הערות לפרשת שבוע

הערות לפרשת שבוע

א. "אמרי נא אחותי את למען ייטב לי בעבורך" ולאחר מכן, "ולאברם הטיב בעבורה והיה לו צאן ובקר וכו' וכו'" בקיצור, תגידי שאת אחותי, ואז ידפקו לך את הצורה, ואני יעשה קופה מהסיפור... וכך היה. ועוד, כמה זמן הייתה שם אצל פרעה? אז מקובל שיהיתה שם איזה יום יומיים, אבל לפי סיפור ההתעשרות של אברהם עושה רושם שזו הייתה תקופה ארוכה. חוץ מזה ה"יפת תואר" הייתה כוסית בת 65 לפחות, מה שכמובן מעורר שאלות... ב. "ועמק השידים בארות בארות חמר וינוסו מלך סדום ועמורה ויפלו שמה" ולאחר מכן "ויצא מלך סדום לקראתו" הוא יצא מתוך הבורות? ג. "הנה שפחתך בידך עשי לה הטוב בעיניך ותעניה שרי ותברח מפניה" איזו שחיתות!!! אם האומה? ד. "ולא תאמר אני העשרתי את אברם" איפה העיקביות, ולקחת מפרעה אתנן על כך שהוא מזיין את אישתו, זה כן בסדר? פשוט זו התעסוקה שלי לתפילת שבת, אז אני משתף אתכם בחוויות...

ההגיון1

New member
נפלא

א כיון ש"חיו" אז המון שנים (200+) אז שרי היתה עדיין צעירה (תעשה את החשבון לבד) ב מי אומר שאי אפשר לצאת מהחמר - לא נפלת אף פעם לבוץ? ג מה שקנה עבד קנה רבו ד לקחת מפרעה לא גרע מכל סרסור (הוא משכיר את אשתו -היא שייכת לו) אבל ממלך סדום הוא לא חושב שמגיע לו (אחרת לא היה נותן לו-אברהם היה לוקח) ---------- הערות נוספות א את הנפש אשר עשו -מה זה ב למה פרעה לא לקח את הכסף בחזרה

habeas corpus

New member
שגיאה מתגלגלת.

הערה א שגויה מיסודה . אילו אופציות עמדו בפניהם ? אופציה א) לא ללכת לארץ מצרים - תוצאה אברהם וביתו (כולל שרי) גוועים ברעב (שהרי "ויהי רעב בארץ"). אופציה ב) ללכת למצרים - ולהגיד ששרי היא אשתו . תוצאה - אברהם מת ושרי נלקחת להיות לפילגש פרעה, וכאשר יסתיים הרעב , לא יהיה לה לאן לחזור כיוון שהמתים נותרים מתים. אופציה ג) ללכת למצרים - ולהגיד ששרי היא אחותו . תוצאה - אברהם חי , שרי נלקחת לבית פרעה וחיה כמו קינגית, ולאחר תום הרעב הם חוזרים ומתאחדים באהבתם. לא צריך להיות מומחה לתורת המשחקים בשביל לדעת מה האופציה העדיפה. זה לא נקרא לסרסר. באופציה הזו גם שרי וגם אברהם נותרים בחיים, ויש גם תקווה לעתיד. ומכיוון שהערה זו שגויה מיסודה , ממילא גם הערה ד שגויה.

נו, אתה חושב שלא חשבתי על זה?

כשאברהם בונה את התוכנית, הוא לא מסתפק באמירה "וחייתה נפשי בגללך" אלא מוסיף (ומקדים!!) "למען ייטב לי בעבורך" וההקשר הסמוך "ולאברהם היטיב בעבורה" מוכיח שלזה התכוון אברהם, אם כך הוא בהחלט תכנן חוץ מהצלת החיים לעשות קופה על הדרך. ולגבי ד', הוא בהחלט יכל להגיד לפרעה, קח את הגברת, והרכוש קח גם כן, פרעה מן הסתם היה לוקח את הכסף בשמחה, ואם כך מדוע להתעשר מפרעה זה טוב, וממלך סדום תמורת סיכון החיים שלו זה לא טוב. (טוב סדום היו רשעים, אז לא לוקחים כסף מרשעים, מכאן שאסור לקחת כסף מה'קרן לידידות',
אבל פרעה היה אגרויסע צדיק'ל.

