הקניית הקריאה

Tנקר בל

New member
הקניית הקריאה

אני זוכרת שדובר בתקשורת על שיטה לא מוצלחת להקניית הקריאה, ולא מצליחה להיזכר בפרטים, וגם לא מוצאת באינטרנט משהו על כך. שיטת ליט"ף היא בסדר? ועוד שאלה - במידה והילד שלכם מתקדם יחסית לגילו, האם הייתם מבקשים שיתנו לו להתקדם הלאה באופן עצמאי, או נותנים לו את אותם ספרי לימוד שהוא כבר יודע אותם מצויין?

פלגיה

New member
אז ככה

השיטה הפחות טובה (אם נהיה עדינים) היא שיטת "השפה כמכלול" שאומצה בארץ כשיטת "בלי סודות" אחרי שכבר כשלונה הוכח בארצות הברית. את ליט"ף אני מכירה קצת, והיא נחשבת שיטה טובה המלמדת פיענוח צלילים והברות ולא שינוך של מילים גלובליות. לגבי ילד שמתקדם יחסית לגילו - לא הייתי עושה אף שיטה מאלה שהזכרת. הגישה היא לא לגרום לו ללמוד מה שהוא כבר יודע, ולא להריץ אותו קדימה מעבר לשאר הכיתה, אלא לתת לו במידת האפשרות להעמיק באותו חומר שחבריו לומדים כעת.

תיקי א

New member
לגבי לימוד לילד המתקדם יחסית לגילו

אני לא חושבת שילד שכבר קורא, צריך לעבוד בחוברות עבודה המלמדות קריאה מההתחלה. מהתבוננות בחוברות זה אפילו מגוחך. לא יודעת אם יש דבר כזה "להתקדם", לאן אפשר להתקדם בקריאה עם ילד שכבר קורא ככמעט כמו מבוגר ? הדרישה שלי מהמורה היא שהילד יקבל טקסטים שעליהם יוכל לעבוד (הבנת הנקרא), בזמן שחבריו לומדים לקרוא. המורה הציע שיעבוד בחוברות בשם "צעד צעד". לא יודעת אם זה נקרא להתקדם לאורך או לרוחב, אבל חשוב לי שלא ישתעמם ושלא ידרוך במקום.

מגנטה1

New member
קריאה

ליט"ף היא בסדר לרוב הילדים, אם כי יש ילדים שלא מסתדרים איתה ואז עוברים איתם לשיטה פונטית רגילה. יש הרבה ילדים שנכנסים לכיתה א קוראים, בדרך כלל המורה עושה אבחונים בשבועות הראשונים ועובדים בקבוצות. ספציפית בליטף יש להם מבחן של 7 שלבים או מיומנוית, אם הילד עובר את כולם, הוא מוגדר כקורא ואז הוא מתחיל בחוברת השלישית או הרביעית. צריך לזכור שבקריאה משולבת גם הכתיבה ולא תמיד המיומנות בקריאה זהה לזו של הכתיבה. הבן שלי נכנס לכיתה א קורא, היו איתו עוד 3 קוראים בכיתה של 30 ילד. ארבעת הילדים הוו קבוצה נפרדת, למדו מחוברות נפרדות. יש המון חוברת ברמה של כיתה א או ב שניתן לתת להם. ממש לא לעניין לתת סיפרי לימוד שהם יודעים. ואם לא הולך,צריך להתעקש עם המורה, להגיע למרכזת השכבה, מרכזת אורינות בבית הספר וכדומה.

Tנקר בל

New member
השאלה השניה דווקא לא התייחסה לקריאה

דווקא אני מעדיפה שילמד את הקריאה עם הכיתה, כי הבן שלי לימד את עצמו לקרוא, הוא קורא בלי ניקוד, אבל לא יודע לקרוא ניקוד, וחשוב לי שילמד בצורה מסודרת. השאלה שלי התייחסה למקצועות אחרים ובעיקר לחשבון. הילד שלי ממציא שיטות לפתירת תרגילי חשבון (חיבור, חיסור, כפל וחילוק), ומתעסק בזה כל היום, ונראה לי מוגזם לדרוש ממנו למלא חוברות שמתחילות בהכרת המספרים עד 10 (שבילים). מצד שני - אני לא רוצה שהוא יהיה חריג בין הילדים. פלגיה - כמומחית בתחום - יש לך רעיון איך אפשר להעמיק איתו במקביל ללימודים של יתר הילדים?

פלגיה

New member
באיזו שיטה הם לומדים?

