הסבר פשוט על אוטיזם

dina199

New member
הניחוש הלוגי שלי זה נסיון להיות סרקסטי.

הבעיה שאי אפשר להעביר אינטונציה דרך מדיה כתובה אז הניחוש יכול להיות גם לא נכון (כטבעו של כל ניחוש) ואם זה סרקזם , גם הוא נוצר כשכבר אין טיעונים לוגיים.

גור42

New member
להזכירך, גם ילד אוטיסט הוא חלק מהסביבה

כך מה שאראנה עושה, בעצם, אינו שונה ממה שמורים/הורים/מטפלים עושים כשהם מפילים את האחריות לכל הבעיות על הילד האוטיסט במקום לקחת אחריות בעצמם. כנראה שהנטייה הזאת להתנער מאחריות אישית היא קטע אוניברסלי. פיתוי שגם לא"סים וגם לנ"טים קשה להימנע ממנו.

tamarus1

New member
דיברתי פעם שבכל אשם הילד?

אבל מי שחושב שאין משהו אורגני באוטיסט שגורם לו לקשיים, פשוט משלה את עצמו. לא בכל מקום אפשר להתאים את הסביבה לאוטיסט, ולפעמים התאמה ש"תתאים" לאוטיסט אחד לא תתאים לשני. מי שחושב שהתנהגות אוטיסטית זה עניין של בחירה ותוצאה מיחס סביבתי גרוע פשוט משלה את עצמו ואחרים.

גור42

New member
בכל אדם יש "משהו אורגני שגורם לקשיים"

אצל אוטיסטים הקשיים הם אחרים - זה הכל. וגם לנ"טים יש קשיים אורגניים. לכל אדם יש קשיים כאלה. והסביבה שקיימת היום לא מתאימה גם לנ"טים. נכון, נ"טים מסוגלים *לשרוד* בה טוב יותר, אבל איזה מין חיים אלה? אני אמנם לא נ"ט, אבל אני מתקשה להאמין שהנ"ט הממוצע נהנה מאורח-החיים שנכפה עליו. אני מתקשה להאמין שנ"טים אוהבים לחיות בעולם שבו הם נאלצים לקרוע את התחת מהבוקר עד הערב רק בשביל לא לגווע ברעב. או בעולם שבו אהבה אמיתית ו/או זוגיות מוצלחת הם דבר נדיר יותר מיהלומים. או בעולם שבו כולם חיים בפחד מתמיד שמא אחמינג'אד יעיף עלינו איזו אטומיקה בומבה. המצב הקיים לא טוב לאף אחד. ובאמת שאין שום צורך "להתאים את החברה לאוטיסטים". צריך לפשוט לרצות עולם טוב יותר עבור כל בני-האדם. ובואי אני אגלה לך סוד: בעולם מתוקן ונאור באמת, הקשיים האוטיסטיים לא יהיו מגבילים יותר (או פחות) מהקשיים של אנשים אחרים. זה לא שהקשיים יעלמו בדרך נס, אלא שהם יפסיקו להוות כזו בעיה מגבילה. וזה לא יקרה בגלל איזושהי "התאמה מיוחדת" שיעשו עבור האוטיסטים, אלא פשוט בגלל שהסביבה תפסיק להציב אילוצים מגוכחים ולא-אנושים עבור כלל אזרחיה. אילוצים שנ"טים אולי מסוגלים לעמוד בהם טוב יותר, אבל עדיין - אילוצים מגוכחים ולא-אנושיים לכל הדיעות. כמובן שזה לא יקרה ביום אחד וגם לא בעשר שנים. אבל לא צריך לחכות עד שזה יתממש בפועל בשביל להפנים שאוטיסטים אינם לקויים יותר (או פחות) מכל אדם אחר, והקשיים שלהם אינם יותר (או פחות) "פתולוגיים" מהקשיים של אנשים אחרים.

