העטיפה כגורם מרתיע?

העטיפה כגורם מרתיע?

קראתי עכשיו שוב את המאמר של רן בר זיק על "משחקי הכס", שבו הוא מספר שהרבה זמן הוא נרתע מלקרוא את שיר של אש ושל קרח רק בגלל שהוא נראה לו כמו עוד ספר פנטזיה גנרית. אני מודה: גם אני הרגשתי ככה בהתחלה, כי גם אני לא ממש חובב של רומח הדרקון וכישור הזמן למיניהם, וגם אני לא ממש אוהב פנטזיה, אלא אם כן יש בה משהו מיוחד, ושיר של אש ושל קרח הוא בהחלט מיוחד. רק מה- העטיפה לא מראה את זה שהוא מיוחד. לפי העטיפה הוא נראה באמת כמו עוד ספר פנטזיה גנרית. רן דיבר גם על השם, אבל אני חושב שהשם הוא מאוד מתאים לסדרה וודאי יתאים יותר בהמשך, לכן אי אפשר לוותר עליו. את העטיפה לעומת זאת, ניתן לשנות, כי חבל שאנשים יירתעו מהספר הנפלא הזה רק בגלל העטיפה. אפשר לקחת דוגמה מספר אחר, "חומריו האפלים". החלק הראשון שלו, "המצפן הזהוב", יצא בארץ כבר מזמן תחת השם "אורות צפוניים", בהוצאת אופוס בתרגום די גרוע ועטיפה מאוד לא מושכת (ראיתי את הגרסה הזאת לא מזמן ונחרדתי). לעומת זאת, עכשיו הספר יצא מחדש יחד עם שני ההמשכים שלו, בשיתוף של "אופוס" ו"כתר", בתרגום המוקפד והמושקע של יעל סלע (שתרגמה את עימות המלכים), עם עטיפה שונה לגמרי, עטיפה הרבה יותר מושכת ושונה מאוד משא"ק וספרי הפנטזיה הגנרית. אתם חושבים שאם יעשו לשא"ק את אותו הדבר (יוציאו מחדש בשיתוף עם הוצאה שלא מוכרת רק פנטזיה ומד"ב, ישנו את העטיפה, יבטלו את החלוקה המטומטמת של הספרים ויתנו ליעל סלע או לכל מתרגם טוב אחר לתרגם מחדש את "סופת החרבות" ולתרגם את כל הספרים שייצאו להבא), זה יקפיץ את הפופולאריות של הסדרה מעבר לסדרות פנטזיה אחרות, ויעזור לקרב אותה לקהלים שבד"כ נרתעים למשמע השם "פנטזיה" (ויש כאלה)? מה דעתכם? אני מוסיף הסתייגות- המקרה של חומריו האפלים הוא שונה מעט כי שם כל הטרילוגיה היתה גמורה, ואילו כאן מרטין עוד לא סיים. לכן אולי ההצעה שלי תהיה רלוונטית רק ברגע שהסדרה תהיה גמורה (כריכרכה, אני כבר רואה את התגובה שלך. אבל בוא נצא מתוך נקודת הנחה שהסדרה אכן תסתיים בסופו של דבר).

משתה לעורבים

פשוט סדרת כריכות יפיפיות, שבאמת חבל שלא לקחו אותן במקום הכריכות הציוריות מדי (ופחות יפות). כנראה זו סדרת ה"מבוגרים" של ששאו"ק, כמו שיש סדרת מבוגרים לה"פ.

esfe

New member
../images/Emo45.gif

הכריכה שייכת ל HarperCollins הבריטית והרבה יותר יפה מזו שאופוס משתמשים (ששייכת ל Voyager, גם בריטית). הכריכות נקיות ומינימליסטיות כך שלא ירתיעו קוראים מחוץ לז'אנר הפנטזיה, אבל גם יפות וצבעוניות מספיק כדי למשוך את העין. לדעתי היה מצליח הרבה יותר.

../images/Emo45.gif באמת הרבה יותר מתאים

בניגוד להארי פוטר, שיכול לדבר לכל הגילאים (לפחות הספרים הראשונים בסדרה), שא"ק הוא בפירוש לא ספר לילדים, לכן אין טעם בעטיפה "לילדים".

holyXtruth

New member
באמת חבל

אבל אני אבקש לא לשים את "חומריו האפלים" ואת "שיר של אש וקרח" באותה הסירה, שכן "חומריו האפלים" הם חרא של ספרים ולא שווים התייחסות לדעתי, במיוחד לא ליד יצירת המופת של מרטין... העטיפה בעוצבת כעוד ספר פנטזי כי מצטער לשבור את הבועה - זה באמת ספר פנטזי! יש בו משהוא מיוחד אבל לא ניתן ליישם את המשהוא הזה בעטיפה, הדרך היחידה היא מפה לאוזן...

