון שלה, ולכן אני לא צריכה לבטל אותה. אני פשוט בכלל לא בכיוון הזה, ולכן לא צריך להוריד לכבודי שום כובע
זה לא מה שמעניין אותי, זה לא מה שבראש מענייני. למעשה, היולדת כשלעצמה אינה מעניינת אותי. אין לי שום צורך או עניין לשפוט אותה. היא מעניינת אותי אך ורק בהקשר מאוד מאוד מדויק וממוקד: מה תהיה ההשפעה של דמותה ושל מעשיה *על בתי*. זה הכל! ופי שכבר כתבתי בהודעות קודמות: "אני מאוד פרגמטית ופרקטית בנושא: מה שחשוב ומועיל לבת שלי עולה על כל שיקול אחר" ו"עבורי זהו העיקרון שלפיו אני מחליטה על דברים. ועבורי עיקרון זה חשוב יותר מהאמת"- או מכל עיקרון כללי אחר. ולכן אני לא שופטת אותה. למעשה, כל נושא היולדת אינו מעסיק אותי **כעת** בחיי היום יום שלי, אינו מהווה עבורי שאלה קיומית או רגשית, אינו מציק לי. אני מקבלת את עובדת קיומה בעולם ובחייה של בתי ולכן בחיי כעובדה די ניטרלית (בינתיים? זה ישתנה? לא יודעת עדיין): אני לא מדחיקה אותה, לא מכחישה את קיומה, אבל היא גם לא מהווה שום בעיה עבורי. בעצם היא לא כל כך מעניינת אותי, למען האמת (מלבד הסימפטיה הכללית כלפי אנשים ונשים קשי יום מסיבות שונות). נראה לי שהנושא יעסיק אותי בדיוק מהרגע שהוא יתחיל להעסיק את בתי. ומה שיעסיק אותי יהיה מה שיעסיק את בתי. ואם אני חושבת על רגשותיי כלפיה, אני שמחה לדווח שאין לי רגשות שליליים כלפיה, כגון שנאה, כעס, תרעומת, ביקורת, שיפוט וכו´. מצד שני, גם אין בי אהבה מיוחדת אל האישה הזרה והרחוקה הזאת. מה שאני חשה היא סימפטיה וחמלה כללית ובלתי אישית, שאני חשה כלפי כל האנשים שהחיים קשים להם מסיבות שונות. מכל מקום, בכוונתי להציג אותה לבתי בדרך היפה והטובה והנעימה ביותר שאני יכולה, ובדרך הקרובה ביותר לתחושותיי האמיתיות, וזאת משום שאי אפשר לשקר לילדים... ולכן הדיון הזה נראה לי כל כך חשוב: הוא מאפשר לי להתחיל להתמודד עם דמותה של היולדת מבחינה מחשבתית-עקרונית ונפשית-רגשית, ונראה לי שאני רק בתחילת התהליך. ואני מקווה שבסופו של התהליך שאעבור אוכל לתאר באופן אמיתי ואמין את דמותה באור נעים וחיובי.