AutismTimesTwo

New member
אתה צודק כמובן

גם הנ"ט הממוצע לא מי יודע מה נהנה מצורת החיים הנוכחית. וכולנו היינו שמחים אם מלכות היופי היו מצליחות להביא שלום עולמי או אם מישהו אחר היה מצליח, או אם היינו מבינים ברמת הפרט איך לעשות את זה. אולי אני אפתיע אותך, אבל יש מאמצים עצומים של מליוני אנשים שמושקעים בניסיון לשינוי המצב הקיים. והמצב אכן משתנה לאט לאט לאורך השנים, אנחנו הרי לא באותו מקום שבו האנושות הייתה לפני אלף שנים, מאה שנה ואפילו לא לפני 20 שנה. ובמקום לדון איתך על קשיי האוטיסטים, בא לי להעלות את דוגמת הצליאקים. אלה שרגישים לגלוטן ועד לפני שני עשורים בערך נחשבו לחולים, אלרגיים, עצבניים בטירוף ושאר בעיות שלא באשמתם. היום אחרי עבודה מדעית שחלקה לא צלחה וחלקה כן, ואחרי דחיפה של הורים והחולים עצמם, אנחנו נמצאים במקום שבו יש לחולים אפשרות אבחון טובה (עוד לא מושלמת), מקומות רבים עם מזון מתאים שניתן לרכישה או מסעדות והבנה חלקית של חלק מן האוכלוסיה לצרכים שלהם. שום דבר עוד לא מושלם, אבל מתקדם. אני מאמין שחלק מסוים מקשייהם של חלק מן אוטיסטים הוא ממקור אורגני, ויום אחד ימצא האבחון הנכון, הטיפול הנכון והמודעות הנכונה ואז כל מי שחושב שזו גזירת שמיים יבין שכמו שפעם שפעת היה משהו קטלני, כך גם אוטיזם ניתן לטיפול בצורה רפואית פשוטה. העבודה המדעית וניסיונותיהם של הורים דוחפים לשם כל הזמן וכבר מצאו אלמנטים שונים ומשונים שיכולים להקל ולפעמים לפתור כמעט לגמרי את המצב. זה לדעתי המאמץ שהסביבה צריכה להמשיך ולעשות. וזה אינו סותר כמובן את השאיפה לשלום עולמי ואת הרצון למצוא קיום בכבוד לכל אדם. לא פשוט אבל עובדים על זה. הטענה שלך לפיה צריך להביא שלום עולמי ורווחה וכבוד לכל אדם, כפתרון לבעיית האוטיסטים, מצחיקה בעיני לאור דוגמת הצליאקים ולדעתי הלא מלומדת. אתה שוגה. למה אני בכלל טורח לכתוב את זה כשברור לי שדעתי אינה מקובלת כאן על רוב האנשים. לא יודע. באמת חסר תוחלת. אני מבטיח לעצמי להפסיק עם זה. שבוע טוב.

arana1

New member
ואני מאמין שאוטיזם זה לא רק בעייה פיזית

ולא ברור לי למה הטענה הזאת כל כך מעצבנת כאן את כולם ואותך למעשה אני מאמין שבגלל הדרך האופיינית שבה הפיזי מחווט אל הנפשי אצל האוטיסטים אז עצם הבחנות ואבחנות כמו שלך מהוות חלק ממה שמונע התקדמות לקראת גישה שתאפשר לאוטיסטים להתפתח לדעתי ההפרדה הנוקשה שאתה עושה כאן בין הגוף והנפש היא גם מה שלא מאפשר לך להבחין בחיוניות הנקודה שגור העלה בגלל שחלק מהחיבור היחודי לאוטיזם בין הגוף לנשמה(כמו שמרטין אומר יש לנו ווילונות איפה שלכם יש קירות) משרה גם סוג של תחושה וידיעה ורגש של הקשר בין הפרטי לציבורי בין התנהגות הפרט וצרכיו לבין מבנה העולם בכלל והערנות הזאת היא שמייצרת את השינויים הקטנים וההדרגתיים שאתה מזכיר כאן אבל שוב בגלל ההפרדה ה"קלאסית" והנוקשה שאתה ואחרים כאן עושים בין הגוף והנשמה אתה מייד קופץ למלכות יופי ושלום עולמי בעוד שגור ניסה לדבר על המידה שבה פרטי החיים הקטנים לכאורה מסייטים את החיים לאוטיסט ובעצם לכולם אוטיסט מסוגל לראות את הקשר בין ההתנהגות של אנשים בתור לבין הרעב באתיופיה זה הכישור בין הכללי לפרטי ויכולת ההכללה השונה אצל האוטיסט שלכן זוכה להתעלמות ודיכוי מתמיד מצד הסביבה אנחנו זקוקים לאנשים שיבינו ויתנהגו כך בשביל להישאר בחיים אנחנו זקוקים לאנשים שיבינו איך ההתנהגויות הכי פרטיות וזניחות וקטנות מצטרפות ומשפיעות ומחוללות את הטמטום הנאלח שבו כולנו נאלצים לחיות אלא שבדיוק כמוך רוב האנשים בגלל לא מסוגלים להבחין בכך ובטח של ליישם את זה זו אחת הסיבות שמגיפת מופרעי הקשב והאוטיסטים מהווה את אחת התופעות הכי מלבבות ונותנות תקווה