habeas corpus

New member
קודם כל

זה סתם ספקולציה שלך, וממש לא מוכרח בכתוב. יתר על כן, המסרסר דורש כסף תמורת האשה. ואברם לא דרש דבר. ורק כאשר האשה עזבה/גורשה הוצע להם כסף. אבל חוץ מזה, גם לשיטתך - אם בכל מקרה נגזר על שרי להילקח לבית פרעה, למה לא לעשות מזה קופה? הרעיון שבגלל שמישהו פגע בך , אז אל תיקח את כספו הוא רעיון בלתי סביר בעליל. גם לאברם, וגם לשרי. ועובדה היא, שאברם לא כפה דבר על שרי, אלא ששניהם החליטו בדרך הזו יחדיו . בין אם הם תכננו שגם ייצא מזה כסף ובין אם לא, ברור לחלוטין שהם פעלו בדרך הרציונלית היחידה שעמדה לרשותם. וברור מהכתובים , שברגע שהם היו בארצו של פרעה, שום דבר לא היה בשליטתם. וכי חסרים שליטים שייפגעו וייכנסו לקריזה על הסירוב לקבל את מתנתו? לא חסרים.

ההגיון1

New member
הכסף ניתן כשלקח אותה

לא רק כשהחזיר אותה יעוין בפסוקים אבל אפשר לפרש יטב לי בעבורך היינו שלא אמות

habeas corpus

New member
גם אם לא נפרש זאת כך

עדיין, מה רע בלעשות כמה בוחטות מהצד, אם במילא נדפקתם לא משנה מה תעשו? ברגע שהם נכנסים למצרים , שום דבר אינו בשליטתם. הם, כמו כל תושבי ארץ זו, הופכים לעבדים לפרעה. יש מסלול אחד , ואחד בלבד, שהם יכולים לפעול בו, ואשר הניתוח של אברהם אומר שיוביל לכך ש"ייטב להם". מא נ"מ אם "ייטב להם", פירושו ששניהם יחיו, או ששניהם יחיו וגם יעשו ג'ובה או שניים? לא ברור.

ההגיון1

New member
מותר לו לעשות מהצד

הדיון היה האם הוא תכנן את זה או שזה התרחש והוא רק ניצל את ההזדמנות כפירושך

habeas corpus

New member
מה זה משנה אם הוא תכנן?

שוב פעם - כל מעשיו היו בלית ברירה. לא עמדה בפניו אופציה אחרת .

ההגיון1

New member
אתה לא יודע אם היה לו בררה אחרת או לא

אתה לא היית שם והכתוב בתורה בהחלט חלקי אגב במחשבה שניה יותר מסתבר לפרש ייטב לי כאנצל מהמוות ולא כרווח כספי כי אחרת היה הספר צריך לשנות את הסדר קודם וחיתה נפשי ורק אחכ יטב לי

habeas corpus

New member
זה ברור לגמרי.

לי אין ספק בזה, שאתה צודק, ואלה הדברים כפשוטם. רק כתבתי , שגם לשיטת אלה שמתעקשים שהוא ידע מראש שהוא יקבל כסף , וייטב לי פירושו ממון, עדיין אין פה כל מקום לגינוי. סה"כ הוא העריך נכונה את אשר יקרה. אבל מבחינת סדר הפעולות שלו , לא היתה לו שום ברירה מלבד למות . וגם אז התוצאה מבחינת שרי היה אותו דבר. ואכן אם תשים לב , מרגע הגיעם למצרים , גם אברם וגם שרי נטולי פעלים אקטיביים אלא רק פאסיביים. הם לא עושים כלום. השרים "אומרים" ו "מהללים" , פרעה "אומר" אלוהים "מנגע", ואילו אברם ושרי פאסיביים לחלוטין עד לרגע העזיבה בו לפתע אברם "ויסע". אבל מבחינת פשט הכתובים הפשוט ביותר , ודאי כדבריך הוא , ואברהם חיפש רק דרך לא למות .

