הצעת עבודה

עופר ב.ה

New member
מה מבזה בעוזרת בית?

לנקות את השירותים זה מבזה. להרים ממחטות של בני הבית זה מבזה. וניתן להוסיף דוגמאות. בקשר למשכורת - רציתי כבר לרשום זאת בהודעה הקודמת אבל זה לא היה רלוונטי מידי: העובדה שמשלמים לעוזרת בית יותר ממך, או נניח (איני יודע את עיסוקך) יותר מתופרת במפעל תפירה, אינה תלויה במידת ההשפלה של העבודה. להבדיל, אני מניח שישנן זונות שמרוויחות (נטו) הרבה יותר משכר מינימום. אגב, אני רואה בעבודת ניקיון ע"י העיריה עבודה פחות משפילה כיוון שהשירות הוא לציבור ולא לאדם ספציפי, כך שלא ניסיתי להטיל סטיגמה כזו או אחרת.

מירי,

New member
לנקות שרותים ציבוריים פחות מבזה?

זה בטח הרבה פחות נעים ועוד פחות מתגמל.... ועוד יותר משפיל מזה זה ללכת לפיתחון פה כדי להביא אוכל לילדים... מה משפיל בלנקות שרותים של אחרים (אני מבינה מה לא נעים - זה גם לא נעים לנקות שרותים בבית הפרטי שלי ושל יקירי-אבל לא את ההשפלה....)

florence

New member
אני לא חושבת שזה חלום חייהם

של אנשים להגיש עשרות כוסות קפה ביום לאנשים אחרים. בדרך כלל מדובר בהתפשרות. בואי נגיד (בכנות) שמדובר באנשים שנמצאים בתחתית השרשרת. וכניראה שמזכירה מקצועית מקבלת תזכורת לכך כאשר מבקשים ממנה להכין קפה. ייתכן שההשפלה נחוות אצל אדם אשר מעוניין להתמקד במקצועו, ותו לא. השילוב של השירות עם מרכיבי המקצוע האחרים הם פשוט איזושהי מוסכמה חברתית שאני בהחלט לא אשנה אותה. לי אישית נותר לחפש מקצוע אחר.

מירי,

New member
לא בטוחה בקשר לשרשרת....

אני עובדת במפעל יצרני , נניח שכאן היה מקובל שהמזכירה מכינה קפה... היא עדיין הרבה יותר גבוה בשרשרת מפועלי הייצור ומהם אף אחד לא מבקש להכין ולו כוס אחת....... ותתפלאי יש כאלה שכן מתנדבים להכין קפה גם לכאלה שאינם מומונים עליהם...זה אולי לא חלום חייהם אבל הם בהחלט נהנים - אני משערת שזה מעצם העשיה לאדם הפרטי.... ויש השפלות הרבה יותר חמורות במקום העבודה מלהתבקש להכין כוס קפה!

טל קר

New member
אני חושבת שאחד הפרמטרים של השפלה

הוא תלוי תרבות. אם בתרבות מסוימת לעשות קפה נחשב משפיל, מי שתתבקש לעשות זאת במסגרת תפקידה תחוש מושפלת. עצם זה שקפה נחשב ליותר משפיל מתיוק, הקלדה, הדפסה, או תאום הוא לכשעצמו גורם לתחושת השפלה אצל המתבקשת כשהיא מתבקשת. ולעשות קפה נחשב השפלה מסוימת בחברתנו. " בצבא תהיי פקידה ותעשי קפה" (לא תהיי פקידה ותתייקי או תהיי פקידה ותקלידי, או תהיי פקידה ותגרסי). "אני? לא עשיתי כלום בצבא , הייתי פקידה ורק הכנתי קפה". "אני לא רוצה להיות פקידה בצבא ולהכין קפה, אני מעדיפה לתרום" וכו´ וכו´. תשאלי פועל קו יצור אם הוא היה רוצה להיות פקידה (להבדיל מפקיד, שיש פקיד בכיר, וזה עושה רושם טוב יותר, פקידה לא נחשב לתפקיד נחשב במיוחד).