גור42

New member
אכן אין טעם להתווכח. המציאות תדבר בעד עצמה.

אני מציע שנמשיך את הדיון הזה בעוד 20 שנה.

arana1

New member
הוא לא השווה

כנראה שגם כאן יש קשיים בהבנה של צורה וסוג של הכללה מופשטת יותר ולכן שוב ושוב חוזרים לתפישות השטוחות והמשטיחות של אחד לאחד לאוטיסטים יש חשיבה פרקטלית ולכן מה שגור ניסה להצביע עליו לדעתי זה גם על תבניות שמשותפות לכל הגדלים ולכל עוצמות הקשיים, זו גם צורת תפישה שהרבה יותר קרובה לאחדות אמיתית,כזאת שממזגת שונויות והבדלים ולא מועכת את הכל לעיסה חסרת צורה, זו גם הסיבה שהיכולת של אוטיסטים לחוות את המציאות בצורה לא היררכית לא רק שאינה מובנת כלל לנ"ט אלא שהיא אפילו נתפשת כפגם ולכן דווקא את הצורות היותר חכמות ויפות של השתלבות הפרט בחברה כולם דוחים בזלזול ומתיימרים לשלב דווקא את אלה שמבינים ומרגישים שילוב אמיתי ולכן הם לא יכולים לשאת את הסתירות של הקשות האופייניות לשילוב השטחי הנהוג היום ככללים חברתיים

גור42

New member
לאור העובדה שלא הבנת כלום ממה שקורה כאן - כן.

אני יודע שזה נשמע כמו התקפה אישית, אבל אני נשבע לך שלא.

tamarus1

New member
לאור העובדה שהבנתי טוב מאוד מה שלא אמרת

אני מבינה שזה בעיקר התסכול שלך שלא הצלחת להעביר מה שרצית.. אבל תבדוק למה. לדעתי זה בעיקר כי זה נתפס אצל אנשים כהבעת זלזול בקשיים של ילדים אוטיסטים וחוסר הבנה לקושי שלהם. שלא לדבר על חוסר אפשרות ליצירת סביבה ללא התאמות... ולחוסר האפשרות בעצם להבין מה גורם לחלק מההתנהגויות.

arana1

New member
אתה והיא כמובן טועים ומטעים לגמרי

וזו הסיבה שבעוד שבתגובות שלי יש לפחות איזה נסיון לנמק ולהסביר ולחשוף מה שנדמה לי שאני מזהה כקצרים וקשרי גומלין אז התגובות שלה מורכבות מאמירות פסקניות בעלות שורה אחת ללא הסבר וללא נימוק וללא שום מחשבה,זה לא תגובה ,זה אינסטינקט,במקום להגיב אנשים בועטים ואפילו לא מודעים לעד כמה זה מציג את היומרה שלהם לחנך ולהראות את הדרך לאחרים באור מופרך וזוועתי אני מעולם לא אמרתי שהכל אשמת הסביבה מה שאני מנסה להציג במסגרת הקטנה האפשרית כאן זה מקצת מהאפשרויות למידה שבה יחסי הגומלין עם הסביבה משפיעים ומשנים אנשים לטובה ולרעה כאוטיסטי אני מאוד נהנה ומאוד סובל מרגישות להיבט ההדדי שבחיים אלא שבדיוק בגלל זה אני תופש אותו במעט מורכב יותר מהדרך הפשטנית שבה הוא נתפש כיום ההדדיות זה לא רק עניין של תן וקח ואל תעשה לאחרים מה שלא נעים לך אלא גם תהליך מורכב של יצירת זהות ודיאלוג והכלת שונות ויחודיות שמטבעה מבטאת סימטריות שהן לא רק אחד לאחד שטחי אני לא מפיל את כל האחריות על הסביבה ורוב החיים שלי הסתדרתי לבד ולמדתי לבד ואני עושה את הכל לבד בעצמי וכמו הרבה אוטיסטים למדתי מאז שאני ילד קטן שאי אפשר באמת לסמוך על אף אחד אלא שבדיוק בגלל זה אני ער להיבטים של הדדיות יותר נאורה ומאפשרת שלדעתי חסרונה מסייט את חיי האוטיסט הממוצע ולדעתי ערנות להדדיות הזאת היא אחריות אמיתית לפחות לא פחות מכל היומרות הכחניות והאטומות שנגועות עד אימה בחד צדדיות ממאירה

