הערה על IQ

25252525

New member
הערה על IQ

מרפרוף בפורום שמתי לב שיש איזשהו ניסיון להגדיר מחוננות דרך תיחום מאוד חד של טווחי ציון במבחני-אינטילגנציה. ראוי לקחת בחשבון שנמתחו עליהם ביקורות מאוד קשות. עצם העובדה שהם עדיין קיימים לא מרמזת שהם מוצלחים אלא פשוט שאין לנו מדד טוב יותר היות ומשכל הוא דבר מאוד מופשט. לכן לשאלה "האם אני מחונן?" אין תשובה בצורת כן/לא אלא תשובה הרבה יותר מעורפלת. :)

neko

New member
אבל מחוננות מוגדרת מלכתחילה

כתחום IQ, ולכן אין ממש דרך יותר טובה להגדירה...

25252525

New member
לא ממש..

אין הגדרה אחידה המקובלת על כולם. למשל יש כאלו המגדירים מחוננות כIQ מעל 140 יש כאלו מעל 120. יש כאלו המגדירים מחוננות ככישור בתחום ספיציפי ועוד אי-אלו הגדרות.

מחוננות בתחום ספיציפי

לא מתייחסת כלל וכלל לרמת האייקיו של אותו האדם, אלא רמצת השליטה שלו במקצוע, כך שאין זה קשור ולו קצת.

25252525

New member
IQ מורכב

מכמה תתי-מבחנים בתחומים שונים, ומהשקלול בינהם. לכן דרך IQ ניתן גם לעלות על מחוננות בתחום מסוים ולא רק ע"י כישורים בפועל.

זה נכון אבל כולל רק מספר קטן

של נושאים המוגדרים כמחוננות. אמנם במבחן אייקיו נבדק התחום המתמטי וכך אפשר לזהות מחוננים במתמטיקה אך איך מזהים למשל, מחוננים במוזיקה או בספורט? הרי אין זה קשור לאייקיו אלא לכישורים, לכן מחוננות הוא לא דבר אבסולוטי אלא מתחלק לכמה נושאים.

25252525

New member
זה מה שטענתי בהערה הראשונה

שמבחני IQ לא משמשים ככלי יעיל מספיק לגילוי פוטנציאל..

זה גם נכון...

אני פשוט חושב שזה לא תפקידם של מבחני האייקיו ומחוננות בתחומים אלה לא חייבת להיות קשורה למחוננות אינטיליגנצית.

25252525

New member
לא מסכים..

"אני פשוט חושב שזה לא תפקידם של מבחני האייקיו" למה לא? למה להגביל את התחום הנבדק רק כי קל יותר לכמת אותו? "ומחוננות בתחומים אלה לא חייבת להיות קשורה למחוננות אינטיליגנצית." אתה יכול לכלול בהגדרת אינטילגנציה כל כישרון שהוא. אינטילנציה מרחבית, בין-אישית וכו'

הממממ...

זאת לא הגבלה של התחום הנבדק, הרי מחוננות במוזיקה וספורט נבדקת במבחנם אחרים. חוץ מזה, לכמת מחוננות כזו זה כמעט בלתי אפשרי. גם שמחוננות כזו מגיעה בד"כ בגיל מאוחר וזה עניין של תרגול ולמידה ולא פוטנציאל התחלתי, בגלל זה אולי סוג המחוננות פשוט שונה.

25252525

New member
הממממ...

לא ידוע לי על מבחני גילוי פוטנציאל בספורט המקבילים באיזשהו אופן לאייקיו. לגבי כימות אני לא יודע עד כמה זה בלתי אפשרי, אולי אם ישקיעו בזה מאמצים יגלו פרמטרים המנבאים הצלחה בסוגי ספורט שונים, למשל כוח חריג בהשוואה לבני אותו גיל. לגבי האם ישקיעו מאמצים, לא ממש נראה לי, היות וכישורים מעין אלו באים לידי ביטוי רק במקרי הקצה, למשל של אתלטים או מוסיקאים, ובמקרים אלו ניתן להבחין בהם גם ללא מבחן. כישורי אינט' מסורתיים, לעומת זאת, מקבלים תוקף במקרים נרחבים הרבה יותר. בכל עבודה רוצים למשל לדעת מה ההשכלה שלך, לכן הדרישה לאמצעי לגילוי הבדלים גבוהה יותר. אני לא חושב שמחוננות כזו באה לידי ביטוי מאוחר יותר: מוצרט התפרסם כילד צעיר למשל.. :)

בקשר למוצארט..

בגלל זה אמרתי שבד"כ אי אפשר לזהות בגיל צעיר

BanjoKazooie

New member
זה לא קשור גם לגיל צעיר

מוצרט היה ילד פלא בטהובן לא היה כל כך כזה ושניהם מלחינים גדולים ואפשר להגיד שבטהובן היה הרבה יותר מהפכן ומקורי ומוצרט ולדעתי בטהובן הרבה יותר טוב ממוצרט!

lepidus

New member
אתה עושה טעות לוגית

אתה רוצה לגלות פוטנציאל על פי מימוש פוטנציאל. אני היחיד שרואה בזה בעיה?

lepidus

New member
מי?

לפעמים כשחבר שלך מספר לך משהו שהוא קרא איפשהו, מדובר בשטויות. מבחינה אקדמית מקצועית, מחונן (במובן המקובל) הוא אדם שקיבל מעל ציון מסוים במבחן אי-קיו. לעומת זאת, יש את ההגדרות של משרד החינוך (1%, 3% עליונים ושות') שמבוססות על שיקולים אחרים (כגון, תקציב, שמשפיע על כמות התלמידים בכיתה). מחוננות ככישור ספיציפי - אני מסכים לחלוטין. אפשר לבדוק במילון. אבל שמו של הפורום הוא לא "אינטליגנציה, IQ ומחוננים" לחינם...

Moridin

New member
למה הכוונה "באמת כזה"?

אין הגדרה מדוייקת וקשיחה למושג "מחונן". אדם שקיבל 131 במבחן IQ אינו פחות טוב באף מובן מאחר שקיבל "רק" 132, למרות שהממסד כאן בישראל יגדיר רק אחד מהם כמחונן. לשאלה שלך אין משמעות.

lepidus

New member
לא לזה התכוונתי

ההגדרה למחונן היא רף סטטיסטי (1%, 3%, תלוי) שמומר לציון IQ. הבעיה היא שלמשרד החינוך יש נטיה למלא כיתות, כך שיוצא שבכיתת מחוננים, לא כולם מחוננים על פי ההגדרה הרשמית. הבעיה חמורה במיוחד (כמו שהזכרתי כאן כבר קודם) במקרה שהכיתה לא מאוזנת מבחינה מגדרית... והמבין יבין

למעלה