florence

New member
ההשפלה היא תחושה סובייקטיבית

והכל הוא עניין של נסיבות. תיארת אווירה מאוד נחמדה במפעל בו את עובדת. ברור שהכנת הקפה הדדית בין חברים לעבודה היא דבר חיובי ומבורך. ניתן למצוא הרבה מצבים בהם עובדים מושפלים, אך בואי ונודה, ככל שעובד עוסק במקצוע "ממוסד" יותר, כך הוא אינו מעוניין שעבודתו תהיה משולבת עם אלמנטים שרותיים כגון נקיון וכדו´. לעיתים דבר זה פשוט אינו אתי. לדוגמא: מורה שמתבקשת לנקות את הכיתה, או מנהל שמתבקש לנקות את המשרד. יצא לי לעבוד במפעל יצרני בתור מזכירה, והצעתי לעבוד בתוך המפעל בשעות הערב כשעות נוספות. המנהלים הרימו גבה במקרה זה מכיוון שחשבו שזה "לא יאה" למזכירה להיות פועלת ייצור. עדיין, להרגשתי האישית, להיות פועלת ייצור לא גרם לי שאשרת מישהו אלא אהיה חלק מהמערך היצרני של החברה, בניגוד לתפקיד המזכירותי בו הייתי חלק מהמערך המינהלתי של החברה. כל אדם ובחירתו שלו..

מנהלת משרד אמורה לדאוג בדיוק

למה ששכרו אותה . מקום העבודה מגדיר מה הציפיות שלו מהעובד ומה הוא אמור לעשות במהלך כל יום עבודה. וזה לא מתחת לכבודי להכין קפה לאף אחד, ואני לא חושבת שאני מורידה מכבודו של מישהו בכך שאני מבקשת ממנו להכין קפה. ואם תשאלי את המזכירות שלי - הן יענו לך אותו הדבר. חבל שאת מחליטה מה אני חושבת ונותנת לזה ציונים. מצד שני, אני גם לא מצפה שאנשים שמגיעים איתי לישיבה שיחכו לי עד שאני מכינה את הקפה, וכשאני מגיעה לישיבה, אני לא רוצה לחכות עד שהמארח יכין את הקפה. לא בשביל זה אני הגעתי לשם.

קפה וישיבות

אם זמנכן/ם כל כך יקר. אולי תשתו קפה לפני הישיבה ותקדישו את כל זמנכן/ם ואת תשומת הלב שלכן/ם לישיבה עצמה? לא ברור לי הטכס הזה של הקפה והעוגיות בישיבות. באתן לקדם דברים, או שבאתם לאכול ולשתות? אני לפני ישיבה דואג לקרוא את החומר הרלוונטי כמו שאני דואג להכין לעצמי קפה או להגיע שבע או ללכת לשרותים כדי שלא יהיו דברים שיטרידו אותי בזמן הישיבה. לא ברור לי למה אנשים שמגדירים את זמנם כיקר מדי מכדי לעשות לעצמם קפה לא יכולים לדרוש מעצמם לבוא מוכנים לישיבה גם מהבחינה של הרווחה האישית. ממש לא ברור לי. עכבר

r.v

New member
פספסתם את הדיון הזה, ובגדול.

העניין הוא לא הקפה, אלא השאלה איך יוצאים נגד זה שתפקיד המזכירה מיועד על פי מודעות דרושים דרושות, ועדין בחשיבה החברתית, לאישה. אגב, שמעתי שבצבא יש תופעה של מזכירים ולאו דווקא מזכירות, שווהשנדע יותר פרטים. באשר לקפה, ובכן אין לי בעיה עם העובדה שדרישות תפקיד יכללו בתוכן סוג של הגשת כיבוד, אירוח וכדומה. אני לא מצפה ממנהלת או מנהל שיושבים במשרדם בפגש כלשהו לעזובהכל ולהכין את המשקאות, ולהזמין את הכיבוד. זה אדיוטי וגוזל משאבי זמן מיותרים. או שקיים במקום שמזמינים משם, או שיש אדם שאחראי, או שהמזכיר או המזכירההזכירה,כןהם בכבודם ובעצם יכינו עבור המנהל-ת, וכן סביר שזה יכלל בדרישות התפקיד. הקפה ומה שקורהסביבו קשור יותר לאישיות האדם והתייחסותו לעובדיו. באותה מידה אני יכולה להתבונן באנשים וביחס שלהם לאדם המנקה את ביתם. ראיתי חברות שבזמן הארוחה האדם המנקה לא מוזמן, וראיתי מקומות שבהם הוא ישבעם כל המשפחה. אני הרגלתי את הילדים שלי לכך שיושבים איתנו, כדי לשדר את העודבדה שאדם העובד עבורך הוא בבחינת נותן שירות ולא חלילה משרת. אז גם הקפה, הכל תלוי איך ומה.

