../images/Emo1.gif
"נובע מדפוסים חברתיים שאתה לא מעריך. נו, באמת, והוא לא נובע מזה שבחברת החשמל יש בין 5 ל- 7 עובדים ערבים (תלוי מי סופר) ? ומזה שערבי שלמד מקצוע מתקשה מאוד למצוא בו עבודה ?" נכון! גם בכל מדינות ערב, העוני נובע מהאפליה הישראלית! העוני בחברה הערבית בארץ הוא הרבה קטן יותר מאשר במדינות ערב, וזה בזכות מדינת ישראל, והישראליות, ולא למרות. "שים לב ששאלתי אותך איך היתה החברה היהודית בישראל מסתדרת לא רק עם אותם מצור והשפלות אלא גם באותה רמה של תוצר לנפש ! אני משוכנע שכרגע הסולידריות החברתית והערבות ההדדית אצלנו נופלות מאלה שברצועת עזה. אתה בחרת את היחס לקשישים כמאפין "יחיד". אבל ברור שזה חל הרבה מעבר לזה. במשפחה מורחבת יש תמיד גם מישהו שיטפל בילדים קטנים, ואם יש למשפחה גדולה בעזה כמה בנים שעובדים בחו"ל, הם יכולים כסף לכולם, כך שכמה עשרות אנשים יוכלו לשרוד." השאלה הזאת היא היפוטתית לחלוטין, כי ישראל לא נמצאת במצב כזה. אם ישראל כן הייתה נמצאת במצב כזה, אז אכן הייתה עריבות גדולה יותר זה לזה, ואף יותר מכך! אפילו עכשיו, כשבגלל המצב הכלכלי, מצבם של אנשים רבים נעשה רע, ישנם אירגונים ואנשים רבים שעוזרים להם, לא כי הם מאותה החמולה, אלא כיוון שגם להם מגיע לאכול. כאן הגענו לעוד חולשה של התרבות הערבית המסורתית. הנטייה להתחלק לשבטים, המונעת מנהל תקין ומקדמת את השחיתות. לא הגיון וצדק, אלא תככים. גם לנו יש את זה, אבל תסתכל על הרשויות הערביות המקומיות, המנהל שלהן, וכמות המיסים הנגבים, ותבין שעוד פעם מדובר על שמיים וארץ. "מה שתיארת כהצמחת תרבויות לא תואר במילים הנכונות. אתה תיארת רק מהן האידאולוגיות *הפוליטיות* שצמחו. בכך ניסית שוב לתחום את הדיון למקום מסויים, די נוח לך." תרבות היא יותר מאיזה אוכל אתה אוכל, איזה בגדים אתה לובש, ולאיזה מוסיקה אתה מקשיב. תרבות היא נורמת ההתנהגות בין בני אדם, ובאותם פלגים אכן יש כיוונים ליצירת תרבות שונה, גם בפאן ערביזם, ןגם באיסלאמיזם. הפאן ערביזם כיוון לחברה הרבה פחות דתית, ויותר לסולידאריות לאומית, בהנהגת מנהיגים חזקים. הדבר הוא שונה באופן רדיקלי מהחברה הערבית שקדמה לו, וגם האריכה חיים יותר ממנו. האיסלאמיזם, הוא ברור ועוד איך ברור רוצה ליצור חברה אחרת בעולם הערבי. דבר חשוב לומר הוא, זה ששני האידאולוגות בונות התרבות הללו אף פעם לא התנהלו ביחד בתוך מערכת פוליטית דמוקרטית אחת, לא הגיעו לשיווי משקל כלשהו. ולכן ברור שכאשר אחת מהקבוצות (למזלינו, בינתיים אלו היו הפאן-ערביסטים) עלתה לשלטון, היא אחזה בכוח חזק מאוד, מהסוג שמשנה תרבויות. לכן, היא יכלה להתחיל באופן סיסטמאטי להפעיל את מרותה על החברה. אבל בעולם הערבי, אותו הכח הבלתי מעורער, היה מאוד מעורער, כך שההשפעה של אותה הקבוצה הייתה קטני יחסית, וזמנית. גם שים לב, שלא הצגתי את גדילת הפאן-ערביזם והאיסלאמיזם כנקודת חובה לחברה הערבית, אלא ששני הקבוצות הפוליטיות הללו לא הצליחו לעורר התקדמות בחברה הערבית, אחת, מכיוון שהיא ריאקציונרית מטבעה, והשנייה כיוון שלא היה לה מספיק כח. "ברור שמבחינה פוליטית המצב בעולם הערבי בזבל. אבל הדיון שלנו עוסק בכל ההיבטים של תרבות (כמו טיפול בקשישים). שאני אזכיר לך שוב איך במדינה עם מסורת מופלאה של בודהיזם וסובלנות השתלטה פוליטית כת רצחנית? (בורמה). אז זה לא אומר כלום על החברה בבורמה, שאני שומע עליה דברים מצויינים." א) הרבה מאוד מלחמות נוהלו עבור הבודהיזם, והרבה דם נשפך עבורו. בודהיזם הוא לא סמל לפציפיזם. אני גם לא טוען שהחברה המערבית היא פחות לוחמנית מטבעה, למרות שהיא פחות לוחמנית כנגזרת של יותר אהבה לחיים, והערכתם, אבל אין חיבור ישיר לפציפיזם. נכון מאוד. אם היית שם לב למה שכתבתי, מירב הביקורת שלי על החברה הערבית היא לא על ההיבטים הפוליטיים שלה, אלא על ההיבטים החברתיים שלה. "אם אתה מתעקש על התחום הזה, בוא נראה מה הצמיחה פוליטית הישראליות . היא הצמיחה תנועת עבודה , שהיתה בעצם תנועה סוציאליסטית די לאומנית, הבעת' הישראלי.... התנועה הזו כבר נפחה את נשמתה, אז לא נוסיף לדבר בה. מה עוד הצמיחה פוליטית הישראליות? היא הצמיחה ימין משיחי שבודאי לא מוסיף לנו כבוד. היא הצמיחה פוליטיקה חרדית שהיתה מביישת כל יהודי חרדי מהעיירה באירופה. אם למרצ היו 30 מנדטים היינו יכולים להגיד שפוליטית הישראליות לפחות הצמיחה משהו מקורי חיובי, לפחות כזה שחותר לשילוב כולם בחברה, אבל זה לא המצב. " עכשיו אתה מדבר על פוליטיקה. אני לא דיברתי על פוליטיקה, אז בטח דיברת לאיש הקש הנחמד הזה שעומד לידי.