AutismTimesTwo

New member
משחק בצורה לא נכונה

אני מקווה שאף אחד פה לא מתמם ... משחק בצורה לא נכונה, כמו סיבוב גלגלי המכונית במקום הסעתה, הוא לא דבר רע כמובן. אבל יש שני מקרים שבהם זה מתחיל להיות רע: א. כאשר הסימבול של המשחק לא מובן - כך למשל, הילד לא מבין את משמעותם של הגלגלים עבור המכונית. לא מבין את הרעיון של הגלגל כמאפשר תנועתו של חפץ כבד ממנו. אז יש בעיה מסויימת. את ההבנה הזו כמובן לא מפתחים אם משחקים עם המכונית הפוכה. לעניין הבעיה - לא כל תושבי המדינה אמורים לדעת פיזיקה ולהבין מכניקה, אבל ההבנה הזו עוזרת להתמצאות בחברה ולהשרדות חברתית. ב. בעיה נוספת שעשויה להיות זה אם הילד/מבוגר משחק רק בסיבוב גלגלי המכונית לאורך זמן משמעותי מאוד והמשחק שלו אינו מגוון כמעט או בכלל. הבעיה כאן היא כמובן חוסר חשיפה למגוון ואי התפתחות של מגוון יכולות מוטוריות, חשיבתיות, תקשורתיות ואחרות. כמובן, שכל המשמעות הסימבולית של המשחקים שאינם משוחקים, לא נלמדת כמעט או בכלל. יגיד מי שיגיד, לא כל ילד חייב את כל מגוון היכולות וכו'. נכון. אתם צודקים. אבל ילד שאין לו מגוון בסופו של דבר, יהיה תלוי באחרים תלות מוגזמת. התלות הזו, היא שורש כל נושא ההשתלבות ויכולת השרידה בחברה. הכל, הכל זה עניין של פרופורציות ומינון. הגבול הוא דק בין אדם אקסצנטרי או מוזר, לבין אדם שאינו יכול לשרוד לבדו. אדם שאינו שורד, זה הכל. זו כמובן דעתי הלא מלומדת. שוות ערך לדעתו של כל אדם אחר. בבלוג שלי : המשך עדכונים על טיפולים משלימים לילדים שלי. http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=775413

galitkm

New member
דעה שונה

לדעתי אין שום בעיה עם משחק שלא באופן המקובל: משחק חזרתי ושלא בצורה המקובלת כמו סיבוב גלגלים או סידור חפצים בשורה: האוטיסט עושה את זה כדי לעזור לעצמו להיות מאוזן, או להרגע ולעזור לעצמו כך שיוכל יותר טוב אולי להצליח להבין את העולם ואת החוקיות שבו. לפעמים רק כך אוטיסטים מסויימים יכולים להבין פיזיקה ומכניקה באופן בסיסי. לפעמים אוטיסט ישחק כך ולא יפסיק תקופה ארוכה דווקא כי התנאים שבסביבה שלו מאוד מפריעים להתפתחות שלו ולא מאפשרים לו להגיע לאיזון ורגיעה המאפשרת למידה והוא זקוק למשחק החזרתי כדי לאזן את עצמו שוב ושוב (ולא מצליח כי כל הזמן מפריעים לו). משחק סימבולי זה לא תנאי הכרחי וחשוב להתפתחות החשיבה. למשחק יש הרבה תפקידים והתרומה העיקרית שלו להתפתחות החשיבה זה ההנאה המופקת ממנו ואולי גם הפורקן של רגשות ואנרגיות. כדי לפתח תקשורת צריך לקבל תקשורת. לא חייבים משחק. כדי להתפתח בחשיבה, במוטוריקה ובתקשורת צריך להיות רגוע ומאוזן. לא חייב להיות גיוון במשחק. יש המתפתחים מצויין דווקא במיעוט חשיפה וגירויים. כל אחד זקוק לתנאים אחרים כדי להתפתח בתחומים הללו. (את זה אני כותבת רק מניסיון שלי אני לא מומחית ולא בטוחה שזה נכון עבור כל האוטיסטים).