r.v

New member
ובכל זאת, בל נשכח שהאלרגיה לקפה

כן נולדה משוביניסטים דוחים שנוהגים להטיל על כל אישה שזזה תחת סמכותם המקצועית להכין קפה, זה קרה גם למתמחה במשרד עורכי דין.

florence

New member
מאחורי החשיבה החברתית

עומדים אנשים אמיתיים עם סיפורים אנושיים, והדיון נגרר לכאן או לכאן מסיבה זו. קשה לנטרל את הכנת הקפה מהיחס המשפיל שמתלווה אליו. זה מתחיל בצבא, נמשך בעבודה וגם בחיי המשפחה. המודעה בעיתון היא רק סמל להרבה נשים שנחשפות מידי יום לסטיגמות, הטרדות והשפלות, כאשר אחרת התופעות הבולטות בניהם היא הטרדה מינית במקום העבודה. אני אישית חושבת שיחסי מזכירה-בוס מחקים לא פעם את ההיררכיה החברתית לה אנו רגילים: האישה משרתת את הבוס ומהווה "עזר כנגדו". אין הסבר הגיוני אחר לכך שהיא דואגת לצרכיו הפיזיים ושהיא במקרה אישה. מקומות עבודה בהן הבוסית היא אישה ויש לה מזכירה אישה אינו מהווה אפלייה מתקנת, זהו פשוט חיקוי של המבנה ההיררכי שהמציאה חברה כוחנית, ותו לא.

ד ו ר י ס

New member
על השפלה, קפה ומה שביניהם

אתן, בנות יקרות, ורק אתן, תחליטו מה משפיל אתכן. לדעתי האישית, ההשפלה - לכאורה שבהכנת קפה היא כעין וכאפס לעומת ההשפלה שבאבטלה. אני מעדיפה להכין קפה לנצח על להיות מובטלת ולו יום אחד. עבודה היא עבודה היא עבודה, וכל עבודה מכבדת את בעליה / בעלתה. כנ"ל לגבי נקיון שירותים ציבוריים, נקיון בתים וכדומה. עדיף להיות משופל עפ"י תפיסת עולם כזו או אחרת, מאשר להיות רעב, או גרוע מכך - הורה לילדים רעבים. אולי אם אנשים ונשים בארץ היו חושבים קצת פחות על הכבוד העצמי שלהם וקצת יותר על פרנסה, היינו צריכים לשלם הרבה פחות מיסים לטובת דמי אבטלה, והרבה תאילנדים ופיליפנים היו צריכים לחפש להם עבודה במקום אחר. אני בהחלט מקווה שיבוא היום ואני אעשה משהו יותר מעניין עם חיי מאשר מה שאני עושה כיום, אבל זה מה יש ועם זה ננצח. השרות הצבאי שלי היה מרתק, משמעותי וקשה מאוד, למרות ה"השפלה הנוראית" שבהכת קפה למח"ט שלי ולשותפיו לישיבות. עבודת המזכירה היא עבודה מאוד מאוד קשה ומאוד תובענית (לעיתים אף טובענית...), ואם הקפה הוגדר מלכתחילה כחלק ממנה, אז הוא חלק ממנה. מי שמרגישה משופלת מדי בשביל עבודה שכזו מוזמנת להשאר בבית או ללכת לחפש עבודה שתתאים יותר לכבודה. הבהרה לגבי מקום העבודה שלי - ביום ממוצע הבוס שלי מכין לעצמו קפה לעצמו לפחות כמספר הפעמים שאני מכינה לו קפה. יכול לעבור יום שלם בלי כוס קפה אחת. מלכתחילה הוא הבהיר לי שהכנת קפה היא הכרחית אך ורק בישיבות מבחינתו, ואני הבהרתי לו שאין לי שום בעיה עם הכנת קפה מעבר לכך. אם מישהי מהפמניסטיות היקרות בפורום חושבת שאני משפילה את עצמי, שיהיה לה לבריאות. אני בסך הכל מתפרנסת בכבוד מעבודה קשה. חשוב שתבינו שטיעונים נגד עבודה כזו כמו שנשמעו כאן פוגעים אך ורק בנשים שממלאות תפקידים מסוג זה. את הבוסים זה לא מעניין, תהיו בטוחות. וכן, אם אני אצטרך אני גם אנקה שרותים, בתים של אחרים, רחובות, ואעשה כל דבר חוקי שיביא לי פרנסה - בכבוד, תמיד בכבוד. פרנסה חוקית בלי כבוד? אני לא מכירה דבר כזה!