קתרזיס

New member
הוא לגמרי מסרסר אותה

כל מי שמגיע למצריים ישר לוקחים את אשתו והורגים אותו אם היא יפה? גם בגיל מתקדם? נשמע שהוא הלך להציע אותה כמתנה למלך וציפה לגמול נאה. במצריים יש עוד פחות משקעים מבישראל, קשה לי להאמין שהוא הלך למצריים לחיות כאחד האדם. לדעתי (אם בכלל הסיפור קרה וכו וכו) הוא הלך ישירות למלך והציע לו את אחותו לפילגש. לא כתוב שהוא ניסה קודם לבקש צדקה או נדבה. לפי הגרסה הזו כל מי שנקלע לקשיים כלכליים יכול לרדת לזנות, ובלבד שהוא עושה את זה מול מלכים ואנשים רבי מעלה. מה שנקרא נערת ליווי איכותית.

habeas corpus

New member
אכן, כך לפי הגרסא שלך.

אבל לא מיותר לציין שזו גרסא שמצצת מהאצבע כיוון ש"כך נשמע" לך ותו לא.

לדעתך הוא עשה כך וכך.....

אתה ממש מצחיק אותי, הסיכוי שהיה בכלל בן אדם שקרו לו אברם שואף לאפס, ודאי שכל האגדות שנקשרו סביב השם הזה, לא היו ולא נבראו, הדיון הוא רק האם הסיפור שמסופר בתורה מראה על שחיתות או על מידות ישרות? אם אתה רוצה להמציא סיפור אחר, תספר מה שבא לך, ונדון עליו, כעת הדיון הוא על מה שמסופר בתורה.

אשת איש!

שהיתי ילדה והסבירו לנו שאברהם אמר שתגיד שהיא אחותו כי היא היתה יפה והיה חשש שיהרגו אותו כדי לקחת אותה. אז שאלתי תמורה שאלת תם; `לא עדיף שהרגו אותו ולא יהיה חטא של אשת איש?`וחוצמיזה כתוב שהאבות קימו את כול התורה לפני שניתנה אז איך אברם חזר לשרה אחרי ששכבה עם פרעה? טוב סתם ניזכרתי בילדות...

ההגיון1

New member
ואף שאברהם היה כהן

זה היה רק אח"כ דבאותו זמן עדיין מלכי צדק היה כהן ולכן דווקא באבימלך כתוב שלא קרב אליה דהייתה נאסרת מדין אשת כהן אבל בפרעה לא נאסרה

שגית בדבר משנה

"הָאִשָּׁה שֶׁנֶּחְבְּשָׁה בִידֵי גוֹיִם עַל יְדֵי מָמוֹן, מֻתֶּרֶת לְבַעְלָהּ. עַל יְדֵי נְפָשׁוֹת, אֲסוּרָה לְבַעְלָהּ. עִיר שֶׁכְּבָשָׁהּ כַּרְכּוֹם, כָּל כֹּהֲנוֹת שֶׁנִּמְצְאוּ בְתוֹכָהּ, פְּסוּלוֹת. וְאִם יֵשׁ לָהֶן עֵדִים, אֲפִלּוּ עֶבֶד, אֲפִלּוּ שִׁפְחָה, הֲרֵי אֵלּוּ נֶאֱמָנִין. וְאֵין אָדָם נֶאֱמָן עַל יְדֵי עַצְמוֹ. אָמַר רַבִּי זְכַרְיָה בֶן הַקַּצָּב, הַמָּעוֹן הַזֶּה, לֹא זָזָה יָדָהּ מִתּוֹךְ יָדִי מִשָּׁעָה שֶׁנִּכְנְסוּ גוֹיִם לִירוּשָׁלַיִם וְעַד שֶׁיָּצָאוּ. אָמְרוּ לוֹ, אֵין אָדָם מֵעִיד עַל יְדֵי עַצְמוֹ:" כך, שאם אברם הספיק להתכהן, היא נאסרה עליו.

ההגיון1

New member
הקבה העיד לאברהם שלא נטמאה

באבימלך ודאי נתכהן (לפי חכמים) ובכ"ז לא נאסרה וודאי שאעדות האלוהים סמך השאלה אם הוא לא פסול לעדות מכמה אנפי נוגע- יש לו אינטרס בעם היהודי קרוב- ישראל עם קרובו ויש ליישב דרק מיעקב נהיה קרוב חשוד- ועוד

למעלה