העטיפה כגורם מרתיע?
קראתי עכשיו שוב את המאמר של רן בר זיק על "משחקי הכס", שבו הוא מספר שהרבה זמן הוא נרתע מלקרוא את שיר של אש ושל קרח רק בגלל שהוא נראה לו כמו עוד ספר פנטזיה גנרית. אני מודה: גם אני הרגשתי ככה בהתחלה, כי גם אני לא ממש חובב של רומח הדרקון וכישור הזמן למיניהם, וגם אני לא ממש אוהב פנטזיה, אלא אם כן יש בה משהו מיוחד, ושיר של אש ושל קרח הוא בהחלט מיוחד. רק מה- העטיפה לא מראה את זה שהוא מיוחד. לפי העטיפה הוא נראה באמת כמו עוד ספר פנטזיה גנרית. רן דיבר גם על השם, אבל אני חושב שהשם הוא מאוד מתאים לסדרה וודאי יתאים יותר בהמשך, לכן אי אפשר לוותר עליו. את העטיפה לעומת זאת, ניתן לשנות, כי חבל שאנשים יירתעו מהספר הנפלא הזה רק בגלל העטיפה. אפשר לקחת דוגמה מספר אחר, "חומריו האפלים". החלק הראשון שלו, "המצפן הזהוב", יצא בארץ כבר מזמן תחת השם "אורות צפוניים", בהוצאת אופוס בתרגום די גרוע ועטיפה מאוד לא מושכת (ראיתי את הגרסה הזאת לא מזמן ונחרדתי). לעומת זאת, עכשיו הספר יצא מחדש יחד עם שני ההמשכים שלו, בשיתוף של "אופוס" ו"כתר", בתרגום המוקפד והמושקע של יעל סלע (שתרגמה את עימות המלכים), עם עטיפה שונה לגמרי, עטיפה הרבה יותר מושכת ושונה מאוד משא"ק וספרי הפנטזיה הגנרית. אתם חושבים שאם יעשו לשא"ק את אותו הדבר (יוציאו מחדש בשיתוף עם הוצאה שלא מוכרת רק פנטזיה ומד"ב, ישנו את העטיפה, יבטלו את החלוקה המטומטמת של הספרים ויתנו ליעל סלע או לכל מתרגם טוב אחר לתרגם מחדש את "סופת החרבות" ולתרגם את כל הספרים שייצאו להבא), זה יקפיץ את הפופולאריות של הסדרה מעבר לסדרות פנטזיה אחרות, ויעזור לקרב אותה לקהלים שבד"כ נרתעים למשמע השם "פנטזיה" (ויש כאלה)? מה דעתכם? אני מוסיף הסתייגות- המקרה של חומריו האפלים הוא שונה מעט כי שם כל הטרילוגיה היתה גמורה, ואילו כאן מרטין עוד לא סיים. לכן אולי ההצעה שלי תהיה רלוונטית רק ברגע שהסדרה תהיה גמורה (כריכרכה, אני כבר רואה את התגובה שלך. אבל בוא נצא מתוך נקודת הנחה שהסדרה אכן תסתיים בסופו של דבר).