הדברים שלך מרגשים, (ויש אבל)

יש לי קושי עם התחושה שעולה יחס מכליל כלפי המובטלים, שלעתים קרובות חווים את השפלת האבטלה בדיוק באופן שאת מתארת אותה, ו"פטור מטיפול" לממשלה - לממסד, שאינו מסוגל, כרגע, להביא ליציבות כלכלית, שמאפשרת לאנשים לעבוד במקצוע שלהם, או בעבודות שמתאימות להם. אבל מעבר לפן הזה, ומעבר לשאלה אם ההסכמה שבשתיקה לגבי הכנת קפה (או ארגון ביביסיטר לילד), כלולה בעבודה של מזכירה באופן כללי, ולא במסגרת עבודתך הפרטית, ועד כמה תפקידי ה"טיפול" האלה הם בהכרח נשיים - שהיא שאלה של מוסכמות חברתיות, ולא שאלה של מעסיק בודד ומועסקת בודדת, העקרון שאת מעלה, של עבודה לפרנסתך, שהיא עדיפה על מצב של מובטלות, נוגע ללב, ונראה לי כמו גישה מוצלחת.

מירי,

New member
לא מרגש ולא נעליים....

<סליחה על הציניות אבל...> המדינה לא מצליחה להביא ליציבות כלכלית , המדינה לא דואגת לחלשים, המדינה לא... לא... הגדרת תפקיד היא של מקום עבודה , אין הגדרת תפקיד מזכירה כללי, אבל אני אכן מכירה לפחות כמה נשים שבתפקידים כאלה או אחרים ביקשו מהם דברים כמו להכין - הן שברו את הכלים "כי זה לא בהגדרת התפקיד שלהן" והעדיפו את דמי האבטלה , או הפרנסה הבילעדית של הבן זוג או כל מיני כאלה... כל עוד דברים הם לא מחוץ לחוק (הטרדה מינית במקום העבודה היא מחוץ לחוק , לגנוב בהוראת המומנים זה מחוץ לחוק...) על מנת לשמור על מקום העבודה (גם אני חושבת שאני יכולה לעשות עוד דברים ומעניינים יותר ומתגמלים יותר...) כל עבודה חוקית עדיפה על דמי אבטלה!!!

ד ו ר י ס

New member
"פטור מטיפול"

לגבי הקושי שלך - לא נתתי "פטור מטיפול" לאף אחד. אני רק טוענת שמבחינתי אשיה שמעדיפה לקבל דמי אבטלה ע"ח המיסים שאני משלמת מעבודתי הקשה, על פני הכנת קפה - אני מעדיפה שהיא תגור ברחוב.

דוריס, קיימות עוד משוואות חוץ מזו

של קפה מול אבטלה. שוב, כמו איפהשהו כאן למטה - המקרה הפרטי שלך מעלה שאלה מעניינת אבל הוא נשאר המקרה שלך, יש הרבה יותר מקרים אחרים - שלא אבטלה או העדר תעסוקה עומדים כאופציה. ובכלל - אני חושבת שהאופציה של להיות מזכירה מוטמעת בנשים מהיסוד. קחי את טל (שלנו) - אחת הנשים הצעירות המוכשרות והמבריקות מהמוכרות לי - איזה גבר עם כישוריה היה מוכן לעבוד כמזכיר אפילו בעבודה סטודנטיאלית ? לא הרבה. צאי רגע מסכנת האבטלה, וכשהיא לא קיימת (לצורך הדיון) נסי לראות אם את מוכנה לשרת כאשה מערך גברי בשרותי מטבח שהם רגילים לקבל בבית, כשכל מערך השרותים הוא של נשים ורוב מערך הניהול הוא של גברים ? אם כן - סבבה לך.