arana1

New member
היחס האוטיסטי לסמלים הוא שונה מהממוצע

ורק האגוצנטריות האין סופית שעומדת ביסוד מה שנחשב משום מה למדדים אובייקטיבים בסביבה מזהה שונות עם חוסר יכולת או העדר יחס דווקא אצל אוטיסטים הקשר בין הסימבולי למופשט הוא הרבה יותר עמוק ורב גווני בדיוק בגלל זה הוא אחר אוטיסטים הם גם הרבה הרבה יותר יסודיים ולכן נוטים להתעמק בבעייה עד שהם פותרים אותה אפילו אם זה יקח להם שנים ובזמן שאחרים רצים קדימה בלי להבין שום דבר לעומקו הרבה אוטיסטים מוכנים ויכולים לבזבז שנים על בעיות אלמנטריות שהרוב נוטה להשלות את עצמו שהם פתורות בזמן שלמעשה כולם מסתפקים רק בתשובות הכי שגורות ולעוסות שהם קיבלו ממקום אחר בחברה של היום למקוריות יש מחיר כבד(זו אחת הסיבות שהיא כל כך מחורבנת ואנטי יצירתית ולא אנושית) וחלק מהמחיר הזה הוא קושי בקיום עצמאי בחברה שמבוססת על שקרים לאדם שחייב להיות אמיתי בשביל לשרוד תהיה בעייה קשה להשיג אי תלות זו טרגדיה וכאב לא פשוט אבל זה לא מצביע על נכות או פגימה או לקות מהותית ידוע שאוטיסטים הם לא תחמנים ומאוד רגישים גם לדברים שהרוב לא רואים וידוע כמה צריך להיות תחמן ושטחי וחסר אכפתיות ותשומת לב בשביל לשרוד בחברה של היום אם כבר,אז לפחות בחברה של היום,שמקדמת ונשענת בעיקר על פסיכופאטים מכל הסוגים, אז שווקא היכולת להשיג חיים ללא תלות מצביעה על פגם מהותי במערכת המוסרית והערכית למעשה כך היה גם תמיד ואם רוצים לקוות שהעתיד יהיה אחרת כדאי לנסות לאמץ מבט קצת פחות קונפורמי ומאובן על הסביבה החברתית זה לא מקרי שאפילו הבורגנים המצועצעים התחילו לשאול שאלות על מהות המבנה החברתי שמקדם להצלחה דווקא את הטיפוסים הכי נאלחים וזה לא מקרי שאנשים התחילו לשים לב מה מבנה כזה עושה ליכולתם של אנשים יצירתיים וטובים לתרום ולהתקבל ולהשיג חוסר תלות שתאפשר להם התפתחות אמור גם להיות איזה גבול למידה שבה אנשים מקדשים את הקיים ללא מעט אומץ ומחשבה מקורית לא תהיה התפתחות אמיתית ובטח שלא תהיה עזרה אמיתית לאוטיסטים

dina199

New member
לבן שלי בחיים לא היה משחק סימבולי

הבחור אכן אספי ולדעת התפתח לא רע (כבר אחרי צבא) . הוא פשוט אומר שעד היום הוא מעדיף את העובדות האמיתיות (כמו חדשות ומדעים) ולא דברים דמיוניים (בשבילו גם ספרות יפה זה דבר דמיוני כי הסופר ממציא את זה). אז אולי זה 'מוזר' בעיני משיהו , אבל זה בכלל לא מפריע לו בחיים. ולגבי מכונית צעצוע:: אם הילד במקום המכונית (צעצוע או אמיתית) רואה אוסף של פרטים כמו גלגלים, חלונות, דלתות, מכסה מנויע, ידיות , מגבים, תא מטעון , מושבים, משענות , לוח מכוונים, גג ועוד , וחוקר כל אחד מהם בנפרד - מה רע בזה?. כמה ילדים (או מבוגרים) חוקרים דברים כאלה?. אז אם רוצים אפשר ללמד אותו גם משחק 'נכון' אבל זה לא סיבה להבטל מה שהוא עושה כשהו לא משחק 'נכון'.