אני מתעלם מהבקשה ../images/Emo4.gif

בלי קשר לדעתך על טרילוגיית "חומריו האפלים" או כל ספר אחר, אני לא חושב שהביטוי "חרא של ספרים" הוא ביטוי הולם לאף ספר. לענייננו: טרילוגיית "חומריו האפלים" היא טרילוגיה נפלאה, משמעותית ועמוקה, ורלוונטית לחיים שלנו הרבה יותר מכל ספר פנטזיה שקראתי. "חומריו האפלים" ו"שיר של אש ושל קרח" נכנסים לאותה סירה לא בגלל שהם דומים (כי הם לא. שניהם נפלאים בצורה שונה), אלא בגלל ששניהם נקראים ספרי פנטזיה אבל הם הרבה יותר מכל פנטזיה ממוצעת.

../images/Emo45.gif + ../images/Emo32.gif : אני חדש!

אני בכלל מסכים עם ההודעה של HolyXtruth בקשר לטרילוגיית חומריו האפלים. זו סידרה מצויינת המעבירה הרבה מסרים, וכמו שאור אמר - מאד רלוונטית לחיים שלנו. ו... אני חדש פה! הגעתי דרך אור (ברנאדון מעלי) קוראים לי אהוד מירון, אני בן 16 .. זהו! מקווה שאני אכתוב פה הרבה :) נ.ב. אני ידוע שהכינוי שלי לא מאד מקורי, אבל לא עלה לי שם אחר, ואני חושב שאשאר איתו בינתיים.

esfe

New member
כלומר אתה לא מסכים עם HolyXtruth.

וברוך הבא.

ברוך הבא אחי ../images/Emo3.gif ../images/Emo24.gif

(או אבא שלי, כי יש הרבה בראנדונים, אבל אני חושב שבמקרה הזה זה מתאים יותר). אני ממש שמח שהצלחתי לגרום לך לקרוא את הספרים ולאהוב אותם! תהנה בפורום, ותיזהר מספויילרים! אור.

holyXtruth

New member
אולי באמת החמרתי והגזמתי

כשקראתי לסדרה חרא, בו פשוט נסכם שאני לא אוהב אותה...

Giantsbane

New member
אני לא יודע עד כמה

העטיפה באמת תשנה משהו, כי התדמית תישאר, כי אולי הסידרה מאוד איכותית אבל היא בכל זאת פנטזיה, ומי שנרתע לרוב מפנטזיה ולא נזדמן לו מישהו שימליץ לו בחום על הספר כנראה שפשוט לא יקרא אותו. התרגום גם לא קשור לפופולריות, אבל לדעתי תרגום מחדש ישפר בהרבה את החוויה למי שכבר כן קורא. אני אישית קראתי את הסידרה באנגלית מלבד כמה פרקים בעברית, שגם אותם בחרתי לקרוא שוב באנגלית. אז פשוט, יש בהחלט מקום לתרגום חדש לדעתי, והעטיפה לא תשנה הרבה מבחינת הפופולריות - אם כבר, אנחנו בתור מסיונרים כן.

Doji

New member
זה המצב בהרבה ספרי פנטזיה

הדוגמא הכי מזעזעת לטעמי : "עיני הדרקון" של סטיפן קינג. על העטיפה הירוקה מצוייר דרקון ילדותי במיוחד, גם כשלעלילה אין שום קשר לדרקון. אם הייתי בוחר ספר לפי העטיפה לעולם לא הייתי קורא את הספר הזה.

esfe

New member
השאלה שצריך לשאול היא:

האם סדרת ששאו"ק יכולה לפנות לקבוצות נוספות מלבד קוראי פנטזיה? יש אנשים שיברחו מספר למראית הרמז הראשון לקסם. לעומת זאת יש אנשים שמסוגלים לקרוא את ששאו"ק למרות הפנטזיה שבו ואף ללמוד לאהוב ולהתמכר לסדרה. יש גם קוראים מז'אנר הפנטזיה שיכולים לקרוא את הספר (הרי הוא לא נופל מאף ספר פנטזיה אחר, נכון?). אם כן, מה מונע מהם? סיבה ראשונה ועיקרית היא שהוא ספר פנטזיה. עצם ההגדרה הזאת מרחיקה בערך 70% מהקוראים. סיבה שנייה היא העטיפה והתקציר. הסיבה הזו מרחיקה הרבה קוראי שרה"ט, ובצדק לדעתי. תקחו את עותק "משחקי הכס" שברשותכם, הפכו אותו וקראו את התקציר. עכשיו תדמיינו שזה לא ששאו"ק. כמה מכם היו קוראים את הספר? אדם שמחפש ספר מבלי המלצה מוקדמת בוחר בעזרת שני אמצעים: עטיפה ותקציר (ושם הסופר לפעמים. במקרה של סופר לא מוכר כמו מרטין זה לא משנה). אני יכול להעיד על עצמי שאם לפני ששאו"ק עוד הייתי קונה את ששאו"ק, אחרי שקראתי את ששאו"ק לא הייתי מתקרב לספר כמו ששאו"ק, על סמך העטיפה והתקציר. אני חושב שמה שעשו "בחומריו האפלים" (טרילוגיה מעולה) יכול לעבוד בששאו"ק. שיתוף פעולה עם הוצאה שלא מוכרת רק פנטזיה ומד"ב יפחית את ההרתעה, ויגיע ליותר מדפים, שינוי העטיפה והתקציר, ותרגום מחדש יעזרו מאוד למכירות הספר. הרבה אנשים בפורום מזלזלים בחשיבות התרגום, אבל יש קהל גדול של קוראים שלא מסוגלים לקרוא ספר שלם באנגלית, בטח שלא ספר קשה למדי כמו ששאו"ק.

לישקפה

New member
בהחלט.

אתה קורא הודעה של אחת. אני ממש מאלו שאתם מדברים עליהם. אני חושבת שאפשר לראות גם שאני מן סוג של אאוטסיידרית בפורום. את הסדרה ששאוש"ק גיליתי במקרה באחד משיטוטי בספרייה העירונית. עברתי ע לפני מאות הספרים, קלולסית לחלוטין, בוחרת ספרים על פי כריכות, קוראת את התקציר מאחור, ומחזירה. בדיוק באותו יום בו גיליתי את ששאוש"ק קיבלתי החלטה, בעקבות ספרי בוסר שנתקעתי עמם, לקרא את העמודים הראשונים של כל ספר בנוסף למבט בכריכה ובקריאה של אחורי הספר. את שיר של, כאמור, בחרתי כי הכריכה הצליחה לסקרן אותי. קראתי את אחורי הספר. החלטתי לת סיכוי. המבחן הגדול- התיישבתי לקרא שני עמודים. כש"התעוררתי" בעמוד 30, הבנתי שאת הספר הזה אני בוודאות לוקחת הבייתה. ומאז הכל היסטוריה. (החל האמוק אחרי שאר ספרי הסדרה, כשלעזרתי נחלצו ידידים שהביאו לי את כל הסדרה במכה). מאז ששאוש"ק אני קצת אבודה. כי פנטזיה לא מושכת אותי (ששאוש"ק זה 10% פנטזיה בלבד). ומצד שני, מאוד מאוד מאוד אהבתי את מה שהוגדר כפנטזיה. מה עושים? מחפשים ספרים של אותו מחבר. לא מצאתי. שוב, ומאז אני די תקועה.

Tiryon

New member
לא יודע מה הבעיה עם העטיפה

אני דווקא אהבתי אותה מאוד ומצאתי אותה מאוד מושכת... ואתה יודע מה אומרים..."don't juge a book by its cover"

esfe

New member
היא מושכת קהל יעד אחד

אבל מרתיעה קהל יעד אחר. אני חושב ששאו"ק, בניגוד לספרי פנטזיה אחרים כמו "רומח הדרקון" ושרה"ט (לא להרוג אותי בגלל ששמתי אותם ביחד, אלו פשוט שתי הקצוות של הז'אנר), יכול לצאת מגבולות הפנטזיה ולפנות לקהלי יעד אחרים. לישקפה מעליך היא דוגמה טובה: היא מצהירה שפנטזיה לא מושכת אותה, אבל למדה לאהוב את הקטעים שמוגדרים כפנטזיה. קהל יעד כזה בדרך כלל ירתע מהעטיפה והתקציר, וקהל יעד כזה, לדעתי, המוציאים לאור צריכים לחפש.

למעלה