דוריס, אני רוצה להתייחס לכמה דברים

חשובים שנאמרו בשירשור הזה. הקפה לכשעצמו אינו משמעותי. במערכת יחסי עבודה היררכית אני לא רואה הבדל בין משימה אחת לאחרת וככל שהדרג נמוך יותר באותה מערכת היררכית, יש יותר משימות שירות ופחות משימות מאתגרות ועצמאיות. כתבה r.v. ואני מסכימה איתה לחלוטין - שעניין הכנת הקפה הוא בארץ תמונת מראה לתפיסה החברתית שמציבה רק נשים באותן עמדות שירות. העובדה שנשים מוכנות לשתף פעולה עם המגמה הזו אינה הופכת את המגמה למוצדקת, כי "הלבנת" והנצחת פער חברתי כזה או אחר באמצעות שיתוף פעולה ממי שנמוך יותר בהיררכיה, היא אמצעי שגור ולעוס. אני מתפלאת על נשים שלא מזהות את המלכודת ומשתפות איתה פעולה בשקיקה רבה כל כך. אני שומעת לא מעט נשים שמצדיקות את תופעת השירות ע"י נשים בצידוקים של "זמן" וערכו של זמן המנהל/ת מול זמן המזכירה (כאן לא צריך לדאבוני לרשום מזכיר/ה...) ואני מודיעה לכן שזה הבולשיט בהתגלמותו. מי שמכינה את הקפה תהיה כמעט תמיד אשה ומי שנותן את ההנחייה יהיה כמעט תמיד גבר. ושוב - קטונתי מול נסיונה הרב של הדס, נכחתי עד כה רק ב- 1500-2000 פגישות עם אנשי עסקים (רובם גברים, כמו כאן) ברחבי העולם, ומעטות הפעמים בהן הקפה הגיע במתכונת השרות הלבנטינית-שובניסטית שנהוגה כאן. זה נשאר לבנטיני ושובניסטי גם אם מזמינ/ת הקפה הוא עורכ/ת דין נאור/ה. אם בתמונת מצב דמיונית של נניח 50 שנה קדימה, נציץ למשרד שבו יהיו מזכירים ומזכירות וחלוקת עבודה שווה בין כולם - ניחא. היום, זה לא נראה טוב. וכל אלו שיש להם צ´יפ על הכתף וחושבים שזמנם יקר מכדי להכין קפה בעצמם כי הם מנהלים דגולים - זמני האישי יקר מכדי לבזבזו עליהם בהכנת קפה. לדוריס - את צודקת, מי שאין לו עבודה לוקח כל עבודה וכל עבודה מכבדת את בעליה. מסכימה שעדיף להגיש קפה מאשר לחתום על דמי אבטלה כי את עוסקת במלאכה תמורת כספך - זה לא עומד בסתירה לביקורת שיש לי על תרבות הקפה האמורה. ועוד משהו - הביקורת על תרבות העבודה הקלוקלת הזו - כשכל העולם זז לכיוון סגנון עבודה בו כל איש ואישה הם "יחידת עבודה מעגלית" שעושה ה-כל, מהקלדה דרך טלפונים וקביעת פגישות ועד קפה - המבצר הלבנטיני שומר על המעמדיות שלו בציפורניים. אנחנו גם לא חיות במעבדה ובהחלט קורה שאני מקבלת קפה בישיבות - אישית הסיטואציה לא נוחה לי ובמקומות שאני מצוייה בהם בתכיפות, אני דואגת (כ- STATEMENT) להכין מתישהו ולעיתים קפה למי שעושות לי קפה. אני מתנצלת אם יש מישהם או מישהן כאן שחושבים שזמנם יקר מזה של מזכירתם - מצטערת לא בלשון התנצלות אלא צער ממשי על זה שבעצם שום דבר לא מתפתח, העיוות מקבע את עצמו.

כל הקללות וכינוי הגנאי לא

ממש מצליחים לכסות את העובדה שאין לך שום טיעון למה הכנת קפה זה משהו ראוי לגנאי ולא עוד מטלה של יום העבודה. את גם החלטת שאת מדברת בשמן של אותן אלה שעושות קפה, מבלי שאף אחד מינה אותך לדברר אותן. אה, ועוד הערה - "לבנטיני" בתור מילת גנאי זו קללה גזענית. רק לתשומת ליבך....

למעלה