AutismTimesTwo

New member
לא לעוות את מה שאמרתי

אין שום בעיה עם חקירה פרטנית של חלקי המכונית. אין בעיה עם ראייה של הפרטים, אבל עשויה להיות בעיה אם לא רואים את הכלל ורק את הפרט. עשויה ולא בהכרח יש בעיה. אבל בהחלט עשוייה להיות בעיה כי היכולת לראות את הכלל מתוך הפרט מאפשרת השרדות והבנה שמבוגר זקוק לה בג'ונגל האמיתי או המודרני. בראייה של הכלל מתוך הפרט מתפתחות שיטות כמו חקלאות, מיכון וכלכלה וכן הלאה. ולא אמרתי שיש משחק נכון או לא נכון אלא ניסיתי למקד את העניין ביכולת לצמוח ולהתפתח מתוך המשחק הסימבולי ומתוך מה שמייצגים הצעצועים. ולגבי העובדות האמיתיות : אז מכונית היא באמת אוסף של פרטים : גלגלים, חלונות וכן הלאה, אבל מכונית היא באמת גם מכונית. כמו שגם את בנויה מאטומים, אלקטרונים ונויטרונים אבל את גם אדם מורכב מאוד שפועל ועושה. מי שלא מבין את הקשר ואת הפוטנציאל שיש לחלקים הקטנים כשהם ביחד, מפספס. אלה הן העובדות האמיתיות. אם הבן שלך מבין את זה, מעולה. הצליח לך. במשחק סימבולי - לא התכוונתי לדמיין את כיפה אדומה והזאב. אלא להשלכה של משחקי ילדים על הבנת עולם המבוגרים. בהערת שוליים - דמיון הוא עניין מציאותי להפליא, אני מקווה שלפחות ענת ואראנה יתמכו בזה. אבל זה לא עיקר מה שהתכוונתי לומר כאן.

arana1

New member
אני מאוד תומך בזה שדמיון זה הדבר הכי מציאותי

אלא שבדיוק בגלל זה אני חושב ומאמין שאין לראות בצורת הכללה אחת כאמת שאין עליה עוררין התפתחות חברתית ואישית נוצרת כתחלופה מתמדת של הכללות ויצירה של הכללות חדשות מאלה שקדמו להן התפתחות כלכלית וחברתית זו תנועה של החלפת הכללה אחת בשנייה ולכן שאנשים אומרים שיש רק דרך אחת נכונה להכליל וכל מי שלא דבק בה הוא אוטיסט או משוגע הם חוטאים לאמת ולחיים וליופי ולסיכוי להתפתח כהלכה לאוטיסטים לקוח הרבה יותר זמן לפתח הכללות והם עשויים לעשות גם הרבה מאוד טעויות בתהליך הזה גם מדענים טועים בערך 99 נקודה 9 מהזמן אבל זו לא סיבה להפסיק חקירה ואסור לגדוע אותה באיבה רק בגלל שהיא מוליכה לכיוונים שלדעתך או לדעת הרוב לא מוליכים למקומות הנכונים לא אתה ולא אף אחד אחר יודע באמת מה זה המקומות הנכונים גם אלקטרונים ואטומים וניוטרונים זה בסך הכל פיקציה,צורה מסויימת של הכללת פרטים לחוקים שנותנים תיאור מדוייק יותר מזה שהיה לפניו זה ממש לא אומר שהתיאור זה יהיה נכון לעד(ברור שהוא לא נכון גם היום בגלל שהוא מייצר המון פרדוקסים) ולכן אנשים מדע אמיתי תמיד יהיו פתוחים להקשיב לשקול גם תיאורים אלטרנטיבים או נוספים בנוסף,חוקי ההכללה של העידנים הקודמים מאבדים את תוקפם בתקופתנו מוצפת המידע,זו בעייה מוכרת וידועה שחריפותה הולכת וגוברת ככל שעובר הזמן,דווקא לאוטיסטים כמומחים בעל כורחם להצפה,יש לא פעם פתרונות או לפחות נסיונות להכללה שהיא יותר מותאמת לזמנים שאליהם אנחנו הולכים

למעלה