מה שקורה הרבה פעמים זה שגם אם ההורים והמורה פותרים את הילד ממילוי החוברות, הוא רוצה לעשות עוד ועוד. כדי לתת לו עוד עומק, צריך מורה אינטיליגנטית ביותר, אבל הנה כמה אפשרויות: שיחבר תרגילים לפי תשובה (כלומר לתת לו, נניח, מספר 10 ולבקש ממנו לחבר כמה שיותר תרגילים שזאת התשובה שלהם) שיחבר שאלות המתאימות לתרגיל שיעבוד עם מחשבון (5 כפול 4, 5 כפול 40, 5 כפול 400, 5 כפול 4000...) ויגיע להכללות שיחבר תרגילי שרשרת (למשל אם נחבר את כל המספרים מ-1 עד 10, מה תהיה התוצאה?) השלמת סדרות (נותנים כמה מספרים עם חוקיות ביניהם ומבקשים להמשיך את הסדרה) ושאלה שמעניינת אותי. הוא בטח מכיר את המושגים "זוגי" ו"אי זוגי". תשאלי אותו האם תמיד אי זוגי ועוד אי זוגי זה מספר זוגי, ולמה? (אשמח לשמוע את התשובה ואת הנימוק)

Tנקר בל

New member
יו, את מדהימה

כמה רעיונות, ובכזו מהירות. בינתיים, עוד לא קנינו לו את החוברות (על דעת המורה), היא רוצה לבחון את מידת הידע שלו. את חושבת שעדיף לקנות ובמקביל לתת לו העשרה (הבעיה היא שהוא מאוד איטי בכתיבה - רק בגלל זה הוא לא יגיע להעשרה...) אני אשאל את התכשיט מחר את השאלה ואדווח לך

פלגיה

New member
לגבי איטי בכתיבה

חשוב להתאמן בכתיבת מספרים, ולא רק לעשות את התרגילים בראש (בהמשך יתעקשו איתו על "הדרך", ובצדק) מה שאנחנו עשינו זה מתוך שני עמודים לשיעורי בית, לפתור את השאלה הראשונה בכתב, והיתר בעל פה (אני כתבתי אישור שהוא עשה הכל נכון) אבל לא לוותר על הכתיבה. ואם הם לומדים ב"חשבון 10" - זה לא בזבוז לקנות את החוברות בכל מקרה.

פלגיה

New member
אז ככה

שבילים הוא התחליף ל"אחת שתים ושלוש" הידוע לשמצה שעשה ללימודי החשבון מה ש"השפה כמכלול" עשה ללימוד הקריאה. יש שיפור אבל לא גדול. הבעיה הגדולה של מט"ח היא ההידבקות למודל אחד לכל נושא, ורק על פיו לומדים. מודל זה טוב, זה עוזר למי שצריך עזרה, היצמדות למודל יחיד היא לא טובה, והיא מיותרת לילדים שממילא עושים הכל בראש. אם המורה פתוחה לוויתורים על ה"תבניות" למיניהם, ונכונה לאפשר לו לפתור כל דבר בכמה דרכים שונות - זה רק יועיל. (ושווה לברר אם אין עוד שנים שלושה ילדים בכיתה במצב דומה)

תּמר

New member
גם אצלינו לומדים עם שבילים

נראה לך שאני צריכה לעשות עבודה בבית כדי שלא ייגרם נזק? אם אני רואה שהקליטה של לוח הכפל לא טובה - מה כדאי לי לעשות?

תּמר

New member
תרגולים כאלו אני עושה

עם הילד שנמשך לחשבון. עם זה שפחות נמשך - זה נראה לי מעיק.

אשנתי

New member
לוח הכפל

השיטה הכי טובה שאני מכירה לתרגול לוח הכפל זה לשרטט אחד כזה ריק, רק עם המספרים למעלה ובצד - ולתת לילד לפתור את כל הלוח (למלא לבד). יכול להיות שיקח כמה ימים אבל זה הרבה יותר יעיל משינון. בלי להתערב בדרך או בקצב הפתרון. אחרי שחוזרים על התרגיל הזה כמה פעמים, לוח הכפל ממש נהיה "חלק" מהילד. הוא לא צריך לזכור בע"פ, הוא פשוט מבין אותו.

פלגיה

New member
כמו שאמרו לך - לתרגל בכל הזדמנות

בעזרת כל כלי עזר שיש לך - לגו, קוביות, שעועית, כלי מטבח. תמיד לחלק לקבוצות שוות ולספור. ולתרגל עוד ועוד. ואם את רוצה את הילדה שלי בהשאלה - היא עשתה את זה מצוין בחופש עם ילדה שעולה לכיתה ג'.

תיקי א

New member
../images/Emo4.gif עכשיו הדאגת אותי מאוד

אני כבר תפסתי שיחה עם המורה לגבי הרמה המתקדמת של יואב והיא הבטיחה לי שהיא נערכת בהתאם והשיעורים יהיו מלאים באתגרים לילדים שירצו להיות מאותגרים. יש אפשרות שהחוברת היא יותר מעין המלצה ? המורה של יואב הודיעה לנו לאסוף פקקים, כי לאורך השנה הם מאגדים את הפקקים לאחדות, עשרות ומאות בשקיות. נראה נחמד. מרפרוף סקפטי (ואנטי מראש) בחוברות, שמתי לב שיש שאלות שלא ברור מה רוצים ומה המטרה. בתור אחת הקורבנות הראשונים של שיטת הבדידים (הכיתה שלי היתה כיתה נסיונית לנושא) אני בהסטריה קלה. מה עושים ? יש אפשרות לאגד את ההורים להחליף את החוברות ?

פלגיה

New member
אם היא המליצה לאסוף פקקים

סימן שהיא לוקחת את החוברת בראש טוב, ומוצאת לה עוד מודלים אחרים, כבר מעודד. תהיי עם יד על הדופק, ותראי מה עושים. יכול להיות שהמורה בהחלט תעשה דברים טובים, הן עם כל הכיתה, והן עם המתקדמים.

למעלה